Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2018 12:05 - Произход на амазонките
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 7728 Коментари: 28 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дилян Иванов www.bghistory.info
image
Етимологията на думата е спорна. Има няколко възможни варианта

Изследователят на хитите Фридрих Корнелиус споменава, че е съществувала държавата АЗИ, със столица Хаяса (Chajasa) около района на делтата на река Термодорон до брега на Черно море. Той свързва директно името Амазон със значение „жени от страната Ази“ или Azzi = "Am"+ "Azzi" = Amazon. Според класическите гръцки предания етимологията на думата амазонки идва от a- (ἀ-) and mazos (μαζός), "без гърди", свързано с твърдението на Маркус Юстинус, че амазонките отрязвали или обгаряли дясната си гърда, за да не им пречи да стрелят точно с лък. Против това обяснение е фактът, че всичките изображения на амазонки са представени с две гърди. Друг опит за етимология е от думата ζώνη „колан“ von ζώννυμι „запасвам“ и Ama-zone може да означава нещо като "хубаво, красиво запасана" във връзка с особеността на амазонската носия и по-точно аналогия с мита за Херакъл и колана на Хиполита. Друг вариант би бил от hama и zosai (ἅμα ζῶσαι) в смисъл на „заедно живеещи“
image
Старите гърци използвали също няколко епитета или думи описващи амазонките: Херодот използвал Ανδροκτόνες, ед.ч Ανδροκτόνα, Androktonα или „убийци на мъже“ и : Ανδρολέτειραι, ед.ч. Ανδρολέτειρα, Androleteira „унищожителки на мъже, убийци“. В „Илиада“ на Омир амазонките са наричани Αντιάνειραι, ед.ч Αντιάνειρα, Antianeira „тези, които се бият като мъже“, а Есхил използва думата the styganor, στυγάνορ) или „тези, които мразят всички мъже“. Според Херодот скитите наричали амазонките Oiorpata, от oior "мъж", и pata "убивам" image
от иранския етноним ha-mazan- "воини". Тази дума е свързана непряко с глаголът използван от Хезихиус от Александрия "ἁμαζακάραν• πολεμεῖν. Πέρσαι" "hamazakaran: «правя война» на персийски), където се появява заедно с индо-иранското кар- «правя», близко до санскритското «карма»
може би думата амазонка произлиза от *-mṇ-gw-jon-es означаващо "немъжествен, без съпруг" но това според Халмар Фриск е несигурно. Според схолистите от 19 век амазонките са свързани с етнонима Amazigh (племе на берберите в северна Африка). Друго предположение е иранското *ama-janah "убиващи мъжествеността, мъжкото".   Произход на амазонките Според Херодот и Страбон амазонките живели около поречието на реката Термодорон и град Темискира и южното Черноморие(северна Турция).

image image

Херодот споменава, че някои амазонки живеят в Скития тъй като след като били победени от атиняните, те натоварили три кораба пълни с пленени амазонки, които обаче в открито море убили екипажа на корабите. Тъй като не разбирали от морско дело морето отвело корабите им до скитските земи. Според Страбон първият дом на амазонките е град Темискира и долината на река Термодорон и планините над нея, но по-късно те били изгонени от тези места и се говорело, че се били установили в Кавказка Албания.

image

Страбон обаче съобщава, че според някои като Метродор от Скепсис и Хипсикрат, някои амазонки пътешествали и заживели на границите на племето гаргари(горгоните), в западните предпланини на Кавказките планини наречени Ceraunian. Диодор Сицилийски споменава Дионис от Митилена, според който пък цитира Тимоетас, че преди амазонките на река Термодорон, е имало в по-древно време амазонки от Либия. Тези амазонки от Либия минали през Египет и Сирия и стигнали западна Мала Азия до река Каик в Еолида, където основали няколко града. Един от тях бил Митилена недалеч от реката. Есхил в своята творба за Прометей, твърди че домът на амазонките било езерото Меотида и по-късно Темискира до река Термодорон. Според Псевдо-Плутарх амазонките живели около река Танаис (днешната река Донв Украйна) дори самата река се наричала Амазонка (Ἀμαζόνιος) на тяхно име. По-късно те се преселили в Темискира (старо Терме) на река Термедорон. Плутарх споменава, че походът на Херакъл и Тезей против амазонките е бил в именно Euxine Sea-Черно море. Според Омир амазонките живели на юг от Троя накъде около Ликия. Според преданията амазонките основали много градове, които носели имената на техни предводителки. Това били градовете Смирна, Ефес, Куме, Мирина, СИнопе, Пафос, на Патмос имало област наречена Амазониум, също на остров Лемнос имало град Мирина, кръстен на едноименната амазонска царица. Аполоний Родоски в своята „Аргонавтика“ споменава, че амазонките не са населявали само града Термодорон, но и околната земя, разделени на три племена темискири Θεμισκύρειαι, ликасти Λυκάστιαι, хадесии: Χαδήσιαι (Argonautica II, 996 - 1000): For they dwelt not gathered together in one city, but scattered over the land, parted into three tribes. In one part dwelt the Themiscyreians, over whom at that time Hippolyte reigned, in other the Lycastians, and in another the dart-throwing Chadesians. Според историците Ликастия и Хадесия са имена на две реки и на два града съседни на град Темискира на южното черноморско крайбрежие.

