Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2019 00:42 - Как ни ограбваха германските ни съюзници
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 6810 Коментари: 37 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Източник :http://www.argumenti.net/Борислав Гърдев

Нека надникнем в тайнствената «Спогодба между българското и германското правителство за финансиране и снабдяване на германските войски в България (спогодба Нойбахер)», подписана на 1 февруари 1941 г. Освен за надникване, за друго не може да става и дума, защото разкриването на цялата истина няма как да се случи, ако с разследването не се заемат висококвалифицирани екипи от историци, икономисти и финансисти. Всъщност допускам, че ако това е направено, то е потънало дълбоко в нечий свръхсекретен архив, до който простосмъртни нямат достъп.

 

От спогодбата, а и от споразумението между  Българската народна банка (БНБ) и Главното управление на кредитните каси на Райха в Берлин става ясно, че «за да се предотвратят смущения в стопанския живот на България», двете страни се договарят БНБ да предоставя необходимите суми в левове за покриване нуждите на германските войски в България.

 

Предоставените левове ще се заверяват с тяхната равностойност в райхсмарки, пресметнато по курс 1 ПМ = 32,50 лв. по сметката в райхсмарки, а съгласно споразумението сумите в левове, които трябва да се предоставят за нужди на германската войска, първоначално възлизат на около 500 милиона лева. При необходимост, след съгласуване с българското правителство, се допуска възможност да бъдат отпуснати и допълнителни суми.

Накратко казано, всички разходи по пребиваването на немските войски в България се поемат от българския бюджет, като таванът за тях не е изрично закован, а им се дава възможност да растат до небесата. И немските бойни другарчета не закъсняват да нахлуят през едва открехнатата вратичка.

 

Вместо предвидените 500 млн. лв., от февруари 1941-ва до септември 1944 г. те изтеглят от БНБ 7,039 млрд. лв. 
 

Германските войски започват да опоскват всичко, мярнало се пред очите им, и се снабдяват с хранителни и други стоки предимно от първа необходимост не с внос от Германия, както е договорено и подписано.

 

Не стига това, ами те  изпращат ежедневно колкото и каквито български стоки, най-вече хранителни, докопат, щото в родината им недохранването вече е ежедневие. 

Според злонамерени твърдения в някои дни към нея пътуват към 200 хиляди колета.

Какво, че това е изрично забранено от спогодбата «Нойбахер», а всеки износ е трябвало да се извършва от българското интендантство! 

Скоро истината става безпощадно ясна — немските съюзници ни ограбват безмилостно и безцеремонно, сякаш сме окупирана от тях държава, а не верен до глупост съюзник.

 Трагикомичното е, за капак на всичко, че не го правят чрез заплащане с техни пари и стоки, а с наши собствени, които българското правителство и Българската народна банка им предоставят от щедро по-щедро. Нещо, което намирисва не на осъществяване на национални идеали, а на ориенталски алъш-вериш. 

При всеки плах опит на българските власти да понамалят поне ограбването германците намекват, че чия ще бъде Македония след края на войната зависи само от тях. И намекът е бил разбиран съвсем бързо. Не ни е тема тук дълбоко засекретената тогава клирингова спогодба «Клодиус», но десетки милиарди лева България губи и от нея 

Страната ни изплаща и своята пропорционална част от дълга на Югославия към Германия, която ние, заради възвръщането на Македония към Родината, сме приели като наша.

Министърът на финансите Добри Божилов съобщава на министър-председателя Богдан Филов, че «исканията на суми за издръжка на германските войски в България постоянно се увеличават; за последното тримесечие те възлизат на 900 милиона, което за година би дало три милиарда и 600 милиона.» 

Нелегалната радиостанция «Христо Ботев» започва предаванията си от Москва на 23 юли 1941 г. и ги приключва на 22 септември 1944 г. от Москва. Тя отделя място и на хала на народа ни, една доста чувствителна тема и тогава. 

В «Христо Ботев» работят няколко от най-видните политемигранти комунисти — Васил Коларов, Вълко Червенков (отговорен редактор), Станке Димитров, Карло Луканов, Фердинанд Козовски и др. Гостува и Георги Димитров. Много чести теми са и тези за ограбването и разсипията, на които е подложена българската икономика. Периодично се изнасят и цифри.

 

На 9 декември 1941 г. в своя коментар «Германия ни дължи 10 милиарда лева» Вълко Червенков съобщава, че «Германия дължи на България 10 милиарда лева и че курсът на германската марка изкуствено е покачен на 39 лева…» 

Само три дни по-късно в коментара си «Хитлеристите обират нашите селяни, но чуват, че под краката им бухти вулкан» Васил Коларов потвърждава тази цифра от 10 милиарда. На 30 декември същата година в коментара си «Нашите финанси» Вълко Червенков съобщава, че дългът вече е 11 млрд. лева, а сумата банкноти в обращение се е увеличила 3 пъти и вече е достигнала 13 млрд. лева.

 В двата си коментара от 16 май 1942 год. с красноречивите заглавия «БНБ и германският дълг» и «Дългът на Германия към България» Васил Коларов смята, че сумата на дълга «не ще е по-малка от 15 милиарда лева», а в коментара си «Разковничето на «твърдите цени» е пресметнал, че тя далеч е надхвърлила 20 милиарда. А Вълко Червенков в коментара си «Какво нещо е клирингът?» твърди, че «по клиринговите спогодби хитлеристка Германия вече ограби нашата страна с повече от 20 милиарда лева.»

