Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2023 07:54 - САЩ ще могат да се състезават вече единствено с Африка за най-нисък жизнен стандарт, което ще стане видно за всички най-късно до края на десетилетието
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1517 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 24.09.2023 11:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Китайската икономика е МНОГО по-мощна от икономиката на Съединените щати

от Елиът Дж. Шухард – юрист и икономист, Колумбииски и Харвардски университети

САЩ имат затруднения, поради използването на щатския долар като световна резервна валута. Тази политика прави твърде скъпо производството в Съединените щати, създавайки хроничен търговски дефицит. Нека сравниме няколко показателя на икономиките на Китай и на Щатите, (от които ясно се виждат дефицитите на Америка).

По отношение на производството на стомана:

Китай произвежда днес 10 ПЪТИ повече стомана от САЩ.

Съединените щати дори не могат въобще да участват надпреварата. Към днешна дата – 2023 г. – САЩ произвеждат 15% ПО-МАЛКО стомана, отколкото са произвеждали преди 25 години. Американското производство на стомана е спаднало с 30% от 1970 г.

Тази разлика е важна за националната сигурност. В една конвенционална война между двете страни Китай би погребал САЩ. В началото на юни 2023 г. американски адмирал каза на Конгреса, че Китай може да произведе три военни кораба за времето, необходимо на Съединените щати за производството на един кораб. Адмиралът препоръча на САЩ да обмислят правенето на свои кораби в Япония и Корея.

Автомобилно производство: В областта на автомобилите — Китай е номер едно по износ на автомобили в света. Към юни 2023 г. първите пет износителя на автомобили са Китай, следван от Япония, Германия, Южна Корея и Мексико. САЩ дори не се класират в челната петица.

Съединените щати изнасят по-голямата част от автомобилната си продукция в Мексико в рамките на НАФТА. През 1970 г. те произвеждат почти десет милиона коли годишно. За една седмица, през май 1970 г., САЩ произвеждат 182 332 пътнически превозни средства. Сега Съединените щати произвеждат само малка част от тези числа – около 1,4 милиона превозни средства годишно . Това е спад от 85%, който се дължи на президента Бил Клинтън и неговите приятели на Уолстрийт.

Цифрите се отразяват в намаляващата заетост в американския автомобилен сектор. Детройт премести 360 000 от 390 000 автомобилни работни места извън региона, оставяйки града буквално да се срине. Големи части от града бяха разрушени с булдозери. Бившите американски автомобилни заводи в Детройт сега са ръждясали и изоставени. Същото важи и за бившите американски заводи за стомана в Питсбърг и Гари, Индиана. Изчезнал или ръждясал.

Това, което днес минава за производство на автомобили в Съединените щати, е до голяма степен СГЛОБЯВАНЕ на части, ВНЕСЕНИ от други страни, а именно Мексико, Япония, Тайван, Германия и Китай. Сглобяването не добавя голяма стойност, нито осигурява на САЩ контрол върху важни производствени мощности.

Междувременно Китай бързо забогатява като произвежда автомобили за целия свят- 21,4 милиона коли годишно – два пъти повече от американското производство на пътнически превозни средства през 1970 г. Това е над 15 пъти американското текущо производство на автомобили. Освен това превозните средства в Китай са с най-високо качество и се търсят. Четиридесет процента от автомобилите, произведени в Китай са електрически.

Фармацевтични съставки:

Китай, заедно с Индия, доминират производството на активни фармацевтични съставки (API). За разлика от тях, САЩ внасят поне 80% от активните фармацевтични съставки, които консумират. С други думи, Съединените щати вероятно ще имат трудности при производството дори на аспирин. Правителствена комисия наскоро издигна предупредителен флаг по този въпрос. Докладът обаче беше игнориран от американските медии и правителството на САЩ.

Аерокосмически технологии:

Нека да разгледаме космическата технология. През 2010 г. президентът Обама беше в Пекин, обещавайки да сътрудничи за трансфера на американски технологии в Китай. Това, което стана надмина и най-смелите очаквания на Обама. Днес Китай има способността да произвежда големи търговски самолети. Той постепенно придобива останалите технологии, необходими за производството на този тип самолети, което му позволява да се конкурира с Boeing и GE Aerospace.

