Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2016 23:15 - Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 8982 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 04.09.2017 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

www.bghistory.info

image

 

Брут или Брутус  Троянски е легендарен троянски герой от рода на Еней, станал епоним на първият цар на Британия. Легендата за него се повява за пръв път в Historia Britonum, анонимна историческа компилация от 9 век, най-известна от историческия хроникьор Geoffrey of Monmouth в неговата Historia Regum Britanniae, живял през 12 век след Христа. Според римските източници като Ливий и Вирджил, тази история разказва как Еней се заселва в Италия след Троянската война и как неговия син Асканий основава Алба Лонга.Historia Regum Britanniae

 image

Geoffrey of Monmouth"s разказва следната история – Бруt е правнук на Еней, негов баща е синът на Асканий – Силвий, цар на Алба Лонга. Той се оженва и жена му забременява.

Оракул, който бива запитан преди раждането му, предсказва, че нероденото момче е избрано за велики дела, само че ще причина смъртта и на двата си родителя. Асканий в гнева си прокудва оракула от своето царство. Майката на Брут умира при раждането му. След като порасва Брут убива по погрешка баща със стрела по време на лов – поради това той също е прокуден от царството.

Той отпътува за Гърция, където открива група троянци, които са поробени след Троянската война. Брутус става техен водач и след серия от битки с местния цар Пандрас, успява да го залови жив след внезапно нощно нападение. Брут иска в замяна на живота на Пандрас, да освободи всички поробени троянци, да им осигури кораби и достатъчно платна за да отплават безпрепятствено. Той получава и дъщерята на царя за жена, както и провизии за дълъг път.

По пътя попадат на безлюден остров, където откриват изоставен храм на богинята Диана. След извършването на ритуала в чест на богинята, Брутус ляга пред статуята на богинята и получава видение, че е избран да се засели на острови в западния океан, на които живеят само няколко великана. 

След няколко приключения в северна Африка и близка среща със сирените, Брутус откриват друга група избягали троянци на брега на Тиреново море, превождани от изключиъелно силния воин Корней. В Галия, Корней предизвиква война с война с местния цар на Аквитания, т.к. ловувал без разрешение в неговите гори. В тази война загива племенника на Брут Турон – на мястото където е изгорен Брут основава града Тур. Троянците печелят повечето битка с галите, но поради, но поради численото превъзходство на галите се връщат по корабите си и отплават към Британия, наречена по-късно Албион.

Те слизат на брега „залива на Тотнес“ в Девон, срещат великаните и ги пбеждават.( Тотнѐс (на английски: Totnes) е град в югоизточната част на област Девън, Югозападна Англия. Той е административен и стопански център на община Саут Хамс. Населението на града към 2001 година е 7 444 жители.)

Брут преименува островите на себе си и става първия  британски цар. Корней получава за управление Cornwall, наречен на него. По време на едно празненство троянците биват нападнати от великани, но успяват да убият всики, с изключение на вожда им – най-големия великан Гоемагот, който залавят жив, за да може да се бори с Корней. Корней побеждава, като хвърля Гоемагот от една скала в морето. Брут основава град на брега на Темза, който нарича Троя Нова. С времето името се променя на Триновантум, а по-късно градът става известен като Лондон. 

Брут създава закони за своите поданици и управлява 24 години своето царство. След смъртта му островите са разделени межди тримата му сина: Locrinus (England- Локрия), Albanactus (Scotland-Албания) и Kamber (Wales-Камбрия).

Според една от версиите Брут е син Силвий, син на Асканий и проследява генеалогията на рода до Хам син на Ной. Друг източник говори за Брут, син на Хисицион, син на Алан, чиито род произлиза от Ноевият син Яфет (Historia Britonum). Братята на Брут бил Франк, Алеман и Роман, които създали съответно  трите известни под тези имена народи.

Historia Britonum – според тази хроника „Британските острови са наречени на Брут, ,римски консул, който завладял Испания. Това е споменато от Исидор Севилски през 7 век в неговата „Етимология“. Според него това е бил римският генерал Децимус Юниус Жрутус Калаикус, който присъединява Испания през 138  .н.е.  

