Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2016 00:12 - ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 11559 Коментари: 15 Гласове:
7

Последна промяна: 17.10.2016 00:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СЛАВЯН СТОЯНОВ
http://kreksofin.blogspot.co.at


Сред българските любители на историята на народа ни, битува мнение сред  поддръжници на хипотезата за автохтонния произход на българския народ яростно отхвърляне на сведенията които идват от един от най популярните и в същото време неглижирани източници за българската история, сборникът Бахши Иман ДЖАГФАР ТАРИХЫ (ЛЕТОПИСИ ДЖАГФАРА). Той е определян като фалшификат а историята описана в него като откровено фентази.

Продължавам да твърдя че единствено непознаването му и първосигналните реакции срещу хипотезата  за тюркския произход на българите са основната причина да вредят относно правилното разбиране на сведенията споделени в този летопис. Привържениците на автохтонната балканска хипотеза оставят слепи за това че сборника всъщност не отрича техните идеи и дори напротив той ги подкрепя с изключителна точност. По отношение твърденията на привържениците на тюркската теория той също е далновидно категоричен и ясно балансиращ, защо и как древните тюрки взимат участие в българския етногенезис не тясно погледнато към балканите а като цяло.
Аз ще направя бързо обобщение какво казва този сборник и после ще направя опит да ви покажа че всички тези хипотези имат своето основание и по отделно те разкриват само части от огромното териториално влияние през хилядолетията които е оказал буквално в световен мащаб българския народ спрямо други народи. ДЖАГФАР ТАРИХЫ ясно и категорично казва че: 

1. Началото на българите е в племената Имен и Синд. 

2. Ясно и категорично казва че българите не са тюрки като зараждане и пояснява как и кога тюрките влизат и взимат участие в българския етногенезис и приемат да се наричат българи, приемат културата и цивилизацията на този велик народ ставайки част от нея. В следствие на това съчетание възниква нов народ който носи в себе си богатството и на двата народа. Но той е само един от клоновете на българите. 

3. Ясно и категорично сборника казва кои са предците на всички тюрки а именно сербийците (сирите) Също така ясно локализира земите им. Отново категорично казва кой и кога ги цивилизова и им дава държавност. Къде е тази държава и от кого е основана, как се казва и с кой народ граничи. Това се случва доста по късно след възникването на българите които вече са основали и изградили множество държави и царства достигайки високо културно развитие.
4. Сборника ясно и отново абсолютно категорично локализира прародината на българите. За съжаление омразата и принципа на разделението и до днес прави много хора да остават слепи и да водят безсмислени битки, лишавайки самите себе си от познанието което може да бъде и тяхно.

Ето един кратък анализ на българския етноним от който ще стане ясно че той самият потвърждава тезата изложена в летописа за произхода на българите.
image
Началото на българите е в племената Имен и Синд. Разбира се летописа съществува на руски но е превод от тюркски прочит на сборника в който са включени множество сведения от различни източници, сред които преобладават арабските и волжко българските. 

 

Ще направя разяснение относно племенните имена дадени като основа при възникването на българския народ като поясня под какви имена са споменати те в античните извори.
Именците в античните извори са наречени пелазги, което в предвид особеностите на гръцкия език е трансформация от БЕЛАЗГИ. 

Белуги и Болги е с знак на равенство по отношение на Белазгите. 

Етнонимът Pellasgoi. Могат да се посочат поне три сравнително равностойни тези: 1.От беласги, почти идентичен на белуги, в смисъл на бели хора. 2. От местни бойци - ballosgoi. 3. Последната теза най-пълно обяснява етнонима и дори го свързва с една древна притча, според която телата на хората били направени от кал и се превръщали в кал. Така името pellasgoi е съставено πηλός -глина и goi- потомци на земята (на Гея). 

