Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2015 22:54 - Древните българи!
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 858 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2015 23:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Древните българи били известни като войнствен народ, който не търпял чуждо владичество. Тяхната социална структура била изцяло военна и особено в ранните векове на обособяването на българската народност, войната било едно почти непрекъснато състояние на съществуване. Социалната структура на древните българи дава ясна представа, защо те били толкова войнствени  и издигали в култ бохните изкуства и военната подготовка. Начело на държавата или Ордата като пълновластен господар стоял канът. Само синовете му носят титла буликан и заедно с първородния син канартикина (наследника) могат да имат положение, което не е заслужено на бойното поле.  За всички други имало само един път да бъдат отличени – бойният подвиг, а подвизи отвоюва само смелият, ловкият, майсторът на военното изкуство. Усвояването на военното изкуство било не само задължение, но и въпрос на чест за древния български воин.

Във войската влизалаи всички годни да носят оръжие мъже, а понякога в сраженията вземали участие и жените, които също били добре обучени и се биели наравно с мъжете. Това е дало основание на гръцкия историк Прокопий Кесарийски (ок. 500-562г.) да твърди, че българите „се уловили всенародно за оръжие“ при една военна акция.

Военно-племенните вождове (кановете или кхановете) разполагали с постоянни военни дружини. Те били попълвани с предани на владетеля воини, подбирани от редовете на военно-племенната аристокрация. Те били готови по всяко време да встъпят в бой било за защита на кана, било срещу външни врагове. Тези дружини образували ядрото на войската при извикване  под оръжие на народа в случай на война. От тези специално подготвени и обучени войски канът подбирал личната си гвардия, която пребивавала постоянно с него в столицата.

 

Когато Аспарух премества своята столица или Главната орда от Северното Причерноморие в Малка Скития (Добруджа) той идва с 10 000 души лична гвардия и този факт е отбелязан от историците. Тук трябва да направим едно малк пояснение, че той не е дошъл в пределите на днешна България само с тези 10 000 души, както считат повечето от днешните историци. Според Николай Станишев, проф. Геза Фехер, лорд Стивън Рънсиман, както и други източници, Ордата на Аспарух е наброявала около 800 000 до 1 000 000 души и това е доказано чрез измервания на укрепените лагери и Онгълите на българите в Северна България.

Сведенията на латински, византийски и китайски хронисти представят дрвените българи като свободолюбиви хора, смели и опитни войници, които леко понасяли тежките военни походи и несгодите на военния бит.

 

Интересно е следното сведение на готския историк Енодий (5-6 век) за българите :“..Това е народът, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал, народ. У който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение. Те са народ, комуто преди битката с тебе не се е случвало да срещне противник, който да му устои, и народ, който дълго време е извършвал войните си само с набези“

Тук трябва да отбележим, че повечето древни хронисти са били най-често враждебно настроени против българите, които били техни противници на бойното поле и смъртни врагове. Това се отнася за китайци, руси, славяни, византийци, араби и латинци! Затова изходнията исторически материал не е достатъчно обективен и чист и най-вече е в наш ущърб!..

Остготският държавник Касиодор (ок. 490 – ок 583г.) нарича днешните българи „страшни по целия свят!“ заради стремителните им нападения и високи бойни качества.

Стегнатата военна организация, високата дисциплина и изразена държавност при древните българи се дължали преди всичко на строгите закони и единоначалието, които определено липсвали  при славяни и китайци. Затова и държавата при последните се появява много векове по-късно в сравнение  с древните българи, и то не без тяхно участие!

Провиненията при древните българи се наказвали изключително строго. Повечето престъпления особено по време на война, се считали като престъпления срещу държавата и следователно се наказвали със смърт! Особено строги били наказанията за неизпълнение  на заповед, небрежно отношение към въоръжението, кражба на коне или яздене на бойни коне в мирно време, а също и неморални постъпки или прелюбодеяние.

Древните българи особено  ревниво охранявали границите на своите държави и империи и никога на отстъпвали без бой завоюваните с кръв територии. (за разлика от най-новата ни история, когато Великите сили (Англия, Франция, Русия и др.) прекроиха и орязаха територията на България и я раздадоха на други съседни страни, без да са спечелили нито една битка!)

„Бойни изкуства и военно дело на древните българи“ Д-р Дориян Александров

Коментар –

1.Времето от Освобождението до днес доказва, че ние българите трудно се справяме с държавното устройство тип „парламентарна република“ . Трябва да признаем, че този тип устройство не функционира у нас преди всичко заради нашият манталитет. Възниква въпросът, кое е по-лесно да се промени, народния манталитет изграждан в продължение на хиляди години или държвания тип устройство?

2. Трябва спешно да се възстанови редовната българска войска , като се включи военно обучение в училище,  както и възможността на жените да служат в армията или да минават военна подготовка. Да се възстановят всички видове войски – химически, строителни, транспортни, които да се ползват и в полза или нужда от държавата.

3. Да се измени Нак. Кодекс, който да предвижда доживотен затвор и отнемане на цялото имущество при престъпления срещу държавата.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2932081
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5875
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?