 




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. shtaparov - Думата АМАЗОНКИ има още едно много ...
04.02.2018 01:36
Думата АМАЗОНКИ има още едно много важно и вероятно единствено вярно обяснение- АМЪЖАНКИ (НЯ-МЪЖЕНКИ,НЕОМЪЖЕНИ) а тяхната поява се обяснява с един древен Български обичай,за който невежите гърци нищичко не знаели.
цитирай
2. germantiger - от мой постинг 1
04.02.2018 08:21
АМАЗОНКИ и елини



За тях пишат Херодот, Есхил, Плутарх, Помпей Трог, Стефан Византийски... Поход срещу амазонките повежда самия Хераклес/Херкулес, за амазонка се жени Тезей, войска от амазонки атакува Атина, участват в Троянската война на страната на троянците, а тяхната царица пада от ръката на Ахил и дори Александър Велики разказват, е имал роман с амазонка!

Следва интересен детайл - не са амазонки, но като такива са действали жените на остров Лемнос – разбирайки за измяна на мъжете си, те ги избиват всичките, само Хипсипила спасява своя баща и тайно го изпраща по море. Това възцарило се само женско общество, обаче не просъществува щастливо дълго ;) когато на брега по-късно дебаркират Язон и аргонавтите, то жените ги посрещат като дар на боговете, по-късно аргонавтите засрамени и призовани от Херкулес да продължат мисията си, са принудени да напуснат острова скрито, а когато жените усещат бягството, ги изпращат с вопли след отплаващия кораб.

Две велики „ЖЕНИ” в митовете са... Херкулес и Ахил ;) защото и двамат са били принудени да се дегизират в женски дрехи – първия като роб при Омфала, а втория за да избегне... войнската повинност!

цитирай
3. germantiger - 2
04.02.2018 08:21
И все пак – за амазонките: Според изворите амазонките изгаряли дясната гърда на новородените момиченца за да не им пречи при стрелба с лък, учели ги да се бият с различни оръжия, да ловуват, да яздят, но не и да предат или вършат домакинска работа. За тази цел служели новородените (и не убити момченца) или мъже пленници и роби. Други твърдели, че амазонките пречупвали крайниците на родените момченца правейки ги инвалиди, за да живеят и работат в седящо положение и да не са годни физически за бой. Пак според изворите амазонките ОСНОВАВАТ, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЕФЕС, СМИРНА, СИНОП, Темискира, Марпесса в Троада и много други градове в различни векове. ЕЛИНИТЕ ТВЪРДЕЛИ, ЧЕ АМАЗОНКИТЕ СА ИЗОБРЕТИЛИ КОННАТА ЕЗДА във време в което самите елини са ползвали бойни колесници, но са нямали кавалерия, докато амазонките вече са разполагали с такава. Амазонките често превземат различни племена и територии, подчиняват всичко отвъд река Танаис, достигат Тракия, други техни царици разпространяват властта им за кратко дори в Сирия.



Първия грък, който ги среща в бой е Белерофонт, внука на знаменития Сизиф, ще пропусна всички негови подвизи, но отбелязвам, че сразилия чудовищната Химера е живял приблизително две поколения преди Троянската война (13-и век пр.н.е.) и по думите на Омир в бой е избил амазонки-мъжеподобни. Скоро ще разберете, че на амазонките въобще не им върви с мъжете :) и стават известни с това, че всеки елински герой ги... побеждава!
цитирай
4. germantiger - 3
04.02.2018 08:22
Пропускам всички подробности около похода на Херкулес и се концентрираме върху двубойте му – първа в бой с него влиза Аелла, получила името си заради своята стремителност, полубожествения обаче се оказва по-бърз от нея и я поваля, втора го атакува Филиппида, тя още в началото е смъртно ранена от него и пада, трета е Профоя, която казват дотогава седемкратно печели предизвикани от нея мъже „шампиони” в бой. Херкулес убива и нея, а четвъртата в масовото убийство е Ерибея, известна със своята доблест и с това, че винаги сама побеждавала противниците си, обаче Херкулес я посича... „клането” на божествения не свършва дотук, той просто ги „попилява” - изтребва Келено, Еврибия и Феба (тези трите винаги съпътстващи в лова Артемида)... и отново нищо не е свършило докато не свърши – Херкулес е неудържим – убива Деянира, Астерия и Марпа, завършва с Текмесса и Алкиппа. Нещо повече - цялата войска се обръща в бягство пред героя!