Според преданието Брут първи стъпил от кораба си на британска земя и то върху този камък произнасяйки думите :“ Тук стоя аз, и тук е краят на моето пътешествие. А този град ще бъде наречен Тотнес!“ 

 

Най-старият талисман на Лондон се нарича London Stone (Камъкът на Лондон).

 image

Може би сте минавали покрай него, без да го забележите. Той е скрит в ръждясала решетка, покрита с прах, срещу изхода на метрото на Cannon Street в Лондонското Сити.Решетката предпазва камък с размери 43 см x 53 см x 30 см. Този камък е обвит с много мистериозни истории. Една от тях го свързва с друидите. Смята се, че те го използвали като олтар за човешки жертвоприношения. Друга –  с митичния римски основател на Лондон и Британия, Brutus of Troy (Брут Троянски), който го донесъл от Троя.В миналото са вярвали, че този камък, наречен the Stone of Brut (Камъкът на Брут), предпазва Лондон, подобно Паладиума – свещената статуя на Атина, която е талисмана на Троя.

 image

Преданието гласи: So long as the Stone of Brutus is safe, so long will London flourish. (Докато го има Камъка на Брут, Лондон ще просперира.)

Друга история свързва камъка с крал Артур и гласи, че върху него той бил забил своя меч Екскалибур. Шекспир говори за Камъка на Лондон в пиесата си Хенри VI. Известният лондонски архитект Кристофър Рен свързва камъка с дворец на римския управител на Лондон, чиито мозайки били намерени в близост до Канън стрийт по време на възстановяването на града след пожара през 1666 г.По време на бомбандировките през Втората световна война Камъкът на Лондон оцелява, въпреки че е разрушена църквата, в която по онова време бил пазен – St. Swithin church.

 

Разнасяни с векове, легендите и разказите за камъка стават все по-заплетени. Други предполагат, че той е използван от друидите като място за поклонение. Най-популярното обяснение за камъка е, че той е създаден от римляните и се използва като централен камък, от който се измерват всички разстояния в империята.

Прочете  още за българския  „камък на съдбата“ тук

 

 

vselenabg.blogspot.co.at/2015/10/blog-post_6.html

 

    Translation of Historia Brittonum from J. A. Giles, Six Old English Chronicles, London: Henry G. Bohn 1848. Full text from Fordham University. 

    John Morris (ed), Nennius: Arthurian Period Sources Vol 8, Phillimore, 1980 

Geoffrey of Monmouth, The History of the Kings of Britain, translated by Lewis Thorpe, Penguin, 1966  

    Henry Lewis (ed.), Brut Dingestow (University of Wales Press, 1942). The best-known Middle Welsh adaptation. Original text with introduction and notes, in Welsh. 

    The British History of Geoffrey of Monmouth, translated by Aaron Thompson, revised and corrected by J. A. Giles, 1842 

 

    Bulfinch"s Mythology

 




Гласувай:
9



1. indiram - Здравей, Диданов!
14.08.2016 23:57
... срещнах името Британик и щях да питам какво се е случило с това дете, ако е написано в книгите...
В една Книжка четох, че Ной имал 4-ти син - Бит!

Изобщо, Историята стана много Заплетена история...

Къде е било (царството) Алба Лонга?!
...
Поздрави!
цитирай
2. syrmaepon - Да, информацията е интересна и. . ...
15.08.2016 12:03
Да, информацията е интересна и ..много ))) А някой изследвал ли е какъв вид е колобърския камък, нищо не пише за това ?
цитирай
3. didanov - здравей Индира
15.08.2016 14:53
Алба Лонга (на латински Alba Longa) е древен латински град разположен югоизточно от Рим, на западния склон на планината Алба (Албанската планина). Наречен е така (Alba Longa, на латински: Дълга Алба; Alba — бял [град], т. е. „Дълъг бял град“), тъй като се простира по протежението на планината. Според преданията, Алба Лонга е основан около 1152 г. пр.н.е. от Асканий, синът на Еней; около началото на първото хилядолетие пр.н.е. е бил център на Латинския съюз, в 7 век пр.н.е. (по времето на царуването на Тул Хостилий) е бил разрушен от римляните, жителите му са се преселили в Рим, но намиращият се в Алба Лонга храм на Юпитер Лациарис (Iuppiter Latiaris) е останал свещен център на съюза.
Интересното е ,че преди да се нарече Британия, островът носи името АЛбион, което аз свързвам с не само с Абания, а Алба Лонга. Дали Брут не е нарекъл земята подобно на царството, от което е бил пропъден? А жителите да са британи?
Островът също е свързан с името Болг:
В ирландската митология векове преди Христос един митичен народ избягал от гръцко робство и се преселил в земите на днешна Ирландия. Той се наричал "Фир Болг" - Народа Болг, Хората на Болг. Това се разказва в средновековната "Книга на нашествията". Автор е ирландски монах.