За свещения народ на пеласгите (ПЕЛА идва от ПЕНЯ, (морска) ПЯНА - БЯЛА / ПЕЛА-БЕЛА) ПЕЛАСГИ / ГИ - ГО (goi) - ГЕ (ГЕЯ) бели свещени деца на земята. Това е и значението на етнонима ГЕТИ / БЕЛАСГИ / ПЕЛАСГЕТИ / БЕЛАСГЕТИ / БЕЛИ ГЕТИ. Бели деца на зямята, бели хора. Това е и етнонима на Балхар и Болгар. Означава Бели, с значение и на просветени, светещи, святи, божествени (ар) хора / арийци.
Именците от волжките и арабските сведения отговарят на пеласгите (БЕЛ-АСИ) от античните сведения ИМЕН е древното име на Стара планина. Още АЙМ, ИМ, ЕМ-УС, Хемус. ИМ означава планина (Божествена планина – планината на боговете). Също така и Бог. Името се съдържа в именета на много планини, които остават като маркери оставени ни от древните. Хемус, Имеон, Хималаи, Емине. ЕН означава земя. Именци най общо казано означава планинци, балканци но в същината си правилния превод е божествения народ, божия народ и дори народа на боговете. И на други места именците са оставяли името си като топоним очертавайки пътя на техните разселения (Имеон) Джагфар локализира като изконни територии на именците, балканите и Мала Азия / днешна Турция, Сирия, Ливан и Палестина / Тези територии са наречени Големи Рум (вече упоменатите територии от Мала Азия) и Малки Рум (Балканите заедно с островите до Крит включително)

От друга страна имаме Синдите.
Синдите обитават също огромна територия която е обобщена с общото название УРА и също означава АРИЯ. Ура територия на войнствени народи. От там е останал бойния вик УРА. Когато народите за които е бил характерен този боен вик започнат да го викат, те зовът името на земята си, името на същността си. Уралските планини са запазили етнонима на Ура като топоним. Всички синди са наричани и урци. В нашите земи МАГУРА е съставна дума съдържаща в себе си МАГ и УРА Според ординарната етимология думата се превежда също като божествена планина (могила) Но думата Маг е с древнобългарски произход което е равнозначно на самарски, съответно и шумерски на просветен, мъдър човек, който знае тайните. Често се използва и за вълк, тотемно животно на българите и едно от превъплъщенията на маговете. МАК (МАГ) ЕДОНИЯ съдържа имено това значение в себе си за вълк и просветени едони.
Ур, Ура е значението на бял, сияещ, просветен, божествен. Градовете в Месопотамия които съдържат в името си Ур носят именно това значение и са също с древно-български произход според Джагфар Тарихи. Можете да откриете същия корен в българските думи зара, заря (от Сурья) – зора Няколко примера конкретно свързани с българския корен. ОногУРИЯ Племената кутригури, утигури, оногондури.
Под названието на синдите (синдийците) при античните автори се покриват със скити, сармати, кимерийци (камирци, камарци, кари) При арабите се покриват със сакалиби, сака. Траките са по особен случай, тъй като те вероятно от дълбока древност са със синдо-именски произход и ако трябва да съм още по точен това е групата на гетските племена.
Нека сега видим общата картина на най старите територии на именците и синдийците (това са праотците на българите).
След това смятам подробно и дълго запознаване с етнонима на Именци и Синди, предполагам стана повече от ясно че именците от територията на АРА са така наречените (пелазги - белазги) БОЛГИ. Синдийците от територията на Ура са най общо казано арийци. 

Имен = Болг и Синд = Ари. Какво по ясно от етнонима на българите БОЛГ-АРИ. Тези народи в античността са наричани тракийци и скити всички те част от етногенезиса на Арийците - белите народи. И за да е перефразирано през античните извори, българите са пелазго-арийци (белазг-арии / Болг-арии).

И нека сега преминем към сведението което  ДЖАГФАР ТАРИХЫ дава за остров КРИТ който в летописа е наречен КРЕШ.

"А названието на остров Креш, който бил дълъг три прехода, означавало “борцовски”. Веднъж в годината тук се събирали именските богатири и се борели помежду си. Победителят можел да се ожени за всяка от принцесите на царския дом или да освободи рода си от зависимост…"

Трябва да отбележа че според Джагфар Тарихи владетелския род ДУЛО е именски, сиреч пелазгийски.

Какво виждаме всъщност? Този летопис дава ясно и категорично сведение какъв е произхода на минойската цивилизация. Той е пелазгийски, белите (ари) божествени Болги. И колкото и откачено да звучи това са древно български народ.

