Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2020 23:38 - Как Сингапур се бори успешно с коронавируса.
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.03.2020 01:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

https://offnews.bg
След като станаха известни мащабите на случващото се в Китай, имах сериозни опасения, че Сингапур скоро ще последва съдбата на китайския Ухан, поставен под карантина от края на януари. Опасенията ми се засилиха още повече, когато се оказа, че вирусът се предава от човек на човек и вече не е „вносен“.

Трябва да се има предвид, че Сингапур заема второ място по гъстота на населението (след Монако), около 7400 души на квадратен километър.

Измина повече от месец и паническите настроения си отидоха. С всеки ден расте увереността, че ситуацията с коронавируса тук е под контрол и Сингапур се превръща в една от най-безопасните страни от гледна точка на разпространението му.

Да, почти всеки ден има информация за нови заболели, но броят им стабилно се задържа на около двама-трима на денонощие. А най-важното е, че от момента, когато беше потвърден първият заразен, на 23 януари, тук не е имало нито един смъртен случай. Освен това от 117 заразени до момента излекуваните са 81 души. Смятам, че това е един от най-добрите показатели досега.

Въпреки това министърът на развитието Лоурън Вон на ежеседмичните си пресконференции невинаги споделя моя оптимизъм: „Въпреки всички усилия, трябва винаги да сме готови за нарастване на заразените в Сингапур“, каза на един от последните брифинги той. „Погледнете другите страни: за няколко дни при тях се откриват само няколко заболели, а след това има рязък скок. Това може да се случи и у нас“.

 

Правителството свърши огромна работа, за да се чувстваме защитени. При това мерките не са от вчера и днес, а още от 2003 г., когато Сингапур сериозно пострада при епидемията от атипична пневмония. След тези събития властите разработиха специален план за действие в подобни ситуации и сега успешно го прилагат.

Влизането в страната е частично забранено

Сингапур беше една от първите страни, които напълно забраниха влизането или транзитното преминаване от Китай. Трябва обаче да се има предвид, че ограниченията не бяха по национален признак, а според историята на пътуването. Това означава, че забраната се отнася за пребивавали през последните две седмици в Китай, независимо от това какъв е паспортът им. А ако човек с китайско гражданство идва в Сингапур от друга страна – Австралия, Канада, Русия, САЩ и не е посещавал родината си през последните 14 дни, няма да има никакви проблеми да влезе.

Когато епидемията започна да се разпространява мащабно в другите страни, властите разшириха географските ограничения. Миналата седмица в този списък влязоха Иран и части от Южна Корея, а тази, заради влошаване на ситуацията, забраната вече е за цялата територия на Южна Корея и северните район на Италия.

Тези забрани не важат за гражданите на Сингапур. От списъка са изключени и чужденците, които имат статут на постоянни жители, хората с дългосрочни визи и на първо място работещите и семейните.

Наистина процесът с влизането в страната е малко усложнен. Ако аз например искам да се върна в Сингапур от Китай, трябва в рамките на три дни да получа разрешение от Министерството на човешките ресурси. Само с това разрешение мога да премина границата. А ако опитам да вляза без този документ, още на границата визата ми ще бъде анулирана и ще ме депортират от страната в рамките на 24 часа.

Два вида карантина

В Сингапур има закон за предотвратяване на инфекциозните заболявания. Според него нарушителите могат да бъдат наказани с глоба в размер на 10 хиляди сингапурски долара (около 7,1 хиляди щатски) и/или лишаване от свобода до 6 месеца.

Властите въведоха проверка на пътниците пристигащи в Сингапур по всички възможни пунктове. Ако човек има висока температура, симптоми на грип или ОРВИ, той ще бъде поканен да даде проба още на летището. Резултатите стават за около 3-6 часа и ако са положителни, туристът незабавно се хоспитализира.

Можеш ли да откажеш? Да, но тогава няма да те пуснат да влезеш в страната.

Ако всички формалности са спазени, след връщането си попадаш под карантина, която продължава две седмици. Изолацията е два вида – домашна или в държавен център за карантина.

Не всички могат да си осигурят необходимите условия за домашна карантина. Това е пълна изолация от останалите членове на семейството, което предполага самостоятелна стая, с отделен санитарен възел и напълно автономно хранене. Освен това на човека под карантина е забранено да напуска дома си дори за минута.

Медиците се свързват с хората под карантина най-малко три пъти дневно, с видеовръзка, а веднъж дневно идва лекар, който те преглежда и проверява как спазваш карантината.

Всяко отклонение от правилата се смята за сериозно нарушение, за което те заплашва солидна глоба или затвор. А може и двете едновременно – както реши съдът.

Под карантина се поставят не само хора, които се връщат от потенциално опасни страни, но и всички, които са имали непосредствен контакт с инфектиран с коронавирус. За да се установи кръгът на потенциално заразените, се провежда истинска спецоперация с помощта на полицията.

