Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2019 11:08 - Подялбата на Европа през 1940-41 г.
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1500 Коментари: 6 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дилян Иванов


С настъпването на 1941 година в Германия посрещнали Коледа за втори път в състояние на война. Но нападателната война се усещала само по доставките на австрийския шоколад, белгийското масло и френските вина. На празничната трапеза питките от жито, което било доставяно от Русия носело чувството за доброто бъдеще, което жителите на великия Райх очаквали от своя фюрер.

А германският фюрер Адолф Хитлер на първи януари на важно съвещание на военното командване заявил :

„Русия ще ни създава все повече проблеми. На Сталин също са нужни успехи. Той иска да получи наследството на разгромената Европа. За това е необходимо Русия да се разгроми“

Съветска Русия посрещнала 1941г. също със статуса на агресор, заради войната с малката Финландия. Тази малка война обаче практически не променила мирния начин на живот в страната, войната на Запад била все още далеч от тях. Съюзникът им  - Германия печелил победа след победа и нямало причина някой от съветските граждани да се притеснява излишно. И никой от тези безобидни хора не знаел, че два велики диктатора и не по-малко два велики злодея вече чертаели на военните карти, крехката граница между живота и смъртта. Много години след това в едно интервю маршал Василевски невнимателно ще сподели:

„ През януари 1941г. на стратегическите военни игри с участието на висшия команден състав на въоръжените сили проведохме основните варианти на оперативния план за война против Германия. За протичането на игрите и особено за нейните разбори наблюдаваха Сталин членовете на Политбюро. “

Интервюто на маршала било засекретено, т.к. пораждало твърде много въпроси за загадъчния план, който никой от историците не споменават. Присъствието на военните игри на цялото висше военно командване свидетелства обаче, че зад този план стои някаква изключителна важна стратегическа цел, поставена доста преди януари 1941 година.

На 5 май 1941г. залата за заседания в Кремълския дворец била запълнена от около 2000 випусници на Червената армия и факултети на гражданските ВУЗ-ове. Тържественото събрание открил Йосиф Сталин. В този ден снимането било забранено. А това, което е говорил съветския вожд никога не било публикувано, а се знае само от спомените на присъстващите на тържеството хора.

„Мирната политика е добро нещо, преди водехме линия на отбрана, а сега когато нашата армия е въоръжена с техника,  когато станахме силни, трябва да преминем от отбрана в нападение!! „. Военните посрещнали тези думи с бурни овации и после с възторжен шепот предавали думите на своите другари. Писателят Всеволод Вишневский ще запише в дневника си:

Речта на Сталин има огромно значение – ние започваме идеологическо и фактическо настъпление в името на революционизирането на Европа. Нашият поход на Запад, е възможност за която отдавна мечтахме.“

По ирония на съдбата именно на този ден в отдела на Държавна сигурност се получила шифровка от резидента на разузнаването в Берлин. В съобщението ставало дума за думите на Адолф Хитлер пред група немски офицери. Както и речта на Сталин, тя също не била публикувана в печата:

„В най-скоро време ще възникнат събития, които ще се сторят на много хора неразбираеми. Обаче това действие, за което споменавам се явява държавна необходимост. Червената напаст повдига глава над Европа“.

По това време от 12 вече окупирани страни в Европа, Червената армия според договорките заела териториите на 5 от тях.Как протичат събитията по хронология:

Септември 1939г. – немската войска окупира западна Полша

Септември 1939г – Съветската войска заема източна Полша.

Март 1940г. - германската армия окупира последната част независима Чехословакия.

Март 1940г. - Съветската войска окупира 11 % от територията на Финландия, страната която сама подтиква към съюз с Германия.

Април 1940г. – германската войска окупира Дания и Норвегия.

Май 1940г. – германската войска окупира Белгия, Холандия и Люксембург.

Юни 1940г. - Съветската войска навлиза в Литва, Латвия и Естония.

Юни 1940г. - германската войска окупира Франция.

Юли 1940г. - Съветската войска заема Бесарабия и Северна Буковина.

Април 1941г. - германската войска окупира Югославия и Гърция.

В средата на 1941г. вече нямало повече какво да се дели в Европа и схватката между двата съюзника изглеждала неизбежна.




Гласувай:
9



1. germantiger - ...
04.06.2019 12:39
Дори преди да съм прочел кракткия типостинг съм убеден

- пропуснал си участието в подялбата НА ЗАПАДА И ЧРЕЗ ЗАПАДА

- пропуснал си БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ В ПОДЯЛБАТА покрай южна добруджа
цитирай
2. germantiger - +
04.06.2019 12:47
няколко пъти се заричам и ще направя няколко постинга само с конкретика как именно запада носи вина за онази война

това,което си постнал тук ще е едно нищо пред истината

това тук е хроника, факти

ОБЯСНЕНИЕ - НЕ

обяснението с още факти ти го постнах като втори коментар,но блога не го прие

и как да го приеме като са 104 страници на уинуорд мои бележки от книга - обема е огромен

просто трябва да преведа и отсея иначе "подчертаното" от книгата в четеца ми, а това ми е досадно