Нека видим и дали сведението от Джагфар съвпада с античните извори и археологията:

Да си припомним част от тезите за етнонима на пелазгите.
Етнонимът Pellasgoi. Могат да се посочат поне три сравнително равностойни тези: 1.От беласги, почти идентичен на белуги, в смисъл на бели хора. 2. От местни бойци - ballosgoi

И сега сведението на летописа "остров Креш, който бил дълъг три прехода, означавало “борцовски” "И отново летописа: "Веднъж в годината тук се събирали именските богатири и се борели помежду си. Победителят можел да се ожени за всяка от принцесите на царския дом или да освободи рода си от зависимост…"

Мита за Тезей:  Когато пристигнал на остров Крит, Ариадна (принцеса), дъщерята на цар Минос, се влюбила в него и решила да му помогне.
Този мит е от времето когато елада не съществува. Той е част от пелазгийската митология (история) на атиняните за които Платон на няколко места посочва, че са били пеласги. Херодот пише:"По времето, когато пеласгите владеели страната, която сега се нарича Елада атиняните били пеласги.

Тезей е герой именно от този период. Дали ще се хареса това на всички е без значение. Това са пелазгийски благородници както според летописа веднъж в годината се събирали на остров Крит за да премерят сили в ежегоден турнир и победителят можел да се ожени за принцеса от царския дом. Тезей бил атически герой, създател на единството на атинската държава. Син на атинския цар Егей (Посейдон) и на троизенската царска дъщеря Етра.

И сега последните научни разкрития. Минойската цивилизация от остров Крит се счита за основа на Европейската цивилизация. Дълги години се вменяваше че произходът и от Африка въпреки всички източници които са се запазили, както и археологическите артефакти да сочат категорично че техният произход и на народите от Балканите е идентичен.

 ДНК анализ развенча дългогодишната теория, че минойците, са от Африка. Те са първата от преди 5.000 години развита култура на Европа. Минойската цивилизация се развива на средиземноморския остров Крит в приблизително 27-ия век преди Христа и процъфтява в продължение на 12 века до 15-ти век преди новата ера.

 Но сега съвместен екип от САЩ и Гърция е направил митохондриална ДНК анализ от скелети на древни минойци. Този анализ категорично доказа че това е балкански народ още от времето преди бронзовата епоха. Тоест те са пелазги. БОЛГИ. Да си го кажем Болг-ари.

И отново към летописа "остров Креш, който бил дълъг три прехода, означавало “борцовски" 

Името Крит е пелазгийскo (древно българско) и означава, Борцoвски. От този топоним Крит - Креш и до днес в някой индоевропейски езици са останали следи свидетелстващи за древния му произход и значение.

Български: Крушение, Книжовна заемка от старобълг. кроушение. 

Съкрушавам е с значение, побеждавам, разбивам, сразявам по време на борба. 

Названието на боксов удар КРУШЕ. Крах.

Крещя, Крясък - боен вик. 

Краш - Креш от руски / разрушение, катастрофа. Разрушение следствие на битка или сблъсък.

Crash - от английски / падам, срутвам се, блъскам се, влизам с взлом, претърпявам крах, влизам без покана

Krach - от немски / трясък, грохот, сблъсък 

 

И сега нещо още по изумително. Най древната традиция при тези древно български борби е да намажат обилно телата с и с благовонни масла или зехтин. Древните борци се мажели с масло, за да се изплъзват от ръцете на противника. Какво е изумителното ли? Това е произхода на думата Христос, съответно християни. Означава помазаник, помазаници или обилно обляни с миро, благовонни масла. Христос, Кристос. Няма да пропусна че това е и етимологията на "Кришна" (крем, каймак на мляко- "ги", пречистено чисто масло) В този контекст помазаник - божествен избраник означава борец от благороден, царски произход. И в заключение божествените белазги, именци (божия народ от божествената планина) е благородния народ на избраните. Това означава Креш или Крит.  

Разбира се в по късните времена на минойската цивилизация там вече живеят разнородни племена, но тези които са основатели на цивилизацията продължавало да се считат за първите, избраните, свещените. Ето какво пише Омир в „Одисея“: 

Крит е далечна земя….В него хората са многобройни, а деветдесет-градовете. Смес от различни езици се чува. Тук племе ахейци, етеокрити там горди живеят, оттатък кидонци, три колена все дорийци и племе свещено пеласги. (прев. Г. Батаклиев).

