Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2016 00:22 - Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4221 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.11.2017 14:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


www.bghistory.info

Кои са бригите?

Името на бригите е документирано по девет различни начина: Βρύγες, Βρύγοι, Βρϋγαι, Βρίγες, Βρίγοι, Βρύκες, Βρύκαι, Βρυκείς, Φρύγες (Вл.Георгиев, Траките и техния език, с.223).Вл.Георгиев свързва тракийската дума блекур/блегур с и.е. bhleguro и гръцката дума φλεγρός-горящ, пламтящ, възпламеняващ (Вл.Георгиев, Траките и техния език, с.59). Древната тракийска дума, от която произлиза народностното ни име е сродна и на лат. fulgor-сияние, санскритската балга/барга-сияние, светкавица,  латв. balgans-светъл, сродна е и нашата дума благ, която има древно значение светъл (БЕР, А-З ,  София, 2007, с.52-53).

Бригите са тракийско племе в югозападните тракийски земи, съседи на македоните. Най-ранното споменаване на бригите. е у киклическия поет Еугамон (VІ в. пр. Хр.) [Procl. Chrest. II]. той разказва в стихове за борбата на бригите, подпомагани от Арес и Аполон, срещу теспротите, предвождани от Одисей (за Одисей знаем, че е участник в  Троянската война, следователно, ако вярваме на Еугамон, бригите или част от тях по време на войната са населявали Балканската си родина)

Херодот разказва за тежкото поражение, което претърпяли персийците, начело с Мардониос от „траките бриги"(492 г. пр. Хр.) [Hdt. 6.45]. Дарий остава своя пълководец и зет Мардониос да покори северноегейското крайбрежие. Персиецът се отправя с флота от о-в Тасос на запад и със сухопътна войска по крайбрежието. Докато флотата пострадала от страшна буря край Атон, сухопътната армия, установила „се на лагер в Македония", била нападната през нощта от бригите (старите българи също са известни с нощните си нападения). Бригите избили голяма част от тях, а самия Мардониос ранили". Персийският пълководец не напуснал тези места, докато не подчинил тракийското племе. Следователно и през пети век пр.н.е. бригите са живеели по старите си земи, което потвърждава твърдението на Страбон, че само някои от тях се преселват в Мала Азия и променят името си на фриги.

Пак на  Херодот дължим разказа за преселението на фригите от Европа в Мала Азия, които се наричали бриги, „когато живеели в Европа заедно с македонците, но след като се преселили в Азия, заедно със страната сменили и името си на фриги" [Hdt. 7.73]. Това пояснение е вмъкнато при описанието на фригийския контингент, участващ в армията на Ксеркс (480 г. пр. Хр.). Херодот изрично отбелязва, че историята за преселването е според твърдението на македоните. При описанието на събраната от Ксеркс войска от Европа бригите отново са споменати наред с траки, пеони, еорди, ботиаи, населението от Халкидика, пиери, македони и т.н. [Hdt. 7.185].

В подкрепа на твърдението, че фригите се изселили от Македония в Анатолия е и пасажът на Херодот, в който той споменава градините с шейсетлистни рози на фригийския цар Мидас, които „по ухание превъзхождали всички други видове" [Hdt. 8.138]. В тези градини бил хванат Силенът (сатир и учител на Дионис). Споменаването е включено в македонската династическа легенда, а мястото на градините е в Македония, в полите на планината Бермион (дн. Докса).Не случайно в Херодотовите пасажи бригите са поставени в Македония, свързани са с територията на цар Мидас. Югозападните тракийски земи са една от зоните на пулсация на тракийския орфизъм, а цар Мидас е надарен с определени „орфически" характеристики от античната литературна традиция.

