Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2019 17:40 - Митът за "несметните" германски пълчища през юни 1941г.
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 2908 Коментари: 14 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дилян Иванов
www.bghistory.info
image

 Този мит се създавал от руските историци през първото десетилетие след ВСВ и бил окончателно оформен в шесттомното издание на „История на Великата Отечествена война на Съветския съюз“. Във втори том посветен на отразяването на „вероломното“ нападение било отбелязано „ В навечерието на 21 юни 1941г. на границата на СССР завършило съсредоточването и разгръщането на 190 напълно окомплектовани и технически оборудвани германски и съюзни дивизии. На страната на противника общия брой дивизии бил:

От началото 84 пехотни, 17 танкови и 13 моторизирани (общо 114) германски дивизии, към които добавили  14 румънски, 4 унгарски и 2 словашки дивизии (общо 13), последните които не можели да се сравняват нито по въоръжение нито по боеподготовка с германските такива. Общата цифра от 134 дивизии обаче не впечатлявала. За това историците добавили още 4 дивизии на норвежката армия започнали участие в боеви действия едва през месец юли, както и 16 фински дивизии, които пък никога не преминали съветската граница по време на цялата война. Но и тези общо 154 дивизии на страната на Вермахта се сторили малко на историците. Наложило се да припишат още 24 пехотни, две танкови и една мото-стрелкова дивизия от резерва на върховното Главно командване, които в такова количество се появяват на фронта едва при битката за Москва. Добавени били още 9 дивизии охраняващи фронтовия тил от войници с по-голяма възраст от обикновената.  С изключение на окупационните войски в Западна Европа, това било всичко,  с което разполагал Хитлер (190 дивизии) – знаменито число, заето по-късно във всички докторски дисертации и учебници.

imageКонфигурация границы и дислокация войск противостоящих сторон на 22 июня 1941 года на Южном направлении

Автор: Helgi - собственная работа, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16513252

 

 

Любопитното е, че през май-юни 1941г. същите цифри докладвал на Сталин, началника на разузнаването на щаба на Червената армия генерал-лейтенант Голиков. Сталин обаче не успял да изпадне в ужас. И то основателно, защото по това време в Червената армия имало вече 303 дивизии. Според справката на заместник-началника на Генщаба Ватутин само в състава на войските в четирите погранични района се намирали 82 пехотни, 40 танкови, 20 моторизирани, 7 кавалерийски, 10 дивизии на НКВД (общо 159 дивизии). Към тях можем да добавим 16 дивизии на втория стратегически ешелон, вече прехвърлени на територията на западните окръзи. Освен това имало още 51 дивизии съставлявали резерва на главното командване.  И така срещу навлизащите на съветска територия войски, Сталин е можел да противопостави 226 дивизии. Що се отнася до военната техника, то против 3600 германски танка - противостояли 13 900 съветски, против 3500 германски самолети – 10 700 съветски самолети.image

„Има една неоспорима аксиома на военното дело“ – хладнокръвно разсъждавал Сталин – „Германия не само няма стандартното и необходимо в случая трикратно числено превъзходство, но и тя в пъти изостава по огнева мощ на съветската армия.“ Да се напада по такъв начин не само не  бива, а и противоречи на всякакъв здрав разум.

image

Table composed by the author according to: История второй мировой войны. Т. 4. С. 18; 50 лет Вооруженных Сил СССР. М., 1968. С. 201; Советская военная энциклопедия. T. I. M., 1976, С. 56; Боевой и численный состав Вооруженных Сил СССР в период Великой Отечественной войны (1941 – 1945 гг.). Статистический сборник № 1 (22 июня 1941 г.).