В резултат на проучванията си върху най-стария топонимен слой на остров Крит, Вл. Георгиев предполага, че предгръцкото население „пеласги“ е съществувало на острова от най-дълбока древност- още от неолита (6000-2600 г. пр. Хр.). Ученият допуска, че етеокритите са хето-лувийски преселници от Мала Азия, които заедно с пеласгите създават Минойската държава. Генералният извод на Георгиев е, че най-ранното население на остров Крит, както и носителите на Минойска цивилизация, са били народи от индоевропейски произход.

Според античната литература и историография пеласгите като предгръцко население са обитавали цялата територия на Елада: областите Епир, Тесалия, Беотия, Атика и Пелопонес в континентална Гърция, островите в Егейско море Самотраки, Лемнос, Лесбос, Евбея, Крит и др., а също областта Троада в Мала Азия, както и цялото малоазийско крайбрежие.

Нека да нажежим още повече материята колкото и неприятно тя да звучи за някой доктринални библейски схващания. Така "мразените" филистимци , древни палестинци според летописа на Джагфар също са с български произход. Палестина е Балистан в летописите. Ето какво казва свещеното писание за произхода на филистимците: Библията твърди че филистимците са пелазги. В Стария Завет се казва, че филистимците, които заселват палестинската земя и ѝ дават името си, произхождат от остров Крит.   

 Още ли смятате че волжко българския летопис не струва пукната пара и не си заслужава ни най малко внимание?

Турското название на остров Крит е  Girit което означава сапун от животинска мас която се използва при добре известните пехливански борби. 

Гиритлия; гиритлия - (тур. girliti) - Жител на о-в Крит и както по рано и в други езици споменах е коренът и на бойни викове, крясъци. Гюрултия. Тази дума разбира се има и по широко значение.

Етимологията на името Крит и до ден днешен се определя от науката като неизвестна. А летописът за който си говорим е категоричен. Тя е българска. И тя означава именно борба в цялото и етемологично богатство и производни чрез корена на думата. 

Нека погледнем отново в съвременния български език:

КРЕТам - старобълг. крѧтати „извивам“ носи значение на извивам, избягвам, изплъзвам се по време на битка,бой, борба. Придобила е и значение на чувство на безсилие след огромно натоварване.  

 КРЪШкам (КРЕШкам) - ходя в зиг заг, избягвам, изплъзвам се, (гл.) клинча, изклинчвам, измъквам се, изплъзвам се, избягвам, хитрувам, шикалкавя, отбягвам, мърдам, лавирам, отклонявам се, лъкатуша, криволя. От тук и чисто борческата терминология за КЛИНЧ като синоним.

сръб. кретати, словен. kretati „движа се, въртя се“, рус. крятать „тръгвам, движа“, чеш. vy-křбtnout „изкълчвам“, пол. krzątać się „движа се неспокойно. krot „яростен“, чеш., слов. krutэ „строг, силен, груб“, пол. krętу „извит“, които се сравняват с лит. krantas, kriantas „стръмен, висок бряг“. 

Както по горе споменах летописът описва владетелския род ДУЛО като именски сиреч пеласгийски: Едва ли има човек който да не знае че руническите символи IYI  са тясно свързани с българите и владетелския род ДУЛО. Почти няма хора които се интересуват от древна история и да не са чували за фетския диск. Датировката му е от 17 век пр.н.е. или късния период на минойската цивилизация. Открит е през 1908 г. от италианска археологическа експедиция край град Фест на остров Крит. Представлява кръгла теракотена плоча с диаметър 16 сантиметра, покрита със странни писмени знаци. Заедно с нея е намерена и табличка с надпис на критското линейно писмо А. Което днес все повече учени започват да свързват като произход с пиктогравското писмо на така наречената в последни времена "Дунавска Цивилизация" За мнозинството любители а и не само диска е известен и всеки го е виждал, но едва ли са мнозинство онези които са виждали табличката открита заедно с него.