Въпреки тези поражения амазонките имат редица победи, когато не срещат митологични фигури (макар самите амазонки да са такива). Примерно, лидерката им Мирина покорява племената в планините на Таврия, основава градовете Кима, Питана и Приена, превзема дори острови – на ЛЕСБОС ТЯ ОСНОВАВА МИТИЛЕНА, название в чест на нейната сестра участничка в експедицията. Мирина ЗАВЛАДЯВА АРАБИЯ И СИРИЯ, ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ЕГИПЕТ! Във владение на амазонките преминават дори необитаеми острови на които те строят първи светилища – ТАКЪВ Е САМОТРАКИ (ще рече „свещен остров”). Кой обаче побеждава самата Мирина – това е... тракиеца Мопс, който на европейския бряг на Хеллеспонта – отвъд Дарданеллите в битка разбира войските на Мирина – тя пада в този бой.
цитирай
5. germantiger - 4
04.02.2018 08:23
Следващата амазонка, която прави „грешката” да срещне известен в ония времена мъж е Пентесилея... тя се кани да участва в Троянската война точно 9 години, след което кандисва ;) пропускам нейното пътешествие през Черно море, но в края на краищата тя умира в двубой с Ахилес. След победата по традиция той взема екипировката й, но когато смъква шлема на амазонката е поразен от нейната красота, намиращия се наблизо Терсит започва да издевателства и да се гаври с трупа, което предизвиква гнева на Ахил, който убива своя съратник (после Ахил отива на остров Лесбос където принася жертва, за да го очисти Одисей от това деяние итн итн итн...).

Още един детайл с ТРАКИЙКИ – когато ахейците след жертвата за злощастната Ифигения отплават към Троада (земите на Троя), то една вечер те дебаркират в земите на Мизия, бъркайки ги с крайната тяхна цел и в тази нощ те влизат в бой с войниците на своя стар съюзник цар Телеф. В нощния бой участват наравно с мъжете, тракийските жени... грешката на двете страни е установена на сутринта и са помирени.



Талестрис – това е амазонката, която пожелала и имала дете от Александър Велики, самата тя родена край Каспийско море. Тя идва на среща с титана Александър, отряда й бил 300 жени-войни, а тя държала в ръката си две копия, била едногърда. Оглеждала царя продължително и с учудване, защото очаквала да види огромен мъж (типично за атавистичните „народи” очакващи подвизи само от свръхсилен физически човек). Попитана – иска ли нещо от царя, тя без колебание заявила, че желае да има дете от него с което Александър се съгласил и я попитал не желае ли тя още и да воюва на негова страна. Амазонката обяснила или се оправдала, че трябвало да пази своите земи. Александър й отделя 13 дни страст, след което тя се завръща в земите си, а той в Парфиена.
цитирай
6. germantiger - 5
04.02.2018 08:24
Изворите съобщават и за Атропат – сатрапа на Мидия, който довел при Александър 100 жени-коннинци, които носили секири, а не копия и леки вместо тежки щитове, царя обаче пожелал да ги отпратят от войската му, за да не направят нещо македонците или варварите с тях, но заповядал да предадат на царицата си, че той желае да има деца от нея и ще я посети в бъдеще.



Завършвам амазонките с няколко детайла, които за мен поне са изключителни, защото амазонките за науката са мит, и все пак!!! По думите на Павзаний оставил съчинението „Описание на Еллада” от средата на 2-и век – нагробния паметник на амазонката Антиопа и в неговото време можел да се види при входа на Атина! Впрочем според Павзаний, Херкулес успява да победи амазонките, тъкмо поради помоща и предателството на бившата амазонка Антиопа влюбила се вече в Тезей. Недалеко от Мегара пък стоял надгробния паметник на Ипполита, която е водила войска в Аттика, също амазонка, а паметника на вид е наподобявал щит! ФРЕДЕРИК ДЮБУА ДЕ МОНПЕРЕ ПЪТУВАЩ ПРЕЗ КАВКАЗ ПРЕЗ 1830г. И ПОСЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ ЗАПИСВА ПРЕДАНИЯ НА ПЛАНИНЦИТЕ ЗА АМАЗОНКИТЕ. ПОДОБНИ СВИДЕТЕЛСТВА СЪБИРАТ ГЕОГРАФА РАЙНЕГГС ОТ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА 18-И ВЕК И ИЗСЛЕДОВАТЕЛЯ ИВ. ПОТОЦКИ! Кабардинците имали такива предания, както и черкезите, чийто вожд Тулм от преданията воювал с амазонките продължително и без победа на никоя от страните, а после водачката на амазонките имаща дар на пророчица, обединила с Тулм двата народа, слагайки край на войната.
цитирай
7. germantiger - като чета простотиите на щапи и ми хрумва
04.02.2018 08:27
амазонки - А-МАСОНКИ пърите масонки преди още да има масони :D
цитирай
8. syrmaepon - Етимологията със запасването е ...
04.02.2018 11:19
Етимологията със запасването е интересна. Нали и Херакъл търсил някакъв колан....
цитирай
9. didanov - здравей щапаров
04.02.2018 17:07
shtaparov написа:
Думата АМАЗОНКИ има още едно много важно и вероятно единствено вярно обяснение- АМЪЖАНКИ (НЯ-МЪЖЕНКИ,НЕОМЪЖЕНИ) а тяхната поява се обяснява с един древен Български обичай,за който невежите гърци нищичко не знаели.

