Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2016 01:29 - Кой е родоотстъпника българин?
Автор: didanov Категория: Политика   
Прочетен: 2796 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 29.04.2016 13:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

 


По повод публикации относно органичаване на правата набългарите в чужбина

 

«По конституция всеки българин има право на глас.

 

Но това е безнадеждно остаряло в рамките на съвременната глобализация.Ние от Skandalno.net също сме с едно на ум за гласуването в чужбина.Трябва да се приеме закон, в който, ако си живял в друга държава повече от пет години, да нямаш право да се месиш в политиката на страната, която си изоставил. – «

Според мен това е принципно грешна позиция, първо, защото по закон, българите в чужбина си остават български граждани, а като такива имат същите права по Конституция,както тези живеещи в България. Ако се ограничи със закон правата на едни българи, за сметка на правата на други за каква правова държава говорим тогава? И то поради причината, че българите са «изоставили» родината си? Кой кого е изоставил обаче в случая е спорно, защото именно тези българи са най-големия «инвеститор» в България от години – милиарди евро се превеждат в посока България и то повече от всички други преки инвестиции в страната. Тези българи могат да недоволстват от управлението на страната и от цялата бъркотия в държавата, но продължават да «финансират» децата в обучението им, родители за лекарства, дори приятели за срочен заем.

Не били плащали данъци ами да се сметне, колко такси си прибират своеволно българските банки, за да преведат нужната валута, колко пари си прибират мони грам и уестърн юнуон от милиардите превеждани валута в година. Никой не пита защо българите в чужбина се прибират един два-пъти в година, внасят в икономиката за две-три седмици около 2000 евро, това са средно 10 заплати в България, а родните българи се надпреварват да ходят по Турция, Гърция и  Европа, че и по-далече и харчат повече отколкото им са данъците за година . Кой кого не оценява тогава? За кого България е по-мила? Не е ли  този, който я е загубил, който е разбрал какво означава чисти улици, ред, спокойствие, сигурност и въпреки това избира да прекара отпуската си в  родната страна?Въпреки надутите цени, лошото качество на продукти, недружелюбни касиери и типичната българска тарикатщина? И не от куртоазия или за да се хвали пред познати, че е ходил в БЪлгария, а за да види дълго невидяни очи на родители, деца, приятели, за да могат децата  да видят какво е село, да подишат чист въздух, да намокрят краченца в родното топло море, да могат те самите да изядат една мазна баничка, да си нарежат суджук и да пият минерална вода и боза донасита. И тези българи да нямат право да се месят в политиката на страната, само защото са далеч от години от родината? Какво ти месене – та изборите са вече дори отдавна прецакани от мъртвите и платените души!

 

«Няма как ние да живеем тук, а бъдещето ни да зависи от Айше и Хасан от Бурса, които не са виждали родните си земи от петилетки, от Петър и Иванка, които са се изселили в САЩ преди 20 години, но имат двойно гражданство. И се натискат да дадат вота си за някого, от Кремена и Койчо,  които пък имат къща и бизнес в Испания и са забравили даже как изглежда буренясалата им саборетина в Сусурлево… И изобщо дали родината има нужда от българите по рождение, които са се разпилели по цял свят, не помнят родината си, но много държат да се месят във вътрешните й работи.»

Защо българите в България се оставят другите българи в чужбина да решават бъдещето им, а не отидат просто да гласуват? Ясно е за кои «българи» в чужбина става въпрос – за тези с дойно гражданство в Турция, които гласуват най-масово от всички. Това е наистина проблем, но решението не е закон за забрана за гласуване на българи в чужбина живеещи повече от 5 г. извън страната – а да се премахне опцията на двойното гражданство – за да може Айше и Хасан, Петър и Иванка, Кремена и Койчо да избират – българи ли са или не, а не двете едно временно. Да се забрани изборния туризъм и всякакви подобни дейности. И тогава ще може да се види, кой милее все още за родината и на кого не пука вече за нея – такива българи има достатъчно и от двата вида, не е правилно да се иска да се отнемат правата заради  една част от тях. И изобщо родината има крещяща нужда от млади българи специалисти завършили на запад, където обучението все още е на ниво и не е само преписване и купуване на дипломи. Но създава ли България условия за тези българи да се върнат? Категорично не, напротив – много са случаите на завърнали се «завинаги» българи, които след няколко години отчаяни от жестоката действителност и условията на живот,  са принудени отново да напуснат родината, за да не се борят за къшея хляб. И те едва ли ще повторят отново грешката си отново.

