Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2021 16:45 - НИЕ-627 Милощевич е мъртъв
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 336 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

МИЛОШЕВИЧ  Е  МЪРТЪВ

 

Бившият президент на Югославия и Сърбия Слободан Милошевич е бил открит мъртъв на 11 март 2006г. в килията си в затвор край Хага, където от 4 години се гледаше делото му за геноцид срещу човечеството. Общо 66 бяха обвиненията срещу него, свързани с военни престъпления във войните, водени от Югославия в периода 1991-2000 година.
Комунистическа Югославия се разпадна през 1991-а. На Слободан Милошевич приписват плана да бъдат събрани всички сърби в една държава, която да бъде създадена за сметка на Хърватия и Босна. Реализацията на този план продължи 4 години и до 1995 година отне живота на 200 000 души, причини огромни разрушения и масовото преселване на 3 милиона души. Тази  първа трагедия завърши в 1995г. с т.нар. Дейтънски мир. Започва обаче втората й част. Милошевич продължава да настъпва в Косово, което прокужда нови 800 000 бежанци албанци. В отговор НАТО бомбардира Сърбия през 1999 година в продължение на 11 седмици и принуждава сръбските сили да напуснат Косово. В следващата 2000 година на президентските избори  Милошевич е отстранен от властта.
През юни 2001г. е приет декрет за сътрудничество между Белград и Международния трибунал  в Хага. Милошевич е екстрадиран. На 3 юли 2001-а започва процесът срещу него. След 5 години той умря неосъден. Основната причина за смъртта му е инфаркт. Съществуват редица други хипотези, които няма да разказвам. Има много информация в Интернет, която можете да намерите сами.

Ще запазя върху страниците на новата българска история обаче българските реакции на тази смърт. Нека се знае и помни кой на коя барикада е застанал. Въпреки, че няма да кажа нищо ново, тъй като Имената не изневеряват на Идеите, които са защитавали при други, разделящи нацията ни на две половини, събития.
Михаил Горбачов: “Трибуналът в Хага допусна голяма грешка, като не разреши на вече покойния югославски президент Слободан Милошевич да се лекува в Москва. Русия даде всички необходими гаранции  за престоя и лечението на Милощевич, но трибуналът постъпи нечовешки.”
Стипе Месич, хърватският президент: “ Жалко, че не доживя края на процеса, за да получи присъдата, която заслужаваше.”
Сали Бериша, албанският премиер: “Смъртта на Слободан Милошевич е утеха за семействата на стотиците хиляди негови жертви. Днес Бог издаде присъдата си преди съда.”
Жак Вержес, един от защитниците на Слободан Милошевич в Хага: “Съдът в Хага е трибунал на убийци. Слободан беше болен отдавна, но му бе отказана медицинска свобода.” (Жак Вержес е юристът, който защитаваше терориста Карлос Чакала и нацисткия военнопрестъпник Клаус Барби.)
Леонид Бокерия, директор на руската сърдечно-съдова клиника “Бакулин”: “Смъртта можеше да бъде избегната, ако Милошевич бе приет навреме в специализирана болница. При нас щяха да бъдат извършени пълни изследвания на Слобо и да се приложи необходимото лечение.”
Ричард Холбрук, архитектът на Дейтънското споразумение: “Няма да пролея и сълза за този звяр. Не е вярно, че правосъдието е измамено от това, че Милошевич почина, преди да бъде произнесена присъдата му. Той изкара последните 4 години от живота си в затвора и едва ли някога щеше да излезе оттам.”
Ивайло Калфин, дипломат №1 на България: “Милошевич в момента не е активна фигура в политическия живот на Сърбия и неговата смърт не би се отразила на процесите, които протичат в страната. Съжалявам, че процесът в Хага не можа да стигне докрай, защото това би сложило убедителен завършек на неговата политическа кариера и роля.”

