Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2015 20:50 - Българският учен, създал "умната" хартия, вкара чип и в памперса
Автор: didanov Категория: Технологии   
Прочетен: 1661 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Български учен, който нашумя с революционното си откритие на т.нар. умна хартия като убиец на фалшивите пари и документи, търси път през "долината на смъртта".

"Така й казват в Америка и в нея попадат изобретения с реална стойност, които не могат да стигнат до пазара и да прескочат разстоянието от лабораторията до готово състояние за внедряване", обяснява проф. Валери Маринов от Шатския университет в Северна Дакота. За да стигне прототипът до масово производство, е нужна сериозна инвестиция на заинтересовани партньори.

"Технологията е много сложна и изисква екипировка за 50-70 млн. долара, както и експертиза да се направи това нещо", уточнява ученият. Повдивчанинът, който завършва Русенския университет и защитава дисертация в областта на електрониката в Техническия университет-София, представи разработката си за "Умната хартия като брак между една древна технология и съвременната микроелектроника" на научна конференция в "Канев център" в крайдунавския град.

"Работихме върху идеята 4-5 години", уточни проф. Маринов. Така през 2011 г. научният му екип създава микроелектронно устройство, което вгражда в обикновена хартия и се появява прототипът на станалите световноизвестни "умни банкноти". "По този начин практически парите не могат да се фалшифицират", категоричен е изобретателят.

Той тръгва от умните етикети за продукти с вграден електронен чип за идентификация, а не с баркод. Вместо етикет той взема най-обикновен лист хартия и имплантира в него електронен чип за идентификация.

Идеята му може да се използва за печатане на пари, но целта е хартиеният лист да се разпознава, при това с

висока степен на сигурност

Така могат да се защитят важни документи като завещания, визи, паспорти, дипломи и всякакви договори в най-различни области. Имплантираният чип с 2 килобайта информация осигурява много по-голямо ниво на защита от въведените 10-12 цифри на баркода, не може да се променя и струва много по-евтино.

"Ето например разбирам, че в България се фалшифицират доста нотариални актове. Ако сложим чип в хартията и печатаме нотариалния акт на нея, няма да може да се фалшифицира повече. Защото фалшификаторът, за да може да направи фалшив нотариален акт, той трябва също да сложи чип в хартията и да го програмира по същия начин", категоричен е професорът. За него не е толкова просто да вземеш лист хартия на улицата, да я клъцнеш малко и да пъхнеш чипчето вътре.

Използваната технология радиочестотна идентификация се използва отдавна за други продукти, но досеге не е прилагана на хартия. Проф. Маринов решава да опита, след като Централната европейска банка и Японската банка обявяват, но не успяват да разработят технология за чипове в техните банкноти. Оказва се, че проблемът не е никак прост.

"Банкнотите се печатат на хартия, която е с дебелина от порядъка на стотина микрометра, което е сравнимо с дебелината на човешкия косъм, а чиповете са доста по-дебели. Когато погледнах по-навътре в проблема, разбрах, че всъщност има нужда от нова технология", връща се към откритието си българският учен.

Екипът му измисля как да се пакетират чиповете, като ги изтънява до 20 микрометра чрез лазер и ги прави 5 пъти по-тънки. Те се изработват от силиций, който макар да е много крехък материал, при изтъняване става гъвкав. Така чипът може да се вгради и да не се поврежда в банкнота, дори да се смачка или сгъне.

След като успешният опит излиза от лабораторията на университета в Дакота, българинът е залят от имейли дали откритието му вече може да се ползва. "Види ли бизнесът, че идеята има практическо приложение и направи ли си сметка, че може да изкара

хубава печалба

дава пари с удоволствие за разработка", убеден е изобретателят. За "умни" пари се иска време, защото банките са консервативни и банкнотите не се сменят толкова бързо, влияе и политиката. Най-лесно технологията може да се приложи при изработката на документи. Вече има сериозен интерес от производители на кръвни продукти, които искат да идентифицират плазма и кръвни продукти.

Технологията може да се приложи и в болници върху пациенти, които да носят гривнички с имплантиран чип. Така той ще го идентифицира, а специален сензор ще следи други параметри като температура и влажност на помещението например.

След сензационното откритие канадска компания се надява да вгради микрочипове под фурнира на панели за мебели. Англичани искат да разберат дали устройството може да се имплантира в оригинални произведения на изкуството, за да се елиминират фалшификации.

Освен "умна" хартия екипът на Вал Маринов, както го знаят всички в университета в Дакота, е разработил и сензор за улавяне на влажността при памперси за възрастни. Той ще сигнализира кога мокрият памперс трябва да се смени.

"Това е особено важно за пациенти в болница и за сенилни хора, така че приложението има огромен социален ефект, цената на сензор ще е под 5 цента", усмихва се професорът. Германска компания вече се интересува от серийно производство.

И в този случай проф. Маринов не изневерява на себе си да мисли не толкова как ще се приложи откритието му, колкото да разработи самата технология. Без да жали труда си, включително и на хората около него. "Имам по 

една-две идеи на година

не повече", казва проф. Маринов. Засега ги пази в тайна. Винаги го предизвикват и мотивират любопитството, интересът към това, което прави, а не колко пари ще спечели с откритието. И най-вече да докаже, че може да се направи.

Противно на очакванията, проф. Маринов е готов да помогне на млади българи, които искат да учат в САЩ. "Ако някой иска да дойде в университета в Северна Дакота, мога да осигуря стипендия, безплатно обучение за магистърска и докторска степен в сферата на електронните и машиностроителните технологии", казва прочутият изобретател.

 В щатския университет, чийто годишен бюджет за научни изследвания надхвърля 120 млн. долара, българите още се броят на пръсти. Обучението за чужденци струва S15 000.

Проф. Маринов вече е привлякъл в екипа си Юрий Атанасов, който е завършил магистратура и е защитил докторска степен в Дакота след висшето си образование в Русенския университет. "Доста съм обикалял по коридорите му, навремето бях и групов отговорник, трябваше да събирам подписи", връща се в спомените си един от най-известните му студенти.

След защитената дисертация проф. Валери Маринов спецециализира като пост-докторант в южнокорейския Научноизследователски институт за високи технологии в Таеджон. После преподава 4 г. в кипърския Източно-Средиземноморски университет във Фамагуста, а от 2002 г. става професор в Щатския университет на Северна Дакота.
 вестник Труд



Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901465
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?