Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.09.2021 23:00 - БЪЛГАРИЯ
Автор: mileidi46 Категория: Хоби   
Прочетен: 1824 Коментари: 11 Гласове:
8

Последна промяна: 18.09.2021 03:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ИЛИ  БЪЛГАРСКАТА ОРДА,КОЯТО ПРЕОБЪРНА ЕВРОПА!!!
=======================

Паоло Диаконо, историк от 9 век, който е написал Historia Langobardorum, разказва за пристигането в Италия около 8 век на Алцек, български принц, с онова, което е останало от Българската орда, армия от 9000 души, разпръснати по Европа от Балканите до Бавария.

В замяна на безусловната си лоялност той поиска да се уреди с последните 700 оцелели от неговия народ в  частите на планината Матезе, между Сепино, Бояно и други съседни градове.

Принц Ромуалдо от Беневенто, който царува от 671 до 687 г., няма  нищо против и дава своето съгласие, да се заселят- щастлив, че има отлични и доблестни бойци на негова служба.
Вероятно малка колония българи, напуснала този район и се заселила в Чиленто.
За свидетелство на тази история има статуя, посветена на принц Алцек в сърцето на Челе ди Булгерия.
Това, което е сигурно, е, че поне до Х век малката колония на днешната Челе ди Булгерия е живяла напълно изолирана от околния свят и все още се е говорило на български сред хората:

Когато Роберто ил Гуискардо се издига в Италия на власт през единадесети век, мъжете притежават някои "местни" българи от Celle di Bulgheria, защото са били считани за най-големите експертите в познаването на района на Чиленто.
А Челе?(килиите)
По-конкретно, тогава името „Челе“(килии) идва от бенедиктински манастир, който се намира в подножието на планината Булгериа около шести век.
През вековете градът остава доста изолиран от останалите събития, свързани с Кампания и Кралство Сицилия: защитен от набези на Сарацини поради отдалечеността си от морето и изолиран от политическите събития, които традиционно са гледали към градовете в централна Кампания.
Жителите му се специализират в отглеждането на грозде и по-общо в селскостопанските дейности, които и до днес представляват крайъгълния камък на местната икономика.


Челе ди Булгерия и революционните въстания в Чиленто от 1828 година Друг персонаж, много по-модерен, свързан с Celle di Bulgheria е Антонио Мария Де Лука.
И в този случай политиката е свързана с това: това бяха времената на краткото царуване на Франческо I от Бурбон и през 1828 г. канонът на Celle di Bulgheria е един от най-активните пропагандисти на либералната борба в Чиленто, основавайки тайно общество „Филаделфийците“.

Намерението на революционните въстания не е да събори монархията на Бурбон, а да възстанови Конституцията от 1820 г., която Фердинанд I отменя с мах, дори и срещу благоприятното мнение на сина му.
Времената обаче се промениха и Франциск I, незаинтересуван от политическия живот, нямаше намерение да противопоставя никого в двора на Неапол и се отказа от всякакво реформаторско намерение, което вместо това подкрепи като млад. След това той поверява решението на конституционалистките бунтове в Чиленто на маркиз Франческо дел Карето: то завършва с клане на всички революционери и унищожаването на близкото село Боско. Това беше толкова брутална работа, че скандализираше самия крал, който каза, че не знае за реалните намерения на своя полицейски министър.

Това, което историята ни предаде, е, че маркиз дел Карето (да не се бърка с Фердинандо, синът, на когото е наречена улица) беше потвърден през следващите години като полицейски министър и при Фердинанд II от Бурбон именно поради несъмненото ефективността на неговите методи.

Антонио Мария Де Лука също е екзекутиран през 1828 г., а през 2011 г. друг Де Лука, Винченцо, откри плоча в памет на паметта на прочутия син на Челе ди Булгерия.
================================================================

Челле ди Булгерия, от византийци до манастира

=============================

За да открием тази история на Чиленто, трябва да се върнем около 1600 години назад.

Римската империя, току-що беше паднала и цяла Италия беше разделена между царствата на варварите.

Това беше повод бившата Източна империя, командвана от Византия, да завладее древните територии: ако Неапол беше взет с брутални методи от Велизарий, пристигането на генерал Нарсете беше не по-малко спокойно в останалата част на Италия.

Вероятно по това време тук пристигна българска общност.