 

На 5 август 1943 г. Васил Коларов отново изнася в ефира крайно нелицеприятното твърдение, че «за първото тримесечие на тая година Германия пак не ни е довнесла стоки за повече от 2 милиарда лева.»

 На 9 декември с.г. Рубен Леви в коментара си «Четири лъжи на Добри Божилов и Шишманов» задава риторичния въпрос:

 

«Кой ще плати на България 20-те милиарда лева, които Германия ни дължи, след поражението на Германия?»

 

А на 6 юли 1944 г. същият водещ в коментара си «Багряновщината на думи и багряновщината на дело» отново сипва сол в раната:

 

«Нима не е факт, че и сега, при Багрянов, въпреки грамадния дълг на България от 30 милиарда лева и въпреки обстоятелството, че германците се отказват да внасят индустриални стоки в нашата страна, наши храни и сурови материали продължават да се изнасят в Германия в кредит, т.е. фактически безплатно? Нима не е факт, че и новата реколта е обявена под възбрана, почва да се реквизира, и че една грамадна част от нея е предназначена да бъде изнесена, пак в кредит, в Германия?»

 Но държавните ни мъже нямат нужда някое «чуждо вражеско» радио да ги информира какво е положението с финансите на държавата. Наясно са си до немай-къде. Много скоро след влизането в сила на наредбата «Нойбахер» нещата се влошават дотам, че българското правителство постоянно се занимава с приложението й. Министърът на външните работи Шишманов често поставя въпроса пред германската легация, но резултатът е никакъв — германците просто не му обръщат внимание, въпреки че обещават щедро да отстранят пропуските и нередностите.

Заплахата от фалит на държавата

вече ни е захлупила и външното министерство събира кураж, като се одързостява да изпрати на германската легация на 12 ноември 1942 г. вербална нота №1153, в която се настоява да се прекратят нарушенията по спогодбата «Нойбахер» и да се засили контролът по изпълнението й, като министерството поема задължението да се задоволяват в бъдеще в максимален размер нуждите на германските войски. В т. 1 на нотата са записани такива констатации, които почти по нищо не се различават от тия, изнасяни по радиостанция «Христо Ботев», и заради тях българското правителство е могло да бъде осъдено на смърт, и то по ЗЗД, още тогава:

 «…Българското правителство констатира, че тези постановления на спогодбата «Нойбахер», които имаха за цел, както това е казано в самата спогодба, «да се предотвратят смущения на стопанския живот в България» и да се поддържа «нисък размер на банкнотното обръщение чрез възможните уравнителни начини за плащане в България», както и «да се предотврати изнасянето на български платежни средства в чужбина», не са спазвани от страна на германските войски в България, които според проверени от компетентните български власти сведения в много случаи са доставяли хранителни продукти и други материали не чрез посредничеството на Българското главно комендантство, а чрез разни търговски фирми и частни лица.
Този начин на снабдяване на германските войски има безспорно последствие едно сериозно разстройство, предизвиква увеличение на цените, отнема на правителството възможността за техния контрол и съдейства за развитието на черната борса…»

 Но огромните финансови инжекции продължават дори и през 1944 г. С писмо №529 от 8 април 1944 г. германският войскови интендант в България отправя ново искане за още 733 милиона лева за тримесечието април-юни. На 19 юли, по-малко от два месеца преди катастрофата, министър-председателят Иван Багрянов не проявява дори капчица мъжество и парафира финансовия превод. Като за последно сбогом.

 А въпреки че почти всичкият юфт (кожа), който в царството се използва само за войската, го е хванала тотална липса, можете и сами да се сетите по каква причина, на 3 юли същия месец министърът на войната Иван Русев издава заповед №241, в която се заповядва войниците да носят налъми, дървени сандали, терлици или да ходят боси… Това вече е наистина скандальозно.

 За да се улесни Министерството на външните работи и изповеданията в преговорите му с германската легация, Министерството на войната му изпраща на 2 февруари 1943 г. писмо със сведения за ограбването на стоките от вътрешния пазар, за контрабандния износ и рязкото повишаване на цените, причинени от германските войски.


Само три примера:

 «…3. На 16 и 17 т.м. германски офицер и войници от Военното транспортно комендантство в София натоварили на спирка «Бърдарски геран» 10 чувала с месо. Това съобщение дава началникът на ж.п. гара в гр. Бяла Слатина. На същия германски офицер е издадено преносително свидетелство за 40 гъски, 40 пуйки и 100 кокошки от ветеринарния лекар…»
 «С №49281 от 8.Х. 1941 г. Главното комисарство съобщава, че германските войски (г.в. — б.а.) са се снабдявали със сапун в големи количества направо от пазара, а не по установения ред — чрез Централата за нарочни доставки. Закупени са били 3000 броя тоалетни сапуни и от 8000 — 10 000 килограма сапун за пране направо от пазара в Скопие…»
«Вагон №30172 «Хановер» е бил натоварен с 1100 авиаторски комбинезона и 40 пакета с най-различни стоки и припаси, като шоколад, масло, сланина и др. За случая е съобщено на столичната полиция.»