логично звучи, само не знам да има в нашият език представка за отрицание А- със значение БЕЗ- или НЕ-...има ли някой извор за това? На мен Амъжанки мит звучи като Мъжкаранки, което също няма да е далеч от истината.Поздрави
цитирай
10. didanov - здравей
04.02.2018 17:14
germantiger написа:
АМАЗОНКИ и елини



За тях пишат Херодот, Есхил, Плутарх, Помпей Трог, Стефан Византийски... Поход срещу амазонките повежда самия Хераклес/Херкулес, за амазонка се жени Тезей, войска от амазонки атакува Атина, участват в Троянската война на страната на троянците, а тяхната царица пада от ръката на Ахил и дори Александър Велики разказват, е имал роман с амазонка!

Следва интересен детайл - не са амазонки, но като такива са действали жените на остров Лемнос – разбирайки за измяна на мъжете си, те ги избиват всичките, само Хипсипила спасява своя баща и тайно го изпраща по море. Това възцарило се само женско общество, обаче не просъществува щастливо дълго ;) когато на брега по-късно дебаркират Язон и аргонавтите, то жените ги посрещат като дар на боговете, по-късно аргонавтите засрамени и призовани от Херкулес да продължат мисията си, са принудени да напуснат острова скрито, а когато жените усещат бягството, ги изпращат с вопли след отплаващия кораб.

Две велики „ЖЕНИ” в митовете са... Херкулес и Ахил ;) защото и двамат са били принудени да се дегизират в женски дрехи – първия като роб при Омфала, а втория за да избегне... войнската повинност!


походът на Херакъл и Тезей е т.н. девети подвиг на Херакъл при ойто той трябвало да вземе магическия пояс на царицата на амазонките Хиполита...това не е протекло много героично от страна на Херакъл, защото когато го вижда Хиполита сама му подарява пояса си..тук обаче Хера недоволна от лекотата на задачата се превръща в амазонка, смесва се в тълпата и извиква, че Херакъл иска да открадне или нападне самата царица, при което някои от амазонките го нападат..в суматохата той успява да убия няколко от тях, и вероятно (за да се спаси) взема за заложничка Антигона (сестрата), която по-късно става жена на приятеля му Тезей, цар на Атина...Амазонките потеглят на война срещу атиняните именно за отмъщение в т.н. Атическа война около 1252 година пр.н.е.
цитирай
11. didanov - Белефоронт е прозвище
04.02.2018 17:24
germantiger написа:
И все пак – за амазонките: Според изворите амазонките изгаряли дясната гърда на новородените момиченца за да не им пречи при стрелба с лък, учели ги да се бият с различни оръжия, да ловуват, да яздят, но не и да предат или вършат домакинска работа. За тази цел служели новородените (и не убити момченца) или мъже пленници и роби. Други твърдели, че амазонките пречупвали крайниците на родените момченца правейки ги инвалиди, за да живеят и работат в седящо положение и да не са годни физически за бой. Пак според изворите амазонките ОСНОВАВАТ, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЕФЕС, СМИРНА, СИНОП, Темискира, Марпесса в Троада и много други градове в различни векове. ЕЛИНИТЕ ТВЪРДЕЛИ, ЧЕ АМАЗОНКИТЕ СА ИЗОБРЕТИЛИ КОННАТА ЕЗДА във време в което самите елини са ползвали бойни колесници, но са нямали кавалерия, докато амазонките вече са разполагали с такава. Амазонките често превземат различни племена и територии, подчиняват всичко отвъд река Танаис, достигат Тракия, други техни царици разпространяват властта им за кратко дори в Сирия.



Първия грък, който ги среща в бой е Белерофонт, внука на знаменития Сизиф, ще пропусна всички негови подвизи, но отбелязвам, че сразилия чудовищната Химера е живял приблизително две поколения преди Троянската война (13-и век пр.н.е.) и по думите на Омир в бой е избил амазонки-мъжеподобни. Скоро ще разберете, че на амазонките въобще не им върви с мъжете :) и стават известни с това, че всеки елински герой ги... побеждава!

на Hipponoos („Pferdeversteher“) "разбиращият се с конете или от коне" син на царя на Коринт Главк (и внук на Сизиф). Известен е и като Пегас. Той е водил битка с амазонките и ги е победил.Амазонките са били воини и не са били лесни за побеждаване - още от малки всички момичета преминават изключителна военна школа на няколко нива. Те са можели да водят бой на коне или като пехота, да стрелят с лък, копия и да боравят с лабрис - двойната брадва...доколкото знам и жените викинги са били нещо страшно за времето си
цитирай
12. didanov - Мирина е голяма царица!
04.02.2018 17:25
germantiger написа:
Пропускам всички подробности около похода на Херкулес и се концентрираме върху двубойте му – първа в бой с него влиза Аелла, получила името си заради своята стремителност, полубожествения обаче се оказва по-бърз от нея и я поваля, втора го атакува Филиппида, тя още в началото е смъртно ранена от него и пада, трета е Профоя, която казват дотогава седемкратно печели предизвикани от нея мъже „шампиони” в бой. Херкулес убива и нея, а четвъртата в масовото убийство е Ерибея, известна със своята доблест и с това, че винаги сама побеждавала противниците си, обаче Херкулес я посича... „клането” на божествения не свършва дотук, той просто ги „попилява” - изтребва Келено, Еврибия и Феба (тези трите винаги съпътстващи в лова Артемида)... и отново нищо не е свършило докато не свърши – Херкулес е неудържим – убива Деянира, Астерия и Марпа, завършва с Текмесса и Алкиппа. Нещо повече - цялата войска се обръща в бягство пред героя!

