Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2019 23:02 - Трако-пеласги ли са троянците?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3651 Коментари: 20 Гласове:
13

Последна промяна: 23.03.2019 23:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Автор: Дилян Иванов Какъв е произхода на цар Приам и поданиците на неговото царство?
За съжаление Омир не дава конкретен отговор за това – но все пак косвено можем да предположим е загатнал за него. Първо прави впечатление, че  съюзници на троянците във войната срещу ахейците са племената населяващи земите на изток от река Пеней, западна и източна Тракия, Балканска Мизия, както и големи части от Мала Азия. Именно тези съюзни племена на пеони, мизи, пеласги, витини, фриги, лиди, пафлагони стават известни от античните автори под общото название траки. Но това разбира се не е достатъчно.

За произхода на троянците има достатъчно сведения от старогръцката митология и античните автори.
Троянците водят името си от древния цар Трой или Трос, съгласно древната традиция народът да носи името на свой силен или велик цар. Според митологията областта започва да се нарича Троада. Трос е бил прадядо на цар Приам и син на Ил, на когото е кръстен и града Илион, т.к според преданията той построил крепостните му стени. Ил от своя страна бил един от синовете на известния цар Дардан, тоест Трой е бил внук на Дардан.
Хората на Дардан обаче са се наричали дардани, тоест образно казано троянците са „внуци“ на дарданите. Така преди да се нарекат трояни, трояните са се наричали дардани. Но това не е всичко, преди Дардан да се появи в Мала Азия, земята на малоазийската Троя се владеела от тевкрите на Тевкър.
 