 

Давид Коен в своето уникално изследване «Финансирането на германските окупационни войски в България и отражението му върху народното стопанство (1941-1944 г.)», освен че изнася на повърхността десетки безпристрастни документи, ни потапя и в потайностите и емоциите на бедствието:

 

«Средствата, изплащани за храна на един германски войник, възлизали на 83,17 лв. дневно без стойността на хляба и на трайните продукти (док. 31), докато п ъ л н и я т дневен оклад на българския войник през 1942 г. възлизал на 30,37 лв. за обикновена месна дажба и на 50,37 лв за усилена месна дажба…
Общият размер на сумите, които се плащали за издръжката на едно лице от германските окупационни войски, през 1942 г. възлизал на грамадната цифра от 10 311 лв. месечно. За баснословния размер на тази цифра може да се съди от обстоятелството, че в същата година един български пълномощен министър в легация получавал заплата от 8560 до 9900 лв.; през 1943 г. — от 10 600 до 12 800 плюс 2000 лв. представителни пари, а през 1941 г. един български генерал, командир на дивизия, получавал от 10 100 до 10 550 лв. В същото време един текстилен работник получавал средна надница от 52,20 лв., което месечно при 25 работни дни прави 1305 лв., или осем пъти по-малко от издръжката на един германски войник.»

 

Издирените от Давид Коен финансови документи показват, че за времето от 1941 до 1944 г. германците изтеглят от БНБ общо 7 039 000 000 лв., а общото клирингово салдо с Германия към 9.ІХ 1944 г. възлиза на 23 641 456 540 лв.

 

В какъв размер са щетите, нанесени от клиринговата спогодба «Нойбахер»?

 

Проф. Евгения Калинова изнася пред журналиста Милен Вълчев във в. «Хасковска Марица» в броя му от 2 септември 2015 г., че съгласно Парижкия мирен договор обаче България може да си потърси вземанията от Германия, натрупани до 1939 г., т.е. до началото на Втората световна война, но че нямаме право да искаме да ни се върнат натрупани дългове по време на самата война. И че задлъжнялостта на Германия към България е много повече от 100 милиона марки.

 

Иван Костов като финансов министър в правителството на Димитър Попов отправя искане за преговори и изясняване на дължимите суми от страна на Германия, но тя отказва да води преговори; но това не й пречи да си изиска от нас дълга към бившата ГДР.

 

Различни суми се споменават в различните източници — една от друга по-стряскащи.

 

В том 9 на академичното издание «История на България» се посочва, че към септември 1944 г. Германия натрупва задължения за «колосалната сума от над 38 милиарда лв. (само по клиринга са над 26 милиарда лв.), от които към частни български лица 2 милиарда лв.»

 

Народните съдии от Х състав на Народния съд в процеса срещу ръководството на БНБ не произнасят нито една смъртна присъда. С 15 години строг тъмничен затвор е удостоен управителят й Кирил Гунев, срещу д-р Петър Косев, подуправител, е произнесена 10-годишна присъда, а останалите директори на БНБ получават от 1 до 3 години строг тъмничен затвор.
Народното обвинителство твърди пред съда, че салдото в наша полза от райхсмарки е равно на 23 938 000 000 лв.

 В Окръжно №11 на Отечествения фронт от началото на 1945 г., във връзка с вътрешния заем за свободата, подписката за който ще се открие на 15 февруари с.г., се изнася още по-шокиращата цифра от 75 милиарда несъбираемо вземане от Германия и 15 милиарда дефицит.

 Парижкият мирен договор 1947 г. слага край на надеждите на България, че Германия ще си изчисти борчовете към България. Очевидно победителите във Втората световна война са изпаднали в голямо мислене какво да решат в тази сложна ситуация. Репарациите, които фашистка България трябва да изплати на Гърция и Югославия, възлизат на огромната тогава цифра от 70 милиона долара, а задълженията на Германия към България са многократно повече. Ако те приемели решение, с което да ни се изплатят дълговете, това означава, че България ще излезе с голяма печалба от войната.

 

Решението е безмилостно

 

Според чл. 26, т. 4 на Парижкия мирен договор с България от 10 февруари 1947 г. тя се отказва да претендира към Германия по отношение на «дългове, всякакви междудържавни претенции по отношение на сключени споразумения в течение на войната и всякакви претенции за загуба или вреда в резултат на войната.»