В запазен фрагмент на Хекатей се споменава тракийското племе брюкес, брюкаи [BrЪkej, BrЪkai, Brukej, Bruk»ioi,, St.Byz., 187. 11-12], което се възприема като дублетна форма на името бриги. Възможно е тази форма да е дала чрез редупликация името на тракийското племе бебрики в Мала Азия [Apollod. 1. 9. 20; 2. 5. 9]. По-късните автори, от елинистическата епоха насетне поставят бригите в Илирия или ги обявават за илирийско племе. Псевдо-Скимнос говори за варвари бриги между ез. Лихнида и енхелеите [Ps.-Scymn. 434, 437], а Страбон ги локализира край Епидамнос и Дирахион заедно с таулантите, линкестите и деуриопите [Strabo 7, 7, 7-8]. Географът споменава и бригийския град Кюдрай, [KЪdrai, Strabo 7, 7, 9]. Вероятно на циклическата традиция на Ностой, към която могат да се отнесат стиховете на Еугамон, се дължи западната локализация на бригите и теспротите на два либурнийски острова. На континента срещу него имало храм на Артемида, издигнат от бригите. [Apoll. Rhod. 4, 330; 470].

Македонската експанзия довежда до изтласкването на множество тракийски племена на север и североизток. На нея вероятно се дължи и залезът на траките бриги, както и изчезването на името им след V в. пр. Хр. Заради това се появяват и брюгай като македонско племе, съседно на илирите [BrЪx /Brаgai, St.Byz., 187. 17-19]. От друга страна, политическото издигане на илирите през елинистическата епоха довежда до локализирането на племето в Илирия или обяваването му за илирийско.

Докосването на Мидас

 Като бебе в креватчето му един ден го полазват мравки, които започват да трупат в устата му зрънца – оракулите тълкуват това събитие, като знак, че Мидас, ще стане най-богатия човек на света. Според легендата, когато бог Дионис пътувал през Фригия –учителят му Силен в пиянско настроение се отделя от групата, заспива и бива хванат от няколко селяни, които го водят при Мидас, пред него Силен демостративно се освобождава от въжетата си и прави демонстрация на тракийскте мистерии, говори на различни важни теми с Мидас.

Според друга версия Силен е хванат в розовата градина на Мидас (диви рози с 60 венчелистчета), което отново е свързано с Македония и Кюстендил.  Мидас напълва кладенеца, от който пие Силен с вино за да го приспи. Оттогава кладенеца носи името на Мидас. Мидас го освбождава да се върне в групата на Дионис, след което Дионис решава да изпълни едно желание на Мидас като благодарност. Мидас си пожелава каквото пипне да става на злато, желанието му е изпълнено.  Мидас с ужас установява, че до каквото се докосне се превръща наистина в злато, и не може нито да пие нито да се храни. Той се свързва телепатично с Дионис и го моли да го освободи от дарбата му. Дионис му казава да отиде до река.. в извора й и да се потопи цял в нея – Мидас го послушва и се освобождава от дарбата си, а реката става златоносна.

 

Според други Мидас е познат с Орфей и иска от баща си да отиде в Тракия да се научи на тракийските мистерии. Фригийският Мидас е живял около 9 век пр.н.е., а за Орфей се знае, че живее около 1300г пр.н.е. – ако Мидас е бил съвременник на Орфей, който живее около 100 години преди Троянската война,то това не е фригийския Мидас от градът Гордион, а става дума за наслагване на исторически времена. За царят Мидас живеещ в розова градина под планината Бермион, съседна на македоните обаче не е проблем да отиде да се учи от учителя Орфей в планината Родопи

Град Гордион

До наши дни са се съхранили сведения за двама фригийски царе, Мидас и баща му Гордий.Разкопките на град Гордион (столицата на Фригия)през 1900г. до река Сакария, показват живот до 1500г. пр.н.е. Фригия е историческа област в централната част на Мала Азия, от север граничи с река Сакария, а от юг с река Меандър.Предполага се че фригите се преселват в тази област от бреговете на река Струма в Македония в 1100 г. пр.н.е. Ако това е вярно, то фригите се преселват в Мала Азия едва след Троянската война около 1200г.пр.н.е. което означава, че Омир под фриги може да е разбирал бригите на Балканския полуостров в първоначалните им земи около планината БермионТова звучи на пръв поглед несериозно, ако не знаехме, че и други верни съюзници на троянците като мизите, дарданите, карите, както и витини и пафлагонци са живеели преди Троянската война на Балканите.

Кои са витините?