Гласувай:
10



1. lexparsy - Намекваш само. . . че за УКРИТАТА И ...
02.06.2019 20:19
Намекваш само...
че за УКРИТАТА И ИЗОПАЧЕНА ИСТОРИЯ, даже за близката ни по време Втора Световна... тепърва ще се говори и разкриват Факти и артефакти!
Само саркастично ще намекна, че може би „Мирното Споразумение“ не е било нарушавано, а просто е била приведена в действие една негласна клауза за Преразпределение на Европа, и Повод за изтриването на очевидни артефакти, и намаляване на населението... Което продължава и Очевадно и в момента...
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
02.06.2019 22:18
Интересни данни, но все пак от колко души е една акамплектована напълно дивизия- немска и съветска!?
В една съвременна дивизия, когато служех, имаше пехотен полк, артилерийски, танков, авиационен-също И ред специални подразделения-ракетен дивизион например, химическа рота, транспортен батальон...
През ВСВ, според думите на баща ми , една дивизия е била от четири полка и е брояла 12-15 хиляди души!
Но не е ясно има ли разлика в структурите на немските и на съветските дивизии Предполагам, че има и, че немското преимущество е техническо Въпреки ,че чета анпоследък, че било прехвалено, че било чешко, че оръдията предвижвали с коне, както през ПСВ? и така нататък
Да ти кажа, накрая може да се окаже ,че и война не е имало!?
Шегувам се, разбира се!

Лека нощ!
цитирай
3. didanov - здравей
03.06.2019 00:19
lexparsy написа:
Намекваш само...
че за УКРИТАТА И ИЗОПАЧЕНА ИСТОРИЯ, даже за близката ни по време Втора Световна... тепърва ще се говори и разкриват Факти и артефакти!
Само саркастично ще намекна, че може би „Мирното Споразумение“ не е било нарушавано, а просто е била приведена в действие една негласна клауза за Преразпределение на Европа, и Повод за изтриването на очевидни артефакти, и намаляване на населението... Което продължава и Очевадно и в момента...

историята се пише от победителите или по-скоро пренаписва!!!през пролетта на 1941 година в Европа вече нямало какво да се дели между Германия и СССР тоест сблъсъка между двете свръхдържави е бил неизбежен.
цитирай
4. didanov - здравей Леоне
03.06.2019 00:44
резонен въпрос задаваш!До ден днешен историци и специалисти спорят за числеността на армиите на Вермахта и ЧА през юни 1941г. Макар и числеността а дивизиите в различните армии, през различно време варира, едва ли разликата е толкова голяма. Решаващо в случая е реалния боен опит на германската армия (1939-41), който дори при по-малка численост във войници и техника има многократно предимство. Освен това ЧА няколко години преди това е обезглавена от сталинските чистки (около 18 000 висши офицери и командири) и на ниво подготовка е била на доста ниско ниво.

