Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2014 01:17 - Имало едно време КТБ...или кой запали фитила? 1 част
Автор: didanov Категория: Политика   
Прочетен: 622 Коментари: 0 Гласове:
-1



 

Имало едно време КТБ

Не съм специалист по банково дело, или пък политически анализатор, най-малкото пък съм платен журналист или протестър. Смятам се за обикновен гражданин, който се опитва да мисли логично и да търси отговори, там където за тълпата е повече от ясно, кой е крив и кой прав. Всъщност целта на този пост е да привлека колкото се може повече мнения на едно място, с надеждата, да подредим заедно този сложен пъзел, посредством различната информация, слухове или мнения, които всеки притежава.

Нека да разгледаме скандала за КТБ от моята гледна точка на ограничена   информираност, базирана предимно от четенето на различни  медии и  други блогъри. Не претендирам да правя нещо по различно или уникално, само ще се опитам да използвам малко аналитично мислене, на което смятам е способен всеки нормален човек.

На пръв поглед  от медиите разграничаваме две страни в конфликта – тези на банкера Василев и тези на Делян Пеевски. Мисля, че всички са съгласни, че те бяха негласни партньори в КТБ. Така – значи имаме два шефа на една банка, която работи с милиарди привлечен капитал от държавата и много частни предприятия и фирми. Единият е официален, вторият е неофициален. Първият спонсорира почти явно една нова българска партия, с апетити към властта, вторият е вече във властта, като притежава почти всички важни ежедневеници, беше дори предложен за шеф на Данс, притежава силната подкрепа на един най-властните в последните 15 години политик в България, доскоро официална глава на етническата ни партия.

Не знам историята на създаването на КТБ, с кои пари и как – нека друг се занимава с това. Аз ще започна с няколко слуха – първият, че чрез КТБ и подставени фирми двамата партньори се опитват да прилапат повечето поръчки за строящият се Южен поток...Става дума за милиарди и то в дългосрочен аспект.  Дали двамата са марионетки на Сокола, или изпълняват ролята на троянски кон на руската олигарстична мафия или нещо друго  мога само да гадая...За мен едно е ясно – където има много пари и власт...никой не иска да дели...особено ако има много пари или власт...или и двете. Факт е , че по някое време, по някаква основателна причина настъпва разрив между партньоррите – започва се една медийна информационна война – кой кого заплашвал да убива  и т.н. Важното в случая е, че е „изчезнаха“ много пари – милиарди –пускаха се слухове за пренасяне на много чували с пари  в последните дни  (около 200 милиона лева), после че не било вярно, после че изчезналите пари са много повече, после го опровергаха, накрая започна упорито да се говори за дупка между 3-4-5 млрд. лева.

Който обича конспиративните теории, ще прегърне мнението, че това е един пъклен план на американското и западното банково лоби да инсцинират една невиждана масова паника в България,която да доведе до срив на банковия сектор, затварянето на банките и загуба (тоест ограбване) на спестяванията на хората.  Логично е, много е логично, като се има предвид глобалната тенденция в този сектор, чията цел в дългосрочен план е именно това и засяга според мен целия ЕС. Ще спомена само решението на банките влоговете над 100 000 евро да нямат златно покритие, тоест повечето да са в акции и облигации, което в в определена ситуация си е направо чист риск. Дали за това цената на златото спадна до 4 годишен минимум? Не знам, но подочух, че в договореността за гарантирането на влоговете няма посочен конкретен срок , в който  държавата да се задължава да възтанови влоговете на клиентите. Тоест  аз ви дължа пари, много пари, задължен съм да ви ги върна, и ще ви ги върна, но само когато мога или само когато ме устройва или пък когато те вече нямат стойност?

Дaли всичко това е един добре замислен крах на икономиката на ЕС, започващ с троянския кон България, ще оставя на вас да прецените, но едно за мен е факт – силата на банките след финансовата криза преди години, хич и не е намаляла, точно обратното – забелязва се едно окрупняване на банките и тяхното все по-голямо влияние и безнаказаност в нашето общество.