image

Тоест преди дарданите да се нарекат дардани, са се наричали тевкри, в чест на цар Тевкър. Той обаче дал дъщеря си Батоя за жена цар Дардан. А след смъртта му, част от тевкрите започват да се наричат и дардани, в чест на Дардан. А няколко поколения след това дарданите или част от тях започват да се наричат трояни. Тоест трояните, са бивши дардани, а част от дарданите бивши тевкри. Разбира се трябва да предположим, че Дардан е водел известно число колонисти със себе си. За Тевкър митологията не ни дава  почти никаква информация, освен че някои автори смятат, че тевкрите заедно с мизите в древни времена са населявали Балканите преди да се преселят в Мала Азия. От Херодот знаем, че няколко века след Дардан и Тевкър, непосредствено преди Троянската война (1200 г. пр.н.е.) тевкри и мизи са преминали (обратно) от Азия в Европа и завладели цяла Тракия (от Черно море) до река Пеней.
Така става
ясно, че тевкрите нито са изчезнали с Тевкър нито всички са станали дарданци, а заедно със своите съюзници мизите са съществували самостоятелно. Някои историци смятат, че именно тевкрите са изброени като едни от "морските народи" в египетските източници за времето след Троянската война.Античният географ Страбон в сведенията си за мизите, казва, че те единствени не се преселват изцяло в Мала Азия, и част от тях остават да живее на Балканите (именно в балканската Мизия)
.За нашето изследване на произхода на троянците особен интерес представлява родоначалника цар Дардан. От митологията знаем само името на баща му. Според н
якои сведения Дардан е бил цар на Аркадия в Пелопонес, но след един потоп (вероятно изригването на вулкана на остров Санторин и последвалото го огромно цунами) решава да се пресели на изток. Дардан минава през тракийския Самос и след кратък престой с еотправя в Мала Азия за да бъде приет от цар Тевкър като зет, на дъщеря му Батия. Съществува едно мнение, че и Тевкър е дошъл от Аркадия, заради което може би е и топлото посрещане на Дардан от негова страна.
Кой е населявал по това време Аркадия? Аркадците се смятат за най-стария гръцки народ, според гръцката митология първият владетел на аркадците бил Пеласг, който бил автохон (местен) и дал културата на местното население. Пеласгите (на древногръцки: Πελασγοί) са палеобалкански племена, най-старите жители на Южните Балкани, които според древногръцките автори са народът, обитавал и териториите на Древна Гърция преди елините. Пеласгите се споменават за първи път в „Илиада“, където са представени като съюзници на Троя, изброени между тракийски племена. Херодот и Тукидид разказват, че през 5 век пр.н.е. все още има пеласгийско говорещи анклави сред елинското население Херодот споделя мнението си, че елините са заели от пеласгите повечето от боговете си, и дава пример за почитането на итифалическия Хермес (Хермес с изправен полов орган) в култа на Самотракийските Кабири.  Лемноската стела с надписи на пеласгийски е датирана към VII – VI век пр. Хр. Тълкуването на други позовавания от антични автори като Омир свързват произхода на пеласгите с областта Тесалия, която в „Илиада“ е наречена „Пеласгия“ или „Пеласгийски Аргос“. Позовавайки се на Омир, Страбон уточнява, че най-вероятно т.нар. „Пеласгийски Аргос“ е или населено място в Тесалия близо до град Лариса, или е отделна област в Тесалия, в която е имало град с това име. 
Античните автори като Аполоний Родоски и Дионисий Халикарнаски обясняват отнасянето на имената „Пеласгия“ и „Лариса“ както към Пелопонес, така и към Тесалия, с масовото преселване на пеласгите от Пелопонес към Тесалия. Херодот също споменава в своята „История“ пеласгите: «По-рано Самотраки е бил населен от пеласги и тези пеласги заживели заедно с атиняните и тъкмо от тях самотраките заели мистериите». Също той твърди, че първото име на Елада е било именно Пеласгия. Назовава пеласги жителите на Плакия и Сикале на Хелеспонта (Дарданелите), на остров Самотраки, Додона, Аркадия, Аргос, остров Лесбос както и островите Лемнос и Имброс, а жителите на Атика са с пеласгийски произход, а езика им бил негръцки език. [caption id="attachment_2381" align="aligncenter" width="800"]image Пеласгийска Гърция около 1600г. пр.н.е.[/caption] Ако можем да смятаме Дардан и хората му за предци на Омировите троянци, то следва да заключим, че цар Приам, Хектор, Парис по линията на цар Дардан са били хора с пеласгийски негръцки произход.
това е така защото и аркадците и населението на Самотраки откъде са единствените сведения за произхода на цар Дардан  са били пеласги. Така можем със сигурност можем да твърдим, че според самата древногръцка митология и елински автори родоначалниците на троянците са били с трако-пеласгийски произход.
Известно е, че и траки и пеласги ако можем да ги наречем условно са говорили един общ или много близък език, който е бил негръцки. Това обяснява доста добре как ахейци и троянци са общували свободно по между си, без нуждата от преводач (Омир никъде не споменава в «Илиада» за преводачи и намеква, че участниците във войната са говорили различни езици). Добър пример за това твърдение е похода на аргонавтите, когато по време на подготовката Язон, изпратил писмо до Орфей ( и всички останали герои) с покана да участва(т) в похода му за златното руно. Това става около 100 години преди Троянската война. Едва ли е случайно, че братът на Дардан също се казвал Язон, и този Язон се впуснал в любовна авантюра не с кого да е, а с тракийската богиня Деметра, за което бил убит не от кого да е, а от самия Зевс. А това станало не къде да е, а именно на остров Самотраки, и точно на сватбата на не кого да е, а на сестрата на Дардан Хармония с финикиеца Кадъм! За балканския произход на Кадъм съм писал в «Черният Данай и белият Кадъм».

Нека обаче погледнем по-подробно родословието на Приам: Тевкър-Дардан(женен за дъщеря му Батия)-Ил-Трос-Ил-Лаомедон-Приам или Подарк. Прави впечатление, че само в рамките на 7 поколения народът на троянците променя поне три пъти названието си или самоназванието си, а след Троянската война името им "изчезва" от историческата сцена. Или поне на мястото на разрушената Троя. Известно е, че част от троянците под водачеството на Еней след дълго скитане се заселват в Италия и заедно с местни племена създават племето на латините.Друго нам известно от египетските хроники за морските народи, че споменават ткр(тевкри), заедно с дрд (дардани).  

