Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2015 12:59 - Защо на полицаите казват ченгета?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1988 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Защо на полицаите казват ченгета? Когато бяхме малки, филмът „Beverly Hills Cop" беше преведен „Полицаят от Бевърли Хилс" а сега е „Ченгето от Бевърли Хилс" . Откъде идва думата соp като синоним на полиция в английския и защо на полицаите казват ченгета?

Силите на реда навсякъде по света се ползват с особена популярност в уличния жаргон. И това е съвсем естествено. Жаргонът е кодирания говор на улицата, а тя често влиза в конфликт със силите на реда и следователно те са си заслужили куп обидни епитети. Съществуват стотици думи в различните езици за полицай, но ние толкова мащабно изследване сега няма да правим. Ще се съсредоточим върху това, което ни питате.

Соp е съкратено от copper. Соp е американски термин. Ако гледате английски филми, там на полицаите се казва copper. Не защото ядат копър. Сopper означава буквално мед. Емблемите на шапките им, копчетата и значките им някога били медни и оттам медните. Тази етимология е нещо като официална. Но има и друга, от латински-сареrе. През XVIII век в английския влиза тази дума, като значение на хващам, грабвам. Сopper означава хващач, човек, който те грабва. Така двете значения са се смесили-медта и грабването. Днес вече е много сложно да се изчисти, кое е бил първо и кое вторично. По-скоро грабването ми се струва като първо, тъй като сленга функционира по по-особен принцип. Едва ли някой се е впечатлявал от медните орнаменти на полицаите. Но и това не бива да се пренебрегва като възможност.

При нас с думата ченге е далеч по-сложно. Ченге е термин , който по времето на социализма беше запазен само за западните полицаи, дори в жаргона. Народната милиция се казваше с по-други думи. Ченге излезе на бял свят през късния социализъм, най-вече в литературата или киното, където разликата между полиция и милиция не можеше да се стопи толкова лесно. Приема се, че ченге идва от ченгел, съкратена форма. Оттам и кука. Така де, закачат те, хващат те, подобно на copper. Това обаче е вторично. Между ченге и ченгел има разлика, а да съкратиш просто една буква в края на думата и да приемеш, че са една и съща дума е меко казано спорно в езика. Става въпрос по-скоро за две различни думи. Освен това никой не нарича полицаите ченгели, куки-да, но не и ченгели. Ченге на места може и да е съкратено от ченгели, но съвсем не е задължително да е така.

Три са пътищата за достигане до произхода на ченге. Единият минава през турското ченди, което значи професионална танцьорка. Родният, уличен жаргон има навика да трансформира турски думи , така че това съвсем не е вариант за изхвърляне. Втората възможност е от дженк - бой, битка, както при село Ченге , например. Сетете се за играта стражари и апаши. И двете думи са архаичен сленг. Не е ченгета и апаши, а стражари, стражар. Има още една дума, която описва полицая на времето. Тя идва по френската линия на жандарм и гласи джандар, джандер, чандар. Улицата изчанчва тази дума- джандар, дженк, ченк, ченгар, ченгесар, ченге. Оттам аналогията, изчистенот ченге, връзката му с ченгел и така добавеното кука. Подобно на английския вариант не е задължително очевидното сленгово значение да е водещото. Сopper е мед, но сареre е хващам. По същият начин куката задържа, но може да идва от джандар и от дженг. Така е със сленга. Рядко има една ясна линия а ние като истински ченгета се впуснахме да работим по няколко.
http://dariknews.bg




Гласувай:
3



1. elcho - Здравейте Г.н. Диданов !
18.11.2015 12:47
Много ми хареса постинга! Ако искате, може да обърнем внимание и на прозвището " Ченгиз ". Бях чел някъде, че е възможно думата " Ченге" да е взаимстванна от " Ченгиз".----незнам....А за имената на Кубрат и Аспарух, съм съгласен с Вас доколкото Вие се опитвате да ги узаконите. Само ме притеснява Византийският пълководец Аспарх, който по същото време е национален герой във Византия, защото той разширява империята.И някак си не ми харесва съвпадението.---от мен Благодарност и Уважение.
цитирай
2. didanov - здравей
18.11.2015 16:29
можеш спокойно да си говорим на ти да ме нареичаш по име Дилян.
радвам се, че постинга ти хареса, аз самият не знаех произхода на толкова употребявана дума, а и на много други. Мисля, че ще е полезно за да се знае и съм ти благодарен за коментара.
пълководецът Аспарх може да е българин на византийска служба. чел съм за подобни имена на военачалниците в персийската армия, така че това едва ли е случайно. Дори един от най-добрите военачалници на Византия, Михаил Глава сам признава, че има половин българска кръв. поздрави
цитирай
3. elcho - Благодаря ти !
18.11.2015 21:02
Радвам се, че премахна учтивата форма от нас. В Швеция например, учтивата форма е премахната през 1956 г. официално и не се изучава.Единственно се използува при международни разговори с официялни лица от оторизирани личности.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2930390
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5875
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?