Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2016 15:37 - Бай Ганьо пише Изборен кодекс
Автор: didanov Категория: Новини   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://www.segabg.com

Още не е ясно снимка от плажа ще ви върне ли избирателните права? Но пък ако гласувате "срещу всички", ще подкрепите водещите партии, срещу които протестирате!
Петьо ЦЕКОВ
image
Петьо Цеков
Някои хора вероятно са убедени, че мозъкът идва с поста. Че ако съдбата се е пошегувала неуместно и те е центрирала върху депутатска банка, то ти автоматично си се превърнал от посредствен юрист, доктор, учител, общественик в мъдър законотворец. Във всичко това няма новина - някакви хора, на които ние по случайност сме делегирали права, все експериментират в писането на закони. Осмислят пребиваването си във властта, като късат старите норми, пишат нови, поправят ги и т.н. Когато въпросните хора протегнат ръчички в базата на обществените ни отношения, тогава става ясно, че



демокрацията ни е калпава



- избраните от нас смятат, че са избрани от Господ. Вижте какво направиха с Изборния кодекс само за няколко седмици!

Наясно съм с всички справедливи критики към изборния процес. Част от изборния резултат в тази страна се дължи на купен вот. Друга част е директно контролиран вот. У нас, разбира се, има и ред изборни манипулации. Често изборната ни администрация изпушва до такава степен, че превръща хората в заложници. Да кажеш, че избирателят има лесен и своевременен достъп до изборните резултати, е пресилено. Избирателните списъци са пълна бъркотия. И може би, най-големият проблем - дори и 350 партии да се явят на избори, ние бързо разбираме, че нямаме алтернативи.

Но истината има и друго лице - България вече има традиции в провеждането на избори. Страната ни прави избори, чиито крайни резултати не се оспорват от основните играчи в изборния процес. Съставът на парламента е представителен - той отговаря на обществените нагласи към датата на вота.

Затова - когато се заговори за необходимостта от промяна на изборния кодекс, нормалните хора очакват да се променят онези части от него, които затормозяват процеса, а не



да се развали работещият двигател на вота



Но депутатите упорито правят точно това! Години наред! При това този основополагащ за изборния процес документ се приема или променя набързо, чрез маратонски заседания в 1-2 дни, без обществено обсъждане, без връзка с главния мозък. Голяма част от текстовете се внасят между първо и второ четене, преобръщат цялата логика на закона, но се гласуват "на инат" от шепа депутати, въоръжени с картите на още толкова техни колеги. В тази какофония полезните идеи са напълно умишлено шкартирани, за да пробият текстове, които ще бетонират картела на партиите.

През последните дни например беше отхвърлена идеята за активна регистрация на избирателите - т.е. на всеки десет години всеки избирател да потвърждава съществуването си и по този начин да се изчистят "мъртвите души" от списъците. Въпреки че държавата би трябвало да е съвсем наясно дали съм жив и къде преживявам, идеята за активна регистрация не ми се струва чак толкова лоша. Щом държавният апарат е калпав и не може да изготви актуални списъци - да му помогнем. Но не - правната комисия отхвърли тази идея. Нещо повече - няколко дни по-късно бе решено да бъдат заличени от избирателните списъци всички, които не са гласували... Де го чукаш, де се пука. Ако по някаква причина си пропуснал вот - примерно бил си на море в Офринио или те е блъснал трамвай 5, то ти вече не си български избирател. И за да си върнеш конституционното право - трябва да подадеш нотариално заверено писмено заявление до 30 дни преди изборите... Нещо повече - трябва да докажеш уважителна причина за отсъствието ти - примерно болест, учебна или служебна заетост, "инцидентно отсъствие от страната", както и "други непредвидени обстоятелства". Не е ясно още дали за доказателство може да приложиш снимка от плажа, към който си се отправил "инцидентно", защото тогава ти се е отворила възможност да вземеш отпуската си. На мен подобна правна постановка ми се вижда обидна.



За да не останат само с една простотия,



наемателите в сградата на площад "Народно събрание" измислиха още няколко.