За разлика от троянците съюзните им мизи,кари, фриги, пафлагони, пеони успяват да запазят своето име векове наред. Мизите неотклонно съществуват след Троянската война и на Балканите и в западна Мала Азия много векове,до ранното Средновековие, когато започват да се наричат българи. Забележително е, че доста византийски летописци дълго време след идването на Аспаруховите българи продължават да ги наричат мизийци.Все пак в едно родословно дърво на троянци не участват само мъжете, но и жените. Нека започнем от Приам – майка му се казвала...Стримо, женена за баща му Лаомедон! Такова име няма как да не свържем с тракийския речен бог Стримон и ендоименната река в Тракия. Тази Стримо според митологията се оказва дъщеря на....Скамандър и по този начин сестра на...Тевкър! Изглежда невъзможно сестрата на Тевкър да е женена за неговия пра-пра-правнук Лаомедон, освен ако не става дума за различни жени с едно и също име в различни времеви периоди. Тевкър според митологията е имал още една сестра – Калироя. Тук отново има приемственост - същата Калироя се явява жена на неговия правнук Трос, баща на Ил и дядо на Лаомедон.
Майката на Лаомедон носела името Евридика. Знаем добре, че това носела любимата на тракиеца Орфей, както и жената на дарданеца Еней,  дъщерята на фригиеца Пелопс, също и доста от цариците на македонските царе. Тази Евридика - жената на втория Ил била дъщеря на някой си Адраст. За името Адраст знаем, че е било отъждествявано с тракийски бог Дионис.
Адраст се казвали и двама тракийски воини, споменати в „списъка с убитите“ в Троянската война. С Адраст се свързва древния град Адрастея на брега на Хелеспонта (Дарданелите). Адрастея се казва също една от дъщерите на бог Арес, който пък също е с тракийски произход. Адрастея се казвала също една планинска богиня в едноименната планина в Кизик, област Мизия (Мала Азия). Тази богиня имала храм не само в близкият град Адрастея, но и в Атина и пристанището на Делфи.

Благодарение на всички тези сведения можем уверено да защитим хипотезата, че произходът на троянците от Омировата „Илиада“ (поне от 16 век преди новата ера или късната бронзова епоха), както по мъжка, така и по женска линия е бил трако-пеласгийски.Гласувай:
13
01. barin - Здрасти, Диданов. Убедително е ...
24.03.2019 21:33
Здрасти, Диданов. Убедително е написано, както може би всички останали теми, които съм чел. Не съм срещал посоченото родословно дърво, но всичко е подкрепено с факти. Произведенията на Омир ги учихме и ни се втъпляваше, че правдата е на страната на Ахил при свадата с Агамемнон и в двубоя срещу Хектор. Пеласгите на много места ги представят като народ, сроден с българите. Доста книги съм чел по този въпрос, а и на двете последни конференции, на които ходих- във Варна и Стара Загора стана въпрос за това в докладите. Да споделя, че през есента ще опитам доклад във Варненска историческа конференция за последно с надеждата, че този път няма да измислят причина, за да ме отстранят. Темата сигурно ще е за Аспарух или Тервел.
Поздрави!
цитирай
2. krumbelosvet - Поздрави и почитания.
25.03.2019 03:55
Поклон!
цитирай
3. syrmaepon - Най-вероятно Троянците са смес от ...
25.03.2019 10:00
Най-вероятно Троянците са смес от различни племена, нещо много често срещано в древността. Да не забравяме, че Дардан, когато пристига край Троя се жени за дъщерята на Тевкр, който пък е син на речния бог Скамандър - река край Троя. Това е почти правило за всеки новодошъл народ на ново място, ако там има вече заселници. Тоест освен дарданите, край Троя е имало и заварено население.
цитирай
4. didanov - здрасти барин
25.03.2019 10:52
barin написа:
Здрасти, Диданов. Убедително е написано, както може би всички останали теми, които съм чел. Не съм срещал посоченото родословно дърво, но всичко е подкрепено с факти. Произведенията на Омир ги учихме и ни се втъпляваше, че правдата е на страната на Ахил при свадата с Агамемнон и в двубоя срещу Хектор. Пеласгите на много места ги представят като народ, сроден с българите. Доста книги съм чел по този въпрос, а и на двете последни конференции, на които ходих- във Варна и Стара Загора стана въпрос за това в докладите. Да споделя, че през есента ще опитам доклад във Варненска историческа конференция за последно с надеждата, че този път няма да измислят причина, за да ме отстранят. Темата сигурно ще е за Аспарух или Тервел.
Поздрави!