Нещо за изборния туризъм и задължителното гласуване – трябва да се признае, че ДПС успя чрез организация и чуждо спонсорство години наред, да организира транспорта на стотици хиляди българо-турци по време на избори. Защо другите партии само вият недоволно, а не предприемат  нещо подобно? Ако някоя партия организира в ЕС за всички желаещи, безплатно пътуване, няколодневен престой  дори, в родината с условието да се гласува за нея, колко ли много българи ще се възползват от тази възможност. И всички ще бъдат доволни и много ще гласуват. Но никой не прави нещо такова, напротив – ограничава се максимално възможностите за самоорганизация на българите в чужбина, консулствата и посолствата не решават никаква въпроси и проблеми на българите там, всичко е оставено на самотек и отбиване на номера, какво остава за гласуване?

На това се дължат и ниската избирателна активност, както и на ограничените в един или няколко града избирателни комисии, обикновено само в посолствата. Така българите живеещи на стотици км от тях, трудно биха се мотивирали да похарчат толкова пари за да гласуват... та българите в България, на които избирателните секции им са «до гъза» както се  казва, не ходят да гласуват, какво остава за другите?

 

Гласуването да е задължително – това добре. Преди време в Гърция беше задължително, извън страната живеят повече от 4 милиона гърци, на желаещите да гласуват им се осигуряваше безплатен транспорт, като дори на личностите преследвани от закона (например младежи избягали от военна служба) им се гарантираше необезпокоявано гласуване и напускане на страната! Само и само да гласуват и вземат участие в бъдещето на страната! Значи,  държавата или партиите би трябвало не само да задължават (да се гласува) но и да осигуряват нужните условия за това задължение, ане както сега да се говори наизуст без никакво разбиране.

 

«Щом на някого му е толкова мила съдбата на България, нека прави нещо за нея тук. Или да инвестира, или да участва в някаква организация с идеална цел, а не да се сеща за родината си само по избори. Да не отваряме тема, че изселниците и емигрантите ни по света придобиват представа какво се случва у нас от бг. медиите, без да знаят, че по-голямата част от тях са купени и изкривяват истината

 

Да приемем, че българите в чужбина не правят нищо за България освен да гласуват на президентски и парламентарни избори. Аз питам – какво направихте Вие, които сте в България, имате възможност да направите нещо  за нея?Пподобрихте ли положението й през последните 20 години? Не!Стана даже по-лошо. Кой е по-виновен за това, българинът бачкащ на две работи в чужбина или корумпираният български чиновник издаващ лицензи на роднински фирми?

 

За милиардните инвестиции стана вече дума, но дори ако някой българин реши да инвестира в родината, той става лесна жертва на мутро-политическата клика и лобисти и техните недемократични методи на конкуренция, за търсене на права в съда или друга инстанция въобще не може да се говори. Виж България бива редовно осъждана в Хага от българи.

 

На кого са например собственост хотелите ни по Ченоморието? Кой продаде 200 000 апартаменти на руски граждани?

 

Може да се каже , че този, който се сеща за родината само по време на избори, има цел да прибере поредните 50 лева или да изяде 20-тина кебапчета и определено, той не живее в чужбина, защото там такива работи са рядкост (почти невъзможни), а не неотменен начин на печелене на избори. Изселниците по света ползват същите медии, както и българите в България, с разликата, че те  не се поддават толкова лесно на зомбиране в сравнение с вторите. Тези изселници винаги имат база за сравнение, знаят поне един чужд език и обикновено са повече информирани и запазени от пропагандата в българските медиите.