Българската орда, която преобърна Европа

Паоло Диаконо, историк от 9 век, който е написал История на Лонгобардите
(Historia Langobardorum), разказва за пристигането в Италия около 8 век на Алцек,(????) български принц, с онова, което е останало от Българската орда, армия от 9000 души, разпръснати от Европа от Балканите до Бавария.

В замяна на безусловната си лоялност той поиска да се уреди с последните 700 оцелели от неговия народ от частите на планината Матезе, между Сепино, Бояно и други съседни градове.

Принц Ромуалдо от Беневенто, който царува от 671 до 687 г., не намери нищо против и даде своето съгласие, щастлив, че има отлични и доблестни бойци на негова служба.

Вероятно малка колония българи, напуснала този район и се заселила в Чиленто.

За свидетелство на тази история има статуя, посветена на принц Алцек в сърцето на Челле ди Булгерия.

Това, което е сигурно, е, че поне до Х век малката колония на днешната Челе ди Булгерия е живяла напълно изолирана от околния свят и все още се е говорило на български сред хората: когато Роберто ил Гуискардо се качва в Италия през единадесети век, мъжете притежават някои "местни" българи от Celle di Bulgheria, защото са били считани за най-експертите в познаването на района на Чиленто.

А Челле? По-конкретно, тогава името „Челле“ идва от бенедиктински манастир, който се намира в подножието на планината Булгеро около шести век.

През вековете градът остава доста изолиран от останалите събития, свързани с Кампания и Кралство Сицилия: защитен от набези на Сарацини поради отдалечеността си от морето и изолиран от политическите събития, които традиционно са гледали към градовете в централна Кампания,

жителите му се специализират в отглеждането на грозде и по-общо в селскостопанските дейности, които и до днес представляват крайъгълния камък на местната икономика.
image

image

image
Планината ,която и  до днес се казва БУЛГЕРИЯ
С ЕДНОИМЕННИЯТ ВРЪХ-БУЛГЕРИЯ

image

image

image

image

====================
image
l khan Alcek, in una statua nel paese
image

image
https://www.youtube.com/watch?v=-j1MUspBXjY

Статуята на кан Алцек, брат на кан Аспарух, бе открита 2018 година в Челе ди Булгерия, Италия!

image
Много от вас са чували за Колизеума , за Пантеона и за други забележителности в Рим...
Хубаво е да знаете, че там , на Хълма на гарибалдийците в Рим , редом с други велики италиански революционери е издигнат бюст на Капитан Петко войвода .

Гарибалди и Капитан Петко войвода организират боен отряд от 300 души - италианци и българи, който участва в бунта на гърците за освобождение на остров Крит.

Това е уникален случай от историята! Един велик италианец и един велик българин решават заедно да се борят за свободата на трети народ...

А днес благодарение на активна дейност на Неправителствени Организации този велик българин Капитан Петко войвода е махнат от българските учебници.

image
ТОВА СА АНТИЧНИТЕ КИЛИИ ОТ ЕДНО ВРЕМЕ....ИЗГРАДЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ МОНАСИ ,КОИТО СА ДОШЛИ ОТ ПЕРСИЯ....

image
image

imageцърквата СВ.СОФИЯ
image

image

image

image

image
=========================================
БИСЕРИ:
==================================
image

===========================================================================
Българки пътуват с автобус из Италия, шофьорът обърква пътя и пита един италианец накъде да кара, а той му казва: - Семпре дрито, че уна курва е пои а синистра (само напред, има завой и после наляво). Жена от автобуса чула това и казва на друга: -Чи сми курви, курви сми, ма отде знай, чи сми от Силистра?

===========================================
https://www.youtube.com/watch?v=6s8Y-Q9LBRU











Гласувай:
8



1. bven - Интересен материал с още по-интересен коментар, Милейди!
18.09.2021 07:03
В книгата на В.Савов за скритата имперска история на българите четем:

Лангобардският теолог и историк Павел Дякон (720-799) в произведението си  "Historia Langobardorium" описва битка между българи и лангобарди, която вероятно се  е състояла през 439 г. на територията на провинция Норик, около горното течение на реките Дунав и Драва.
          "Лангобардите направили за свой крал Агелмунд.Той превел народа си през реката и известно време останал на отсрещният бряг.През нощта,когато всички си почивали, българите внезапно ги нападнали, убили много, много ранили и навлезли в лагера, където убили Агелмунд краля и отвели със себе си единствената му дъщеря.Не след късно, лангобардите се възстановили след нещастието и направили свой крал  Ламисио.Той изпратил войската си срещу българите. Когато започнала първата битка лангобардите прекъснали своята атака и побегнали към своя лагер.Тогава крал  Ламисио се обърнал към тях да се защитават с ръце. Възпламенени от словата на вожда си,те се изправили срещу врага,сражава ли се свирепо и го победили."
            Австрийският историк Клебел счита,че лангобардите са победили българите в  района на Глогау или дори по на изток.Той предполага,че тези българи са същите, каквито живеели и в Южна Русия и названието им идва от река Волга.
            Ото Менхен -Хелфен,счита че войната между българи и лангобарди се е състояла през 446 г. 
            Тази битка от 439 г. между българи и лангобарди е свидетелство,че в рамките на хунската империя българите са се ползвали с известна самостоятелност и са били сериозна военна сила използвана от хунските владетели като авангард при техните военни кампании.

България ще я има винаги.
Поздрав !
цитирай
2. marana69 - интересен очерк../ и снимки. Благодаря!
18.09.2021 08:07
Кан Атилле, идва на Ботуша, още във 2 век, пр. Христа..

Хуните са група номадски племена, появили се в Европа през 2 век. В средата на 5 век, под водачеството на Атила, те създават голяма държава, чиито армии достигат до Галия и Италия. Според някои автори част от тези племена са и прабългарите.

Прокопий Кесарийски (VІ в.) твърди, че утигурите заедно с кутригурите са създателите на хунския съюз, който в края на V в.
(според Йорданес и според Приск) владее територии от Кавказ до Рейн.
цитирай
3. germantiger - детайл
18.09.2021 10:10
няма генерал нарсете, а нарсез, който е съвременник и в много отношения съперник или с подобна съдба като белизариус

нарсез е от арменски произход, а белизариус/велизарий от тракийски

заверата между гарибалди и капитан петкое впечатляваща, нО НЕ Е УНИКАЛНА

същия гарибалди воюва като "партизанин" във франция в германо-френската война от 1870-1871 неправилно наричана френско-пруска война

в спартаковото възстание и в още 3 робски бунтове участват всякакви личности представители на разлини племена и народи

във войната срещу наполеон 1812-1813 има "партизански отряди" от руснаци и германци срещу французите

за свободата на германските държави срещу наполеон се борят германци и евреи заедно,дори една еврейска която се чувства германка итн итн итн
цитирай
4. mileidi46 - Приятелко ,
18.09.2021 16:30
bven написа:
В книгата на В.Савов за скритата имперска история на българите четем:

Лангобардският теолог и историк Павел Дякон (720-799) в произведението си  "Historia Langobardorium" описва битка между българи и лангобарди, която вероятно се  е състояла през 439 г. на територията на провинция Норик, около горното течение на реките Дунав и Драва.
          "Лангобардите направили за свой крал Агелмунд.Той превел народа си през реката и известно време останал на отсрещният бряг.През нощта,когато всички си почивали, българите внезапно ги нападнали, убили много, много ранили и навлезли в лагера, където убили Агелмунд краля и отвели със себе си единствената му дъщеря.Не след късно, лангобардите се възстановили след нещастието и направили свой крал  Ламисио.Той изпратил войската си срещу българите. Когато започнала първата битка лангобардите прекъснали своята атака и побегнали към своя лагер.Тогава крал  Ламисио се обърнал към тях да се защитават с ръце. Възпламенени от словата на вожда си,те се изправили срещу врага,сражава ли се свирепо и го победили."
            Австрийският историк Клебел счита,че лангобардите са победили българите в  района на Глогау или дори по на изток.Той предполага,че тези българи са същите, каквито живеели и в Южна Русия и названието им идва от река Волга.
            Ото Менхен -Хелфен,счита че войната между българи и лангобарди се е състояла през 446 г. 
            Тази битка от 439 г. между българи и лангобарди е свидетелство,че в рамките на хунската империя българите са се ползвали с известна самостоятелност и са били сериозна военна сила използвана от хунските владетели като авангард при техните военни кампании.

България ще я има винаги.
Поздрав !