обаче явно вопиющо нужно казано на шега
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
04.06.2019 12:52
Искам да допълня, че руснаците изчакват и влизат половин месец след началото на войната в Полша Те изчакват също Франция и Англия да обявят война на Германия и когато е ясно ,че Полша няма шанс, тогава навлизат в териториите им, определени по договора! Нещо повече, германците вече са заели значителна част от тях и получават заповед да се оттеглят до маркираната линия
Доколкото знам ,прибалтийските страни са присъединени доброволно И там няма военни действия
Факт е, че Франция и Англия не обявяват война на СССР За дипломацията им е ясно ,че съюзът между двете страни е временен ис обявяване на война само ще го бетонират!
Интересното е ,че в този период Сталиновата дипломация действа правилно, може би случайно, за разлика от грубите грешки в началото на войната С тези ходове се изтегля границата на запад Което е плюс и за двата вида войни- нападателна и защитна Германската дипломация недооценя този факт, може би прекомерно убедена в превъзходството на армията си!?
Е, допуснали са и други грешки
Наполеон например е очаквал предложение за мир от цар Александър ,за да прекрати войната Но такова не последвало
Сега руснаците били готови за сепаративен мир Но моментът е пропуснат
Иначе армията на СССР е в окаяно състояние Тя чака разпореждане от Генералния щаб, той от Сталин А Сталин 10 дни е в изолация- пълна Не може да преживее станалото, до такава степен е изненадан!
Не ми е ясно каква нападателна война е могла да води тази окаяна армия Тя за малко не е победена от Финландия преди това и е станала за смях! Въпреки ,че накрая размазват направо Финландската армия, така ,че тя да не помисли повече да воюва с тях!
Според мен в руската армия тогава цари хаос и безредие
Сега ,на щабни учения може да се разиграва нападателна война И ние сме разигравали Всъщност редът е, след като са те нападнали , отблъскваш противника и после нализаш дълбоко в негова теригория и го принуждаваш да иска примирие
Безкрайна тема е, истината е това, което се е получило тогава!
Другото е предположения и догадки!
Факт е, че Сталин е предупреждаван многократно за атаката, даже е посочена и датата и той давал нареждане да не се отговаря на евентуално нападение, считайки ,че може да е евентуална провокация
За една армия ,готвеща се за нападение, какъв по - добър претекст за това!? Да и поднесат на тепсия поводът за война?
Не били готови?
Ако е така, трябват им минимум шест месеца ,за да са в някаква степен готови
Не защитавам СССР, просто фактите говорят ,че те не са в състояние да проведат нападателна война и ако я започнат, бързо ще бъдат победени!

Хубав ден, Диляне!
цитирай
4. didanov - блога не приема вече доста работи
04.06.2019 19:19
germantiger написа:
няколко пъти се заричам и ще направя няколко постинга само с конкретика как именно запада носи вина за онази война

това,което си постнал тук ще е едно нищо пред истината

това тук е хроника, факти

ОБЯСНЕНИЕ - НЕ

обяснението с още факти ти го постнах като втори коментар,но блога не го прие

и как да го приеме като са 104 страници на уинуорд мои бележки от книга - обема е огромен

просто трябва да преведа и отсея иначе "подчертаното" от книгата в четеца ми, а това ми е досадно

обаче явно вопиющо нужно казано на шега

което работи в ущърб за него, вместо да се развива, деградира.
Едва ли вината за войната е само на Запада, защото дори и да нямаше Хитлер, щеше да има пак война със СССР.
цитирай
5. didanov - здравей Леоне
04.06.2019 19:38
о Полша е имала шанс, но не и на два фронта, подялбата й е била вече решена и няма значение колко е чакал Сталин. Той забива ножа в гърба и това поляците добре помнят.
Присъединяването на прибалтийските страни към съветска Русия е толкова доброволно, колкото и това на България, те са били просто разменна монета или предната пешка в голямата игра.
Коя държава, която не иска война, която ще води отбранителна война ще доближава умишлено границите си с държавата агресор? И обратното, коя държава, която се кани да нападне друга, ще иска да има буферни държави или територии между тях и така да отпадне елемента на изненадата?Ако СССР не плануваше нападение щеше да бъде много по-лесно да помогне (с оръжие и пари) на поляци и прибалтийци да защитят своята независимост от немската агресия. Както направи например с републиканците в далечна Испания. Защо ще се правят хиляди леки танкове, които могат да вървят по автомагистрали на колела с 70 км час? Защо ще се обучат милион парашутисти-десантчици, които в една отбранителна война нямат голяма роля? Защо германците намират в близост до границата влак с един милион топографски карти на цяла Европа, по-добри даже от техните собствени? А Жуков и компания пв края на юни 1941г. търсят отчаяно топографски карти на собствената си територия.

Не - определено Сталин се е готвил за нападателна война и това е видно и от горенаписаното от мен.
Колкото до съветската армия, тя наистина не е била готова за реални боеве със силна държава като Германия именно заради сталинските чистки в армията. За тях планирам отделен постинг. Но Политбюро и Сталин не са отчели този важен факт, че не количеството танкове, самолети и войници решава войната но и способността да ги използват правилно.
Поздрави.
цитирай
6. barin - Здравей, Диданов. Подялбата на ...
05.06.2019 06:10
Здравей, Диданов. Подялбата на Европа е от силните през 1940-1941 г.- Германия и Съветския съюз. През 1939 г. заради договора Рибентроп-Молотов не се стига до война между двете сили. Англия и Франция са изпреварени, а САЩ дори и да са силни не са това, което стават след войната. Отават само неутралните държави, но и от тях доста са включени в сметките и отнасят.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907915
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?