Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2021 17:15 - Унгария глоби разпространител на книга с приказки за гейове
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1314 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Унгария глоби разпространител на книга с приказки за гейове

от Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com | translated by Антония Коцева

 13:27 (осъвременено:  13:30)

image

Инцидентът повтаря случай от по-рано тази година, когато държавните власти разследваха книгата с приказки "Страната на чудесата е за всички“. [ EPA-EFE / VICKIE FLORES ]

   

Правителствените власти в унгарската столица наложиха глоба в размер на 700 евро на разпространителя на книга с истории, в които се разказва за гей семейства. Тя бе публикувана от Фондация  “Семейства на дъгата“.

Наказанието, наложено на книгата, озаглавена „Какво семейство!“ не се основава на наскоро приетия  анти ЛБГТ закон, а по-скоро, защото книгата “е нарушила закона, забраняващ нелоялни търговски практики”.

Разпространителят на книгата не е взел предвид закона, който изисква специална индикация, че сборникът съдържа информация, различна от очакваната, заяви служителят от общината в Пеща Рихард Тарнаи пред  Hнrtv във вторник.

Според представителя на местната власт разпространителят е подвел потребителите, защото книгата, в която единият от главните герои е момче с две майки, била поставена в книжарниците сред другите книги за деца, без “различното” й съдържание да е адекватно обозначено.

Американският автор нарече решението “пряко посегателство срещу свободата на информацията и свободата на публикуване”.

Инцидентът повтаря случай от по-рано тази година, когато правителството разследва книгата с приказки “Страната на чудесата е за всички“ по обвинения в нелоялни бизнес практики. Издателят бе обвинен, че не е посочил, че приказките “показват модели на поведение, които са по-различни отколкото традиционните полови роли.”

В сряда Унгария отхвърли искането на Европейската комисия и много евродепутати да отмени новото законодателство, което забранява използването на материали в училищата, които се смята, че насърчават хомосексуалността.

Миналият месец по време на напрегната дискусия лидерите на ЕС разкритикуваха унгарския премиер Виктор Орбан заради законодателството. Нидерландският премиер Марк Рюте каза на Будапеща да бъде толерантна и да зачита ценностите на ЕС, или да напусне блока.

Дясното правителство на премиера Виктор Орбан казва, че защитава традиционните християнски ценности от това, което смята за прекалена либералност на Западна Европа.

   EURACTIV.com

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708521
Постинги: 44671
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031