 

витини или битини (bithyni): (край река Стримон, през 8-11век пр.н.е. се изселили в Мала Азия и образували областта Витиния (Bithynia) Според Херодот, племето витини по-рано нарича себе си стримони и живее край р. Стримон, откъдето е изтласкано заедно с племето тини от мизите и тевкрите, и при преселението си към Мала Азия и Анатолия получава името витини, давайки това име и на областта, в която се заселва. Според Ариан епоним на витините е Битинос, осиновен син на Борей; според друга версия Битинос е син на Одрис.

Дардания на Балканите

ДАРДАНИ - многолюдно илирийско племе, населявало Горна Мизия (днешна Сърбия). В Европа Д. е очертана най-добре от Птолемей [III, 9, 4]. Той съобщава четирите дардански града Найсос, Арибантий, Улпиан и Скупи, които очертават границите на областта.Какво ни казва Страбон – книга 7 - Пеония е на изток от тези племена и на запад от Тракийските планини, но е разположена на север от македоните; и по пътя, който минава през града Гортинион и Стоби, предлага преход до теснините, през които тече Аксий(Вардар), поради което преходът от Пеония до Македония е труден – също както Пеней тече през Темпе и я защитава откъм Елада. А на юг Пеония граничи със земите на автариатите, на дарданите и на ардиеите; и се простира до Стрюмон(Струма).

Името на град Гортинион изумително прилича на столицата на Гордион  на фригийския цар Гордион,  баща на фригийския цар Мидас.

Предгръцките селища от Крит като Гординия (Гортиния), Пергам, Даво, Кносос са само варианти на тракийските Гордиум, Пергам, Дава, Книшава. В Гордион няма пласт от разрушения в края на бронзовата епоха, а ранната фригийска керамика на ръка се датира най-общо±1000 г. пр. Хр. и показва сходства с тракийската. Названието на македонското селище Гординия (Гортиния) се обяснява с град, градина (розовата градина на Мидас?). Гординия отговаря на тракийските Гордиум, Гордиокоме, Мане Гордум. Азорос се намира в Македония, а Езереис във Фригия. И двете названия имат знаечение езеро. Берея е македонски град, а в Тракия срещаме Берое.(Павел Серафимов)

Кои са карите?

Кapите са тракийско племе населявало днешна Добруджа (тоест съседи на мизи и гети, вероятно и на траки). Главното им пристанище на Черно море е Карон лимен при Фара на Шабла.

Според Ариан, ”земята около Карийското пристанище се нарича Кария”, описвайки обширната и сравнително ниска крайбрежна тераса разположена западно от Нос Шабла, голяма част от която е заета с останките на обширно антично селище и неговите некрополи. Това изяснява, че Кария (Caria) е древното име на тракийското крайбрежно селище, а Карон лимен (пристанище на Карите) е названието на неговоият порт. Под вода срещу Шабленската тузла са фиксирани залято селище от бронзовата епоха, античен некропол, древни останки от лодки, направени само с дървени сглобки и няколко потънали късно средновековни кораби.

 

Пафлагонците

Омир представя следните народи с техните водачи:

...много съюзници има в големия град на Приама, Илиада II, 786-806   разни езици говорят далечни хора събрани...

...Силният вожд Пилемен от Енетия, гдето се въдят

 

мулета диви, доведе безброй пафлагонци юначни...

Вождът на Енетия води безрой пафлагонци, чиито земи се намират на поне хиляда км в Мала Азия на изток от Витиня. Вероятно пафлагонците се преселват заедно с битините-витини, наричани преди това стримони, които биват изтласкани от мизи и тевкри, в случая обаче се разбира пафлагонци от Балканите и то безброй – голямо количествооще едни съюзници, позиционирани на Балканите преди войната, което обаче не прави сериозно впечатление на никой.

Балканските мизи

Мизите - Някои автори премат, че хетската експанзия в Югозападна Мала Азия през XIV и първата половина на XIII век пр. Хр.(преди троянската война) довежда до (обратно)изселване на местно население към Балканите, включително на част от мизите. След разпада на Хетската държава малоазийските мизи получават отново възможност за самостоятелно развитие.Херодот пише, че преди Троянската война мизите и тевкрите преминали през Босфора в Европа, покорили всички траки и достигнали до Йонийско море и река Пеней в Гърция (История, 7.20). В „Илиада“ мизите са споменати като съюзници на троянците, като Страбон изказва мнението, че Омир е имал предвид не малоазийските, а именно балканските мизи!