Въпреки тези поражения амазонките имат редица победи, когато не срещат митологични фигури (макар самите амазонки да са такива). Примерно, лидерката им Мирина покорява племената в планините на Таврия, основава градовете Кима, Питана и Приена, превзема дори острови – на ЛЕСБОС ТЯ ОСНОВАВА МИТИЛЕНА, название в чест на нейната сестра участничка в експедицията. Мирина ЗАВЛАДЯВА АРАБИЯ И СИРИЯ, ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ЕГИПЕТ! Във владение на амазонките преминават дори необитаеми острови на които те строят първи светилища – ТАКЪВ Е САМОТРАКИ (ще рече „свещен остров”). Кой обаче побеждава самата Мирина – това е... тракиеца Мопс, който на европейския бряг на Хеллеспонта – отвъд Дарданеллите в битка разбира войските на Мирина – тя пада в този бой.

подготвям постинг за нея :)
цитирай
13. didanov - Пентисилея е убита но не от Ахил
04.02.2018 17:30
[quote=germantiger]Следващата амазонка, която прави „грешката” да срещне известен в ония времена мъж е Пентесилея... тя се кани да участва в Троянската война точно 9 години, след което кандисва ;) пропускам нейното пътешествие през Черно море, но в края на краищата тя умира в двубой с Ахилес. След победата по традиция той взема екипировката й, но когато смъква шлема на амазонката е поразен от нейната красота, намиращия се наблизо Терсит започва да издевателства и да се гаври с трупа, което предизвиква гнева на Ахил, който убива своя съратник (после Ахил отива на остров Лесбос където принася жертва, за да го очисти Одисей от това деяние итн итн итн...).

в това се доверявам повече на Дарет Фригийски отколкото на Омир - Ахил е вече мъртъв, в десетата година от войната "Пентесилея иска да запали ахейските кораби. Диомед едва я сдържа, тя успява да рани Неоптолем (синът на Ахил), но той я убива."
цитирай
14. didanov - Още един детайл с ТРАКИЙКИ – ...
04.02.2018 17:55
germantiger написа:


Още един детайл с ТРАКИЙКИ – когато ахейците след жертвата за злощастната Ифигения отплават към Троада (земите на Троя), то една вечер те дебаркират в земите на Мизия, бъркайки ги с крайната тяхна цел и в тази нощ те влизат в бой с войниците на своя стар съюзник цар Телеф. В нощния бой участват наравно с мъжете, тракийските жени... грешката на двете страни е установена на сутринта и са помирени.
.


Според мен Игифения не е била убита, по-скоро е била "жертвана символично", но това е друга тема.
Засягаш много важен пункт, който все отлагам да разработя и той е : "коя е грешната Мизия?" Преполагам знаеш какво е положението на Шлимановата Троя - точно срещу прохода Хелеспонта малко навътре във вътрешността - ахейците като наследници на микенците са познавали Егейското море като пръстите си, защо тогава Омир разказва, че никой не знаел пътя за Троя? А се взели един от аргонавтите да им каже пътя...аргонавтите първи преминават през Босфора в Черно море..дали Омировата Троя не е била там?Ясно е че Мизия е наблизо, но има още една Мизия - тази между Истър и Хемус, не случайно Страбон разсъждава, че омировите или троянските мизи са именно балканските такива, а не тези в Мала Азия. Нищо чудно ахейците непознаващи черноморските брегове да слязат в Мизия вместо в Тракия (където според мен е Омировата Троя).. длаи това е било Мизия на Телеф е вече друг въпрос
цитирай
15. didanov - Талестрис
04.02.2018 18:02
germantiger написа:
Талестрис – това е амазонката, която пожелала и имала дете от Александър Велики, самата тя родена край Каспийско море. Тя идва на среща с титана Александър, отряда й бил 300 жени-войни, а тя държала в ръката си две копия, била едногърда. Оглеждала царя продължително и с учудване, защото очаквала да види огромен мъж (типично за атавистичните „народи” очакващи подвизи само от свръхсилен физически човек). Попитана – иска ли нещо от царя, тя без колебание заявила, че желае да има дете от него с което Александър се съгласил и я попитал не желае ли тя още и да воюва на негова страна. Амазонката обяснила или се оправдала, че трябвало да пази своите земи. Александър й отделя 13 дни страст, след което тя се завръща в земите си, а той в Парфиена.