 

Бъдещето на България трябва да се решава от хора, които живеят в страната, а не от такива, които ежедневно политиканстват по форумите, пишат колко добре живеят в Канада или Австралия, плюят по всичко, което се случва тук, а после от техния глас зависи бъдещето на тези, които живеят тук.

 

Кой има право да решава бъдещето на България – само българите! Кой го решава – всички други, но не и българите – и за това не са виновни тези в чужбина, а тези, които позволяват това да се случи и търпят напук, всякакви унижения и злупотреби. Знаем много добре, кой всяка вечер на ракийка и салатка започва да плюе по всичко и всички, а на другия беропотно нахлузва хомота на българската действителност.

 

«Колкото и тези промени да ощетяват малките партии – да, вотът на емигрантите трябва да бъде ограничен!Само че няма да се случи, защото както винаги, страхливецът Борисов даде заден ход и сам започна да критикува промените в Изборния кодекс, които собствените му депутати гласуваха.Което означава „много шум за нищо“ и още – че нещата ще си останат постарому.Едни ще изнемогват тук в България с 200 лева пенсии и 400 лева заплати, а други, евакуирали се преди години в чужбина ще им диктуват от там кой да ги управлява.Което е абсурдно!А главата на Борисов пада и в двата случая! Skandalno.net

Да бъде ограничен вотът на емигрантите с отпадането на двойното гражданство! Сигурен съм, че тези, които имат само материален интерес от българското гражданство, автоматично ще отпаднат. Всико друго е тенденциозно написано с цел да се противопоставят българи на българи,и да не се търси реално решение на проблемите, а само демагогско, особено, когато тези българи са и териториално, физически разделени от другите. Може като нищо да успеят, добър пример са ни «македонските» ни съседи, с които отдавна се «любим».

 

И последно – химнът, Мила Родино, който пеем всички, е написан именно от българин емигрант, който е напуснал удобството и европейския начин на живот, за да се включи във войната за защита на отечеството си. Има много българи родолюбци в чужбина а не само по документи, не ги отписвайте с лека ръка, защото тя може да ви потрябва, когато всички други ви желаят злото!

допълнение от http://ideyazabulgaria.org/
Настоящите управляващи се мъчат всячески да отрежат елементарните права на емиграцията като български граждани да гласуват в изборите. Нагледен пример е гласуваният скоро закон за ме закон за „уседналост” в местните избори и който най-вече засяга западната българска емиграция, спира я да гласува. Друг пример са изискване на здравни вноски от емиграцията след 2000 г.до ден днешен. Сега обмислят други начини да отрежат правата на емиграцията, говорят за "премахване на двойното гражданство"-което ще лиши над 1 милион българска емиграция да гласува, също говорят за въвеждане на имуществен ценз( плащане на данъци в България), без да се замислят, че най големия инвеститор в България и до сега продържава да бъде българската емиграция.
Съзнателно се създават настроения в България срещу емиграцията, наричат я „предатели", "измекяреи"  "печалбари”. По форумите правителствените ПР отряди се представят за емигранти и възхваляват управляващите, без да знаят, че редовия български емигрант, живял във високо демократични страни преценява положението в България по съвсем друг начин, през очите на развитата демокрация от която гледа България и никога няма да постъпи така.
Българското правителство няма никаква държавна имиграционна политика за спиране на демографския срив и
създаване условия за завръщането на българската емиграция. А човешкия ресурс е най-важния за съществуването на нацията и държавата, без човешки ресурс е немислимо бъдещето на българската нация и държава.
”Идея за България” е организация създадена от български емигранти и счита за свойморален дълг да разисква и осветли всички проблеми на българската емиграция тук и да създадем заедно с тях национална доктрина за нейното завръщане или поне за тези от тях, които искат да се завърнат в Родината.
За ДРД "Идея за България" българската емиграция е изключителен важен човешки ресурс за демографски умираща държава- България и съществуването на българската нация и си поставяме КАУЗАТА- да я обединим  и създадем всякакви икономически и социални условия за нейното завръщане в Родината!