 

image


цялата статия тук:kreksofin.blogspot.co.at/2016/02/blog-post.html

 




Гласувай:
7



1. iliyanv - Джагфар тарих не е просто фалшификат,
17.10.2016 09:10
а такъв писан през втората половина на ХХ век от КГБ. Ти и онзи маймуняк - сеновския карабулгур манаф сте тези, които рекламирате този елементарен продукт на съветските тайни служби, които омаскаряват и оциганяват българската история.
цитирай
2. didanov - маймуняка си ти Илияне
17.10.2016 10:48
който омаскарява блогбгто и историята ни...от теб не съм чувал почти нищо свястно - само обиди и псувни, явно това е начинът ти да изпадаш в мозъчен делириум на дребната ти душичка. Все пак не се отчайвай - ако има прераждане може и да успееш да се родиш с пипе.
Така да си говорим можем вечно, но както обикновено аргументитете ти липсват за сметка на провокациите. Хайде със здраве, т.к. не очаквам смислен отговор
цитирай
3. iliyanv - Смислен отговор - за всички тюркофилски маймуняци в блог.бг
17.10.2016 11:48
Белким им узреят азиатските кратуни.
http://starkmaster.blog/history/2013/03/29/otnovo-za-izvorite-falshifikati-i-djagfar-tarihi.1069348
цитирай
4. didanov - относно тюрките и българите
17.10.2016 13:11
ако не си прочел внимателно:"Джагфар тарих Ясно и категорично казва че българите НЕ СА ТЮРКИ като зараждане и пояснява как и кога тюрките влизат и взимат участие в българския етногенезис и приемат да се наричат българи, приемат културата и цивилизацията на този велик народ ставайки част от нея. В следствие на това съчетание възниква НОВ народ който носи в себе си богатството и на двата народа. Но той е САМО ЕДИН от клоновете на българите. "
Така - Фархат Нурутдинов сам признава, че прародината на волжките българи са Балканите!Също казва, че славяните са друго име на българите - славни, че името татар е обидно название на чужденец, което именно руснаците и КГБ присламчват на останалите там българи! Наричали са се трьокбулгар, което е доста близо до тракобългари не мислиш ли?
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
17.10.2016 20:21
Да, интересна версия за + Ура+ В добрият смисъл на думата, правдоподобна е!

Според мен, поне досега, ура е станало известно за нас и въведено в употреба от гарибалдийците Българи!
Цифрата им е около хиляда, но са спечелили с храбростта си сърцето на Гарибалди После той е един от най- ревностните ни защитници след станалите известни кланета в България през Априлското въстание