явно траки и пеласги са били "братовчеди", нещо подобно на рода Хабсбург, в който роднини са се женили един за друг за да могат техните представители да управляват дълго време цяла Западна и Централна Европа. Тала например фригиеца Пелопс става цар в Пелопонес, аркадеца Дардан в Мала Азия, сидонеца Финей в Тракия -Салмидесос, брат му Кадъм в Тива, братовчед им Данай в Аргос, макар брат му Египт да управлява Египет.
На чия страна е правдата в Троянската война е трудно да се каже. Всеки е прав за себе си, за ахейците се вижда, че са повече бандитски настроени, което говори за тяхното по-ниско културно ниво в сравнение с "по-богатите" им братовчеди. Поздрави
цитирай
5. didanov - благодаря!!!
25.03.2019 10:53
krumbelosvet написа:
Поклон!

цитирай
6. didanov - здравей сирма
25.03.2019 12:02
syrmaepon написа:
Най-вероятно Троянците са смес от различни племена, нещо много често срещано в древността. Да не забравяме, че Дардан, когато пристига край Троя се жени за дъщерята на Тевкр, който пък е син на речния бог Скамандър - река край Троя. Това е почти правило за всеки новодошъл народ на ново място, ако там има вече заселници. Тоест освен дарданите, край Троя е имало и заварено население.

има логика в думите ти, троянци се родеят с фриги, дардани, мизи, пеони, едва ли е случайно че техни съюзници са били повечето тракийски племена на изток от река Пеней, през Тракия, западното и северното крайбрежие на Мала Азия. Всичко това обаче можем да определим като "тракийски субстрат". Нека да не забравяме, че Мраморно море е наричано също Тракийско, както и по-голямата част на северното Беломорие и то векове след падането на Троя. Имало ли е хето-лувийско население в Троада е трудно да се каже - за периода е характерно че колонизацията протича с преселването на цели племена, които от своя страна са изтласкани и измествани от други по-напористи такива. Пример мога да дам с бригите-фриги - вероятно поради настиск на пеони от север част от тях се преселват в Мала Азия, първоначално около Хелеспонта малко преди Троянската война, след това постепенно се разселват на изток за да стигнат до река Сангарий по южното Черноморие.
цитирай
7. get - До 6. didanov - " ... има логика в думите ти, троянци се родеят с ... траки" - Но и с етиопци ?
26.03.2019 17:55
didanov написа:
syrmaepon написа:
Най-вероятно Троянците са смес от различни племена, нещо много често срещано в древността. Да не забравяме, че Дардан, когато пристига край Троя се жени за дъщерята на Тевкр, който пък е син на речния бог Скамандър - река край Троя. Това е почти правило за всеки новодошъл народ на ново място, ако там има вече заселници. Тоест освен дарданите, край Троя е имало и заварено население.

има логика в думите ти, троянци се родеят с фриги, дардани, мизи, пеони, едва ли е случайно че техни съюзници са били повечето тракийски племена на изток от река Пеней, през Тракия, западното и северното крайбрежие на Мала Азия. Всичко това обаче можем да определим като "тракийски субстрат". Нека да не забравяме, че Мраморно море е наричано също Тракийско, както и по-голямата част на северното Беломорие и то векове след падането на Троя. Имало ли е хето-лувийско население в Троада е трудно да се каже - за периода е характерно че колонизацията протича с преселването на цели племена, които от своя страна са изтласкани и измествани от други по-напористи такива. Пример мога да дам с бригите-фриги - вероятно поради настиск на пеони от север част от тях се преселват в Мала Азия, първоначално около Хелеспонта малко преди Троянската война, след това постепенно се разселват на изток за да стигнат до река Сангарий по южното Черноморие.


- Ако прочетете внимателно Илиада-та, ще срещнете сведение и за ... "етиопски съюзници на Троя/троянци - предвождани от бого-подобния Мемнон" ?
- Това се повтаря и от писалият през 3-ти век Хелиодор в неговата "Етиопика" - сведението за "етиопци" и цар Менон?
Цитат:
"Наблизо в друга палатка стояха върху високи поставки статуите на местни те богове и герои — на Мемнон, Персей и Андромеда, които етиопските царе смятат за свои прадеди."?