този постинг е писан преди 4-5 години,и все отлагах пускането му.защото все още не ми се стиковаха материалите,а после изведнъж изчезнаха от италианската история и уикипедия...дори искаха да сменят името на града от ,,килиите на България" на,, Килиите от едно време"!!!!
цитирай
5. mileidi46 - bven -продължение
18.09.2021 17:17
Има много изменения в историческите разкази от едно време!!!Българските монаси дошли в,, Италия" от Персия много преди 439 г.Малко преди Христа или малко след това....Тези монаси са основали килиите за молитва..И постепенно са заприиждали нови и нови българи ..Ацтек идва много по-късно!!Именно тези протобългари са воювали с лонгобардите(така го пишат италианците-лонгобарди)И не са ги нападнали те,а българите са отвлекли жената,а не дъщерята на „главнокомандващият лонгобардец",за да си я,,откупят"срещу територии!!Битките са били за територия,а не за жени!!Лонгобардците за победили българите и са взели много пленени войници!!!По тогавашните закони,пленниците не се убивали,а се причислявали към воините на победителите....Това съм чела...Истината е много различна и всеки народ пише историята си по свое осмотрение..

За лонгобардското кралство в ,,Италия" пишат:
„Имаше това чудесно нещо в кралството на лангобардите: нямаше насилие, не бяха замислени примки; никой не потискаше несправедливо други, никой не ограбваше; нямаше кражби, нямаше грабежи; всеки отиваше където си иска, безопасно и без никакъв страх. "
цитирай
6. mileidi46 - Всеки пише в историята ..
18.09.2021 17:24
marana69 написа:
Кан Атилле, идва на Ботуша, още във 2 век, пр. Христа..

Хуните са група номадски племена, появили се в Европа през 2 век. В средата на 5 век, под водачеството на Атила, те създават голяма държава, чиито армии достигат до Галия и Италия. Според някои автори част от тези племена са и прабългарите.

Прокопий Кесарийски (VІ в.) твърди, че утигурите заедно с кутригурите са създателите на хунския съюз, който в края на V в.
(според Йорданес и според Приск) владее територии от Кавказ до Рейн.


съчинение по или без картинка...в своя полза!!!
Истината при всички случаи ще изплува ...Истината се знае от малко ,,хора",които свои интереси и планове!!!
цитирай
7. mileidi46 - :))))
18.09.2021 17:47
germantiger написа:
няма генерал нарсете, а нарсез, който е съвременник и в много отношения съперник или с подобна съдба като белизариус

нарсез е от арменски произход, а белизариус/велизарий от тракийски

заверата между гарибалди и капитан петкое впечатляваща, нО НЕ Е УНИКАЛНА

същия гарибалди воюва като "партизанин" във франция в германо-френската война от 1870-1871 неправилно наричана френско-пруска война

в спартаковото възстание и в още 3 робски бунтове участват всякакви личности представители на разлини племена и народи

във войната срещу наполеон 1812-1813 има "партизански отряди" от руснаци и германци срещу французите

за свободата на германските държави срещу наполеон се борят германци и евреи заедно,дори една еврейска която се чувства германка итн итн итн


Написала съм името както го пишат в италианските документи-Нарсете!!!
Има ли значение името как се произнася от различни ,,историци"през различни епохи??Нали няма живи свидетели за времената ,когато светът е бил съставен от движещи се племена ,че и до днес???? А тогава не е имало звание като ,,генерал"..
Говори се тук за малките векове след Христа...дори и днешните италианци не си знаят историята:)))
цитирай
8. germantiger - не иде реч за живи свидетели които да ...
18.09.2021 18:24
не иде реч за живи свидетели които да засвидетелстват името

то е засвидетелствено в бол писмени паметници на латиснки и гръцки

и за това е нарсез, не нарсете, иначе няма проблем италианците да му казват както искат

не знаех,че така неправилно го прозинасят или изписват

това не е дребнавост от мен, а просто прецизност, нищо повече, не го приемай като критика
цитирай
9. mileidi46 - Не го приемам като критика ,абсолютно -не!!!!
18.09.2021 19:12
germantiger написа:
не иде реч за живи свидетели които да засвидетелстват името

то е засвидетелствено в бол писмени паметници на латиснки и гръцки

и за това е нарсез, не нарсете, иначе няма проблем италианците да му казват както искат

не знаех,че така неправилно го прозинасят или изписват

това не е дребнавост от мен, а просто прецизност, нищо повече, не го приемай като критика


