Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2020 01:06 - Българската кобилица
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 866 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Според народните порядки, това, което за мъжа е брадвата, за жената е кобилицата. Казано с други думи – помощник при определени дейности, но и средство за защита. Неизменен и задължителен атрибут на младите момичета и невести, кобилицата присъства като ритуален предмет в много обреди и обичаи.


imageДървеният уред за носене на вода отдавна е излязъл от употреба, ставайки част от етнографски експозиции. Макар и рядко, днес кобилица може да се види в някои селски къщи – из вехториите, които хората съхраняват с носталгия. Но всеки, който опита да носи с нея вода или вещи, разпределени в денкове (както правели някога), ще се убеди в съвършената й форма. Дългият къс дърво е с две извивки. В краищата са направени вдлъбнатини, в които се закрепват дръжките на дървените ведра, менците или металните кофи. Опорната точка е по средата. Поставена на човешкото рамо, кобилицата прави товара по-лек и по-удобен за носене. Необходимо е единствено товарът в двата съда да е еднакъв. В миналото само жените носели вода с кобилица. Когато било необходимо мъжете да ги отменят, правели го на ръка – с бъкел или друг подходящ съд. Мъж, който носи вода с кобилица, загубва всякакво достойнство. Още по-лошо е, ако е „ял кобилицата” – т. е. жена го е била. Тогава е изложен на големи подигравки в общността.

„Махни го този! Ял е кобилицата!” – т.е. бит е от жена. За представителите на силния пол нямало по-голямо падение. В същото време, народното право не предвижда наказание за жената, натупала мъж с кобилицата си. Само ако си представим това доста стабилно парче дърво, изработено от твърди дървесни видове, ще се съгласим, че никой не би искал да попадне под ударите му.

Според традиционните вярвания у нас, кобилицата пази момите и невестите от змейове и самодиви. Митичните създания обитават изворите, реките, езерата и пространствата около тях. Изпълнили са всички поляни и усои – и през деня, и през нощта. Ако момата и булката отидат там дори през светлата част от денонощието, изложени са на опасност. Особено „по-угледните” (по-красивите) може да имат големи премеждия. Но ако носят кобилица, самовилата и змеят са безсилни. „С кобилицата всяка жена се чувства защитена” – твърдят и първите български етнографи, описвали обичаи и поверия.

imageПредназначението на кобилицата да пази и защитава, както и неизменното й приложение в традиционния бит, са й отредили почетно място в ритуали за женитба, здраве, за лечение и предпазване от лоши влияния. Смята се, че по-голяма сила притежава кобилицата, изработена от дъб, явор, ясен и габър. Качествата, приписвани на тези дървета, се пренасят и върху направената от тях кобилица. Счита се, че най-добрата е от габер. При един от сватбените обичаи, булката отива до кладенеца да донесе вода, за да полее на свекъра и свекървата за ритуално измиване. При това действие водата трябва да е донесена с новата й кобилица. Гадаенето на пръстените, носене на цветната или мълчаната вода на Гергьовден и много други празници и обичаи не могат да минат без „специалното участие” на кобилицата.

И още една любопитна подробност: красивите извивки, които очертават формата на кобилицата, народът ни намира в рисунъка на хълмове и планини. Подобни названия има на много места у нас. В българската възрожденска архитектура е позната и една необичайна извивка на корниза, създадена от майстор Кольо Фичето. Така и се нарича – „фичевска кобилица”.

image
https://www.bnr.bgГласувай:
7
01. leonleonovpom2 - Здравей Диляне!
17.01.2020 08:58
Кобилица, да има формата на гърба на кобилата, обърната, Оттам и произхожда
Древнатракийска зума, потвърждаваща връзката ни с траките Защото Българите са конен народ, ще заемат ли чужда дума за най- почитаното от тях животно, както и за овца и агне Има ти и трите в латинския, което подчертава връзката между римляни, траки и българи не само езикова
Хубав постинг си направил, поздравления!
цитирай
2. didanov - Здравей Леоне!
17.01.2020 13:06
зум-зъм-змия имаш предвид? Да кобилицата наистина прилича на змия. Символично и змията и кобилицата имат защитно действия, прави впечатление, че кобилицата участва с ритуали с магично действие - гадаене, мълчана вода. Старите забравени български думи имат за мен някаква скрита сила, а израза "някой е ял кобилицата" направо ме кара да се усмихна. Колко ли българи днес знаят какво означава?
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2322018
Постинги: 1136
Коментари: 3354
Гласове: 5788
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?