Въпросът тук е защо руската страна се опитва да изкара немските войски несметни пълчища, а себе си малобройна, невъоръжена и неподготвена? Не ти ли прави впечатление превъзходството в техника и въоръжение?
Ето какво си спомня самия Георги Жуков:
"Быстро возрастал выпуск танков. За первую пятилетку было произведено 5 тысяч, к концу второй армия располагает уже 15 тысячами танков и танкеток...
Ежегодный выпуск танков с 740 в 1930-1931 годах достиг в 1938 году 2271...
С января 1939 года по 22 июня 1941 года Красная Армия получила более семи тысяч танков, в 1941 году промышленность могла дать около 5,5 тысячи танков всех типов..."
как и къде и защо изчезват всичките тези хиляди самолети, танкове и оръдия в първите месеци на войната руските историци мълчат.
цитирай
5. didanov - дивизия: дивизиите са "ти...
03.06.2019 01:25
дивизия: дивизиите са "типови", но винаги включват подразделения от всички родове сухопътни сили и на това ниво (впрочем, това важи и за самостоятелните бригади) имаме предпоставки за съвместно действие. "Типовостта" предполага единствено "тежестта" на съответния род в общата структура.
Пехотната дивизия се състои от дивизионен щаб (с всички необходими отдели и ръководства за всички родове сухопътни сили), основна сила най-често включва 3, по-рядко 2 или 4, пехотни полка, т.е. 9 пехотни батальона. Освен тях задължително ще има 1-2 артилерийски полка (най-често само един), т.е. 3-4 (до 8 в по-редки случаи) артилерийски дивизиона, собствен "тил", т.е. снабдителна база и транспортни колони. Освен тях има и поддържащи подразделения като свързочен батальон (реално се използва разделен, за да осигурява връзката между отделните елементи на дивизията и по онова време включва най-вече кабелни роти и по-рядко радио-телеграфни), разузнавателен батальон, сапьорен батальон, противотанков батальон и зенитен батальон.
Щатната численост на пехотната дивизия най-често е 12 - 18 000 души, от тях едва 4 000 - 5 000 са пехотинци-стрелци. Обикновено поне 3 - 6 000 души са различен тилови персонал.
Мотопехотните дивизии имат сходна структура, но често имат малко по-малко пехотни батальони (6), но могат да имат танкова рота или батальон самоходни оръдия в състава си. Числеността им ще е по-близо до 12 - 15 000 души.
Танковите дивизии имат различна структура в зависимост от армията. Различават се по броя танкови батальони (в немските често са 2-3 към средата на войната, докато в други са 4-6). Има 2-4 моторизирани пехотни батальона и поддържаща и тилова структура подобна на тази на пехотните дивизии, с тази разлика, че всичко е моторизирано или самоходно. Числеността на персонала е по-малка - 9 - 12 000 души.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
03.06.2019 07:04
Така е и колкото остава назад във времето войната, толкова се и засилва загадъчвостта около нея
Интересен е и паралелът с Наполеон
И двете армии - френската и немската не са подготвени за война с генералите Кал и Зима Липсва им зимна екипировка Руснаците го знаят отлично и протакат така решителните битки, за да се стигне до зимата
И една и съща грешка в настъплението
Наполеон не се насочва към столицата , а към Москва Счита ,че реална столица е тя Но не е! И руснаците я жертват, както не биха постъпили, ако беше столица
Хитлер правилно тръгва в началото към Москва Но изведнъж променя посоката- към Ленинград Но той вече не е столица И руснаците, които са гроги, успяват да стъпят на крака
И други паралели има, обект на любители на конспирации

Хубав ден!
цитирай
7. germantiger - това не е новина още от 90-те години на изток - на запад се знае от 50-те на 20-и век
03.06.2019 10:48
близо 30 години след "световната" история вървите - без да се обиждаш

това,което публикуваш - пъти по-детайлно и в не стотици а вече ХИЛЯДИ изследвания е изяснено и го има

но все пак браво
цитирай
8. 4u4eloto - Не само във втори том на тоя труд, а и ...
03.06.2019 12:34
Не само във втори том на тоя труд, а и във всичко написано от руските учени фалшификацията е налице.
Обективната истина за ВСВ не е в руската наука, а в западната и американската.
А всеки знае от книгите на Суворов, че Сталин се е готвел да нападне пръв.
цитирай
9. barin - Здравей, Диданов. Предим около два ...
03.06.2019 15:59
Здравей, Диданов. Предим около два месеца препрочетох написаното за Втората бСветовна война и записките от баща ми от Академията в Ленинград. Навсякъде дават превъзходство за руснаците спрям0 германците при настъплението през 1941 г. Германците, както и през Първата Световна война са разчитали на бърза победа и да не се проточва войната. Не вярвам да не са изучили опита от преди век с Наполеоновото настъпление. Цифрите и съотношението, което видях ми се струва по-голямо в полза на руснаците, отколкото четох, но материали много- къде е истината? Може би в основата е това, че руснаците са се готвили за нападение, а не за отбрана и Хитлер изпреварва Сталин. Поначало Хитлер е действал по-решително навсякъде, докато Сталин по е изчаквал как ще се развият нещата. По същия начин е и след приключване на войната.
Поздрави!
цитирай
10. didanov - здравей Леоне
03.06.2019 16:48
leonleonovpom2 написа:
Така е и колкото остава назад във времето войната, толкова се и засилва загадъчвостта около нея
Интересен е и паралелът с Наполеон
И двете армии - френската и немската не са подготвени за война с генералите Кал и Зима Липсва им зимна екипировка Руснаците го знаят отлично и протакат така решителните битки, за да се стигне до зимата
И една и съща грешка в настъплението
Наполеон не се насочва към столицата , а към Москва Счита ,че реална столица е тя Но не е! И руснаците я жертват, както не биха постъпили, ако беше столица
Хитлер правилно тръгва в началото към Москва Но изведнъж променя посоката- към Ленинград Но той вече не е столица И руснаците, които са гроги, успяват да стъпят на крака
И други паралели има, обект на любители на конспирации