Китай наскоро построи своя собствена космическа станция. Съединените щати споделят обща космическа станция с Европа. След като закриха програмата си за космически совалки, Съединените щати нямаха начин да откарат астронавти до космическата станция. Трябваше да разчитат на руски ракети в продължение на почти десетилетие.

В момента Съединените щати се опитват да изпратят човек обратно на Луната. Въпреки това, предвид атрофията на американската индустриална база от 1970 г. насам, това може да се окаже трудна задача за Съединените щати. Китай, от друга страна, изглежда готов да бъде следващата страна, която ще изпрати човек на Луната. Китай наскоро постави марсоход на тъмната страна на Луната, нещо, което Съединените щати никога не са правили. Имат планове да пратят човек на Луната до края на това десетилетие.

Редкоземни минерали:

Редкоземните минерали са необходими за производството на магнити за електрически превозни средства и вятърни турбини и екрани за мобилни телефони.
През 1974 г. Съединените щати произвеждат 78% от световното производство на редкоземни минерали. През 2017 г. не произвеждат нищо. Те затвориха мините си и предпочетоха да внасят минералите.

Днес Китай контролира по-голямата част от световната верига за доставки на тези видове минерали. Китай контролира 89% от световния капацитет за начално производство натези минерали, 90% от световния рафиниращ капацитет и 92% от глобалното производство на магнити. Китай също така добива голям процент от редкоземните минерали в света.

Към 2023 г. Съединените щати са отворили отново една мина и сега доставят 14% от световното производство. Въпреки това, както беше посочено по-горе, Съединените щати като цяло нямат възможност да обработват минералите. Повечето от американската продукция се продава в Китай за преработка там.

Облекло и мебели:

Китай също така доминира в традиционните индустрии, които остават от съществено значение за всяко качество на живот. Например Китай има способността да тъче платове и да прави дрехи в големи количества. Освен това има голяма индустрия за производство на мебели.

Ситуацията е много различна в САЩ. През 70-те години на миналия век Съединените щати произвеждат по-голямата част от собствените си дрехи. Тези производства вече са изчезнали. Днес Съединените щати внасят 98% от своите дрехи. През ковид годините стана ясно, че САЩ нямат възможност за масово производство на маски за лице. Това не се е променило. Всички големи американски производители на дънки затвориха своите американски фабрики до началото на 2000-те години. Същото важи и за бившата мебелна индустрия на Америка. Фабриките като цяло ги няма, заменени от вносни стоки.

Национална самодостатъчност:

От 50-те години на миналия век Китай постоянно преследва цел за национална самодостатъчност в производството на основни и значими стоки. Днес Китай може да произвежда почти всичко, от което се нуждае, с изключение на най-модерните компютърни чипове. Скоро ще може да прави и такива. Все повече Китай решава зависимостта си от близкоизточния петрол, като получава петрол от Русия.

Междувременно американските бизнес лидери изразяват презрение към идеята за самодостатъчност, наричайки тези идеи остарели. Президентите Клинтън, Буш II и Обама оставиха нацията си зависима от световните блага, без възможност да плаща за тях. Днес Съединените щати внасят 50% от своите плодове и зеленчуци, 99% от своите дрехи, почти всичките си компютри, телевизори и мобилни телефони, почти всичките си фармацевтични съставки. Това е пример за провал.

Съединените щати се хвалят със своите „вериги за доставки“. Самохвалството е друг начин да се каже: „Не можем да го направим“. Виждаме това лошо планиране в непрекъснато намаляващия индустриален капацитет на Съединените щати. През 1977 г. Съединените щати разполагат с 192 индустриални предприяия, в които работят повече от 5000 души. До 2007 г. този брой е спаднал до само 49.

От 2000 г. насам САЩ са затворили повече от 80 000 фабрики. Това води до военна и икономическа слабост от страна на Съединените щати. Като се имат предвид днешните ресурси, няма възможен начин Съединените щати да възпроизведат възможностите, които са имали за индустриално производство по време на Втората световна война.

Военни технологии:

Разликата в двете икономики започва да се проявява и във военните технологии. Сега Китай изпреварва Съединените щати във военно отношение по отношение на броя на корабите и размера на своята армия. В една конвенционална война Китай би победил решително Съединените щати на азиатски театър.

