Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2015 01:43 - Как да направим така, че и вълкът да е сит и агнето цяло?
Автор: didanov Категория: Хоби   
Прочетен: 1916 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 22.01.2015 01:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес разговарях с близки  приятели от Украйна по повод случващото се в страната им. Те са рускоговорящи, но това , което чух от тях ме накара да се замисля. Говорихме за четвъртата мобилизационна вълна, която набира сила в момента. Украинските мъже, които искат да излязат в чужбина, трябва първо да преминат през Военкомата – военната им комисия, която да им представи подтвърждение, че не подлежат на мобилизация. Моите приятели приеха спокойно новината – служили са като гвардейци в Киев, те са готови да „защитават родината“. Дори майка им, лекар пред пенсионнна възраст ми каза, че ще отиде доброволка да помага с каквото може. Баба им, е сибирнячка вначалото беше твърдо за Русия,но напоследък е доста раколебана, дори майка им е родена в Русия, вкъщи си говорят само на руски, но въпреки всичко са готови да се бият против Русия.Русия, казвам защото за тях Източна Украйна е сборище от наемници чеченци и руски войници, които (според техни познати от Донецк) принуждават мирното население да се  бие за тях. Какво прави Русия в Украйна? беше редовният им въпрос към мен, за какво се меси тя, за какво иска да раздели страната ни?

Честно да си кажа не можах да намеря правилният отговор – не че нямах отговор, не че нямах убедителни доводи за външната намеса на САЩ и ЕС в Украйна, за престъпната организация на пуча срещу Янукович, за издевателствата на фашистките легиони в източна Украйна, за убийствата на невинни граждани...знам и за руските войници принуждавани да се бият за противна кауза, за руското въоръжение, за чеченските наемници..можех да им отговоря....но видях, че няма смисъл....за тях агресорът е Русия и само тя, за тях причината за страданията им и убийствата на украински войници е руската армия, а САЩ и ЕС са съюзници осигуряващи пари и оръжие. Опитах се да обясня как истинския агресор са политиците на Украйна, олигарсите, те са истинският враг на народа, ако някой трябва да се убива, то те заслужават най-много, не децата и мирните граждани, които до преди година бяха сънародници и украинци. Ти какво ще направиш , ако турците у вас внезапно поискат да се отделят от вас и да се присъединят към Турция, контрираха ме те?Ще стоиш ли с кръстени ръце? Ще го позволиш ли? Честно казано, не знам какво ще направя – знам само едно : война не бива в никакъв случай, по никоя причина да има,  войната е най-лошото и най-мръсното нещо на света, войната е това, което събужда най-низките и нечовешки качества в човека. Но как да я предотвратим? Как да се предпазим от тази всепроникваща пропаганда на омраза и насилие?

Как да направим така, че и вълкът да е сит,и агнето цяло?

 Ако приемем, че агнето наеме кучето да го пази от вълка, на първо време всичко ще е наред. Агнето ще плаща на кучето за охраната си, кучето ще го охранява добросъвестно и вълкът ще стои настрана. Агнето ще плаща, ще плаща докато неусетно стане психологически и финансово напълно зависимо от кучето. Охранено и свикнало вече на охолен живот, Кучето неусетно за самото него ще става все по-алчно и по-алчно и ще се изкуши да се възползва от зависмостта на агнето - ще иска все повече и повече пари от него за охрана. Ще му говори за демокрация, за правата и свободата на агнетата, за нуждата от пари за борбата срещу комуниста(или фашиста, или ислямиста) вълк, ще му втълпява от сутрин до вечер, колко е страшно да се ходи в гората, защото е пълно с кръвожадни глутници вълци, от които само и единствено той може да го спаси.

