Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03 09:00 - Индия и Китай - преди и сега
Автор: didanov Категория: Политика   
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове:
3



След като Индия получи независимост през 1947 г. и след като комунистическата партия дойде на власт в Китай през 1949 г., между двете страни се установиха топли отношения, което не е изненадващо, защото те страдаха много от империализма и тази неприязън към Запада им помогна да се сближат. Индия и Китай имаха обща граница, която беше установена от британците от индийската страна и откакто те дойдоха на власт в Индия през 19 век - по това време Китай беше в голям раздор, британците, когато установяваха демаркационната линия между Индия и китайски Тибет, искаха да кихнат на китайските интереси. Китай обаче не протестираше особено, защото или се разпадаше от вътрешни въстания като това на Тайпин, или пребори атаките на колониалистите (в началото на 20 век), след това отново се разпадна от войната между комунисти и националисти и след това отново беше разтърсен от звука на японски ботуш, като цяло китайците в тези години умираха в милиони и властите нямаха време за Тибет и до границите. И така, след като получиха независимост, Индия и Китай решиха, че признаването на границите, начертани от колониалистите, е глупаво и че е необходимо да започнат отново да разделят териториите, но ако и двете страни бързо се споразумеят по въпроса да не им пука за Британците не можаха да намерят консенсус за установяване на нова граница.
Всичко завърши много тъжно: през 1962 г. китайската армия нахлу в Индия от Тибет и изгони индийската гранична охрана. Трябва да се отбележи, че китайците дължат такъв успех на дълга и задълбочена подготовка: въпреки планинския терен и почти пълната липса на пътища, те докараха артилерия и оборудване, концентрираха войски, докато нищо неподозиращите индийци естествено не си направиха труда да укрепят своите части . В резултат на това китайците превзеха няколкостотин много ценни квадратни километра от голите планини на Тибет и изтласкаха Индия на запад.
Оттогава конфликтът на границата на Индия и Китай (наречен „Линията на действителния контрол“) не е утихнал и е станал по-малко интензивен, но е там и всякакви изявления на официални лица на Индия и Китай по отношение на спорните територии се възприемат много болезнено. Следователно не е изненадващо, че когато индийците чуха 17 март 2024 г. (https://www.business-standard.com/india-news/china-names-11-places-in-arunachal-in-attempt-to-claim -индийска -територия-123040400189_1.html) относно китайското преименуване на няколко планини, реки и пънове, разположени на територията на Индия, те много се развълнуваха и веднага поканиха китайците да набутат йероглифите си там, където Шива не свети.
Това е доста рутинен скандал, но в същото време много знаменателен, казвайки, че войната между Китай и Индия не е стихнала, а може би дори се е изострила още повече през последните шестдесет години. Най-малкото и двете страни продължават да наводняват спорната граница с войски (вижте например тук (https://www.indiandefensenews.in/2024/02/army-plans-to-step-up-troops-deployment.html). )) и те очевидно са много сериозни в защитата на територията си, така че е вероятно колкото по-силни стават икономически силите, толкова по-изкушени ще бъдат да разрешат териториалния спор със сила веднъж завинаги.





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2933068
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5875
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?