Та на италиански, бойният вик е" Урра"
Но ставало е дума за връзката ни с италианците, че вероятно идва още от древна Фригия-фриги и етруски, та възможно е този вик да е много по- стар!
Но ,затова имат дума военните!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
6. indiram - Здравей, Диданов!
17.10.2016 21:57
Интересен материал!
...
За Тезей - имаме си (в нашата Планина) думичка ТЕЗЕ - означава нещо, току що направено/приготвено, съвсем прясно, младо/ново с голям потенциал, ... За ТЕЗЕ приготвено се казва, пример - ПРЕСЕН/ТЕЗЕ хляб...
За Крит - "... Креш, който бил дълъг три прехода, означавало “борцовски”" - мисля си следното: дълъг три прехода = борцовски... Ц-К - борКовски
Гиритлия - свързано е с хигиената или ризата на човека е пропита от пот (изнурителна работа)
Гюрулгия - разправия, крясъци... боят не е задължителен елемент... Шум...
Кретам - едва ходя, едва се движа, бавно се движа (зад което има причини)...
...
Всичко е от значение! - цитирам:
1. Началото на българите е в племената Имен и Синд.
... ИМЕНИЦИ и СИНДИЙЦИ - две ли са?! ...
Аз мисля, че земята на АРА-УРА е по-голяма от показаната на картата...
нещо като ИНДОЕВРОПА или ЕВРОПИНДИА (до някое време по хрониките, мореплавателите от Европа все са търсили път към Индия)
... Малък Рум... Голям Рум...
...
За славяните - вероятно е качество СЛАВНИ, преминало в СЛАВЯНИ - за славен народ съм ЗА, за племе славяни - Тц!
...
Поздрави!
Поздрави СЛАВЯН СТОЯНОВ!
цитирай
7. didanov - здравей Леоне
18.10.2016 00:27
аз лично съм резервиран към древното Ура, макар и руснаците да ползват същото и територията им съвпада с тази на Ура. Според мен първоначалното самоназвание на първите представители на бялата раса е било арани, арии и държавата Ария или Арияна, като тогава езикът е бил общ и е нямало различни народности - разбира се след многото преселения и векове различията се увеличават както след срутването на Вавилонската кула и т.н.
за съжаление има много малко информация за българските гарибалдисти, начело на които е капитан Петко, а би било хубаво да се знае.
Лека вечер и на теб!
цитирай
8. didanov - важното е че в Джагфар Тарих
18.10.2016 00:34
има такава обширна информация, която единствена по рода си допълва и в много случая пояснява много бели петна от древната ни и не толкова история. Разбира се трябва да сме критични и да не приемем всичко за чиста монета, но такова количества разнородна информация обхващаща 15 000 години и която кара българите да се гордеят с историята си едва ли е работа на КГБ, като се има впредвид, че тюрките са само един страничен резултат от етногенезата. Най-добре е да се сравнят гръцките, латинските източници с тези на Джагфар и общото да се приеме като безусловно истинно. поздрави
цитирай
9. didanov - планината пази старите думи и обичаи индира
18.10.2016 00:50
като даваш пример с Тезе хляб. Сигурен съм, че има много други древни български думи запазени в диалектите ни.
Докато Имеон има обяснение, то авторът не дава откъде идва името на синдийците (според мен от първият бог на араните Синтангра), въпреки,че комбинацията БОЛГ/АРИ е исторически достоверна.
Крит на гръцки си е Крета - има българска етимология
индоевропейски е едно измислено понятие да обозначи представителите на бялата раса в Евразия, първи представители на която са именно нашите прадеди, както и да са се наричали.
За славяните и аз съм за славни, но има и едно мнение,че произлизат от името на един цар:
Първият основател на българската държава, владетел и предводител е бил Алвехтосепт ||, който е пряк потомък на Гаинати и Алвех. Той е водачът на основния лъч - на Слънцето. Държавата е била създадена на територията на днешната Североизточна България и върху части от Северна. Столицата им се намирала в посока запад-северозапад от днешния град Варна, 10-15км към Вълчи Дол. Разселването на траките започва преди около 14 500 години. Тогава обособените отделни клонове поемат в различни посоки. Първи тръгват лъчите Марс и Юпитер - в посока изток. Водач на клона Марс е Севторкан, чието име впоследствие, дава наименованието на владетелската титла -КАН. Този клон, заедно с клона на Юпитер, предвождан от Авитохол, стигат до Шамбала, където достъп се дава само на Авитохол. Там той получава правото да носи името Дуло, като име на рода си и знакът Дуло, който да използва като личен герб. Останалите арани или българи са ползвали знака Дуло като символен знак на народа и расата си.
Авитохол създава първата българска държава в Азия, преди около 14500 години, след като вече е бил в Шамбала. Част от клона на Севторкан и някои от клона на Авитохол се връщат в земите на днешна България, при основното ядро, където донасят чистия и усъвършенстван ген, получен от Шамбала. По времето, когато се връщат, другите четири клона на траките са били вече напуснали земите ни и не получават обогатения с атлантските стойности ген.
Около 20-30 години след първите клонове тръгват и лъчите на Месеца(Луната) и Сатурн - в посока юг. Водач на лъча на Месеца е Неамей ||, а на лъча Сатурн - Птолиахър |.
Клоновете на Венера и Меркурий тръгват приблизително по същото време, сътоветно на запад за Меркурий и север за Венера. Водач на лъча на Меркурий е Митон-Рест, а на Венера - Ихславстохъл ||, по чието име , по-късно, част от племената по-късно започват да се наричат славяни. Тези славяни получават впоследствие чистия и обогатен с лемурийски стойности ген, който им занасят някои от клоновете на Севторкан и Авитохол.
Имената на планетите, за всеки отделен лъч на звездата са избрани чисто символично. Всеки клон е носил името на небесно тяло от една обща система - Слънчевата, показвайки по този начин принадлежността си към едно общо начало,един общ корен, общатата си расова и насродностна принадлежност. Може да се каже, че всеки отделен клон на траките се е наричал с името на небесното тяло, символ на лъча. Не са имали отделни племена и имена. В по-късни времена, с обособяването на отделните народи, разселелите се трскийски клонове са приели и различни наименовния.
Първобогът, водил араните в първите времена, се е насричал СИНТАГРА, който впоследствие дава името на върховния тракийски бог ТАНГРА.
цитирай
10. iliyanv - Върховния тракийски бог Тангра??? Уау!Брях брях! Хлъц хлъц!
19.10.2016 10:10
Чуваш ли вечер шепота на Ихславстохъл ? А на Птолиахър |?
Ако ги чуваш - не си за 4-ти километър. Там са безпомощни за такива тежки форми.
цитирай
11. didanov - развесели ме :)
19.10.2016 10:32
да не си случайно нещатен сътрудник на вестник Щур-ец? Определено имаш сатирични заложби, за разлика от фалшиво-историческите. Макар, че ако те срещна на улицата и те чуя как си говориш, цитирам :"Уау!Брях брях! Хлъц хлъц! " може и друго да си помисля:)
колкото до Синтагра това е само едно мнение както казах, никого не задължава.
цитирай
12. didanov - надпис от времето на Мидас
19.10.2016 13:56
„На Бога Темнавъ (посвещава това) страшния и безсмъртен Вожъ Роле, императоръ и царь на идайските Синти“
Синти е също тракийска дума и означава морски жители, живели около устието на Струма и Неста и на остров Лемио.(?)
цитирай
13. liubitel - препоръка
22.10.2016 23:15
didanov написа:
има такава обширна информация, която единствена по рода си допълва и в много случая пояснява много бели петна от древната ни и не толкова история. Разбира се трябва да сме критични и да не приемем всичко за чиста монета, но такова количества разнородна информация обхващаща 15 000 години и която кара българите да се гордеят с историята си едва ли е работа на КГБ, като се има впредвид, че тюрките са само един страничен резултат от етногенезата. Най-добре е да се сравнят гръцките, латинските източници с тези на Джагфар и общото да се приеме като безусловно истинно. поздрави