Страбон, География А самите фриги са бриги, тракийско племе, каквито са и мигдоните, бебриките, медовитините58, витините и тините, и, според мен, също така и мариандините. Всички тези народи, разбира се, напълно са напуснали Европа, но мюзите (мизите) са останали там. И Посидоний според мен е прав в предположението си, че Омир поставя мюзите в Европа (имам предвид тези в Тракия), когато казва:

После обърна очи лъчезарни в обратна посока,

вгледан далеч към родината на коневъдци тракийци

и на мизийци, прочути в бой ръкопашен…59

Защото със сигурност ако Омир имаше предвид мизите в Азия, то изказването нямаше да е свързано.

Справедливо би било също така да попитаме Аполодор, във връзка с упоменатите в омировите стихове мизийци, дали според него те също са измислица, когато поетът казва:

„и на мизийци, прочути в бой ръкопашен, и още

на млекоядци, добри хипемолги…”,

или приема, че поетът има предвид мизийците в Азия. Ако смята, че поетът има предвид онези в Азия, то тогава ще го тълкува погрешно, както вече казах по-горе, но ако ги нарече измислица, в смисъл, че в Тракия не е имало никакви мизийци, ще противоречи на фактите. „

 

Общото между бриги и мизи

 

"Старите българи, които са живеели на Балканския полуостров, служили на благия Бог, затова се нарекли „българи”, това е духовното тълкуване на думата „българин”. "
Пелазгите произлизат от бригите (фриги,бръгои,върагои), записани са като техни наследници.Омир споменава, че имат божествен произход. Езикът на мизите е бригийски. Следователно бриги е най-древно от всички тракийски (като условно понятие !) народи ! Били "автохтонни" , т.е. родени от земята, най-стари. Държава Бригия (Фригия) ..."ф" тъй като в гръцкия няма "б" няма и "ъ",в следствие от това е по-известно "фриги" и "фригийски" вместо "Бриги" , "Бригийски" , "брЪгои" ...също така "пелазги" варира и като "пеларги" , "пелгари" ,което е "българи" тъй като в гръцкия език поради липсата на "б" буквата се замества с "п" и "мп" ... квартала "Пеларгик" в Атина --->.....също самото название на Олимп следва да свържем с чисто българската дума "Било" (синоним на "връх").В древността на Балканите, в Мала Азия и в Египет се е пишело и четяло от дясно на ляво. Това е пелазгийски начин! Както казахме вече в гръцкия липсва буквата "б", заменя се с "мп" следователно "б" в "Б"ило --->се заменя с ""мп" ---> "МП"ило и четейки от дясно на ляво --->оли"МП" ( при обратното четене не пишем "пм" ,а "мп" тъй като заменя една буква !).

Пелазгите-пелгари

 Сведенията сочат , че пелазгите били "автохтонни", т.е. родени от земята, най-стари.Древните автори говорят за Аркадия (Пелопонес) като една от първите земи на този народ.След това Аркадия носи различни имена - Аргос, Пеласгиотида, Пелопонес по названието на съответния владетел, но племената на практика останали едни и същи - пелазги/пеласги. Затвърждаването на този етноним допринася огромната цивилизаторска роля на Пеласг/Пелазг !!!

Важно сведение, сочещо сходството между пелазги (пелгари) и бриги (фриги) е появата на името "Пелопонес" - страната на аркадийските пелазги. Нейн кръстник е Пелопс, син на фригийския цар Тантал. Географът Страбон пише по този повод: "Пелопонес преди да дойдат елините, бил населяван от варвари. Но също цяла Гърция била някога населена с варвари, ако човек сам съди по преданията. Пелопс доведе от Фригия народ в названия на негово име Пелопонес." !!! Явно самият Страбон не може да предположи, че вероятно Пелопс идва не от далечната малоазийска Фригия(която е създадена векове по-късно), а от една близка тракийска Бригия!