ДРД "Идея за България"
няма връзка и не желае да има с:

1)  Никоя българска политическа партия и казионна правителствена организация в България, понеже ние отричаме цялото политическо статукво родено през прехода и  искаме неговата пълна смяна. Смятаме, че всички партии населяващи Парламента са довели настоящата национална катастрофа в която тъне България и трябва да се лустрират и накажат, като се извадят от Парламента и им се отнеме политическата власт.

2) Отричаме изцяло"Отворено общество" и неговите "тинк танокве", което с българския политически елит генерира огромна корупция в най-висшите етажи и ограбва обществото.

3)  „Емигрантите с куфарчетата”  изнесли навън „с куфарчета” от изчезналия външен валутен резерв при първото правителство на Луканов и изнесените  национални капитали от корупционно направените грабителски приватизации, ни не ги считаме за емигранти

4)   „Юпитата” на правителството на Сакскобургготски, които са представителните лица и слуги- изпълнители на мръсните изнесени български капитали в Лондон и техните нови собственици олигарси- ние не считаме за емиграция.

5)    „Великденчетата”-  измислени и толерирани от правителството на СДС- Иван Костов и работели само за СДС партия, произлязла от БСП и същата като БСП с големи престъпления във властта- ние не считаме за емигранти.

6)   Лицето „Атанас Чобанов"-тинк танк на "Отворено общество" с "колегите му" от в. ”Парижки вести” и "Биволъ", цял живот работил за СДС и два пъти бил евро и парламентарен   кандидат от нейните листи.

7)    С лицето Божидар Томалевски (с още едно име-Дарио Томалети представящ се за емигрант, но отдавна не е) и ”съмишлениците”му  от неговата партия"Другата България" –една от микириите на българската мафия от прехода

8)   С организацията ”Гласуване без граници” , сега се скрила зад името"Обществени съвети на българите в чужбина" Global Bulgaria, на Любомир Гаврилов създадена от "Отворено общество" и обслужваща неговите политически цели.

9)   Организацията с гръмкото название"„Организацията на Обединените Българи” на екс президента Георги Първанов и със секретар Шипковенски и с  кауза „за обединението на емиграцията” предлагаща „културни мероприятия” и „регистрация” на участие, без да предлага реална каузи за завръщане на емиграцията- в момента сме я поставили „в карантина” и я проучваме...

10.) Организацията "Световен конгрес" провеждащ се във Варна на "Асоциацията на българите в чужбина", зад която стои пак президента Първанов и неговото доверено лице от президенсткото БАНИ акд. Григор Велев-целта е да се отнемат гласовете на емиграцията за новото движение на президента- АБВ.

11) Лицето Божидар Чеков, пишеш се "писател - дисидент", заедно с половинката си Румяна Угърчинска, фалшиви демократи работещи само за личните си интереси със своята организация"ДА".


И всички
, които са се поставили в услуга на политическата мафия, за нас те не са емигранти.
За  "политическа мафия" ДРД"Идея за България" смята всички политически партии управлявали през прехода.

Пишете ни драги сънародници - емигранти за вашите проблеми, предложете материали за тази страница, нека защитим своите права като български граждани, обичащи Родината си! Очакваме вашите дописки!






Гласувай:
5



1. didanov - Българи в чужбина по официални д...
28.04.2016 01:33
Българи в чужбина по официални данни:
Испания – 352 532
Великобритания – 318 1587
Гърция – 312 440
Германия – 211 126
САЩ – 371 765
Турция – 486 235
Италия – 142 034
Канада – 83 092
Кипър – 42 087
Македония – 53 238
Франция – 39 546
ЮАР – 24 592
Белгия – 19 700
Австралия – 15 231
Португалия – 16 430
Сърбия – 17 323
Полша – 14 450
Холандия – 13 425
Австрия – 12 870
Израел – 7635
Швейцария – 5876
Дания – 7387
Швеция – 5865
И още около 100 000 в останалите държави
Или всичко около 2,8 милиона: най-работоспособното ни и младо население е зад граница.
Благодарение на тях все още икономиката се крепи от парите, които пращат към България!

Източник: Светът днес
1 август 2013 г.