Хареса ми хипотезата.С плахост препотъчвам:Вместо "гръцки" да пише "антични автори"
Гръцките са 19 век
цитирай
14. didanov - нямам нищо против любител
24.10.2016 13:34
все пак повечето антични автори малко или много са писали на старогръцки а не на античен език :) поздрави
цитирай
15. didanov - автор буда2
29.10.2016 01:47


Санскрит/името е създадено ок.I в.след н.е./не е нищо друго,освен исторически вариант на древния Български/Тракийски,Бохарски език.Самото име Индия значи Синдия/Синтия,земя на тракийското племе Синти/-понякога страната е наричана"Синд"! Тракийското племе синтии, при които паднал Хефест, захвърлен от Олимп, започнали първи да го почитат като бог.Синт идва от името на тракийското племе синти, което означава скитащи, шетащи.Синти е сродно с ирано-арийският глагол шентати индо-арийския шатате-шетам, движа се и разбира се нашия шентати-шетам, да не забравим шентание и т.н. Санскрита е древна форма на тракийския език защото към третото хилядолетие пр.н. ера траките правят завоевателен поход в Индия и се установяват да живеят трайно там и цивилизоват местните цигани. за това и когато Александър македонски със своята предимно тракийска войска влиза в Индия намира съюзници и продължава тракийското културно влияние там запазено в много артефакти. Псевдо-Аристотел: „Разказва се, че в тъй наречената земя на синтите и медите в Тракия има река, наречена Понтос“ [Ps.-Aristot
.De mirab. auscult, 115; ИТМ, 123]. Страбон: „Не само Аксий почва от областта на агрианите, но и Стримон; той извира у агрианите, тече през земята на медите и синтите и се излива в морето на границата между бисалтите и одомантите“ [Strab., VII, fr. 36; ИТМ, 223]. Страбон: „Синтите, тракийско племе, населявали островЛемнос, затова Омир ги нарича синтии в стиха: Тук ме синтииприбраха“ [Strab., VII, fr. 46; ИТМ, 224]. Страбон: „Някои казват, че Самос се нарекъл по името на са-ите, които едно време населявали Тракия и владеели и близкияматерик. Те са тъждествени със сапеите или със синтите (коитоОмир нарича синтии), или са различни от тях“ [Strab., Х, 2, 17;ИТМ, 227].Страбон: „Част от тракийците се наричали синтии (ί ντιες),после синти (Σιντοί ), после саи, у които Архилох загубил щита си,както казва сам: „Някой саец взе моя хубав щит, който оставих против волята си при храсталака“. Те тъй също сега се наричатсапеи; те всички живеят около Абдера и по островите около Лемнос. А тъй също един и същи народ се нарича бриги (Βρ™γοι, Βρ™γες) ифриги, други – мизии и меони(Μαί ονες и Μήονες)“ [Strab., ХІІ, 3, 20;ИТМ, 227].Аполоний Родоски: „А когато при изгрев слънце вятърът престана, те (аргонавтите – Ч. Б.), гребейки, пристигнаха в Лемнос,скалистата Синтеида“ [ Apoll. Rhod., I, 600; ИТМ, 132]. Диодор: „Те (римляните – Ч. Б.) разделят цялата страна начетири области. От тях първата обхваща земята между рекатаНестос и Стримон, крепостите на изток от Нестос и при Абдера, иградовете Марония и Енос, а на запад от Стримон цяла Бизалтия сХераклея в Синтика“ [Diod., XXXI, 8, 5–8; ИТМ, 200].Клавдий Птолемей: „Вътрешни градове в Македония сатия: ... в Синтика (Σιντική): Тристол, Партикопол, Хераклея Син-тийска.Тит Ливий: „След като опустошил съседните на Илирияместа, (Филип V – Ч. Б.) насочил със същата бързина пътя си къмПелагония. Оттук тръгвайки, превзел дарданския град Синтика,който давал достъп до дарданците в Македония“ [Liv., XXVI, 25;ИТМ, 148].СИНТИТЕ са обитавали две места:1. Областта СИНТИКА, която обхващала земи по средното те-чение на Стримон (Струма) и долното поречие на притока Понтос(дн. Струмешница) около планината Беласица.В областта СИНТИКА се намирали градовете Хераклея Синтийска (при дн. с. Зервохори,южно от Беласица, Гърция) и Синтика (между дн. градове Петрич иСтрумица). Съседи на СИНТИТЕ били медите (от север), пеоните (отзапад), крестоните (от юг). Вероятно гр. СИНТИКА е бил племенен център на СИНТИТЕ.2 Остров Лемнос (наричан и Синтеида) и съседните острови.В устието на река Аксий (Вардар) се е намирал град СИНД(Σί νδος) [Hdt
., VII, 123]. У Стефан Византийски е споменато племе СИНДОНЕИ, което вероятно е обитавало околностите на този град.Името SIND може да е произлязло от формата SINT след озвучаванена крайната съгласна T > D. Географската близост между град СИНД и земята на СИНТИТЕ е втори аргумент в полза на предпо-ложението за общ произход на СИНТИ и СИНДОНЕИ.Река КОМПСАНТ( SINT (SANT) и представка-предлог K(A), K(O)), дн. р. Ксантийска в Беломорието, която извира от родопския дял Циганско градище, минава през дн. гр.Ксанти и се влива в залива Портолаго при Бистонското езеро.Херодот: „Като минал пресушеното корито на река Лис, Ксерксотминал следните елински градове: Марония, Дикея, Абдера, а същои следните прочути езера край тях: Исмарида, разположено между Марония и Стрима, и Бистонида при Дикея, в което се вливат двереки: Трав и Компсант.. Град КСАНТИЯ, при устието на река Ксантийска (Компсант,Косинит, Косинт).Страбон: „После иде градът Дикея, който е разположен на за-лива и пристанище със същото название: над тях е Бистонското езеро, което има обиколка около двеста стадия... След езерото, към вътрешността, се намират Ксантия, Марония и Исмар, киконски градове“ [Strab., VII, fr. 44; ИТМ, 224]. Според Христо Данов името на града е от гръцки произход [ Дан. ДТ, 130]. Средновековният Ксантитур. Ескече,бълг. Скече) се е намирал в по-горното течение на р. Ксантийска, до планината Момчил.Споменат е през 879 г. в типика на Бачковския манастир като епископско седалище [Asdracha, C. Rhodopes, 93–95]. Племе КСАНТИИ-Страбон: „Изобщо у тракийците и троянците има много общи имена. Например: тракийци скаи, река Скай, крепост Скай и Скайска врата в Троя; тракийски ксантии и река Ксант в Троя“[Strab., ХІII, 1, 21; ИТМ, 227.Река КСАНТ и едноименен град до нея в Ликия (Мала Азия).Вероятно част от КСАНТИТЕ са се изселили в Северозапад-на Мала Азия, в областите Троада и Ликия. За такова преселение свидетелстват тамошни речни названия и селищно име (КСАНТ).Омир твърди, че кимерийците и тракийското племе синтии носят криви лъкове с.236. Със същото оръжие- крив лък са описани и пеоните.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901430
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?