дори и да е критика,трябва да е аргументирана с факти!! Аз, когато нещо ме заинтригува,мога да събирам факти с години,за да разбера дали се препокриват...и ако някой да-значи има зрънце истина,без да съм достатъчно сигурна,че е точно така!!! Историята,като предмет в училище - за мен от дете я смятам за недостоверен източник!!! А и между другото,не може да си толкова убеден,че именно тези материали дето си прочел са правилно или вярно отразили фактите...:)))) Истории за преди или след Христа....може само да се предполага или гадае!!!Всъщност този постинг беше чернова отпреди няколко години и съм забравила да му сменя годината ..пуснал се е автоматично" и аз не знаех!!!Сега се поразрових и намерих още един по същата тема...от 2014 год в черновите ми...Искам да кажа че много от това ,което съм намерила в уикипедията през 2014 по този въпрос ,вече липсва днес!Нали ме разбра?? Ще го пусна този постинг ,за да направите сравнение...ще го пусна със суров превод (гугъл),без да го пипам!!!
цитирай
10. germantiger - историята не е източник тя се ...
20.09.2021 08:31
историята не е източник

тя се базира на източници и те са няколко вида/или секции или модули

писмени - книги, записи, писма, надписи, анали, хроники, кодекси итн

веществени - премети на бита, архитектурни паметници и останки, произведения на изкуството

устни - легенди, сказания, саги, погояврки, песни итн

нарсез е от аерменски произход, белизариус от тракийски

обаче това го казва историята, юлия казва че това е ала бала, не сме били там

добре нарсез е конгоанец, белизариус е виетнамец, от днес щее така

и ако аз повторя и напиша, арменец и тракиец, ти имаш пълното право да ме контрираш че единия е от сибир, а другия от венецуела, няма значение че тогава веневцуела е била на неоткрит континент, все пак не сме били там да го видим нали

на гръцки е записан като Ναρσής, азсъм учил старогръцки, ти предполагам не си

обаче не сме били живи там нали, значи не е нито нарсете,нито нарсез а нукес, даже може да се е казвал намаз алахаджийски

ей така профанизация

италианците може да го наричат нарсете,но той е арменец, византиец по служба и източниците за него са на гръцки които се четат нарсез, айретен така е приетм във военната история световната

обаче не е сме били там нали и думам ти той е насерез или просто нерез

...

що се "вълнувам" толкоз ли, защо "скачам " ли - не не скачам и не се вълнувам - ненавиждам некадърността и невежеството ви бугарско
цитирай
11. mileidi46 - Що бе ,ти от чие семе си се пръкнал?????
20.09.2021 13:59
germantiger написа:
историята не е източник

тя се базира на източници и те са няколко вида/или секции или модули

писмени - книги, записи, писма, надписи, анали, хроники, кодекси итн

веществени - премети на бита, архитектурни паметници и останки, произведения на изкуството

устни - легенди, сказания, саги, погояврки, песни итн

нарсез е от аерменски произход, белизариус от тракийски

обаче това го казва историята, юлия казва че това е ала бала, не сме били там

добре нарсез е конгоанец, белизариус е виетнамец, от днес щее така

и ако аз повторя и напиша, арменец и тракиец, ти имаш пълното право да ме контрираш че единия е от сибир, а другия от венецуела, няма значение че тогава веневцуела е била на неоткрит континент, все пак не сме били там да го видим нали

на гръцки е записан като Ναρσής, азсъм учил старогръцки, ти предполагам не си

обаче не сме били живи там нали, значи не е нито нарсете,нито нарсез а нукес, даже може да се е казвал намаз алахаджийски

ей така профанизация

италианците може да го наричат нарсете,но той е арменец, византиец по служба и източниците за него са на гръцки които се четат нарсез, айретен така е приетм във военната история световната

обаче не е сме били там нали и думам ти той е насерез или просто нерез

...

що се "вълнувам" толкоз ли, защо "скачам " ли - не не скачам и не се вълнувам - ненавиждам некадърността и невежеството ви бугарско


Ти като не си българин,чий го дириш в България...май ,,интелигентните шваби" са те натирили,понеже си много умен??? И никой не те пита ,дали си жив или си в кома...
Иди си в Германия ,ако има къде да отидеш...Не се изхвърлай ,,като чекия у песък".че ненавиждаш простите българи!!!Не се напъвай да ми отговаряш....ще бъдеш,, блокиран" от мен!!! Много отрепки се навъдихте тук...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mileidi46
Категория: Хоби
Прочетен: 8319002
Постинги: 2045
Коментари: 15596
Гласове: 32617
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031