царицата явно е впечатлила Александър и от цялата случка можем да заключим, че по негово време амазонките са били още живи, тоест не са убити в Троянската война, но явно са имали проблем с нападенията на съседите си, за да не иска царицата им да изпрати амазонки на македонците
цитирай
16. didanov - какво означава това
04.02.2018 18:08
germantiger написа:
Изворите съобщават и за Атропат – сатрапа на Мидия, който довел при Александър 100 жени-коннинци, които носили секири, а не копия и леки вместо тежки щитове, царя обаче пожелал да ги отпратят от войската му, за да не направят нещо македонците или варварите с тях, но заповядал да предадат на царицата си, че той желае да има деца от нея и ще я посети в бъдеще.
Завършвам амазонките с няколко детайла, които за мен поне са изключителни, защото амазонките за науката са мит, и все пак!!! По думите на Павзаний оставил съчинението „Описание на Еллада” от средата на 2-и век – нагробния паметник на амазонката Антиопа и в неговото време можел да се види при входа на Атина! Впрочем според Павзаний, Херкулес успява да победи амазонките, тъкмо поради помоща и предателството на бившата амазонка Антиопа влюбила се вече в Тезей. Недалеко от Мегара пък стоял надгробния паметник на Ипполита, която е водила войска в Аттика, също амазонка, а паметника на вид е наподобявал щит! ФРЕДЕРИК ДЮБУА ДЕ МОНПЕРЕ ПЪТУВАЩ ПРЕЗ КАВКАЗ ПРЕЗ 1830г. И ПОСЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ ЗАПИСВА ПРЕДАНИЯ НА ПЛАНИНЦИТЕ ЗА АМАЗОНКИТЕ. ПОДОБНИ СВИДЕТЕЛСТВА СЪБИРАТ ГЕОГРАФА РАЙНЕГГС ОТ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА 18-И ВЕК И ИЗСЛЕДОВАТЕЛЯ ИВ. ПОТОЦКИ! Кабардинците имали такива предания, както и черкезите, чийто вожд Тулм от преданията воювал с амазонките продължително и без победа на никоя от страните, а после водачката на амазонките имаща дар на пророчица, обединила с Тулм двата народа, слагайки край на войната.

Павзаний ако разкава за могили, значем можем да се доверим, че амазонките не са измислица или мит...има много археологически находки в северното черноморие на жени-воини...пропуснал си да споменеш, че великата им царица Мирина е погребана в могила някъде около днешния град Мидия (Турция) на черноморският бряг след битката си с Мопс и един скитски цар.

Колкото до земите на Кавказ и по-точно земите наизток от Танаис-Дон има недиректна връзка на тамошните амазонки с Азите на Один и Азахайм
цитирай
17. didanov - коланът на Хиполита
04.02.2018 18:12
syrmaepon написа:
Етимологията със запасването е интересна. Нали и Херакъл търсил някакъв колан....

смея да си мисля, че е бил необикновен "боен" колан, вероятно наследство от "бащата" на амазонките Арес със някакви свръхестествени или сакрални функции.
цитирай
18. germantiger - ...
04.02.2018 23:43
Диданов, моя постинг преди години се базираше на една книга за жените-войни, имам така и за животните ползвани на война, но постинг не ми се прави по тази тема.

Мисълта ми е аз не разбирам тези митове и не изкушен от тях като теб, не съм специалист ми е мисълта, превеждал съм от книга преди години каквото пише там така.

За мен амазонките са мит, не са реални, но разбира се, може и да са били реални - случая с Александър винаги ме е озадачавал силно, зщаото по негово време митове вече не се създават.

Вероятно истината е някъде там :D дали това ще са племена с останал матриархат, дали някакви лесбоси, всъщност би-джендърки, дали някакво друго обяснение не знам.

Мистлта ми е - амазонки вероятно е имало под някакви форми, но едва ли в тази описана в мотивете, зщаото тогава ще трябва да приемем фантазиите за херкулес и за кой ли още не.
цитирай
19. shtaparov - Думата АМАЗОНКИ има още едно много ...
05.02.2018 14:13
didanov написа:
shtaparov написа:
Думата АМАЗОНКИ има още едно много важно и вероятно единствено вярно обяснение- АМЪЖАНКИ (НЯ-МЪЖЕНКИ,НЕОМЪЖЕНИ) а тяхната поява се обяснява с един древен Български обичай,за който невежите гърци нищичко не знаели.

логично звучи, само не знам да има в нашият език представка за отрицание А- със значение БЕЗ- или НЕ-...има ли някой извор за това? На мен Амъжанки мит звучи като Мъжкаранки, което също няма да е далеч от истината.Поздрави

