Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2014 17:20 - Материалът на бъдещето - Графена!
Автор: didanov Категория: Хоби   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.10.2014 17:25





Неотдавна изследователите от Колумбийския университет Джефри Кайсар и Джеймз Хоун успяха да направят измервания на здравината на този материал на атомно ниво и се оказа, че графенът превъзхожда по този показател всички известни на науката вещества!
За провеждане на измерванията, на учените се наложило за пробият отверствия с диаметър един микрон в кремниева пластина и да сложат на тези места фрагменти графен с идеална структура, а след това да се опитат да ги „пробият“ с помощта на диамантена игла. По думите на Джеймз Хоун, начинанието им може да се сравни с опита да се пробие пластмасов капак на чаша с кока-кола с помощта на наточена стоманена игла. Ако този капак бе направен от графен, то той би издържал тежестта на цял автомобил върху острието!
Свойства на графенът
Проблемът е, че материалите, имащи идеална структура по принцип са „невъзможни“ на макрониво (или поне така се смяташе доскоро). Всички те съдържат в себе си нееднородност, пробиви в кристалната решетка и нарушени междумолекулярни връзки. Графенът е основен «строителен материал» за въглеродни нанотръбички и фулерени (кластери въглеродни структури, съдържащи от 10 до 1000 атома и по форма напомнящи футболна топка).
И макар свойствата на графена да го правят много перспективен материал и в електрониката – например за ново поколение дисплеи и слънчеви батерии – практически да се получи образец на графен с размери по-големи от няколко сантиметра е сложна и скъпа работа.
Графенът е подходящ за разработването на прозрачни, реагиращи на допир екрани, светлинни панели и дори соларни клетки.
Един тънък слой обикновен въглерод донесе на професорите от Университета в Манчестър Андре Гейм и Константин Новоселов Нобелова награда за физика. Двамата грабнаха приза за „революционните си експерименти в областта на двуизмерния материал графен“, съобщи в прессъобщение Кралската шведска академия на науките. Графенът представлява форма на въглерода. Той е най-тънкият и най-издръжливият наноматериал.
Като електрически проводник той се представя толкова добре, колкото и
медта, а като топлинен проводник надминава всички останали известни материали. Графенът е напълно прозрачен, но е толкова плътен, че дори хелият, който има най-малката молекула, не може да премине през него
. Гейм и Новоселов извличат графена от парче графит, какъвто се използва във всички най-обикновени моливи. С помощта на скоч те успели да отлепят „люспа“ от въглерод с дебелина от само един атом. Дотогава повечето учени смятаха, че е невъзможно подобни тънки кристални материали да останат в стабилно състояние. С помощта на графена обаче физиците сега могат да изучават нов клас двуизмерни материали с уникални свойства. Графенът прави възможни експерименти, които дават нова насока на феномените в квантовата физика. Той има и многобройни практически приложения, включително създаването на нови материали и изработването на иновативна електроника. Графеновите транзистори ще са много по-бързи от днешните силиконови транзистори и ще се използват за създаването на много по-ефективни компютри. Тъй като е на практика прозрачен и добър проводник, графенът е подходящ за разработването на прозрачни, реагиращи на допир екрани, светлинни панели и дори соларни клетки. Когато се смеси с пластмаси, графенът ги превръща в проводници на електричество, като същевременно ги прави устойчиви на топлина и по-здрави. Тези свойства могат да бъдат използвани в нови свръхздрави материали, които са същевременно тънки, еластични и леки. В бъдеще подобни материали могат да се използват в сателити, самолети и автомобили.
Графенът демонстрира изумителните си характеристики, този път по отношение на мастило за принтери. В случая на графена разбира се, не може да става въпрос за твърдо, течно или газообразно състояние, тъй като материалът е преди всичко молекулярен компонент. Но когато става въпрос за компонент, който се предполага, че ще революционизира технологиите, замествайки силиция и много други материали, то "твърдо" състояние не е далеч от истината.
За да стане мастилото възможност, графенът трябва да бъде отчупван от парчета графит, използвайки химически разтворител. След това големите чипове трябва да се премахнат (тъй като могат да блокират принтиращите глави, ако бъдат оставени) и само тогава материалът се използва, за да се произвежда мастилото.Ако опитите на учените от Кеймбридж се окажат успешни, графенът ще може да се използва толкова лесно, колкото една обикновена компютърна верига.
Видео
http://www.youtube.com/watch?v=Q_eTLPKdrHs
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=we3kWMkSGtg
http://www.sci-bg.com



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2924507
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5874
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?