Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2019 23:45 - Тайната договорка между Сталин и Хитлер
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 5962 Коментари: 11 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

www.bghistory.info
Контролът над историческото съзнание на масите дава колосална власт над тях
.

Унищожението на историческата памет има за цел да лиши народа от политическа воля и етническа идентичност, да го превърне в атомизирана маса от потребители, лесно поддаваща се на манипулативно въздействие.

Въпросът за тайния съветско-германски протокол от 1939 г. се смята за напълно изяснен в съвременната историческа литература. У нас най-авторитетните български изследователи като Христина Мирчева, Георги Марков, Милен Семков, Пламен Цветков и др. са категорични, че е имало такова секретно споразумение за разграничаване на сферите на влияние в Източна Европа.

Актуалността на въпроса за тайния протокол от 1939 г. се запазва и до днес. Това е един от най-силните аргументи на антикомунистическата пропаганда, че:

  • СССР също е империалистическа страна и провежда грабителска и завоевателна политика спрямо страните от Източна Европа;
  • Съветско-германските споразумения за разграничаване сферите на влияние доказват, че СССР носи отговорност за разпалването на Втората световна война и че между комунизма и нацизма няма разлика;http://septemvri23.com
  •  
image
Pravda, September 28, 1939

http://riowang.blogspot.com

На 23 август 1939г. Сталин и Хитлер сключват договор, подписан от външните министри на Съветския съюз и Германия известен като „Пакта Молотов – Рибентроп“. По настояване на Сталин към него е прикрепено тайно споразумение за подялбата на Източна Европа. Хитлер дава съгласието си Съветския съюз да окупира редица европейски страни – Финландия, Литва, Латвия, Естония.

image
Вячеслав Молотов и Иоахим фон Риббентроп

https://anaga.ru

На 1 септември 1939г. Германия напада Полша, На 17.09 Съветския съюз нахлува в Полша от изток. Двете тоталитарни държави се нахвърлят върху полската държава едновременно и си  поделят.

На 30 ноември 1939г. Съветския съюз нахлува във Финландия. И в единия и в другия случай съветската пропаганда гърми, че Червената армия воюва с полски, съответно с финландския „фашизъм“.

imagehttp://riowang.blogspot.com

Хронология

През март 1934 година Полша сключва с национал-социалистическия режим договор за ненападение, превърнал се в един от първите външнополитически успехи на немското правителство под ръководството на Хитлер.

21.03.1939г. Рибентроп ултимативно изисква от полския си колега Бек да удовлетвори всички искания на Германия, след което да започне

“провеждането съвместно с Германия на антисъветска политика”.

Полша категорично отхвърлила германските искания, а Чембърлейн на 31 март от името на Англия и Франция обявил, че двете държави дават гаранция на Полша в случай на агресия.

На 6 април тези гаранции били формулирани в полско-британската военна конвенция.

В реч в Райхстага на 28 април Хитлер обявил за прекратяването на германо-полския пакт за ненападение от 26 януари 1934 година и англо-германската морска конвенция.

На 22 март е подписан т.нар. “Стоманен пакт”, а на следващия ден Хитлер обявил пред военната върхушка за твърдите си намерения да нападне Полша, за да получи Германия “жизнено пространство на Изток”.

В речта на Хитлер Англия е наречена главен враг, а борбата с нея – “въпрос на живот и смърт”.

23.08.1939г. Пакт „Рибентроп-Молотов“

image

01.09.1939г. една седмица след като се договаря със Сталин за Полша и балтийските държави, Германия нахлува в Полша.

03.09. Великобритания, Австралия, Индия, Нова Зеландия и Франция обявяват война на Германия, но така и не успяват да предприемат сериозни действия.

09.09.1939г. Сталин официално поздравява Хитлер за превземането на Варшава с телеграма изпратена от Молотов. На следващия ден обаче се оказва,че съобщението за разгрома на Варшава е прибързано и че боевете за полската столица продължават.

15.09.1939г. България обявява своя неутралитет с правителствена декларация.

17.09.1939г. Червената армия напада Полша под претекст, че „защитава населението на Полша, Беларусия и Украйна“. Полското правителство търси убежище в Румъния, където емигрира.

imagehttps://anaga.ru

18.09.1939г. Вермахтът и Червената армия правят общ парад Брест-Литовск. Подписано е съветско-германско споразумение за подялба на Полша и декларация „в полза на мира“.