Гласувай:
7



1. germantiger - ...
17.01.2019 13:21
Гърдев не е написал изследване:

КАК ИЗМАМИХМЕ И ПРЕДАДОХМЕ ГЕРМАНСКИТЕ НИ СЪЮЗНИЦИ В ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ

а "статия" с такова заглавие напълно подхожда на българските мерки и теглилки, които винаги или почти винаги ползват тези квалификации към всички свои съседи или бивши съюзници и врагове навън

също така гърдев не е написал изследване със заглавие

КАКВО НИ ДАДЕ ГЕРМАНИЯ КАТО СЪЮЗНИК

а аз твърдя, че то е повече от загубеното или дадено насреща от царство България

Гърдев е пропуснал със сигур ност и друго, а иемнно

със смъртта на малко над 1000 германски войници са победени Сърбия и Гърция - вековни врагове на България, нещо което България не успя и не постигна във Втората Балканска война и в Първата Световна война
цитирай
2. get - Диляне - прощавай, ако ти се стори В СТРАНИ ОТ ТЕМАТА - но Въпрос/и/отговор: Кой докара Хитлер на власт?
17.01.2019 18:13
Цитат(и):
"Ялмар Шахт с 1926 года тайно поддерживал радикальную партию НСДАП Адольфа Гитлера. Покинув «Рейхсбанк», Шахт стал основным связующим звеном между могущественными, но скептически настроенными крупными немецкими промышленниками, промышленными магнатами Рура и крупнейшими зарубежными финансистами, особенно лордом Монтегю Норманом. ...
Поддержка Гитлера в Британии осуществлялась на самом высшем уровне. В ней участвовал не только премьер-министр Британии Невилл Чемберлен, печально известный «Мюнхенским сговором» 1938 года, позволившим армиям Гитлера двинуться на восток в Судетскую область. Близким советником Невилла Чемберлена был Филип Керр (ставший впоследствии лордом Лотианом), один из участников «Круглого стола» Сесила Роудса, о котором уже упоминалось выше. Лотиан поддерживал Гитлера, будучи одним из представителей печально известной «кливденской клики», также как и лорд Бивербрук, влиятельнейший газетный магнат Британии, контролировавший издание массовых газет «Дейли Экспресс» и «Ивнинг Стандарт». Однако, наверное, самым влиятельным на тот момент сторонником Гитлера в Британии был Эдуард VIII, король Англии.

Определенные влиятельные фигуры американского истеблишмента вряд ли могли не понимать, в чем заключается цель партии Гитлера. Высшие круги Уолл-Стрита и Госдепартамента США были неплохо информированы с самого начала. Еще до злополучного мюнхенского «Пивного путча» 1923 года представитель Госдепартамента США Роберт Мэрфи, находившийся в Мюнхене в соответствии с версальскими условиями оккупации Германии и ставший в послевоенное время центральной фигурой Бильдербергского клуба, лично встречался с молодым Гитлером при посредничестве генерала Эриха Людендорфа. Мэрфи, служивший в годы Первой мировой в Берне под началом Аллена Даллеса, собирая разведданные о Германском Рейхе, находился в Мюнхене вместе с другим влиятельным американским представителем, Трумэном Смитом, сотрудником американской разведки в Германии.
В датированном ноябрем 1922 года отчете вашингтонскому начальству Смит представил следующие рекомендации относительно группы Гитлера. Говоря о Гитлере, Смит утверждал: «Его основная цель — победа над марксизмом… и обеспечение поддержки трудящимися националистических идеалов государства и собственности…
Его движение стремится к установлению национальной диктатуры непарламентскими средствами. После прихода к власти он потребует снизить требования по репарациям до реалистичной цифры, но после этого обязуется выплатить согласованную сумму до последнего пфеннига, объявив это делом национальной чести. Для выполнения этой задачи диктатору необходимо ввести систему всеобщего обслуживания репарационных выплат и обеспечить ее поддержку всеми силами государства. Его власть в период выполнения репарационных обязательств не должна ограничиваться каким бы то ни было законодательным или народным собранием…".
Уже поздней осенью 1931 года на лондонский железнодорожный вокзал на Ливерпуль-Стрит прибыл человек из Германии. Его звали Альфред Розенберг. Розенберг встретился с главным редактором влиятельной лондонской газетой «Таймс» Джеффри Доусоном. В последовавшие несколько месяцев «Таймс» оказала движению Гитлера бесценную помощь в создании положительного облика в глазах мировой общественности. Однако самой важной встречей Розенберга во время первого визита в Англию в 1931 году стала беседа с Монтегю Норманом, управляющим Банка Англии и едва ли не самым влиятельным лицом мирового финансового мира того времени.
Когда после 1931 года барон фон Шредер и Ялмар Шахт обратились к ведущим промышленным и финансовым магнатам Германии за поддержкой НСДАП, первый вопрос обеспокоенных и скептически настроенных промышленников был такой: «Как международное финансовое сообщество, и особенно Монтегю Норман, отнесется к перспективе немецкого правительства во главе с Гитлером?» Готов ли был Норман в этом случае помочь Германии кредитами? Именно в этот момент, когда гитлеровская НСДАП получила на выборах 1930 года чуть меньше 6 млн. голосов, международная поддержка Монтегю Нормана, Тиаркса и их лондонских друзей имела решающее значение.

4 января 1932 года на кельнской вилле барона Курта фон Шредера Адольф Гитлер, фон Папен и фон Шредер заключили тайное соглашение о финансировании вплоть до захвата Гитлером власти партии НСДАП, к тому времени практически разоренной и обремененной огромными долгами. Еще одна встреча Гитлера с Францем фон Папеном произошла на кельнской вилле Шредера 4 января 1933 года. На этот раз был окончательно согласован план свержения правительства Шлейхера и создания правой коалиции. 30 января 1933 года Адольф Гитлер стал рейхсканцлером.