Ирландските саги разказват, че Хората на Болг напускат Тракия, понеже бягат от гръцко робство и доплават до Ирландия.

Времето на доплаването:

Според "Книга на нашествията" това е периода между Троянската война и началото на елинистичната епоха. Ако се вземе за отправна точка Троянската война, това е около 8 век преди Христа.

...

Хората на Болг се изселват от Балканите:

- The History of Ireland - SECTION VIII

Of the invasion of the Firbolg here:

The posterity of Simeon Breac, son of Starn, son of Neimheadh, having been in Greece, i.e. Thrace...

- Fir Bolg
цитирай
4. didanov - дали не става дума за едни и същи троянци?
15.08.2016 14:57
или друга вълна, която по примера на Брут последователно се освобождават от робството и отиват при своите събратя в Британия?

Митичният народ Болг управлява древна Ирландия:

Той е четвъртата вълна заселници на острова в ирландската митология. Ранните ирландски крале са от Народа Болг и техни крале управляват Ирландия, докато не ги изместват други династии.


ОСОБЕНОСТИ НА ХОРАТА НА БОЛГ

Народът Болг е известен и с това, че донася на Британските острови ритуала за влизане в битка с тъпани и гайди.

Столицата на Фир Болг се наричала Тара

Старобългарската дума "Тарно" означава крепост.

КРАЛЕТЕ НА НАРОДА БОЛГ

Някои от имената на кралете на Фир Болг - Ган (Ганьо), Беоан (Боян, Баян), Умор, Бурис, Борис.
Женски имена са Етър, Ануст, Кнука.
Според Encyclopedia of the Celts - Енциклопедия за келтския свят - "Fir bolg" е равнозначно на "fir vulag". "Vulag" очевидно е гръцка транскрибция на името.History of Ireland:
Пише за Murtagh MacLoughlin (българското име Омуртаг).

Murtagh
Древноирландско име - името на българския владетел Омуртаг.

The Mythological Cycle
Един от владетелите на Fir Bolg се нарича Semion Mac Stariat.

Ugaine Morе
Древен ирландски владетел от българската династия Угаин.

В ирландската история откриваме още и владетел на име Ugain Mor, погребан в 570 пр.н.е. в Cruachan, което име съвпада с това на древнобългарския владетелски род Угаин.

Смертул
Според староирландските саги - бог на смъртта при народа Болг.
http://ziezi/trakite.html
http://more.info/old/2000/br703/rub01.asp#27

Buain
Ирландското име Buain (Bolg Mac Buain) в превод означава бия, побеждавам. То отговаря на българското Боян - буен, боен.

The Cathmhaol or Battle Champion of Ancient Ireland:
Bolg Mac Buain притежавал меч наречен Calad-Bolg. А според нашите възрожденски историци Колад е древен български владетел.
цитирай
5. didanov - ИМЕНА НА СЕЛИЩА В ИРЛАНДИЯ, Stones of Bolgar
15.08.2016 15:13
Borrisokane, Borris, Borris-Idrone, Borrisoleigh, Borris-in-ossory - ирландски селища на българското име Борис.
ИРЛАНДСКИ ФАМИЛИИ
Bolger Family Genealogy Forum
Bulger Family Genealogy Forum
BOLGER FAMILY CREST
Bolger Family - история на фамилията
The Bolger Clan - още история на клана Болгер

Stones of Bolgar
Най-големия мегалитен комплекс в далечния север на Британските острови - островите Orkney. Той е известен под името "Камъните на Болгар". Тези мегалитни съоръжения имат абсолютен аналог в "девташларите" в България, концентрирани предимно около Плиска.