За агнето има два варианта – да не плати и почти сигурно да бъде изядено от вълка или да продаде кола, имот, деца, вълната си дори за да оцелее. Нали ще порасне нова вълна, а пари се печелят ще си каже то. Вълкът от своя страна ще наметне овча кожа, ще се приближава незабелязано до агнето и ще му говори – виж това куче как се е ояло, задникът си не може да вдигне, кара най-хубавата кола, има най-хубавата любовница, най-скъпият апартамент, а бе с една дума, печели на твоя гръб. Ти да знаеш в нашият град, до който се стига през гората, ние агнетата си живеем много по-добре от вас тук, там е много по-евтино, и няма никави вълци, пълно е с камери, даже кучета не ни трябват. За какво му плащаш луди пари на този? Защо не дойдеш с мен някой път на гости, да ти покажа как живеем? Друг път вълкът хвърля агнешката кожа и се приближава предпазливо до кучето –говори му почтително, ще го ласкае, ще го нарича братко (нали са си роднини), ще го убеждава ,че видиш ли тези агнета не искат да плащат, то в другия град през гората кучетата живеят като шейхове - то яхти, самолети, мезонети, хареми – всичко за душата. Как е станало така ли? Ами решили с побратимите си вълци да си делят агнетата – за кучетата -кожата, за вълците – месото. То нали агнетата са прекалено много, а и  са лош материал – за нищо друго не стават освен да дават вълна и месо. Ще се прибере вълкът в гората при глутницата си и ще каже на събратята си – точете зъбите приятели, всичко е въпрос на време - семето на страхът, семето на съмнението, семето на алчността и предателството вече е посято.

Какъв в изводът от тази история?  За кучето изводът е, че алчността и фалшивите приятели са иделна предпоставка да изгубиш най-ценното си. За вълкът изводът е, че който „разделя“, той  и „владей“ и може да победи двойно по силен противник. За агнето изводът е , че когато избираш между моралът(човешкото достойнство) и кожата си, ще погубиш и двете.

Има ли начин да се направи така, че и вълкът да е сит, и агнето цяло питам? Има! Как? Всичко ще се  промени, когато вълкът сам престане да яде агнета, когато се „изправи“ и спре да се интересува от тях, когато им каже – каквото било било, аз станах нов човек(вълк), защото разбрах, че насилието ражда само насилие, дай да станем побратими и да се опитаме да живеем с добро. Всичко ще се  промени, когато за кучето парите и властта престанат да бъдат най-висшият идеал,когато то доброволно и безплатно се постави в услуга на агнетата, да им помогне да станат самостоятелни и независими. Всичко ще се  промени, когато агнето спре да се страхува за кожата си и каже стоп – дотук, повече не може така да продължава, има и по-важни неща от собствената кожа и собствения интерес.

С една дума трябва ни един нов морал, нови общочовешки ценности, трябва ни едно ново разбиране за света и хората.

Моите украински приятели, могат всеки момент да получат призовка и да бъдат пратени да воюват срещу своите....жалкото е, че те ще го направят с убеждението, че защитават родината си... и че са постъпили правилно.




Гласувай:
1



1. bojinkata - По принцип нямаме полезен ход с т...
23.01.2015 13:07
По принцип нямаме полезен ход с турците, но с тези наши псевдополитици, предатели е още по-зле!
Колкото до украинците - включени са всички последни постижения за психообработка! Зомбирани роботи!
цитирай
2. didanov - аз си мисля, че ходът с българските турци
24.01.2015 16:25
е вече на дневен ред, именно заради нашите псевдополитици. Всъщност това е вторият опит за ход с (троянския) коня, първият беше замислен, планиран и почти осъществен (от САЩ и Турция)по време на възродителния процес - тогава решаващо се оказа според мен отказът на българските турци да предизвикат война на религиозен принцип. Сега позицията на Турция е много по-силна от преди, а нашата позиция реално без разузанване и вътрешна сигурност е много по отслабена - като добавим инеадекватно работещата държавна машина, не-свободата на медиите, липсата на нормална армия, както и недостига и морално остарялото на оръжие, техника, боеприпаси и финанси, лумпенизацията на населението, сирийският фактор вътре в държавата, като евентуален проводник на размирици, нетолерантността към ромското население, враждебността към ДПС, популистическите необмислени изказвания на много партийни дейци...какъв извод можем да направим?Как и кой може да се противопостави и да реши всичките тези проблеми?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2925173
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5874
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?