Последний визит Альфреда Розенберга в Лондон состоялся в мае 1933 года, на этот раз уже в качестве одного из представителей нового правительства Гитлера. Розенберг отправился прямиком в поместье Бакхерст-Парк неподалеку от Эскота, принадлежавшее сэру Генри Детердингу, главе «Ройял Датч Шелл» и едва ли не самому влиятельному бизнесмену мира. По информации английской прессы, между ними состоялась теплая и оживленная беседа. Впервые Розенберг встречался с Детердингом еще во время лондонской поездки 1931 года. «Ройял Датч Шелл» поддерживала теснейший контакт и обеспечивала поддержку немецкой НСДАП. "
- Това е написано от американец - Уилям Енгдал?
Книгата на този същият в момента е забранена от Руското правителство - тъй като подала в списъка със ... и т.н.?

- Четете умни книжки - сега му е времето! Защото идват отново сталинистите на власт - с тоталната цензура, сега наричана със странното име "език на омразата и разпалване на ..." ?
цитирай
3. leonleonovpom2 - Не си прав ,германтигър!
17.01.2019 18:20
С финанси не се занимавам, но няма как да се съглася ,че сме бити от сърби и гърци през двете войни
Яли са бой на поразия, включително и съюзните французи и англичани Без тях са били загубени ! Една от най-тежките загуби в историята на англичаните е именно от нас! И сме спечелили уважението им! това го знам от свидетел, не от книги! А иначе, не знам какво пише в книгите, които четеш, за междусъюзническата война, но гръцкия крал е молел за мир, армията му е била обкръжена и гладувала! А сърбите са били пред предаване Намесили са се румънците, с които война не сме водили и така са ги спасили
Ако беше България в истинските си граници, нямаше да има нужда от никакви войни и съюзници
Защото нямаше да има за какво да воюва! Известно е от памтивека, че ние за чужди земи не ламтим!
цитирай
4. rustam - През 1943
17.01.2019 21:39
Рясков, шефът на БНБ по това време, пише доклад до царя за това, че трезорите на банаката се препълнени с т.н. "райхсмарки" и няма какво да ги правят. Това на практика са едни хартийки, с които германците "плащат" българското жито, кожи и т.н., с които ги хрантутим. Помня, дядо ми, стар земеделец, разправяше как полицаи, придружени с германски войници са претърсвали имотите за последното зрънце жито, да го конфискуват за гадовете.
цитирай
5. germantiger - към леон
18.01.2019 10:49
леон, не четеш внимателно или си съчиняваш

ще ти повторя какво съм написал преди ден:

със смъртта на малко над 1000 германски войници са победени Сърбия и Гърция - вековни врагове на България, нещо което България не успя и не постигна във Втората Балканска война и в Първата Световна война

и така, налага се да поясня за теб

- България побеждава ли сърбия и гърция в междусъюзническата война - НЕ

- България побеждава ли сърбия и гърция в първата световна война - сърбия "евентуално да", но гърция категорично НЕ

- германия през 1941 г. за смепно кратко време сгазва сърбия и гърция - ДА

та с какво не можеш да се съгласиш - с историческите факти?

и да добавя - сърбите не са били пред предаване в междусъюзничексата война, евентуално са били пред предване в сръбско- българската

гръцкия крал няма една армия и то блокирана, но НЕ обкръжена в дефилето - съветвам те да правиш разлика между обркъжение, обхват и обход, както и между блокада и блокиране различни от обркъжение или котел - РАЗЛИКИТЕ СА ФУНДАМЕНТАЛНИ
цитирай
6. germantiger - и към диданов
18.01.2019 10:59
- забележи - аз не споря с инфото, защото нито съм вещ в темата, нито сам съм я проверявал и изследвал

- съмнявам се в така и по този начин изложеното инфо, но НЕ отричам неговата възможна истинност

- аз обаче очаквам пълнота и продължение от гърдев, каквото явно няма, зщаото това инфо го знам поне отпреди една година ако не и повече

...

иначе казано - ако другарите обичащи русия са българи, но не русанци, аз все пак имам германско обичайки германия - това ме оправдава и обяснява повече като "чуждопоклонник"

второ - любещите русия биха оспорили почти всички факти и истини срещу матушката, аз ако дойде дума НЯМА да оспоря бол германски престъпления и зулуми, както и не влизам в спор с това инфо тук

трето - желая обаче пълнота и другата страна на медала или монетата, а за другата страна не се говори и ВИЕ БЪЛГАРИТЕ СТЕ МИШОЦИ ДОРИ ПО СВОЯТА НАЦИОНАЛНА ТВ И КЪДЕ ЛИ НЕ

- в предаване на история бг се споменава бол пъти за македония по царско, но дума не се каза, че германците обединили или извоювали това

- в списания на бг легионери от царско време - списание излизащо сега години наред пак нищо - говори се за временно обединение с македония обаче как е стаанло това, от въздуха ли е паднало - мълчи се

и за да не се обиди някой от истината като зова българите мижитурки като историци след 1989 г. да спомена, че по-големи пуътки от германските боклуци днес няма, но германците ги направиха боклуци нарочно, докато вас ви надуваха по червено време като его и история и митове, но вие сами си станахте или бяхте често боклуци

ей това е болната истина - поне сет шушумиги, не сте путки, това поне е успокоение за вас
цитирай
7. germantiger - +
18.01.2019 12:10
не войната срещу тях не е спечелена