Политическите централи у нас не обръщат много внимание на смъртта на Милошевич. Ангажирани са с предстоящите през април конференции на партиите. Не се знае как би повлияла на имиджа им всяка по-ясна оценка на това събитие. А и Сърбия не е Москва.
Мога да ви предложа все пак два материала - на в.”Сега” и на в.”Стандарт”. И двата са подписани, което е хубаво. Позицията, каквато и да е тя, трябва да бъде подписана.
- Вестник “Сега” (13.03.2006), Адам Ле Бор, кореспондент на ”Сънди телеграф”: “С Мира Маркович се срещаме в ресторант в Белград през пролетта на 2001 година. “Значи ти си този, дето обикаля из Белград и разпитва за мъжа ми.” Всъщност тъкмо съпругът й Слободан Милошевич я е помолил да се срещне с мен, докато аз правя проучване, за да пиша биографията му. Щом заговаря за любимия си Слобо, Мира, както обича да я наричат, престава да бъде “червената вещица на Белград”. Тя отново е оначи ученичка отпреди 40-ина година в малкото градче Пожаревац, влюбена в срамежливия тийнейджър, който я боготвори. Тези, които познават Милошевич, твърдят, че Мира е единствената жена след майка си, която някога е обичал. Няма съперници, съветниците му са малцина. Вярва само на жена си. ... (Тук статията на Адам Ле Бор някак се прекъсва. Вероятно преводачът е съкратил някаква част от нея.)  ... Мира посещава Милошевич няколко пъти в затвора в Хага. Но през 2003г. напуска Сърбия и отива със сина им Марко и дъщеря им Мария в Москва. Въпреки, че постоянно си общуват по телефона, се говори, че Милошевич е в депресия, че е разделен от съпругата си. Юготрибуналът отхвърля неговите молби да му бъде разрешено да отиде в Москва за лечение. Вярата на Мира в съпруга й никога не увяхва. “Той трябва да се гордее за избора си и за всичко, което е направил”, ми каза тя.”
- Вестник “Стандарт” (12.03.2006) Георги Готев: “Не мога да кажа “мир на праха му”. Милошевич заслужаваше най-тежка присъда за ужасни престъпления, довели до стотици хиляди жертви в граждански войни и в етническо прочистване. Но Милошевич имаше съучастници – Франьо Туджман, Илия Изетбегович, даже Ричард Холбрук, с когото до късно пиеше уиски в белградските си резиденции. И с когото заедно псуваха Радован Караджич. Обстоятелствата и международната общност обаче изправиха само Милошевич да отговаря за кланетата. Така беше удобно. После Западът оказа натиск върху Сърбия и получи Милошевич в чувал. След това се оказа, че трибуналът в Хага се затруднява да го осъди за престъпленията му. Известно е, че ако излезе на бял свят поведението на всички световни играчи, Милошевич няма да е единственият грешник. За мнозина от тези, които пленникът от затвора в Схевенинген призоваваше за свидетели, смъртта му е удобна. От реакциите в Белград личи, че в Сърбия достатъчно много хора продължават да виждат в Милошевич своя герой. И у нас не са малко тези, които му симпатизират. Те привиждат в Милошевич смел мъж, противопоставил се на Запада, пред който ние умеем само да се кланяме.”

 

Да не пропусна: Вестник ”Новинар” от 25.03.2006 съобщава, че “Кадафи нарече Либия “единствената демокрация в света”. Това заяви той пред участниците в конференцията “Перспективи пред демокрацията – либийско-американски диалог”, провела се в Колумбийския университет в Ню Йорк.”
Ако спрете четенето до тук, какво ще си помислите? Че тече либийско американски диалог, пардон – обратното. Последното изречение от тази новинарска информация обаче уточнява, че “Моамар Кадафи се включил изненадващо по сателитна връзка без предварителна подготовка и говорил на арабски с преводач”. Т.е. добре, че Колумбийският университет има тази техническа новост – виртуална връзка, та да позволи “дори на един убиец да се изкаже пред жертвите си от безопасно разстояние”.
Последните 10-12 думи аз съм поставил в кавички. Защото такова навинарско заглавие би отразявало по-добре същността на случката на конференцията в Ню Йорк. Според мен, разбира се. Но с новинарчето не за първи път имаме демократични противоречия.
Ще кажете: ”Това са дребни, много дребни заяждания, ставате смешен”. Ще отговоря така:
Обръщайте внимание на такива дребни неща, за да не ви се случват по-едри. Например: Дребен факт е, че Волен Сидеров влязъл веднъж в Народното събрание с пистолет под сакото. Но ако не се появи някой “смешен, който да му направи забележка”, той може да го извади и да започне да гърми. А това вече е много едра случка, нали.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461767
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031