В нашия днешен език такава частица за отрицание няма,но е възможно да е имало в някой наш локален диалект,говорен по тези земи преди 2-3 хиляди години. Пропускането на първата съгласна не е новст за Българите- напротив,то е едно от честите явления в езика ни. Излишно е да давам примери като Уда (Вода),Леб (Хлеб),Лаодомер (Владомер,Владимир),Авитохол (Нави Тохол),Алмъш (Велмъж,Велемъж) и пр.,понеже е възможно първоначалната дума да е била Емазонки (Не-Мъжанки),Ямазонки и съответно Ня-Мъжонки (Не-мъжанки),а първото "Н" в думата да са го пропуснали изопачителите гърци,за да заприлича думата на "гръцка". Многото варианти в превода на тази дума говорят ясно,че на гърците и на останалите въобще не им е ясно каква е тя,нито какво е точното й значение и тук идва нашият час- никой не се е сетил да я превежда с помощта на нашия език,а тъкмо в него е разковничето и благодарение на него получаваме точния отговор. Аз от 3-4 год. мисля да пусна статия по този въпрос,в която да обясня защо тези жени не са омъжени и как са се появили те като "съсловие",но досега не съм смогнал да я оформя в достатъчно добър за публикуване вид. Надявам се някой ден да смогна с това- тогава нещата ще станат кристално ясни и няма да има въпрос,на който да не успеем да дадем точен отговор,подплатен с данни от историческите извори.
цитирай
20. germantiger - +
05.02.2018 15:05
Пропускам проблема на щапаров, че имената на масонките не се обясняват през български

разбира се, проблем няма - първо гадните грЪци са променил имената както българите сменяха турските и второ щапи може да обясни всичко освен истината - само нея не може :D
цитирай
21. didanov - философски въпрос дали митологичните герои са реални...
05.02.2018 17:46
germantiger написа:
Диданов, моя постинг преди години се базираше на една книга за жените-войни, имам така и за животните ползвани на война, но постинг не ми се прави по тази тема.

Мисълта ми е аз не разбирам тези митове и не изкушен от тях като теб, не съм специалист ми е мисълта, превеждал съм от книга преди години каквото пише там така.

За мен амазонките са мит, не са реални, но разбира се, може и да са били реални - случая с Александър винаги ме е озадачавал силно, зщаото по негово време митове вече не се създават.

Вероятно истината е някъде там :D дали това ще са племена с останал матриархат, дали някакви лесбоси, всъщност би-джендърки, дали някакво друго обяснение не знам.

Мистлта ми е - амазонки вероятно е имало под някакви форми, но едва ли в тази описана в мотивете, зщаото тогава ще трябва да приемем фантазиите за херкулес и за кой ли още не.

въпрос на гледна точка, но според мен амазонките са толкова реални колкото реални са били техните съврменици - Херакъл, Белофоронт, Тезей, Ахил, Мопс, Приам и много други
цитирай
22. germantiger - ...
05.02.2018 19:46
Би могло всички да са реални, но вероятно са събирателни образи, освен това "пропагандно" за древността преувеличени.

Няма как Херакъл да е убил змии в люлката си САМ като бебе, няма наин да е имало примерно 5 метрови циклопи, но и да ги е имало, съмнявам се горгона да е превръщала хора в камъни с поглед и ако е имало такава, то тя не е била човек, а нещо което НЕ МОЖЕМ да обясним с митове - трябва да му дадем отговор - научен "извънземно"цивилизационен или божествен итн

ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ КАТО КАЖЕ ЩАПАРОВ - АМАЗОНКИТЕ СА АМЪЖЕНКИ И НЕ СА ГРЪЦКИ, ТОЙ СМЯТА, ЧЕ Е РЕШИЛ ВЪРПОСА ИДИОТА

ДА ДЕ, ОБАЧЕ ВЪПРОСА ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВА И ЗАПОЧВА ХИЛЯДОКРАТНО

ЗАЩО ИМЕНАТА ИМ НЕ СА БЪЛГАРСКИ, ЗАЩО ГРАДОВЕТЕ ИМ НЕ СА С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА, ЗАЩО ЕЗИКА ИМ НЕ Е БЪЛГАРСКИ И ТРАКИЙСКИ, ТЕ БУГАРКИ ЛИ СА И АКО СА КАКВО Е СТАНАЛО С МЪЖЕТЕ ИМ БУГАРИ - ТРЕПАЛИ СА БЪЛГАРКИ БЪЛГАРИТЕ ЛИ, А СМЕШАВАЛИ ЛИ СА СЕ ТЕЗИ БУГАРКИ С ЧУЖДИ НЕБГ МЪЖЕ - О ДААА, НАШИРОКО

разбира се, те нито са българки нито тракийки, не са гъркини, не са и скитки най-верочтно, но това са ФРЕБОЛИИ ЗА ЩАПИ, той решава с един замах проблеми които науката не може с векове и го ПРАВИ БЕЗСРАМНО И БЕЗСЪВЕСТНО, но това за някои хора не е проблем, особено пред олтара на шовинизма им и желанието да бъдат, макар да не са!
цитирай
23. germantiger - :)
05.02.2018 23:17
Повтарям - може да са били всички реални, но не и силите които им се приписват

това си е хипербола или антична пропаганда, лошо няма - митология

въпроса е как българки са:

аелла
филипида
профоя
ерибея
келено
еврибия
феба
деянира
астерия
марпа
текмесса
алкиппа
мирина
пентесилея
талестрис
антиопа