Тази Етиопия и етиопци, която/които познаваме понастоящем - същите ли са във времената на Троянската война?
цитирай
8. didanov - Здрасти гет
26.03.2019 20:17
значението на думата Етиопия се е променило с времето, по времето на Троянската война и Омир под Етиопия се разбирало най-източните земи (от Елада) на тогавашния свят.
Херодот отбелязва, че в индийския контингент на армията на Ксеркс, която се бие срещу елините има и “източни етиопи”. На друго място Херодот отбелязва, че е имало и “азиатски етиопи”, живеещи в днешен източен Иран. Плиний и Птолемей говорят за “левкоетиопи”, т.е., „бели етиопи“. В древността, областта между река Оксус (днешната Аму даря) и Имеон (Памир) се е наричала страната Куш.популярна библейска легенда е записал дословно: „И тъй, слушай писателя, който разказва за четирите реки, които извират от един извор и като че ли поименно ги сочи с пръст. Названието на едната е Фисон. Тя преминава, казва той, край Етиопия (Aithioпia) и Индия, гдето я наричат Ганг.“
Горните факти показват, че в древността е съществувала достоверно доказана традиция Индия или територията, съседна на Индия да се отбелязват и като Етиопия. Тази тенденция впрочем продължава чак до късното средновековие. Например на картата на големия португалски географ Diogo Homem, издадена в 1565 година, Индия е отбелязана като India Maior Ethiopi – ИНДИЙСКАТА ГОЛЯМА ЕТИОПИЯ.ПОвече съм писал по темата в "Аспарух, Мемнон и етиопските българи"
.
Мемнон всъщност е бил племенник на цар Приам, за това и може би му идва на помощ, той няма общо с египетския цар Мемнон, който е живял в друга епоха. Бащата на Мемнон е бил управител на Суза и довереник на асирийския цар.
историческа Персия от изток и север, от южните брегове на Каспия и откъм Афганистан до Индийския океан, е била заградена от силни тракийски поселения/Херодот ни осведомява, че полите на планината Загора и долините на реките, които слизат от нея, се населявали от дардани,в името на които ние виждаме троянски колонисти. Поздрави
цитирай
9. get - 8. didanov - Здравей! Но отпространните ти обяснения ВЪЗНИКВА резонния въпрос ... ?
26.03.2019 22:03
didanov написа:
значението на думата Етиопия се е променило с времето, по времето на Троянската война и Омир под Етиопия се разбирало най-източните земи (от Елада) на тогавашния свят.
Херодот отбелязва, че в индийския контингент на армията на Ксеркс, която се бие срещу елините има и “източни етиопи”. На друго място Херодот отбелязва, че е имало и “азиатски етиопи”, живеещи в днешен източен Иран. Плиний и Птолемей говорят за “левкоетиопи”, т.е., „бели етиопи“. В древността, областта между река Оксус (днешната Аму даря) и Имеон (Памир) се е наричала страната Куш.популярна библейска легенда е записал дословно: „И тъй, слушай писателя, който разказва за четирите реки, които извират от един извор и като че ли поименно ги сочи с пръст. Названието на едната е Фисон. Тя преминава, казва той, край Етиопия (Aithioпia) и Индия, гдето я наричат Ганг.“
Горните факти показват, че в древността е съществувала достоверно доказана традиция Индия или територията, съседна на Индия да се отбелязват и като Етиопия. Тази тенденция впрочем продължава чак до късното средновековие. Например на картата на големия португалски географ Diogo Homem, издадена в 1565 година, Индия е отбелязана като India Maior Ethiopi – ИНДИЙСКАТА ГОЛЯМА ЕТИОПИЯ.ПОвече съм писал по темата в "Аспарух, Мемнон и етиопските българи"
.
Мемнон всъщност е бил племенник на цар Приам, за това и може би му идва на помощ, той няма общо с египетския цар Мемнон, който е живял в друга епоха. Бащата на Мемнон е бил управител на Суза и довереник на асирийския цар.
историческа Персия от изток и север, от южните брегове на Каспия и откъм Афганистан до Индийския океан, е била заградена от силни тракийски поселения/Херодот ни осведомява, че полите на планината Загора и долините на реките, които слизат от нея, се населявали от дардани,в името на които ние виждаме троянски колонисти. Поздрави