Китай може да произвежда свръхзвукови крилати ракети, които се движат със скорост 11 пъти по-висока от скоростта на звука. Съединените щати нямат възможност да ги произвеждат. Под въпрос е дали САЩ могат да прихванат свръхзвукова ракета. През май 2023 г. Китай публикува проучване за военни игри, в което се твърди, че може да потопи по-голямата част от американския флот край бреговете им само със 100 свръхзвукови ракети.

Междувременно Съединените щати възложиха на външни изпълнители части от отбранителната си база, което поставя под въпрос колко дълго те могат да водят конвенционална война. Например, съвременните оръжия изискват традиционен „черен барут“, за да могат да бъдат задействани. Според последните съобщения в новините САЩ са имали само ЕДНА фабрика, която може да произвежда черен барут. Тя изгоря и не беше заменена с нова. Съединените щати сметнаха, че е по-лесно просто да внасят черен барут от други нации.

Доскоро усъвършенстваните чипове, необходими за американските изтребители F-22, се произвеждаха САМО в Тайван, регион, който е част от Китай и пред война с континентален Китай. Не е ясно дали Съединените щати са успели да преместят машините за производство на чипове в Америка до днес. Усилията му да премести тайванските съоръжения за производство на чипове в САЩ бяха посрещнати със закъснение и невъзможност да се намерят квалифицирани хора в Съединените щати.

В момента Щатите са изправени пред години на забавяне в производството на оръжия за войната в Украйна. Затова те в момента говорят за внос на оръжия от Южна Корея за използване във войната в Украйна.

Мозъчен тръст във Вашингтон наскоро съобщи, че на Съединените щати ще са необходими 5 години, за да попълнят запасите си от 155-милиметрови артилерийски снаряди, поради влошената им индустриална база. За да се справят с изоставането в производството, САЩ предоставят техническите данни за артилерийския снаряд на Австралия, така че Австралия да може да произвежда снарядите вместо тях.

Търговски баланс:

Търговският баланс обобщава колко успешна е една икономика. Китай има годишен търговски излишък от около 750 милиарда долара. Съединените щати имат годишен търговски дефицит от близо 1 трилион долара. Това означава, че китайският юан вероятно ще поскъпне, докато щатският долар ще падне.

Към момента доларът се крепи на използването му като световна резервна валута. Хората се нуждаят от долари, за да купуват петрол. Това е на път да се промени, което ще създаде значителни проблеми за САЩ.

Очаквайте големи промени в Съединените щати през следващите две години. Ако Щатите не преобразуват доброволно цените на стоките към друга световна валута, щатският долар ще падне драстично, когато проектът за нова световна валута бъде осъществен от БРИКС. Последствията от това могат да бъдат опустошителни в Съединените щати. Къде бихте предпочели да живеете – в страна, пълна с търговски центрове или в страна, която може да произвежда машини?

Обобщено САЩ се състезават с Африка за НАЙ-НИСКИЯ стандарт на живот на планетата. Това ще стане съвсем видно до края на десетилетието.


Източник:
https://www.quora.com/Is-China-more-powerful-than-the-US-when-it-comes-to-the-economy/answer/Elliott-J-Schuchardt


 



Гласувай:
6



1. 1997 - Сещам се думите, с които Стив Джобс придумва топ мениджър да отиде в Епъл
24.09.2023 08:22
"Искаш ли да управляваш света или искаш цял живот да продаваш вода с мехурчета?"
Щатите в имперския си период не искат да произваждат железа. Те искат да господстват.
Просто посланикът командва и зависимата държава дава това, което искат от нея. Снаряди, дула, ценни метали, нефт, земя, хора и което поискат.
цитирай
2. raders - :) Дори и глупостта си има предел, ...
24.09.2023 10:25
:) Дори и глупостта си има предел, приятелю. Съвсем естествено, че Китай някога ще доминира като икономика, поради брой на населението и т.н. Някога, но не сега. И какво от това? После може би ще бъде Индия и пр. Това са естествени процеси и винаги ги е имало. Което не означава, че плюенето по български по съответния доминиращ хегемон ще му навреди. В момента Америка е полезна за планетата, ако не за друго, поне за ролята и на куче - пазач. Представи си сега, че насам се насочи голям астероид от типа ЕГА - кой ще се опита да го спре а? Вождът Путин ли? Хм - малко ме съмнява. Или пък Си Цзи Пин? Хм - пак ме съмнява. Известно ли ти е как са изчезнали динозаврите а?
цитирай
3. iw69 - За съжаление Raders,
24.09.2023 11:03
ще трябва да ти го кажа съвсем директно - отчайващо невеж и предубеден си! В същност направо глупав.
Ти да си чувал, че мноого години наред САЩ внасят руски ракетни двигатели РД-180 за космическите си ракети. Защо да го правят ако наистина имаха свои читави разработки?