нито си стигнал белград нито си им заел територията

явно не знаеш тези поне фундаментални за войната цели - на всяка война която парализира врага

стигнал ли си атина - не
стигнал ли си протоците и островите - не
ликвдиирал ли си почти всички гръцки войски - не

заел ли си територията на гърция - не
на сърбия съо не си я заел въвв тората балканска

да си пише и въобразява всеки или някой може всичко, но реалностите са други

и то историята го доказва

пред германия капитулират и едните и другите, пред българия никой в онези войни то и за това е имало причина не само политически причини, а и защо са нужни някакви прегопвори - бий ги на чисто и докрай и никакви преговори няма да имаш, за да имаш такива преговори просто не си ги бил, нито ПЪК ВОЛЯТА ИМ ЗА ВОЙНА СИ ПРЕКЪРШИЛ
цитирай
8. germantiger - на лс
18.01.2019 12:37
ОТ ЛЕОН

Германтигър, говоря за междусъ...
Германтигър, говоря за междусъюзническата война! Какво означава гръцкия крал унизително да моли за мир, а сърбите да са обклръжени? Само намесата на Великите сили е променила хода, с включването на Румъния На която война не е обявявана!
Който моли за мир, значи се признава за победен, не е ли ясно?
На който предстои да се предаде, значи също признава ,че е победен!
Ако трябва да съм точен Де факто войната е спечелена, загубена е де Юре
Ако не е така ,обясни ми, защо документът имаше забрана да се разпространява?Аз съм го държал в ръката си, после го върнах, след като го прочетох, да не вземат да го издирват
Изпратено: 12:24 От: leonleonovpom2
Изтрий | Отговор


ОТ МЕН

ти си дете в това с войните

молил някой за мир - кой моли, къде в твоите митове, как ще те моли за мир и едновременно с това ще се водят преговори в букурещ

МОЛИШ ЗА МИР ЗА ДА БАВИШ

МОЛИШ ЗА МИР ЗЬА ДА СЪБИРАШ ОЩЕ И ВТОРА ВОЙСКА

МОЛИШ ЗА МИР ЗА ДА ЗАБЛУДИШ ВРАГА

сърбите не са обркъжени

блокирани и то с възможност за отстъпление са гърците в кресненското дефиле

има огромна ралзика мджу о бкръжени и "полублокирани"

преввзел ли си териториите на тия държави - не

са ли тези територии резервоар за войски и продължаваща съпротива и нови сражения - да

питай гър ците и сърбите и им кажи твоите митове чес ги бил но прегповорите са ги спсили - ще ти кажат категорично не

и именно повтарям - днес за втори път ти повтарям азбучни истини - КОПГАТО БИЕШ НЯКОЙ ОКОНЧАТЕЛНО И КАТЕГОРИЧНО ЗАЕМАЙКИ ПОЧТИ ЦЯЛАТА МУ ТЕРИТОРИЯ, ПЛЕНЯВАЙКИ ИЛИ ЛИКВИКДИРАЙКИ А НЕ ПРОСТО БЛОКИРАЙКИ ВОЙСКИТЕ МУ - ТОГАВА

ПОВАТЯРМ ПАК ТОГАВА

ТОГАВА ТРЕТИ ПЪТ
ТОГАВА ЗА СТОТЕН ПЪТ НЯМА ПРЕГОВОРИ

наличието въобще на преговори и молби показва че това не е финала и не е окончателната ти победа

честно издразни ме
Изпратено: 12:30 От: germantiger

Re: Германтигър, говоря за междусъ...
как може елементарени неща да не виждаш, да не знаеш и да повтаряш сламки и потенции в историята които не са станали реалности именно защото са били неокончателни и некатегорични
Изпратено: 12:31 От: germantiger

Re: Германтигър, говоря за междусъ...
толкова ли е сложно да разбереш, чер КОГАТО ГЪРКА И СЪРБИНА ТИ ПРЕДЛОЖАТ ИЛИ ПРОБУТАТ ВРЕМЕНЕН МИР, КОГАТО ТЕ МАМЯТ С НЯКАКВИ ПРЕГОВОРИ И МОЛБИ