- Приам ЕТИОПЕЦ ЛИ Е ?
- Старогръцкото "айтиоп(с)" не отговоря ли на тъмно-лик?
- Що е това античен етиопец ?
цитирай
10. didanov - здрасти гет
27.03.2019 00:41
цар Приам има и друго име - Подарк, какъв е рода му мисля, че изясних подробно в постинга, поне според наличните ни сведения. Разделянето на тъмно-лики и бледо-лики като в книгите на Карл Май е безсмислено, защото древните хора в балкано-анатолийския регион по времето на късната бронзова епоха едва ли са страдали от такива расови предразсъдъци както днес или в близкото минало. При тях е имало много по-общо неща отколкото сега- близък език, общи богове, нрави, материално и културно развитие. Освен това климатът по нашите земи е бил много по-различен от днес - лъвове, бизони, тигри, маймуни и прочие, което благоприятствало за по-мургавия тен.
Относно външния вид съм писал подробно в "как са изглеждали троянските герои". Ще добавя само описанието на Приам-Подарк :
Приам – царят на троянците, с красиво лице, голям ръст, с приятен глас и смугло тяло.Според Малала Приам (Chron. V, pp. 103—106): «склонен към напълняване с възрастта, висок, красив, красива смугла кожа, с голям но, със срещнати вежди, с красиви очи, спокоен.
цитирай
11. didanov - имам една собствена теория
27.03.2019 00:47
макар и още не разработена, че българския вариант на етиопец е било кар, кара, кеото именно названието на карите, съюзниците на троянците, които Омир описва като първите говорещи "груб или варварски език". Има поддатки, че кари и финикийци са едно и също племе, което било преселено именно от древната Етиопия (Индия) в земите на днешното източно Средиземноморие.
цитирай
12. get - До 11. didanov - Поставяйки в предходния си коментар - въпросите ... ?
27.03.2019 11:19
didanov написа:
макар и още не разработена, че българския вариант на етиопец е било кар, кара, кеото именно названието на карите, съюзниците на троянците, които Омир описва като първите говорещи "груб или варварски език". Има поддатки, че кари и финикийци са едно и също племе, което било преселено именно от древната Етиопия (Индия) в земите на днешното източно Средиземноморие.


... от този вид ?
- Приам ЕТИОПЕЦ ЛИ Е ?
- Старогръцкото "айтиоп(с)" не отговоря ли на тъмно-лик?
- Що е това античен етиопец ?

Казвате ми те са индуси - Но?
Но индус е хоро, а не етно, Ним? Поради това уточнявам ВЪПРОСА си?
До кои "индуси", са родствено-близки тези антични "етиопи" ?
С под-въпроса (уточняващ?):
На какъв език са говорели тези "етиопи"? На език(ци) - от групата на индо-арийските или на неродственият им, този на дравидите(дравид го употребявам в най-общия смисъл, като "не принадлежащ" към индо-ариите! - не като "раса")?

Поздрав!
цитирай
13. didanov - гет много задълбаваш извън темата
29.03.2019 16:13
няма как да отговарям на въпроси които са предмети на отделни изследвания и постинги, факт е че Индия в древността е била наричана Етиопия. Знаем за походите на Дионис с неговите траки именно в тези земи още 15-16 век пр.н.е. и как са донесли високата си култура и постижения на местните племена. Всъщност Троянската война е 2-3 века след това и нищо чудно тези връзки да са се запазили. В многонационалните империи като Персийската - народите са стотици и всеки изпращал войници на своя феодал. Едва ли е било по-различно няколко века преди това. поздрави
цитирай
14. elcho - Благодаря ти !!!
14.05.2019 20:18
Отдавна се интервсувам от тази тема. Страхотен постинг. Очаквах повече и за Цар Рез, който според хронологиите е бил брат или братовчед на Приам. И след падането на Троя, през тайни тунели са избягали от фамилията при Цар Рез. Даже попаднах на теза, че потомци на Приам са основали Рим. А днес има само два града с името Троян. В България и Чехия.
цитирай
15. elcho - Бих искал да дам жокер на "get"
14.05.2019 20:36
get, обърни внимание на Странджанското село Българи. Наричали са ги арапите. Слаби стройни черни хора, които не са се женили извън селото. Пазили са си кръвта до последно, до около преди 60-80 г. Майка ми е от село Кондолово на около 2 км от село Българи. И от нея също научих за тези хора. Интересното е че и Цар Рез е царувал там. Вярно е че това е боло отдавна, но защо тези хора са страняли от другите и ревностно са пазили кръвта си. Да не забравяме и че жената котка БАСТЕТ е била пренесена от етиопци в Странджа да я погребат. Не знам, аз само казвам това което знам.......
цитирай
16. didanov - здравей елчо
16.05.2019 14:55
elcho написа:
Отдавна се интервсувам от тази тема. Страхотен постинг. Очаквах повече и за Цар Рез, който според хронологиите е бил брат или братовчед на Приам. И след падането на Троя, през тайни тунели са избягали от фамилията при Цар Рез. Даже попаднах на теза, че потомци на Приам са основали Рим. А днес има само два града с името Троян. В България и Чехия.