Ето откъс от тази декларация:

„Правителството на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави, вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мит в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна и Франция и Англия, от друга. Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел колкото е възможно по-скоро. В случай, че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната.“

28.09.1939г. е подписан Пакт за приятелство и за границите между СССР и Германия.

imagehttp://septemvri23.com

Според договора територията на бившата полска държава се установява граница между Германия и СССР, която е окончателна и двете страни се задължават да не допускат намеса на трети държави. Тази граница се разглежда като основа за развитието на бъдещи приятелски отношения между двете страни.

30.11.1939г. Червената армия напада Финландия и до 12 март 1940г. води т.нар. „Зимна война“. СССР е изключен от ОН.

14.06.1940г. започва съветизирането на прибалтийските държави чрез изпратените за целта съветски емисари. Червената армия нахлува в прибалтийските държави и ги окупира.

imagehttps://anaga.ru

28.06.1940г. Румъния „отстъпва“ Бесарабия и Северна Буковина на СССР.

27.09.1940 е сключен Тристранния пакт между Германия, Италия и Япония.

22.10.1940г. България отказва да влезе в Тристранния пакт.

12.11.1940г. Молотов отива в Берлин с цел преговори за влизане на СССР в Тристранния пакт. Но вместо дружески обсъждания за сферите на влияние, между Молотов и Хитлер и Рибентроп възникнали дипломатически спорове. Главната причина за раздора била настояването на Сталин да включи България в съветската сфера на влияние.

17.11.1940г. – повторен отказ на България да се присъедини към Тристранния пакт.

20.11.1940г. Унгария се присъединява към Тристранния пакт, на 23.11 Румъния, на 24.11. Словакия.

25.11.1940г. България отхвърля съветското предложение за „договор за взаимопомощ“ което предвижда разполагане на съветски военноморски бази в страната. По време на акцията българските комунисти разпространяват позиви за съюз със СССР и Германия на Хитлер. В един от тях пише, че СССР не само не е против включването на БЪлгария в Тристранния пакт, но и че сам СССР се кани да влезе в него.

СССР иска териториално разширение в замяна на присъединяването към Тристранния пакт. Едно от условията, които Сталин поставя е БЪлгария и Дарданелите, да бъдат включени в  съветската сфера на влияние.

17.01.1941г. съветския посланик в Берлин Алкесандър Скорцев заявява на Рибентроп, че СССР счита България и Дарданелите за съветска зона на сигурност.

image
Оригиналът на „тайните протоколи“ от американския сборник Nazi-Soviet Relations 1939-1941. Washington 1948 image image http://septemvri23.com
Германският вариант на „тайния протокол“, с „латинския“ подпис на Молотов

Тема за размисъл : Руският президент Владимир Путин оправда пакта „Молотов-Рибентроп“ от 1939 г. „Не е важно дори кой е ръководил тогава дипломацията, защото е ясно, че ръководител бе Сталин, но той не бе единственият човек, мислил по тази тема – а темата бе гарантиране на сигурността на СССР. Съветският съюз предприе редица усилия за създаване на условия за колективно противопоставяне на нацизма в Германия. Той направи многократни опити да създаде антифашистки блок в Европа. Всички тези опити не се увенчаха с успех. Нещо повече – след 1938 г., когато в Мюнхен бяха сключени определени договорки – да бъдат предадени някои области на Чехословакия, някои политици смятаха, че войната е неизбежна. Чърчил например, след като неговият колега (британският премиер по онова време Невил Чембърлейн – б.р.) пристигна в Лондон с хартийка и му каза: „Аз ви донесох мир“, му отговори: „Сега войната е неизбежна.“ И когато СССР разбра, че го оставят „един на един“ срещу хитлеристка Германия, той предприе крачки, насочени към това да не се допусне пряк сблъсък. И бе подписан този пакт „Молотов-Рибентроп“. И в този смисъл аз споделям мнението на нашия министър на културата (Владимир Медински – б.р.) , че в този пакт е имало смисъл гарантирането на сигурността на СССР“, каза Путин.