ТО ТЕ ЩЕ СЕ ПРЕГРУПИРАТ И РЕОРГАНИЗИРАТ И ЩЕ ТИ ДОЙДАТ И ЩЕ ТИ ВЛЯЗАТ ПАК СЛЕД СЕДМИЦА ИЛИ ДВЕ

копгато им вземеш територията, когато им вземеш столицата и символа

едва тогава няма какво те да те молят и да те лъжат или печелят време

тогава като ги биеш ти

ПОВТАРЯТМ ТИИИИИИИИ


ТЕРТИ ПЪТ ТИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ

ЩЕ ИМ НАЛОЖИШ МИР КАКЪВТО ТИ ИСКАШ

не те да молят - ти ще налагаш и ти ще определяш условията на този или онзи мир

ей богу наивник в занаят война
Изпратено: 12:35 От: germantiger
цитирай
9. didanov - здравей германец
18.01.2019 13:32
всеки има право да се съмнява, но в случая нещата са пределно ясни - подобно на съветските войски, немските войски в България не се държат подобаващо съюзнически, а се опитват с всякакви средства - преди 41 с пропаганда, икономическа обвързаност и празни обещания след 41-ва със заплахи, извиване на ръце, и голи лъжи да ни" изтискат като лимон" за своите нужди във войната.
Наистина впечатляващо е, че германците дават по-малко от 2000 жертви в бойните действия срещу сърби и гърци, но "германската машина" е била непобедима за момента и едва ли може да се сравнява по въоръжение и опит с младата българска войска по време на Балканската и ПСВ. Смятам, че по боен дух българите превъзхождат всичките си съседи и през трите войни.
цитирай
10. didanov - здрасти гет интересно четиво
18.01.2019 13:42
според мен Запада подпомага Хитлер и хората му поради няколко причини:
Англия поради прекомерно засиленото влияние на Франция след ПСВ, а в последствие и поради пронацистките възгледи на някои управляващи кръгове в страната
Америка - главно поради икономическите причини
за Франция можем да кажем поради голямата корупция на хората по върха
но общото, което ги обединява е страха от Сталин и комунистите.
Сталин от своя страна също имал интерес Хитлер да дойде на власт поради реваншистките настроения в Германия след ПСВ и възможността да влезе на бял кон в Европа, ако капиталистите започнат да се избиват един други.
цитирай
11. germantiger - ЛЕОН, ЩЕ СЕ ОПИТАМ ДА ГО ОБЯСНЯ ПО-ЯСНО и "спокойно"
18.01.2019 13:45
- боя който са яли англичаните при дойран не е нещо изключително или революционно - срещу позиционна отбрана такъв бой са яли почти всички с малки изключения в настъпление в онази псв

- повтарям английското поражение, което забележи не е завършено като крайна победа - крайна победа би било след това бг настъпление което да вземе солун, да премине проходите в гърция и да си открив пътя към пелопонес - ето това е погром и победа ссъс стратегически последствия

- българската победа е в тактически мащаб или с оперативен, но не преминава в оперативно развитие за да я наречем такава, българската победа не е изключителна - подобнио портажения търпят англичаните и на запад, както и почти всеки друг срещу позиционна отбрана и полева дори фортификация и картеч

това е истината - забележима победа, голямо постижение, но не чутовно, не революционно и не изключително какъвто ранг му приодават българите за пореден път надувайки мит и кефейки се да, буквално кефейки се че са били някой който те наричат голяма нация, народ, империя или велика сила

......

сърбите и гърците през втората балканска не са бити - сърбите са отблъснати, пресирани, гърците са блокирани ит о с ИЗХОД ЗА ОТСТЪПЛЕНИЕ в кресненското дефиле - иначе казнао те НЕ са обкръжени, те не са избити и унищожени, нито пленени

вероятно гърците щяха да бъдат разбити и част от тях пленени, но !!!

- териториите на сърбия и гърция не са превзети от бг войски и ти как мислиш - знам че можешп да мислиш, та казвам ти - мисли!

- сърбите и гърците нямаше да спрат, нямаше да се предадат, тия сврепи българоомразници щяха да съберат и привлекат още войски, дори биха започнали партизански действия, нима мислиш, че гърция би капитулирала или загубила войната губейки една армия в дефиле

- нима мислиш, че сърбите биха се отказали от бой без дори да си застрашил белград или портовете им на адриатическо, нима мислиш, че гърция с недокоснат пелопонес е готова да падне ?! ?! ?!
цитирай
12. didanov - Рясков, шефът на БНБ по това време, ...
18.01.2019 13:46
rustam написа:
Рясков, шефът на БНБ по това време, пише доклад до царя за това, че трезорите на банаката се препълнени с т.н. "райхсмарки" и няма какво да ги правят. Това на практика са едни хартийки, с които германците "плащат" българското жито, кожи и т.н., с които ги хрантутим. Помня, дядо ми, стар земеделец, разправяше как полицаи, придружени с германски войници са претърсвали имотите за последното зрънце жито, да го конфискуват за гадовете.

Д-р Петър Гудев - политик и държавник
В спомените си разказва, че германските войници са се разхождали навсякъде с пачки нови новенички български пари и предлагали на двойна цена да закупят всякакви хранителни продукти. Селяните били наистина изключително щастливи и всеки събирали всичко, каквото може да продаде на щедрите германски войници, а те от своя страна изпращали всичко с колети вкъщи.
Оказало се обаче, че германците притежавали тайна печaтница за печатане на български банкноти, което и обяснявало голямата щедрост...това довело бързо до такава бърза инфлация, че иначе благодарните селяни започнали да проклинат зад гърба германските войници....
цитирай
13. didanov - редактиран коментар от германеца
18.01.2019 14:04
както казах няма да толерирам обиди и вулгарен език
"сърбите и гърците имат пред себе си бол варианти

- да продължат войната, зщаото техните центрове и жизненоважни невралгични региони не са застрашени тогава от българите

- базата като територия и народ не е взета от българите - те имат дмеографския мобилизационен и икономически ресуср да продължават още и още

ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛ ЛЕОН ЧЕ СА ЯЛИ БОЙ...