 

Географски Пелопонес е най-южната част и краят на Балканския полуостров. За континента го “държи” широкият 7 км Коринтски провлак. През 1893 г. е прокопан Коринтският канал, с което Пелопонес на практика става остров. (сиреч било е слято,лесно придвижване,обитаване,контрол на област и т.н). Ахейците също не са гърци. Агамемнон и Менелай са потомци на Атрей, а той самия е потомък на фригиецът Пелопс. В средата на първо хилядолетие преди Христа се е знаело много добре кой е основал микенската цивилизация на Пелопонес. Това не са били гърци, а траки дошли от север. Атрей, бащата на Агамемнон и Менелай носи име подобно на благородникя Отрей, определен от Омир като предводител на фриги - Hom. Il. 3.186.

 

Древна Азия на Балканите

 

Много автори посочват Фригия като държава в Азия. Но какво са разбирали под Азия древните?

 

Балканските лидийци

Лидийците, или по-точно лидите, людете са балкански народ, и едно от потвържденията за това е самото им име Λυδοι, Lydoi, което име академик Владимир Георгиев обяснява чрез старобългарското „люди“ (съвременното българско люде, рус. люди!)  Не е без значение и фактът, че лидите (людете) са се покланяли на тракийския бог Сабазий. Според Стефан Византийски, Лидия – това е страна, която се нарича още и Меония, от реката Меон, течаща по Ахаида (= Ахая), вж. Ахаида, или Ахая, Ахея е несъмнено балканска страна (страната на омировите ахейци).

 

Според други източници, Лидия е била съседна на Магнезия, а Магнезия е област в Тесалия. Обясненията, че Магнезия се била намирала в Мала Азия, и се е наричала по името на магнетите - преселници от Тесалия в Мала Азия, не се потвърждават от анализа на географските реалности от онова време, тъй като в античността с думата „Азия“ се е означавал Епир, съседен на Тесалия, вж. Евстатий:  В свободен и съкратен превод: Тъй като страната Азия се нарича по името на Асий Атов..., който пък се казва така по името на Азия, майката на Прометей...

 

Тя (страната Азия - НТ) е наричана от атическите историци Асида (Азида).

Съпругата на троянският цар Приам е  Хекуба. Тя е дъщеря на фригийския цар Димаc и сестра на Азий – Hom.Il. XVI-716-719.

Казват, че Азий философът..., по името на този славен човек е и страната, която по-рано се е казвала Епир, е била преименувана в Азия. .... Нарича се Азия, същото е както и Епир.Че с името Азия е бил обозначаван  днешния Епир (северозападна Гърция и южна Албания), го потвърждава и Стефан Византийски В превод: Азия, това е град в Лидия до Тмол... Наричат Азия също и Епир, по града в Лидия.Град Азио е споменат в Епир от френския изследовател Д`Анвил, който счита, че руините в  местността, наричана от местните жители Азио е старият Актиум или АНакторум. С една дума Лидия, или по-правилно – Людия (Λυδια, е била област в Епир, в която се е намирал градът Азио (името е съхранено до края на XVIII век),  по чието име целият Епир е бил наречен Азия. Лидия е била населена с жители, които са се казвали люди (Λυδοι), или люде. Не е трудно да се досетим, чии предци са били тези люде.

 

В този контекст думите на Страбон придобоват съвсем различен смисъл:»езикът на мизийците е смес от фригийски и лидийски.

 

НО същевременно фригите са преселени от Балканите бриги. Тоест езикът на мизите е и бригийски. Лидийците обаче също са населявали в по-стари времена областта Епир.

 

Азбуката на траки, фриги и мизи

 

Има и други несъответствия в официалната историография. Дълго време се смяташе, че траките са получили азбуката си от гърците. Най-новите изследвания обаче показват, че фригите имат писменост не само доста по-рано от гърците, но притежават и букви, които са непознати на южните ни съседи. Това е доказателство, че гърците в никакъв случай не са дали писменост на траките, невъзможно е да дадеш нещо, което сам не притежаваш. Има и друго, в периода, в който гърците се научават да пишат, те са сравнително бедни. Не притежават монументални сгради, не познават изящното изкуство, не случайно VIII-ми век пр. Христа спада към тъмния период на Гърция. Траките от друга страна имат невероятни постройки, ваят приказни статуи, редят красиви мозайки и се славят като най-древния и богат народ. Не е ли по-логично да приемем, че високо развитите фриги са дали знания на гърците?