Гласувай:
10



1. germantiger - +
28.01.2019 02:11
ИМА ЕДИН НАРОЧЕН ПРОПУСК и не един, а цял ПРОПУСНАТ ПРОЦЕС от събития и реше ния чрез които ясно личи, че вината за войната е най-вече АНГЛО-АМЕРИКАНСКА НА ОНЕЗИ ЕЛИТИ ТОГАВА, много повече отколкото германо-руска

това разбира се, историческата наука официално на глас по тв и учебници не казва, но този процес е факт и то със съвсем легално инфо и ход на събитията - днес тази фактология се знае, но маса историци сякаш "не я виждат", а тя е пред погледа им като на мегдан

в бъдеще живот и здраве ще направя 1-2 постинга точно за това
цитирай
2. barin - Здравей, Диданов. Мисля, че в ос...
28.01.2019 10:35
Здравей, Диданов. Мисля, че в основата на тайните споразумения между Хиртлер и Сталин е разделянето на Европа на двете сфери, фокъдето да се разширяват двете империи. Затова Полша е поделена, прибалтийските републики, а Германия действа спокойно на запад. До 1941 г. няма притеснения от нападение в гръб. За света може би е добре, че двамата диктатори не са се разбрали напулно и се сбиват. Русия е била готова за нападение, а не за отбрана и затова дават колосални жертви през първите дни след 22 юни 1941 г.
Поздрави!
цитирай
3. didanov - ще е интересно да се види англо-американския принос за войната също
28.01.2019 11:37
germantiger написа:
ИМА ЕДИН НАРОЧЕН ПРОПУСК и не един, а цял ПРОПУСНАТ ПРОЦЕС от събития и реше ния чрез които ясно личи, че вината за войната е най-вече АНГЛО-АМЕРИКАНСКА НА ОНЕЗИ ЕЛИТИ ТОГАВА, много повече отколкото германо-руска

това разбира се, историческата наука официално на глас по тв и учебници не казва, но този процес е факт и то със съвсем легално инфо и ход на събитията - днес тази фактология се знае, но маса историци сякаш "не я виждат", а тя е пред погледа им като на мегдан

в бъдеще живот и здраве ще направя 1-2 постинга точно за това

според мен Англия и Франция залагат "фитила" на войната,но все пак не те са го запалили. Дори и Хитлер да не беше дошъл на власт, мисля, че война щеше да има но между Запада и СССР. В някои моменти преди и по време на ВСВ даже нещата са били на косъм от това да стане.
цитирай
4. didanov - здрасти барин
28.01.2019 11:43
barin написа:
Здравей, Диданов. Мисля, че в основата на тайните споразумения между Хиртлер и Сталин е разделянето на Европа на двете сфери, фокъдето да се разширяват двете империи. Затова Полша е поделена, прибалтийските републики, а Германия действа спокойно на запад. До 1941 г. няма притеснения от нападение в гръб. За света може би е добре, че двамата диктатори не са се разбрали напулно и се сбиват. Русия е била готова за нападение, а не за отбрана и затова дават колосални жертви през първите дни след 22 юни 1941 г.
Поздрави!

поделянето на Полша е гениален ход на Сталин с който убива много зайци - настройва "капиталистите" един срещу друг - една много типична тактика на сталинския режим, осигурява си обща граница с Германия за изненадващо нападение, и представя Хитлер като единствения агресор - а него като освободител (по-късно). Поздрави
цитирай
5. didanov - На пръв поглед уж всичко е поравно: ...
28.01.2019 12:18
На пръв поглед уж всичко е поравно: част от Полша — на Хитлер, част от Полша — на Сталин. Но само една седмица след подписването на пакта Молотов-Рибентроп Сталин си направил първата лоша шега. Хитлер започнал войната срещу Полша, а Сталин заявил, че неговите войски още не са готови. Той би могъл да каже това на Рибентроп преди подписването на договора, но не го сторил. Хитлер започнал войната и се оказал сам. Ето го първия резултат за Хитлер: той и само той е виновникът за Втората световна война.

Щом започнал войната срещу Полша, Хитлер незабавно получил война срещу Франция, тоест война на два фронта. Всеки германски ученик знаел как в последна сметка завършват за Германия войните на два фронта.

Незабавно обявява война на Германия и Великобритания. С Франция Хитлер можел да се справи, но Великобритания се намира на острови. За да стигнеш до тях, се иска продължителна и сериозна подготовка, иска се мощен флот, горе-долу равен на британския, иска се господство във въздуха. По такъв начин войната заплашвала да стане продължителна. Всеки знае как завършват продължителните войни за страните с ограничени ресурси.