Можем да заключим - има поне 4 вълни на преселения на траки-троянци в посока Албион-Британия, и то непосредствено след Троянската война до около 8 век, т.н. тъмни векове по нашите земи. Имаме камъни на Брут (В Лондон и Тутнос), камъни на Болгар, като имената на старите ирландски фамили съдържат името Болг. Гербът им изправен лъв фонът е с цветовете бяло, зелено, червено.
По същото време на Балканите мизите и други тракийски племена почват да се наричат българи:
За Колад, трети крал илирически
След Бладилий дойде трети крал на име Колад в годината от сътворението на света 4745 /763 преди Христa/. Той беше много нечестив, зъл, сластолюбив, блудник, суров и, просто да кажа, баща на всяка неправда, а най-много мъчител немилостив. Поради това сатаната го залюби и го постави отдясно на себе си, отдавайки му чест, достойна за делата му. Когато се смесиха с елините и римляните, иллирийците видяха, че те имат кумири и идоли и им се покланят. И Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, а не като на крал. И роди два сина: името на първия бе Болг или Боу; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден - да ядат и да пият и да пеят песни сиреч "Болг се роди, Коладе, тази вечер, Коладе", и прочие /словa/ повтарящи многократно и споменаващи името Колад. Даже и до днес има такъв празник у българите. Ако и да се покръстиха, българите не забравиха този дяволски обичай. След това Бог го уби с гръм и така измоли окаяната си душа. За Болг, петия крал илирически
Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, /стигнa/ даже до Бяло море и Рим. И той бе подобен на своя баща - голям мъчител: заповяда на народа да се нарича на неговото име болгаре, и от това време иллирийците се наричат болгари, а не както някои мислят, че от река иде /името/ болгари. Гърците като нямат словото "буке" /буквата "Б"/, не могат да кажат болгари; а римляните, имащи буквата "Б" могат да кажат болгари.
цитирай
6. didanov - Ранната миграция на поселници от ...
15.08.2016 15:17
Ранната миграция на поселници от Тракия и Скития към Западна Европа е засвидетелствана също от паралели в имена на тракийски, скитски и келтски племена:



1.В Тракия има племе АЕДИ, а при келтите АЕДУИ.

2.В Тракия има племе МОРИСЕНИ, а при келтите МОРИНИ.

3.В Тракия има племе БРИГИ, а по британските острови живеят БРИГАНТИТЕ.

4.Името на тракийските БЕБРИКИ е сродно на келтските БИБРОКИ.

5.Името на тракийските ТРЕРИ е сродно на келтските ТРЕВЕРИ.

6. Херодот свидетелства за НЕВРИ в Скития, а Цезар пише за НЕРВИИ в Галия.

7. Мела споменава БЕЛГИ в Скития, Цезар разказва за БЕЛГИ в Галия.



Белгите ( Болгите) са били най-храбрите от всички келти, а и най-способните. Те изобретяват жътварски машини, нови типове рала и др. инструменти. Царете им са били богати и са секли свои монети. На някои от тях има много интересни знаци, Някои са подобни на свещеният старобългарски знак IYI, който е изсичан върху стените на Плиска, религиозни обекти, керамика и т.н.

В земите на галите пък се употребяват имена като Авор ( Явор), Аспериус, Балан, Балио, Бато, Белена, Белено, Бодило, Бойо, Бойкус, Боисил, Борилус, Борисус, Венда, Весулус, Ветер, Гарус, Гетиус, Дейка, Дейко, Девана, Елениус, Каран, Кобер, Корсиус, Котус, Лад, Любена, Любия, Любиамус, Каменус, Медикус, Медула, Медуна, Место, Миро, Персинус, Рума, Румо, Тате, Тато, Татуло, Токетус, Траюс, Ярила, Яровидус...



Най-интересното е, че галските лични имена Аспериус, Борисус, Борилус, Токетус, Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус отговарят прекрасно на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян...Толкова много примери не могат в никакъв случай да се класифицират като случайност, просто няма как!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901369
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?