Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2015 23:26 - Der Spiegel: Референдумът в Гърция: "не" на германската хегемония в Европа
Автор: didanov Категория: Новини   
Прочетен: 1130 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Атина. Близо 10 млн. граждани на Гърция бяха призовани в неделя в набързо насрочения референдум да подкрепят или отхвърлят предложенията на международните кредитори на Атина. Погледнато формално, гърците бяха попитани дали да приемат повече мерки за икономии и повече финансова помощ. Но всъщност, отрицателният вот означава не само напускане на Гърция от еврозоната; "не" означава и противопоставяне на германската хегемония в Европа, коментира Der Spiegel.
Броени часове след края на гласуването, Гърция, но и десетки други държави очакват с нетърпение резултатите. Предварителните частични резултати, последвали референдума, показаха близък резултат между привърженици и противници на предложенията на международните кредитори.
"Гласувах с "не", и ето какво е значението за мен. Това е "да" на Европа, но не и на икономическата смърт на Гърция. Това е "да" на европейските идеали, но не и на върховенството на страни като Германия. Има 19 страни в еврозоната и би било погрешно да се мисли, че всички 18 стоят срещу Гърция. В действителност положението е следното - Германия има 17 държави от еврозоната, на които е сложила юзди. Надявам се в края на деня гърците да са гласували с "не" на референдума", коментира 37-годишна гъркиня, след като упражни правото си на глас.
Продължава обработването на резултатите от референдума в Гърция: публикуваните на сайта на Министерство на вътрешните работи на Гърция официални частични резултати показват, че с „не“ са гласували 61,32 %, а с „да“ 38,68 %.
Валидните бюлетини с 94,27 %, невалидните 4,98 %, а пуснатите бели бюлетини са 0,75 %.
www.fokusnews.bg




Гласувай:
1



1. didanov - Гръцкият финансов министър Янис ...
05.07.2015 23:53
Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис нарече референдумът „свещен момент на надеждата“ и заяви, че еврото и демокрацията могат да съжителстват заедно, предаде РИА Новости.
„След пет години неуспехи и загуби гръцкия народ има възможността да реши въпроса за последния ултиматум на Еврогрупата и партньорите“, каза Варуфакис, след като гласува на референдума.
„Това е свещен момент, това е момент на надежда за цяла Европа, този момент дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат да съжителстват заедно“, каза още министърът.
цитирай
2. didanov - Берлин. Президентът на германс...
05.07.2015 23:54
Берлин. Президентът на германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман е предупредил правителството на Германия за загубите, която финансовата институция може да понесе в случай на излизането на Гърция от еврозоната, съобщава вестник Handelsblatt. На заседание на 1 юли Вайдман съобщил, че ако Гърция излезе от еврозоната финансовата институция няма да може да преведе в държавната хазна сумата, която обикновено превежда. По думите му, вероятните загуби тряжва да бъдат отчетени при формирането на държавния бюджет на Германия.
Изданието отбелязва, че Бундесбанк е събрал резерв от 14,4 млрд. евро за непредвидени кризи с еврото. Но сумата най-вероятно няма да се окаже достатъчна в случай на излизане на Гърция от общата валута.
цитирай
3. didanov - Виена Според австрийския министър ...
05.07.2015 23:56
Виена Според австрийския министър на финансите Ханс Йорг Шелинг Европа няма да понесе съществени икономически щети, ако Гърция излезе от еврозоната, но за Гърция последствията ще са значително по-лоши, предаде Reuters.
„За Европа ще е лесно да се справи икономически. За Гърция това ще е значително по-драматично“, каза той. Според него Гърция ще има нужда от хуманитарна помощ, ако излезе от еврозоната, но страховете за широко разпространяване на мизерия в страната са преувеличени. „Води се пропагандна война. Преувеличено да се говори, че гърците ще спят по улиците или, че няма да имат достъп до здравеопазване“, каза той. Какъвто и да е резултатът от референдума днес, държавата ще трябва да договори нови условия за финансова помощ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908992
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?