Зад гърба на Великобритания стояли Съединените щати и в най-драматичния момент (както и през Първата световна война) можели да хвърлят на везните своята наистина неизчерпаема мощ. Целият Запад станал враг на Хитлер. А на приятелството на Сталин Хитлер можел да разчита само дотогава, докато имал сили. В една продължителна война срещу Запада тези сили щели да се стопят и тогава…
цитирай
6. didanov - А ето положението на Сталин: ...
28.01.2019 12:19
А ето положението на Сталин:

Полша била поделена не в Имперската канцелария, а в Кремъл. Хитлер не присъствал при подялбата, Сталин присъствал. Но виновен за започването на войната е Хитлер, а Сталин — не е. Сталин е невинна жертва. Сталин е освободителят на Източна Европа. Войските на Сталин извършвали на територията на Полша същите, а може би и по-големи престъпления, но Западът кой знае защо не му обявил война. Сталин получил войната, която искал: западните хора се избивали взаимно и взаимно разрушавали градовете и заводите си, а Сталин останал неутрален и изчаквал сгодния момент. Но щом попаднал в тежко положение, Сталин незабавно получил помощ от Запада. В крайна сметка Полша, в името на чиято свобода Западът се включил във войната, не получила свобода, а била подарена на Сталин заедно с цяла Източна Европа, включително и с част от Германия. Независимо от това някои хора на Запад продължават да вярват, че те са победителите във Втората световна война. В резултат от всичко това Хитлер се самоубил, а Сталин станал неограничен властелин на огромната антизападна империя, създадена с помощта на Запада. На всичко отгоре Сталин съумял да запази реномето си на наивен доверчив балама, а Хитлер влезе в историята като коварен злодей! На Запад са издадени безброй книги, внушаващи идеята: Сталин не е бил готов за войната, а Хитлер е бил готов. А според мен готов за война е не онзи, който гръмогласно декларира това, а онзи, който я спечелва, разделяйки враговете си и насъсквайки ги един срещу друг.
цитирай
7. barin - Здрасти, Диданов. За успешен де...
28.01.2019 13:02
Здрасти, Диданов. За успешен десант на острова ни учат в Академията, че трябва превъзходство в съотношение 3/1. Германия няма по-голям фот от Великобритания, а и САЩ се знае, че ще вземат страна на Великобритания.
цитирай
8. germantiger - поздрави диданов
28.01.2019 18:48
През февруари ще направя един или повее постинги по темата - ангажирам се!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
29.01.2019 07:38
Западът не случайно не обявява война на СССР!
Това е блестящ ход на тяхната дипломация! Първо ,те са наясно ,че с подобен ход, СССР и Германия ще се обединят и военно И вече става много по-опасно за тях!
И второ, ясно им е и то пределно,че съюзът между двете военни сили е половинчат и оттам- временен Защо не покажат търпение, те да се сблъскат и тогава едната страна, която губи, сама ще дойде при тях!
Гениално Не обявявайки война на СССР, с което безспорно ще утежнят положението си, те гледат в бъдещето Да е в тяхна полза!
Грешката на Германия след обявяване на война на СССР След бързото настъпление е,че е трябвало да потърсят начин, дипломатически, за сепаративен мир! Това са го направили във Франция Падналия на колене СССР , в този момент, не е имал голям избор Но убедени в близката победа, не са го направили
Какво говоря, СССР го е търсел На два пъти негови дипломати са се обръщали към нашия посланик, да почнат мирни преговори България не къса дипломатически отношения, с цел да бъде евентуален посредник при мирни преговори между двете страни! Но нашият посланик на два пъти отказва пратениците с думите , да не бързат, тази война ще я спечелят!
Погледнато отстрани, неутрално, грешката на Германия е дипломатическа Е, военни и дипломати действат отделно, но абсолютната власт на Хитлер не е дала свобода на дипломатите Не е трудно ,да се досетят ,кой е правилния ход в този момент!

Хубав ден!
цитирай
10. didanov - здрасти барин
29.01.2019 13:17
barin написа:
Здрасти, Диданов. За успешен десант на острова ни учат в Академията, че трябва превъзходство в съотношение 3/1. Германия няма по-голям фот от Великобритания, а и САЩ се знае, че ще вземат страна на Великобритания.

вероятно са прави в Академията, но според военната тактика война на два фронта също е нещо самоубийствено нали? Но е факт, може би защото Хитлер е нямал много голям избор. Поздрави
цитирай
11. didanov - здравей Леоне
29.01.2019 15:23
съгласен съм, че може би Хитлер прави грешка неприемайки сепаративен мир със Сталин, за да може да подготви по-добре германската армия за зимните условия в руските степи - знаем, че това е една от основните причини за загубите на германците.
Пропуснал съм още една основателна причина Сталин да сключи договор с германците - разбира от съветското разузнаване, че Хитлер е изпратил тайно доверен човек да преговаря с англичаните за общ съюз срещу СССР. Така Сталин ги е изпреварил и осуетил една възможно западна коалиция срещу него. Поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907753
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?