Учените упорито избягват един интересен факт. В момента, в който Саргон ІІ започва своята агресивна политика спрямо траките, в Гърция се появява красива керамика, писменост, а от епиграфските паметници става ясно, че в Атина живеят фриги. Дали това няма да се бежанци, донесли със себе си важни знания от родината си и дали ги на гърците? По този въпрос не само, че не се говори, но се правят и опити фригите да бъдат изкарани народ напълно чужд на траките. Херодот, Страбон, Плиний и Стефан Византийски са пределно ясно определяйки фригите за преселници от Тракия. Могилните погребения на фригите, тяхната изкуствена черепна деформация, личните им имена, а и названията на градовете им показват, че старите автори имат право – фригите са тракийски народ. В дълбока древност те са обитавали земите на Югозападна България и Македония където са били познати под името бриги. Част от тях мигрира за Мала Азия, но друга част остава.

Има също и епиграфски паметници, в които за цар Мидас е упомената изключително древната титла ванакт-цар.В най-старата си форма титлата ванакт-цар е употребена за владетел с име Одрис.Той е живял през второто хилядолетие преди Христа...http://sparotok.blog.bg/photos/83734/original/Vanakt%201.JPG

 

“Книгите както на фригийците, така и на мизийците”, пише Страбон, “ни връщат във времената преди Троянската война.” Възможно ли е това да е вярно, ако фригите и мизите не са имали собствена писменост? Платон признава, че гърците са заели и ползвали фригийски думи като pyr и hydor. Павзаний съобщава,че е имало спор между фрийгийците и египтяните относно това, кой от двата народа е по-древен.Херодот разказва,че Псаметих е провел опит, които го е убедил,че фригийският език е по-стар от египетския . Имаме право на възражения срещу фараонските методи на доказване, но определено спорът сам по себе си е отражение на общоприетите вярвания от онова време за това, кои са били най-старите народи. Ако фригийският език е бил на възрастта на езика на египтяните, или по-стар, то какъв е бил тогава езика на бригите, преди да се преселят във Фригия?Нямал ли е египетският фараон Псаметих точно тези бриги предвид като по-древни от египтяните?

Египетската връзка

В третия том „Тракийското Писмо декодирано ІІІ”  Гайд разчита текстовете върху енеолитната плочка от Точиларе, пръстена от Езерово, Кьолменския надпис, Фригийските надписи върху Стелата на Цар Мидас и др., с което доказва, че линеарната писменост произлиза от най-древната тракийска йероглифна пиктографска писменост, от която по-късно възникват и гръцката, и финикийската фонетични азбуки. Доказа също, че тракийските пиктограми върху енеолитните плочки от Точиларе, Караново, Тартария и Градешница представляват първите намерени записи на няколко глави от „Египетската Книга на Мъртвите”, предхождащи с хилядолетия нейните копия в Древен Египет.Тракийският надпис върху златния пръстен от Езерово се оказва кратък откъс от нейните глави с номер 147 и 148. А надписът от Кьолмен - извадка от глава 58 на „Книгата на Мъртвите”, което я прави  в първичния й оригинален вид сборник от религиозни текстове с древнотракийски произход, които биват доразвити и разширени по-късно на египетска почва в нейните многобройни варианти, известни като „Пирамидни Текстове”, „Ковчезни Текстове” и др. Ако някой е посетил музея в Кайро, може би се е чудил какво правят добре познатите ни тракийски ритони там, които не са припознати като известна култура.

 

Къде е истинската Троя?

Оказва се че преди и дори по време на Троянската война всички главни съюзници на троянците – дардани, кари, фриги, лидийци, пеони, траки, пеласги са живеели в съседство с тях на Балканите. Дори под името Азия се е разбирало област в северна Гърция.Всичко това ни кара логично да определим, че и Омировата Троя- град и държава, все още не е открита, защото се намира на черноморското, а не на западното малоазийско крайбрежие.

Източници:

"Цар Мидас между Европа и Азия". Авторът й Майя Василева
http://www.sciencegraph.net
http://romulus-bg.net
https://chitanka.info
http://www.thracians.net
https://bg.wikipedia.org
https://antichniavtori.wordpress.com
http://sparotok.blogspot.co.at




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901430
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?