 

Човекът, който е инфектиран, е длъжен подробно и точно да разкаже къде е ходил, с кого е общувал през последните две седмици. След това правоохранителните органи, с помощта на камери, които са разположени почти на всеки ъгъл, проверяват показанията му. Получената информация се сверява с данните от другите заразени. Така полицията и здравните служби получават пълна картина – къде, как и от кого се е заразил човекът. 

Защо сингапурците престанаха да се страхуват

В повечето случаи човек се страхува от неизвестността, особено сега, когато тя е свързана с тайнствения коронавирус, за който и светилата в медицината все още знаят малко. Но за никого не е тайна какви поражения могат да нанесат слуховете и непроверената информация в подобна ситуация.

Властите в Сингапур веднага предупредиха, че ще бъде установен специален контрол върху разпространяването на информация. Това се отнася основно за големите търсачки като Google и Baidu, както и за социалните мрежи Facebook и Twitter.

„Правителството ще използва всички механизми, за да предостави на обществото точна, актуална и проверена информация, и ще се бори с лъжливите новини, които могат да предизвикат паника или объркване“, съобщиха още в началото от Министерството на комуникациите и информацията.

Търговската психоза и твърдите мерки на властта

Със затягането на контрола, властите се постараха да бъдат максимално открити в информационен план. Смятам, че им се получи. Започнаха два пъти седмично да правят брифинги по проблемите на коронавируса с участието на министрите на здравеопазването и на развитието, както и на различни научни експерти.

Едновременно с това абсолютно всички, които се намират на територията на Сингапур, имат достъп до функция за получаване на ежедневно обновявана информация за ситуацията с коронавируса. Достатъчно е да се регистрираш в сайта на здравното министерство с телефонния си номер и няколко пъти дневно ще получаваш съобщения чрез WhatsApp.

Паника възникна, когато хората започнаха масово да се презапасяват със стоки от първа необходимост, но много бързо отмина, когато министрите обясниха защо не бива да се купува всичко, а собствениците на големи търговски вериги показаха, че складовете им са заредени с всичко необходимо.

Да, бяха въведени някои ограничения: наведнъж можеш да купиш два пакета ориз, четири пакета макарони, две рула тоалетна хартия, сухи кърпички и зеленчуци на стойност не повече от 36 долара.

Същото се отнася и за предпазните маски, които отдавна изчезнаха и досега не са се появили. Властите обаче ясно обясниха на кого и кога са нужни маски, както и какво трябва да правиш, за да се защитиш от вируса. Нито един държавен чиновник не се появи на публично мероприятие с маска. В много офиси, търговски центрове и други места със струпване на хора бяха сложени диспенсъри с дезинфектант.

Друг проблем, който вълнуваше обществото, беше евентуалното затваряне на училищата. Проблемът стана особено актуален, когато в другите страни взеха подобни мерки. Сингапурските власти, въпреки нарасналия брой заразени, не го направиха. Министърът на образованието Он Е Кун обясни защо подобно решение не е подходящо за Сингапур. Той каза, че децата няма да стоят непрекъснато вкъщи, така или иначе ще излизат навън, при това много вероятно на места със струпване на хора, докато в училище ще бъдат под постоянен контрол.

Финансовата помощ от държавата

Вицепремиерът и министър на финансите Хен Сви Кит неотдавна съобщи, че в бюджета са заложени около 4,3 млрд. долара в подкрепа на икономиката и за осигуряване на социалните нужди на гражданите в условията на епидемия от коронавирус. Властите поеха напълно лечението на всички заразени с новия вирус – както на местните, така и на чужденците, които живеят тук, дори на туристите.

Безплатно е и двуседмичното настаняване под карантина в държавен изолационен център. За сравнение, по време на атипичната пневмония през 2003 г., за това са се плащали по 25 сингапурски долара на денонощие (около 18 щатски).

И най-важното – по време на карантината или лечението работодателят е длъжен да ти изплаща пълния размер на заплатата.

Имайки предвид, че за някои компании това ще е трудна задача, правителството реши да плаща на компаниите за всеки отсъстващ работник по 100 сингапурски долара (72 щатски) на ден. Същата сума получават и самоосигуряващите се.
https://offnews.bg

Оригиналната статия е написана на 6 март 2020г.
На снимката долу е актуализираното място на Сингапур (от 21.03.2020)относно заразените и загинали лица (тази седмица бяха оповестени първите жертви от вируса мъж и жена над 60 годишна възраст).Ако се вземе предвид, че заразата е действала на острова поне от края на януари, то броя на заразените е нищожен в сравнение с останалите страни по света, което говори, че мерките приложени от държавата са били и са доста ефективни.

image

Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2319654
Постинги: 1136
Коментари: 3354
Гласове: 5786
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?