даваш ми добра насока да проверя какво се знае за цар Рез, макар да мисля не е много. коя хронология визираш където е посочен като братовчед на Приам? поздрави
цитирай
17. didanov - и още нещо
16.05.2019 15:03
етиопци, арапи и кари според мен е названието на едни и същи хора по различно време. Милан Миланов твърди че древното име на североизточна България е било Египет, по тази логика Етиопия намираща се на юг от Египет може да е била Тракия.
цитирай
18. elcho - етиопци, арапи и кари според мен е ...
11.06.2019 09:53
didanov написа:
етиопци, арапи и кари според мен е названието на едни и същи хора по различно време. Милан Миланов твърди че древното име на североизточна България е било Египет, по тази логика Етиопия намираща се на юг от Египет може да е била Тракия.

Установеното съотношение на 44 троянци с име и произход към 35 изброени тракийци е 1,3 : 1. Дори да прибавим и 19 вожда на съюзниците, съотношението е 63 към 35 или 1,8 : 1. Най-вероятно тракийския елемент представлява около една трета от състава на троянската и съюзна войска.
Още от пръв поглед личи значимото по количествен показател присъствие на тракийските военни контингенти в защитата на Троя. Може да се предполага, че техните отряди са и в основата на възможността за щурм на ахейския лагер и кораби. Този исторически факт все още се подминава или премълчава.
цитирай
19. elcho - И още....
11.06.2019 09:59
в „Илиада“ се споменава пристигането при Троя на тракийски военни контингенти от Хелеспонт, от племената кикони и пеони, както и едони начело с цар Резос. Освен това, преди да влезе в двубой с Ахил, светлия син Пелегонов споделя:
„…Идвам от плодна Пеония, много далече от тука.
Водя пеонски войници, размахващи копия дълги.
Тука при Троя, пристигнах преди единадесет дена.
Моят род иде от Аксий, течащ нашироко и волно,
който обилно разнася прекрасни води по земята.“ („Илиада“ 21 песен 155)
цитирай
20. nikikm - Здравей Диданов!
28.11.2019 17:58
Интересно е написано и много може да се научи.Лично мен ме интересува идването,смесването и "съжителството" на т.н. гърци,които до 18-19 в.са били едно "нищожно мръсно племенце" /Марк Твен/. Историята сочи-произход Африка!Негроиди!Народът ни ги е наричал егюпски цигани! Всъщност Данайци.Съвременни гетнетически изследвания сочат произход-Африка.Много допринася за това и американския филм "Черна Атина",където се вижда,как тъмнокожи и светлокожи бойци се бият с копия.Пък и много се чудя,защо пеласгите не са Беласги,а Пелопонес не е Белопонес.А това,че цялата тракийска история,разбирай българската антична история е присвоена от данайците,не вярвам някой да се съмнява.От там и омразата им към свидетелите на тази кражба и собственици на историята -българите.Това трябва да се говори непрекъснато,макар международната съпротива на истината да е факт!НО,ФАКТ Е-НЕ ТЕ-НИЕ! Ако ме разбираш.Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2351005
Постинги: 1136
Коментари: 3354
Гласове: 5812
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?