Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2015 14:43 - 5 хитрости, с които Ципрас ще срази Меркел...автор bogolubie
Автор: didanov Категория: Политика   
Прочетен: 1619 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Eдин от най-тъпите коментари, които съм чел напоследък, е“Купонът свърши, уважаеми гърци” от колегата Колер от немския вестник ФАЦ. Той бе препечатан в мъдрия, но ироничен “24 часа” и всеки може да му се наслади.

Какъв купон, хер Колер? Откогато Гърцията танцува по музиката на Тройката, брутният ѝ продукт се срина с 25 на сто, безработицата гони 30 на сто, 75 на сто от младежта си седи върху лапите и така нататък. Ако това е купон, то краят на двете световни войни е направо фестивал за Германия.

Този немски триумфализъм явно се споделя и от родните гръкомразци, които нямат търпение да ги видят по-дрипави и от нас. Но докато прогресивната българска и немска общественост се кефи, Ципрас е на път да измъкне Гърция от капана с поредица хитроумни ходове, достойни за самия Одисей. Гледайте и се учете!

Първа хитрост – искай небето и звездите, получи каквото ти трябва

Правителството на СИРИЗА поиска невъзможното – 50% съкращение на дълга от 330 милиарда евро. За да засили ефекта, финансовият министър Варуфакис отегчи своите европейски колеги с лекции по макроикономика, украсени с метафори, достойни за Омар Хаям. На това отгоре се разхождаше из Европа с едни странни шалчета, но пък без вратовръзка. За който познава дрескода на немския бизнес е ясно, че на такъв костюм не се дават и 10 евро заем.

И като казаха своето тежко “Не!”, финансистите на еврогрупата все пак го смекчиха с една-две съвсееем малки, просто символични отстъпки. Просто никакви. Но то е като да си съвсе-е-ем малко бременна, просто никак. Тези малки отстъпки са стъпалото, благодарение на което СИРИЗА вече излезе от първия капан – вътрешнополитическия.

Втора хитрост – шах и мат на вътрешния противник

Вътрешния капан го постави правителството на “Нова демокрация”, оглавявано от Самарас. Само месец преди изборите държавите от еврозоната бяха готови да удължат финансирането на гръцкия бюджет с 6 месеца, но Самарас каза – не, дайте ни само 2, до края на февруари. Целта бе веднага след изборите СИРИЗА да катастрофира – или да се отметне на 100 процента от предизборните си обещания, или веднага да вкара Гърция в неплатежоспособност, след което Самарас да се върне на бял кон. СИРИЗА обаче изтръгна от еврогрупата удължаване на финансирането с още 4 месеца, така че сега може да продължи да работи по план А (намаляване на дълга) и в същото време да подготви план Б и В – връщане на драхмата. Ако се наложи.

Слабото място на десните сили в Гърция е, че те си падат патриоти. Ципрас веднага се възползва и направи коалиция с дясната, но патриотична партия АНЕЛ. Две седмици по-късно той нанесе нов удар – издигна за президент члена на ЦК на “Нова демокрация” Прокопис Павлопулос – бивш министър на вътрешните работи и обществения ред. Шах и мат.

С този ход Ципрас удари камъка точно там, където се пука. Новият президент е близък до бившия премиер и бивш лидер на “Нова демокрация” Костас Караманлис, който и до днес е духовен баща на десницата. Поради простата причина, че се казва Караманлис. Само по себе си това име може да вкара в парламента и стадо гъски. Засега той чака притаен, но дава знаци, че е латентен опозиционер на “меморандума”, Тройката и следователно на Самарас. Караманлис е все още на невръстна възраст за гръцки лидер – само 58 години, не може да няма амбиции пак да управлява.

Флиртувайки с Караманлис, Ципрас пося семената на разцеплението в редовете на “Нова демокрация”. Те вече никнат. Своя шанс дебне и друг наследник на гръцка дясна династия, най-новият Мицотакис. Така че Меркел вече остана без своя гръцки съюзник – “Нова демокрация”.

Трета хитрост – вбий клин между Снежанка и седемте джуджета

Но да се върнем на Желязната фрау и непреклонната Германия. Вече лъсна, че другите държави не ги следват с дължимия ентусиазъм. Само преди седмица немският финансов министър Волфганг Шойбле решително отхвърли всякакво удължаване на срока на финансирането на Гърция, а ето че еврогрупата го удължи с 4 месеца. Шойбле отхвърли и всяка промяна на условията в меморандума, но еврогрупата от немай- къде се съгласи занапред гръцкият бюджет да бъде балансиран.

Предвиждаше се той да създава около 4,5% излишък, с който да изплаща дълговете. Сега предстои да разберем дали Гърцията е успяла да отложи и разпродажбата на държавните си активи, сред които на първо място са солунското пристанище и железниците. Така Германия постигна победа, която прилича на победата на Наполеон при Бородино. Тя отвори малка цепнатина между себе си и другите от еврозоната, която тепърва ще расте. Тази цепнатина, както се казва, е сааамо малко бременна.

