Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2016 19:59 - Т...Р..К или С - първият владетел на племето "траки"
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3498 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 04.08.2016 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Здравейте,

Според повечето  автори  Името “траки” е събирателно на множество племена, които обаче не се различават по своя етнос, а просто носят имена на царско-жречески династични фамилии. Според мен това може да е вярно, но в самото си начало е имало личност, в чиято чест е дадено това име. Смизълът на названието "трак" търпи промени с вековете.

Местните жители, които гърците по-рано наричат пеласги (сияйни), по-късно започват да наричат "траки" (по името на някое от тракийските племена - вероятно на травсите или дерзиките).На гръцки нарицателното "траки" е добило значение на "необразовани", "диви", "варвари", "неелини". Терминът "траки" е неприложим за историографията. Все едно да се приеме, че за 500 години не е имало българи, а "гяури" или "рая“.

Но нас ни интересува коя е тази царско-жреческа династия и по-точно първият династ на траките, преди името трак да стане събирателно понятие. Тракийските племена  са носили различни имена, но както троянците се наричат в чест на Трой или Троя, дарданци на Дардан, Ахейци на Ахей, Данайци (не в чест а по принуда)на  Данай, пеласгите на Пеласг и прочие  е логично да е имало един първи владетел Трак или Тирак , от който да е започнало това име. Такова име е засвидетелствено още от библейско време.

След потопa на Ной започва раждането на древните народи и великите империи като Тракия, Египет, Персия. Доказателствата са забележителни, като от ранните народи в долината на Месопотамия след потопа, които са поддържали тясна връзка помежду си, са запазени в писмени записи всички имена, споменати в Битие.

 

Според библейските източници един от синовете на Ной - Яфет има син на име Тирас, от който се твърди че произлизат  траки, пеонци, финикийци...Тирас или Тирак е доста приемлив вариант за възможен родоначалник на траките – още повече, че сродството между траки, пеонци и финикийци е голямо и всичките са не само библейски народи, но и живеещи в съседство.  

Според Йосиф Флавий, еврейски историк от I век сл. Хр., потомците на Тир /Тирас/ – внук на Ной и син на Яфет (третия син на Ной, смятан за бащата на индо-европейските народни групи, като няколко кралски европейски родословия потвърждават това) – били наречени тираси. Гърците ги нарекли траки, а по-късно траянци – най-ранните и истински жители на Троя. Тирени или тирсеним е гръцко название на етруските, които спред легендите се родеят с траки, троянци и финикийци.

 

Меренптах от Египет, който царувал през XIII век пр. Хр., ни осигурява най-ранните препратки, засягащи народа на Тир, като го записва с името турша (или таруша). Самият Тир бил почитан от неговите по-късни потомци като Таруш (Тор), богът на войната. Река Атирас също била кръстена на него, а древният град Троас (Трой или Троя – траянците или троянците) увековечава неговото име.

Кои народи от кои синове на Ной произхождат можем да дадем накратко:

От синовете на Яфет - Гомер - кимерийци и тевтонци

от Магог - скити и вер. арменци

от Мадай - перси и индийци, вероятно  арийци

от Яван - гърци, йонийци

от Тувал - колхидци и иверийци

 

от Мосох - кападоки, мизи-миссини, илирийци, меди, лидийци

 

от Тирас - траки, пеласги, тиванци, финикийци

 

АКо траките носят името си от внукът на Ной  - Тирак, то те има братска връзка с пеласги, тиванци и финикийци, и са братовчеди на мизи, скити, кимерийци, илирийци. Общото между всичките освен може би финикийците, е че те обитават като цяло Балканите и са коренното му население.

Не трябва да забравяме и египетската връзка - има един египетски фараон с такова име – Тирак:

 

«Тирак е бил и Етиопски и Египетски цар. Начело на една храбра войска, той се опита да избави Езекия, който бе нападнат от Сенахирим - 4Цар. 19:9, но преди пристигането му, Асирийската войска бе поразена - Ис. 37:36, (711г. преди Р.Х.). Вижда се че той е Тарак на Манета, и Теархо на Страбон, третия и последен цар на двадесет и петата или Етиопска династия. Предполага се, че той е Фараона, за когото Исая говори в 30:2, и че Ис. 19гл. описва анархията, която настанала след царуването му. Тирак бе могъщ държавник, който царуваше над Горен и Долен Египет; завоеванията му се простираха далеч в Азия и към Гибралтар на запад. Името и победите му са отбелязани върху древният храм в Мединет-абу, в Горен Египет»

 

Други известни тракийски владетели с подобно име са Терес, Терей  и Трак.