Бележки на "Идея за България"
По тези официални данни около 2,8 милиона: най-работоспособното ни и младо население е зад граница.Благодарение на тях все още икономиката се крепи от парите, които пращат към България! По неофиицални данни емиграцията е два пъти повече. Сега България живеят не повече от 4 милиона души./Идея за България
цитирай
2. syrmaepon - Наистина въпросът е дискусионен. ...
28.04.2016 10:07
Наистина въпросът е дискусионен. От чисто финансова гледна точка има логика в довода за данъците, тъй като основната задача на правителството е да състави бюджет и и използва нашите данъци заа общи цели. Но пък от друга страна емигрантите в чужбина имат имоти в България /на родителите им/, тоест интерес е наличен. По същата логика българските турци идват да гласуват у нас. Според мен трябва да се премахне двойното гражданство, както например мисля е в Чехия. За страните от ЕС няма голямо значение, но за другите има. Ако си гражданин единствено и само на България, ще плащаш данъци само в България, а също и ще имаш задължение и право да гласуваш.
цитирай
3. didanov - Близо 870 хиляди българи нито учат, ...
28.04.2016 12:30
Близо 870 хиляди българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Бизнесът в България и кадрите! Те липсват! Как да се справим!“. Според изнесените данни 41% от учениците над 15 години са функционално неграмотни, 770 хиляди българи са без средно образование. Това е и причината, заради която работодателите имат сериозен проблем с намирането на хора за ключови позиции.
Дефицит на кадри се отчита при 190 професии и длъжности, за които е необходимо само средно образование. Крайно време е образованието в България да спре да произвежда потенциални безработни, смятат от работодателската организация.
Цветан Симеонов, председател на БТПП и домакин на събитието, заяви, че основният недостатък на българското образование са връзките му с бизнеса и практиката. Симеонов призна, че условията в България не са достатъчно привлекателни, за да бъдат задържани кадрите, които са обучени, предаде News.
Симеонов настоя за включване на експерти от практиката в преподаването в училищата на всички равнища. „Не всеки практик е годен за преподавател, но за нас това е изключително важно, защото ще доведе до актуализиране на програмите за обучение”, отбеляза той. Бизнесът ще окаже пълно съдействие на партньорите си в МОН и в училище за това учебните програми да се актуализират според нуждите на бизнеса.
Според председателя на БТПП вече е време за „затварянето на ножицата” за хората, които остават на социални помощи, вместо да се включат в пазара на труда. Необходими са стъпки от страна на държавата, посочи той и визира намаляването на помощите, обвързването на парите, дадени за квалификация със задължително полагане на труд.
Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че като част от добрите практики по предприемачество бизнес дамите са решени да влизат в часовете на класния ръководител, за да представят това, което правят пред учениците. Тя отчете като слабост липсата на местни и регионални политики по отношение на бизнеса. Везиева бе категорична, че образованието може да последва бизнеса и съответно, той също трябва да намери своето място в образованието.


Данните на БТПП показват още, че за последните десет години два пъти се е влошил коефициентът на демографско заместване на пазара на труда. Ако преди години на всеки сто човека, излезли от пазара на труда, тоест навършили 64 години, е имало 124 млади, които са ги заместили, то сега те са едва 60, посочи Христина Христова, председател на Института за семейна политика. Според статистиката населението на страната ни намалява с 48 414 души или средно годишно с 0,7%.
Актуалните данни показвяат, че 85% от образованите лица, които са на възраст до 38 години, напускат пределите на България и дават своя принос на други пазари на труда и в други осигурителни системи. Според доклада, представен от бившия министър на труда, рискови на пазара на труда са младите хора, възрастните работници в предпенсионна и пенсионна възраст, както и ромската общност.
цитирай
4. germantiger - ...
28.04.2016 22:40
"Абе" в шибаната "ви" русия няма ли бугари?!
цитирай
5. didanov - има, има
29.04.2016 00:52
germantiger написа:
"Абе" в шибаната "ви" русия няма ли бугари?!

но май не са емигранти, т.к. са си "като у дома" навярно, а другите са етническо малцинство
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908946
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?