Примерно понятието "граждански дълг". Т.е. да гласуваш, е твой свещен дълг, който трябва да изпълниш под страх от санкция - лишават те от права. Беше записано и нещо толкова абсурдно, че само болен мозък може да открие някакъв смисъл в него - на тези, които си изпълняват "гражданския дълг", "могат да се предоставят стимули". Това е все едно да те задължат с декрет да купуваш стока от магазина отсреща, като ти обещават, че някой ден може да ти дадат бонбон. Евентуално...

Ако ме питате мен - аз съм привърженик на свободния избор и на теорията, че вотът е право, а не задължение (поне така пише в конституцията - чл.42, ал.1). Но истината е, че обратната позиция - в полза на задължителното гласуване, има силни аргументи. Факт. Тогава? Поради каква недодялана причина правната комисия на НС, пък било и пленарната зала, решава от раз, без съществени дебати, без обществено обсъждане подобен базисен въпрос, вместо да го остави на нас? Нали не забравяте, че след няколко месеца ще има национален референдум, който ще отговори на това питане? Никой ли не се сети, че НС днес може да реши едно, референдумът да реши друго и след това НС ще бъде задължено да поправи стореното. Какво е всичко това -



вятър в крилата на парламентарния нонсенс ли?



За да е по-ясна картинката, депутатите решиха, че национални избори и референдум, иницииран от граждани, НЕ трябва да се провеждат в една дата? Защо ли? Сигурно за да прецакат референдума на Слави, друга логика едва ли съществува. В нормалния свят националните референдуми се насрочват нарочно в датата на националните избори, за да се пестят пари. В нашия свят явно парите са като вестници и е по-важно да



убием овреме инициативата на гражданите



Защото ако референдумът е организиран от партия, ще е в деня на изборите! Логика? Сигурно има, ама не е в полза на демокрацията.

Ето още едно "умно решение" - водени от волята да спрат местните дерибеи, които правеха някакви измислени местни коалиции и успешно узурпираха през изборите местната власт, депутатите от правната коалиция просто ... забраниха местните коалиции. И сега партия Х и партия Y, които са приятели в Две могили, не могат да си създадат местна коалиция, ако няма такава в София... Що? На това ли му викате "право на сдружаване". Къде отиде чл. 44, ал.1 от конституцията?

И още нещо са на път да забранят - социологическите проучвания в предизборния период.



Тук депутатите имат право... да се гръмнат



Нямам високо доверие на българската социология, но аргументът за подобна забрана е повече от абсурден - "да не се подвеждат избирателите с обявяване на проучвания с различни възложители" (Християн Митев, ПФ). До този момент живеех с убеждението, че предизборната кампания се прави, за да могат партиите да се опитат да повлияят върху нагласите на избирателите. Сега се оказва, че партиите въобще не искат да влияят на никого. Те са си самодостатъчни и въобще не им трябва някаква социология (извън поръчаната и платената от тях), за да им казва какво мислят гражданите. Вследствие на същата тази самодостатъчност, а не от грижа за отвратения човек партиите днес ще намалят времето за изборна кампания до 21 дни и ще съкратят времето за гласуване до 12 часа. Защо действате така - направете 3 дни кампания и 2 часа гласуване и всичко да се свърши. Или пък направо пишете изборните резултати. Тъй и тъй ви трябват



послушни и неинформирани, но най-вече немислещи граждани



Е, имаше и хубави решения на тази парламентарна правна комисия - на път са да създадат избирателен район "Чужбина", подсилиха столичната ОИК ..... Това е, друго няма.

А да, разрешиха да гласуваме "против всички", но и там се постараха да опорочат максимално нещата. Толкова се чудеха какво да правят с тази бюлетина. Първо, смятаха да я броят за недействителна, после за невалидна, после за сведение. Накрая стана валидна, за да вдигне необходимите гласове за преминаване на 4% праг и да прецака малките партии. Общо взето, попадна в графата "за сведение на пътниците".

Моля ви, прочете отново онази част от този текст, в която се говореше за съществуващите слабости на изборния процес у нас. Смятате ли, че НС предприема стъпки в борбата с купения вот, смятате ли, че промените целят реално да изчистят изборните списъци, да улеснят избирателите? Става ли процесът по-прозрачен и в крайна сметка - дават ли шанс читави хора да се състезават за нашия вот? Не, не и не. Нищо такова не се случва. Целта е друга - избирателите да се отвратят до такава степен, че да не се мотаят из изборните секции и да объркват плановете на самозабравилите се политици!



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2909163
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?