А атомните ракети на Щатите „Минътмен III“ са от далечната 1970г., т.е. вече са на над половин век!?

Освен това материалът е на американец, който пише от вътре, познавайки нещата най-добре. Ти дори и това не си погледнал.

Тези като теб всичките сте толкова плиткоумни, затова и расъждавате толкова детински. Т.е. дори не разсъждавате е преповтаряте само опорки, митове и легенди.

И Китай не в бъдеще, а вече Е по–голямата икономика според най–новите данни на Свет.банка.

А любимите ти САЩ с какво ще спасят от астероиди динозаври като теб с малки глави, гладки мозъци и гледали до тотално затъпяване холиуудски блуткаши? С ракети от миналотео хилядолетие, разработвани през далечните 60–те год., чиито командни програми са още на Алгол, който вече от около 38 год. не се преподава никъде, и са записани върху перфокарти или в най–добрия случай върху големите магнитни дискове от средата на миналия век??? Най–младите учили някога този програмен език са в най–добрия случай на 60+ год.

Наистина бедни ми наивно–глупав Raders, който си възприел фикцията от американските филми за неподлежаща на съмнение реалност...
цитирай
4. missana - Следващите две години ще бъдат много интересни с разкритията си,
24.09.2023 12:41
но и много опасни за световния мир. Бог да ни пази!
цитирай
5. radostinalassa - Поета не помни ли какво стана с китайския балон над США?
24.09.2023 20:37
Май го взривиха. Най - древните гени се намират тук, у нас. Но оттук са тръгнали на север , към Русия. На запад Инквизицията им е видяла сметката.
Докато негрите реват, че не разбирали математиката и дърпат развитието и на умните деца, янките ще са по - назад и от Китай.
цитирай
6. kvg55 - iw69,
24.09.2023 21:42
Мисля че няма да имат сили да се състезават с когото и да било.
цитирай
7. raders - ще трябва да ти го кажа съвсем дир...
24.09.2023 22:02
iw69 написа:
ще трябва да ти го кажа съвсем директно - отчайващо невеж и предубеден си! В същност направо глупав.
Ти да си чувал, че мноого години наред САЩ внасят руски ракетни двигатели РД-180 за космическите си ракети. Защо да го правят ако наистина имаха свои читави разработки?

А атомните ракети на Щатите „Минътмен III“ са от далечната 1970г., т.е. вече са на над половин век!?

Освен това материалът е на американец, който пише от вътре, познавайки нещата най-добре. Ти дори и това не си погледнал.

Тези като теб всичките сте толкова плиткоумни, затова и расъждавате толкова детински. Т.е. дори не разсъждавате е преповтаряте само опорки, митове и легенди.

И Китай не в бъдеще, а вече Е по–голямата икономика според най–новите данни на Свет.банка.

А любимите ти САЩ с какво ще спасят от астероиди динозаври като теб с малки глави, гладки мозъци и гледали до тотално затъпяване холиуудски блуткаши? С ракети от миналотео хилядолетие, разработвани през далечните 60–те год., чиито командни програми са още на Алгол, който вече от около 38 год. не се преподава никъде, и са записани върху перфокарти или в най–добрия случай върху големите магнитни дискове от средата на миналия век??? Най–младите учили някога този програмен език са в най–добрия случай на 60+ год.

Наистина бедни ми наивно–глупав Raders, който си възприел фикцията от американските филми за неподлежаща на съмнение реалност...


:) Ццц не е нужно да се спори, кои са по-напред в технологиите. Но виждам, че хората в цял свят ползват американски технологии, включително руснаците. Ти също сигурно работиш с американски компютър, макар че може да пише "маде ин Чина". И е добре всички, произвеждайки ракети да помислят за бъдещето на планетата, а не да бомбардират с тях други държави. Само с бомби не става работата и Си Цзи Пин го разбира. За разлика от Путин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4908871
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930