 

Терес I (на гръцки : Τήρης) е одриски цар, роден вероятно през втората половина на 6 век пр.н.е. Баща е на царете Спарадок и Ситалк. Успява да разшири земите на одрисите и да създаде обширно и мощно царство. За първи път името „траки“ се споменава още от Омир във втора песен на „Илиада“, където с това име е обозначено населението на Тракийски Херсонес: “...А пък Пейрой с Акаманта предвождаха всички траки, мирно живеещи покрай Хелеспонт бързотечен.”[3]. Следователно Терес I няма как да е владетелят дал името на траките. Освен това Омир нарича северната част на Егейско море Тракийско море. Знае се че първите наименования на Мраморно и Черно море също са били тракийски морета, което говори, че името траки е било известно и използвано преди Троянската война, вероятно вече като събирателно понятие, на населението населяващо югоизточните балкански и западните малоазийски земи.

Терей - Тракийски митологичен цар, син на Арес [Apollod., 3,14, 8; Hygin., Fab. 45, 246; Ovid., Met. 6, 427, и др.]. Той е от същия тип като Ликург, Диомед и други тракийски персонажи в старогръцката митология.

 

Въпреки оскъдните исторически доказателства, по пътя на логиката и с помощта на вече известни исторически факти, може да заключим, че е имало един древен  владетел под името Тирак, Тирас или Терес (името съдържа винаги в себе си съгласнсите Т, Р, К или С), който е дал името на своята династия (в негова чест), а по-късно на своето племе и подчинени племена. 

Няколко имена и названия, които могат да бъдат свързани с думата траки: 

ТИР (дн. Сур в Ливан) - финийски град на източния бряг на Средиземно море. Основава много колонии из Средиземноморието, между които Картаген. Известен с производството на пурпур: тирийският пурпур е признак на лукс (впоследствие българският пурпур ще стане известен в цял свят и символ на царската власт или благородничество). Остров до завладяването му през 332 г. пр. Хр. от Александър Велики (Ов.Мет. ХV 287), когато е свързан с континента чрез бент.

ТИРАНИ - еднолични управители в гръцките полиси, завзели властта в тях в резултат на борбата между аристокрацията и народа през VІІ - VІ и в.пр.Хр. Първоначално “тиран” е само титла, различна от наследствената титла “цар” (базилевс), по-късно става синоним на жесток монарх, заграбил на­силствено властта (Ав.Гел. 7,17; 9,2; 17,21)

ТИРЕН - митичен прародител на етруските

ТИРЕНИ (или тирсени) - гръцко название на етруските

ТИРЕНИЯ - гръцкото име на областта Етурия в Северна Италия, населявана от етруските (Ов.Мет. ХIV 452)

ТИРИНТ - гръцки град, разположен източно от Аргос в Пелопонес, в предисторическо време един от центровете на Микенската цивилизация. Митологията свръзва града с Херакъл (Ов.Мет. VII 410; IХ 66)

ТИРС - бакхически жезъл, тояга, обвита с бръшлян или лозови листа, увенчана на горния край с борова шишарка, която носят и размахват бог Дионис-Бахк и вакханките. Вярва се, че с допира на тирса си богът вдъхва безумие у този, който отхвърля култа му (Ов.Мет. III 542, 712; IV 8; IХ 641; ХI 8

 

Теристасис/Тиристасис - В Корпуса на Д. Дечев името е  тракийско.В Инвентарния свод на полисите, Теристасис е определено като пределинистическо селище, неидентифицирано като полис, което е тракийска крепост на брега на Пропонтида, между Левке акте-Бели бряг/нос и Хераклея; според авторите тази тракийска крепост колебливо се идентифицира с Тиродиза. Тази идентификация се отхвърля, защото Тиродиза присъства в Атинските данъчни листи (ATL) като данъчно облаган член на Първата Атинска архе-империя , а Тиристасис - не. Това е така, защото Тиродиза е елински полис, а Тиристасис - тракийска крепост на брега на Мраморно море.Очевидно приморската крепост Теристасис/Тиристасис на Северозападното Мраморноморие, днес в Европейска Турция, е резиденция на тракийските владетели.