Четвърта хитрост – срещу могъщ противник потърси още по-могъщ съюзник

Преди изборите Гърция бе на прага да продаде Солунското пристанище на китайска фирма. Това е много силен коз за Ципрас.

Не знам дали уважаемият читател е обърнал внимание, но щом Китай се опита да навлезе със сериозни инвестиции в някоя африканска държава, веднага армията на САЩ се озовава на място с много важна хуманитарна мисия – я гони терористите, я помага срещу антракс епидемията. И скоро след това китайците си прибират багажа и напускат.

Миналата седмица министърът на отбраната Каменос поиска от САЩ 15 млрд. долара безлихвен заем за 50 г. Мотивите? Така ще се предотврати китайското превземане на Гърция. И наистина, ако Гърция излезе на тезгяха за продан, първият клиент ще бъде Пекин. От една страна, Китай разполага с огромна планина от долари и се чуди къде да ги похарчи. От друга страна, тъкмо гръцките пристанища, железници, плажове и така нататък са възможно най-апетитната хапка за китайския бизнес, който търси плацдарм за проникване в европейския пазар. В същото време Федералният резерв от доста години дава кредити при 0 на сто лихва. През 2009 г. раздаде над 2 трилиона долара, за да спаси европейските зомби банки.

Защо сега да не извади Гърция от капана?

Ако Вашингтон се колебае, то е дали да помогне на Гърция още сега, или когато изпадне от еврозоната. Който чете англосаксонските издания, той е наясно, че всички възможни авторитети - от Кругман и Стиглиц до Рубини и Сорос, са убедени, че Атина ще живее много по-добре, ако върне драхмата.

Причината е проста – щом еврозоната се разпадне, делът на долара като световна резервна валута ще скочи поне с 10 на сто. Това означава, че ще може да се напечатат още най-малкото 5 трилиона долара без никакъв риск от валутен срив.

Достатъчно е да погледнем таблицата за динамиката на световните резервни валути.(http://en.wikipedia.org/ wiki/Reserve_currency) През 2001 г., когато еврото все още навлизаше, делът на долара достигна 70,7 на сто. След това веднага започна да спада и през 2013-а, достигна 61%. В същото време делът на еврото нарасна от 17,9% до 27,6 през 2009 г., когато Европа бе ударена от финансовата криза.

Ето защо САЩ имат интерес да помогнат на Гърция, за да разколебаят вярата в общата валута. Ако Меркел сънува кошмари, то това е щастлива и просперираща Гърция, която се е върнала към драхмата. Как ще постъпят тогава Испания, Португалия, Италия? Тръгне ли тази зараза, износът на Германия ще рухне и нейните щастливи бюргери ще опознаят купона на безработицата.

Под “купон” имам предвид израза на колегата Колер от ФАЦ.

Пета хитрост – извади плашилата!

Всъщност Ципрас вече извади първото плашило – Китай. Второто е Путин – Гърция за момент отказа да подкрепи новите санкции и излезе с идеята да иска заем от Москва. Сега наред е и третото.

Гледайте и се учете. Това ни чака и нас след 10 години. Гърция ни показва как се излиза от капана, в който сега с такъв ентусиазъм се набутваме...




Гласувай:
5



1. bgman13 - Със сигурност има начин, не само ...
26.02.2015 16:07
Със сигурност има начин, не само Гърция но и България да излезе от кризата. Но проблемът е че преди това, трябва да реши един друг ребус - фактът, че държавната власт винаги се оказва контролирана от финансовата олигархия. А Ципрас и компания не са го решили тоя ребус. Те продължават да играят при същите условия, които дават възможност на интернационалните банкери да им дърпат конците.

Няма да ти казвам, как става номера - чети блога ми. Само ще ти предложа да гледаш внимателно филмът Шака зулу. В последната серия, Шака пита Фебана, понеже разбра, че оня го лъже "Как се лови маймуна?" И оня отговаря, понеже разбра, че Шака е разбрал. Но казва нещо, което няма да е от полза за Шака "Слагаш в гърне с тясно гърло нещо лъскаво, маймуната бърка в гърнето, стиска юмрук и не може да си извади ръката". "А защо, пита Шака, маймуната не пусне предмета?" "Не знам, отговаря Фебана, сигурно защото е много алчна?". И Шака разбра и се съблече гол и отиде пред съвета на старейшините, да поиска отново тяхното благоволение да го коронясат и рече на леля си "Сега отново съм в твоите ръце". А оная кимна на брат му и той го уби. Беше късно либе за китка, защото Шака беше избил маса народ. На Фебана той не беше вече нужен и де факто Фебана е издал заповед, дърпайки конците конспиративно. И Шака рече на брат си "Лястовиците спечелиха" Еми спечелиха. Защото маймуната може да бъде хваната или убита по много начини. Маймуната е маймуна. И докато не схване системата на капаните, докато не започне да залага самата тя капани, с които да лови хората и да ги превърне в маймуни, си остава майамуна.
цитирай
2. didanov - благодаря за коментара
26.02.2015 17:00
много е поучителен
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2917752
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5873
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?