Хубав ден!

Русия просто е необятна страна, която трудно може да се превземе, та камо ли да се удържи без помощ отвътре. Ако германците бяха правилно използвали антисъветските настроения в Украйна и Беларус от сталинския терор то ситуацията би била съвсем друга. Но както навсякъде другаде те реално не освобождават поробените, а налагат собствената си сила и жестокост.
цитирай
11. didanov - съмнявам се че на Запад някой знае
03.06.2019 16:50
germantiger написа:
близо 30 години след "световната" история вървите - без да се обиждаш

това,което публикуваш - пъти по-детайлно и в не стотици а вече ХИЛЯДИ изследвания е изяснено и го има

но все пак браво

освен специалисти и историци, в момента на Запад е такава пропаганда, че Сталин ряпа да яде.
цитирай
12. didanov - да се слага всичко под един знаменател е опасно
03.06.2019 16:52
4u4eloto написа:
Не само във втори том на тоя труд, а и във всичко написано от руските учени фалшификацията е налице.
Обективната истина за ВСВ не е в руската наука, а в западната и американската.
А всеки знае от книгите на Суворов, че Сталин се е готвел да нападне пръв.

на Запад също се мълчи за доста нелицеприятни неща относно ВСВ.
Ирония на съдбата е, че първоначалната дата за нападение над Германия е планувана началото на юни, но сам Сталин отлага за юли. Кой знае как се е бил в главата след това.
цитирай
13. 4ervenaarmia - Спомените на Хушчов.
03.06.2019 17:36
Това не е публикувано в печатното издание на спомените на Хрушчов, но съм го чувал:
- Събират се немците на границата, събираме се и ние срещу тях. И те взеха че се окопаха, а ние нали сме си глупаци решихме, че се готвят за отбрана и няма да нападат. Не се окопахме. И да вземем да се изцепим по радиото, че на 22 юни, беше утрешния ден, Германия няма да ни нападне. А те като чуха, взеха да ни нападнаха изненадващо и ни пометоха.
Така че то е въпрос не само на жива сила, оръжие и техника, а и на ум.
цитирай
14. didanov - здравей барин,
03.06.2019 18:09
barin написа:
Здравей, Диданов. Предим около два месеца препрочетох написаното за Втората бСветовна война и записките от баща ми от Академията в Ленинград. Навсякъде дават превъзходство за руснаците спрям0 германците при настъплението през 1941 г. Германците, както и през Първата Световна война са разчитали на бърза победа и да не се проточва войната. Не вярвам да не са изучили опита от преди век с Наполеоновото настъпление. Цифрите и съотношението, което видях ми се струва по-голямо в полза на руснаците, отколкото четох, но материали много- къде е истината? Може би в основата е това, че руснаците са се готвили за нападение, а не за отбрана и Хитлер изпреварва Сталин. Поначало Хитлер е действал по-решително навсякъде, докато Сталин по е изчаквал как ще се развият нещата. По същия начин е и след приключване на войната.
Поздрави!

да цифрите и съотношенията на силите варират, при танкове и самолети руснаците имат поне двойно превъзходство, по численост мисля силите са изравнени, оръдия и миномети също, но по мобилност, бойна подготовка и опит германците превъзхождат с доста руснаците поне през първите две години.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908617
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?