 

Източници:

http://romulus-bg.net

http://www.thracians.net

http://bgistoria.jimdo.com

https://bg.wikipedia.org




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. syrmaepon - Първо - "вероятно" ? ...
05.08.2016 11:03
Първо - "вероятно" ? Второ - ако са яфетиди, то значи лингвистите трябва да насочат усилията си към така наречените "яфетически езици"



Гомер (киммерийцы): Аскеназ (германцы, балты, славяне), Рифат (кельты, италики, сикулы), Фогарма (тохары, фригийцы, армяне)
Магог: (скифы)
Мадай: (иранские народы)
Иаван: Елиса (греки), Фарсис (тирсены — догреческое население Ионии), Киттим (догреческое население Кипра), Доданим (Дарданы — догреческое население Троады)
Фувал (доримское население Испании — иберы, баски)
Мешех (догреческое население Каппадокии — древние каппадокийцы, этническое родство не установлено)
Фирас (догреческое население Фракии, Македонии и Эпира — иллиро-фракийские народы, древние фракийцы, албанцы)
цитирай
2. didanov - здравей сирма
05.08.2016 14:01
първо мерси за коментара, второ какво искаш да кажеш?
цитирай
3. barin - Здравей, didanov, предполагам си ...
05.08.2016 19:02
Здравей, didanov, предполагам си чел моите теми, отнасящи се за траките. Аз не изключвам тракийското у българите. В твоята тема намерих още факти, с които да си обогатя информацията. Поздравления!
цитирай
4. didanov - здравей барин
05.08.2016 23:42
идеят ми бе, че преди да стане събирателно името траки е било вероятно име на едно племе или династия, с един владетел с това име - например племето елини, наречено в чест на Елин, което гърците заимстват по-късно. Имената се менят, но народите остават. лека вечер.
цитирай
5. indiram - Здравей, Диданов!
08.08.2016 21:36
Цитирам: Гърците ги нарекли траки, а по-късно траянци – най-ранните и истински жители на Троя. Тирени или тирсеним е гръцко название на етруските, които спред легендите се родеят с траки, троянци и финикийци.
Мисля, че следи, макар и малки, се намират все още в Българския фолклор.
Залагам на името ТИРАС!

А, някъде срещнах, пак тук в блога, че Трите планини - Родопа, Рила и Пирина, имали общо название КАВКАЗ, каквато планина има отвъд Черно море, даже май и там са няколко - наричат ги, и Кавказки планини... Три планини, примерно, правят Троада! Може да са три племена/родове/дружини/царства... Може да са трите морета - Черно, Бяло, Адриатическо...

Поздрави!
цитирай
6. didanov - прекрасно допълнение индира!
08.08.2016 23:36
много въпроси засягаш, които търсят своя отговор. Защо гърците ще наричат траките, траки, ако те самите не са се наричали така?правилно си забелязала аналогията с етруските-тирсени, които имат общ произход с траки и финикийци. Тир е столицата на финийците, Терес и Трак са тракийски владетели. Троянци, траки, скити, мизи се родеят защото всеки произлиза от някой от библейските синове на НОй. Библейският потоп е бил също в Черно море, а преди да дойдат хората на Данай от Египет Трите морета Бяло, Черно и Мраморно се наричали тракийски морета, като последното е било вътрешно море,както е било Средиземно море за Римската империя.
Съгласен съм за Кавказките планини - историите за Златното руно и прочие са се развивали именно по нашите земи, както и троянската война. Името Троя се е произнасяло Троисус, Тройсус, според мен е пряко свързано с Троицата. Не случайно Троя е построена на три хълма, също както Пловдив и Рим - Тримонциум. княз Три-велий, племето три-бали (тройно силни)..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2930250
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5875
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?