   Да се върнем на нашата КТБ – настана масова паника, стекоха се опашки пред клоновете на КТБ от граждани и фирми уплашени за влоговете си (дали имаше платени „клиенти провокатори“, може да ни каже някой очевидец блогър). Паниката се прехвърли умело чрез слухове и медии  и към ПИБ. Депутатите почнаха да коват закон, за лицата всяващи паника и прочие....Но нещо се обърка....Затвориха КТБ...уж за кратко.  Направи ми впечатление реакцията на БНБ и по-точно на шефа й – никаква адекватна реакция, сякаш се намираше в небрано лозе или пък негласно подкрепяше настаналата паника. Интересно е да се научи, кой го е назначил? С една дума имаше всички предпоставки за една банкова и държавна катастрофа...да се признаят милиардите загуби на КТБ, тя да се национализира и образно казано държавата да гарантира за влоговете, които по последни данни са около 2,5 млр. лева.(тогава още нямаше информация май)  директно казано – да си вземе тези пари после пак от нас, дали под формата на нови данъци или нещо друго не е от значение.......прочетох някъде, че на този план са се противопоставили енергично господата Станишев и Михов, покрепяни от почти всички директори на другите банки. Дали са си мислели за българския народ или за своите капиталовложения е труден въпрос, но аз съм идеалист и ми се иска да вярвам, че са се намерили достойни българи, в които се е пробудил патриотичият дълг и като опълченците на Шипка, креснали в един глас – „Хвърляйте телата .....и трупове мъртви хвръкнахна завчаска“. Само че предцедателят  на  столетницата, в последно време никак не се държеше достойно...лъжеше нагло, че няма да ходи в Брюксел, инатеше се както винаги  да поеме вината за изборите, накрая се измъкна като плужек през задния двор на топло в европарламента.  А и прочитайки наскоро  един списък, че е имал с жена си около 7 милиона лева на сметка в КТБ,  си спомних с разочарование данъчната му декларация преди 2-3 години, в която беше заявил, че притежава на влог само 5000 лева, апартамент и прочие дреболии. Е така ли постъпва един убеден комунист (пардон социалист)? Къде е моралът дами и господа? Къде са младите?.....Навярно повечето  продават гласа си в студенстки град за 50 лева..парите са си пари..особено когато ги нямаш.

послеслов

Не претендирам за достоверност за написаното, предупреждавам, че нямам никакви доказателства – това са само работни хипотични тези, чиято цел е да размърда сивото ви вещество...така че моля коментирайте...и съдете по съвест.




Гласувай:
0



1. jelezov - Похвално е, че авторът на поста д...
03.11.2014 14:01
Похвално е, че авторът на поста декларира предварително своето банкерско невежество. Аз също не съм специалист в тази област, но претендирам, че имам някакви политикоикономически знания, придобити в битието ми на слушател в Политическия факултет на Военната академия. Притежавам пълния комплект на Съчиненията на Маркс и Енгелс. Претендирам, че съм прощудирал "Капиталът" на Маркс и "Натрупването на капитала" на Роза Люксембург. Чета и съвременни автори. Знанията, които притежавам ми дават основание да твърдя следното: случаят КТБ е един тривиален икономически факт, който изглежда страшно труден за разбиране, защото се изследва с помоща на две противоположни икономически теории: класическата политикономия на Смит, Рикардо, Маркс и неокласическата теория за пределната полезност. Специалистите и банкерите, изповядващи втората теория приличат на джепчиите. Не знаят каква е същността на парите (истина недостъпна за интлектуалните им възможности), но владеят перфектно отнемането им от чуждите джобове. Банкирането в условията на господство на финансовия капитал е чиста проба кражба. Според първата теория, "дупката" от около 5 млрд. лева е равна на стойност, създадена примерно от труда на 6 мил. работници в продължение на месец и половина. Ако тези откраднати милиарди останат част от националния капитал, случаят ще се разглежда като преместване на пари от единия в другия джоб. Но най-вероятно цялата или по-голямата част от тази сума ще напусне завинаги българското национално богатство, защото случилото се е част от битието на една полуколония.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2926914
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5875
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?