и всички от митовете които не съмс поменал

или - а да де, те не че са българки, но произлезли от българки, кажи щапи, излез с демарш от ситуацията, а имената на градовете основани от тях защо не са български и имайте предвид, че имената са побългарени, защото на гръцки понякога дори се изписват различно, дреболии викаш щапи а?
цитирай
24. didanov - шапаров предложи българска етимология която съм склонен да приема
06.02.2018 01:22
с някои забележки...има иранска, гръцка, сарматска дори еврейска етимология, така че би трябвало да има и тракийска близка до нашия език.
Според мен има обаче друго обяснение - амазонките вероятно са наричани от нашите предци деви или диви , един първообраз на самодивите: сама – със значение на „чист, истински“, и дива – със значение на „бог, божество, богиня“. Буквално има значението на изразите „самата богиня“ и „самата дева“. Чистата (непорочна) амазонка се свързва със службата на великата богиня майка Кибела, която е с трако-фригийски произход. Двойната брадва лабрис на амазонките е олицетворение на пчелата-майка. Самодивите от друга страна не с нищо друго, а гръцките нимфи и наяди в митологията - 3000 деца на титаните Океан и Тетия.
Амазонките почитали също Артемида или Диана богинята на лова.
Един автор разказвайки за амазонките посочва, че те са били от рода на карите - съюзниците на трояните. Карите пък са обитавали в древността и нашите земи - градовете Томи, Балчик в северна Добруджа пристанището Карес Лимен е от късната бронзова епоха около Троянската война. Има две известни в митологията лица под името Кар. По-ранният Кар син на Фороней син на Инах от Инахидите - към които се числи и по-късния Пеласг, дал името пеласги. Този Кар е бил първият цар на Мегара.
Другият Кар вече срещаме в малоазийска Кария, град Милет, който пък има двама сина - Лидос и Мизос, които според някои са епоними на лидите и мизите. Именно милетци след тъмните векове основат (отново) колониите Одесос и Аполония по нашите брегове, както Томи и Истрия. А най-интересното е че градът Синопе, където живеят амазонки се води също тяхна колония....
цитирай
25. shtaparov - Пропускам проблема на щапаров, че ...
07.02.2018 09:51
germantiger написа:
Пропускам проблема на щапаров, че имената на масонките не се обясняват през български

разбира се, проблем няма - първо гадните грЪци са променил имената както българите сменяха турските и второ щапи може да обясни всичко освен истината - само нея не може :D

Правилно- не мога. Не мога да обясня например по силата на коя истина един "германец" живее в България,говори като руски мужик а се държи като сръбски кафанджия.
цитирай
26. shtaparov - Повтарям - може да са били всички ...
07.02.2018 10:11
germantiger написа:
Повтарям - може да са били всички реални, но не и силите които им се приписват

това си е хипербола или антична пропаганда, лошо няма - митология

въпроса е как българки са:

аелла
филипида
профоя
ерибея
келено
еврибия
феба
деянира
астерия
марпа
текмесса
алкиппа
мирина
пентесилея
талестрис
антиопа

и всички от митовете които не съмс поменал

или - а да де, те не че са българки, но произлезли от българки, кажи щапи, излез с демарш от ситуацията, а имената на градовете основани от тях защо не са български и имайте предвид, че имената са побългарени, защото на гръцки понякога дори се изписват различно, дреболии викаш щапи а?

Споменатите имена са така изопачени от гръцките редактори,че не е лесно да бъдат възстановени. Допълнителен проблем създава факта,че част от тях отдавна са забравени и вече не се използват от народа ни. Едно задълбочено проучване може да намери Българска етимология във всяко едно от тях,но за такова сега нямам време. Въпреки това има някои попадения сред тези имена,които е възможно да бъдат открити на "прима виста":

1. Аелла= Юла,Ала,Ила (наши женски имена).
2. Филипида- дъщерята на Филип а Филип~Хълъб (Гълъб): виж фам. Гълъбови. "Хъкащата" форма на това име не е могло да бъде възприета от изопачителното гръцко "ухо",заради което първия звук в нея е изопачен от записвачите а по-късно въз основа на нея е създадено "гръцкото" име Филип.
3. Профоя= Прифая (Прифатя,Прифатливата).
4. Келено= Калина.
5. Феба= Беба,Биба,Буба.
6. Деянира= Девомира (с пропуснато от гръцките изопачители "В" което е логично,понеже първичните пра-гърци нямали Б,В,З и пр. в езика и азбуката си).
7. Астерия= Ищария (Вещерия): по името на Българската Венера,наричана още Вечера (Вечерница) и Вещера (Вещерката).
8. Марпа= Марва (Мариова)- виж обръщението "Мари" в изрази като "Мари Лено","Мори девойко" и т.н.).
9. Текмесса~Тъкмица (Натъкмителка,Натъкмяваща дома).
10. Мирина= Марина (Марена): друго име на Венера и име на "славянска" т.е. Българска богиня.
цитирай
27. shambala - .
07.02.2018 16:00
амазонките са първите джендери
цитирай
28. shtaparov - амазонките са първите джендери...
09.02.2018 15:28
shambala написа:
амазонките са първите джендери

Според гръцките представи,които са силно изкривени- да,понеже манталитета и на древните гърци е бил задължително джендърски. Според древните Български обичаи обаче- не,понеже дедите ни си имали строго установена религиозна причина,която е довела до появата на амазонките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901246
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?