АМИ ГЕРМАНЦИТЕ СМИЛАТ ОТ БОЙ РУСНАЦИТЕ ПРЕЗ 1941 Г, НО НЕ ПОБЕЖДАВАТ НАЛИ, руснаците яли бой както гърци и сърби никога не са яли та яли, но вземаш ли москва - не, вземш ли им територията от която набират контингенти - не- да се евакуираш, да печелиш време, да се реораганизирапш, да събереш войски, да намериш нови съюзи, нови решения, да приспиш врага

- и да сключиш мир, то този мир може да бъде нарушен от същите тия само след седмици, месец... КАК МОЖЕ ДА ТВЪРДИШ ЧЕ ЕДНА ВОЙНА Е ПОЧТИ СПЕЧЕЛЕНА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НИТО СИ ЗАЕЛ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ, НИТО СИ ГИ ИЗТРЕБИЛ КАТО АРМИИ, но на теб така ти се иска да мислиш и веярваш, да си велик, почти победил, на крачка от успеха и там някакви гадни политици са се осрали - те са се осрали безспоирно, но войната не се печели от днес за утре особено на балканите където народите са мотивирани да се колят до последен дъх

...

каква е разликата с германия 1941г

- геманците бият цяла гърция, дебаркират дори на маса острови, заемат всичко пелопонес, атина, всичко И НА ГЪРЦИОТЕ СЪЩО ИМА КОЙ ДА ИМ ПОАМАГА - АНГЛИЧАНИ С АВИАЦИЯ, БРОНЯ ПЕХОТА - гермацните бият и тия англичани които са там в гърция самата

- германците завземат двете столици - белград и атина, германците покриват почти всичките територии на двете държави

вземат близо милион в плен, псоел правят грешки да ги разпуснат итн, това за партизанската война е друга тема след това

- германия заема територията откъдето гърк и дърбин могат да набират войски

- германия заема оръжие, скалдове, центрове, бази всичко

ЕТО ТОВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПОЖЕЛАТЕЛНА ПОБЕДА И ИСТИНСКА, РЕАЛНА ТАКАВА

НИКОЙ НЕ МОЛИ И НЕ ВОДИ ПРЕГОПВОРИ

ГЕРМАНЕЦА РЕШАВА КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ МИРА СЛЕД КАПИТУЛАЦИЯ

ЕТО ТАКИВА ПОБЕДИ ОТМЕНЯТ МОЛБИ ИЗМАМНИ, ВАРИАНТИ, ПОТЕНЦИИ - КОГАТО БИЕШ ПО ТОЗИ НАЧИН ТИ НАЛАГАШ МИР И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ"
цитирай
14. germantiger - към диданов 1
18.01.2019 14:05
9. didanov - здравей германец
13:32
германците дават по-малко от 2000 жертви в бойните действия срещу сърби и гърци, но "германската машина" е била непобедима за момента и едва ли може да се сравнява по въоръжение и опит с младата българска войска по време на Балканската и ПСВ. Смятам, че по боен дух българите превъзхождат всичките си съседи и през трите войни.

ТИ НЕ СПОРИШ В НИЩО ОТ ТОВА С МЕН

ТИ ОБЯСНЯВАШ ИЛИ ДООБЯСНЯВАШ ЗАЩО ТОВА СТАВА РЕАЛНОСТ

аз бих могъл да го обясня в цяло есе, както вероятно и ти

аз показвам фактите, обяснението не отменя фактите - просто сочи пътя до тях
цитирай
15. germantiger - към диданов 2
18.01.2019 14:12
пак повтарям - не съм излследвал и не съм запознат с темата за германското съюзничество

имам пълното право да се съмнявам в поднесеното зщаото знам как българи поднасят история - винаги като жертви, а всички други са им черни

нещо повече - гърдев може да се е ползвал от червени писания по "онова време"

...

НО ТЪЙ-КАТО КОНКРЕТНО И ПО КОНКРЕТИКА НЕ МОГА ДА КАЖА НИЩО - ОК, ДОРИ ДА ПРИЕМА ВСИЧКО НАПИСАНО ОТ ГЪРДЕВ И ПОСТНАТО ОТ ТЕБ

дойде ли на моя потпреди ден

какво писах преди ден - всички са тарикати, но германците са как да кажа - по-коректни в отношенията със своите съюзници

и ако ти диданов беше запоизнат с войните, не само с тази война колкото аз щеше да видиш колко по-коректни са били германците не само с българи, а с бол други съюзници

нима ще отречеш, че германия дава на царство България най-много, макар за жалсот кратковременно, зщаото губи войната, не че е искала да я загуби нали

дойде на моето заявление оптпреди ден - всеки си гледа своя интерес

просто в културата на германеца като начин на правене на нещата има повече коректност към другия - хайде сега претегли какво германия дава и какво германия взема

претегли какво руснаците вземаха от бг какво даваха

претегли какво днес американците вземет или дават

ще стигнеш до извода - германия е била на-близо до що-годе коректен съюзник

И НЕ ЗАБРАВЯЙ ДРУГИ ЕДИН РЕЗУЛТАТИ И ИЗВПОДИ

БЪЛГАРИЯ Е ПРЕДАВАЛА СЪЮЗНИЦИТЕ СИ НЕВЕДНЪЖ, НО ЗА ТОВА ТЕМА НЯМА НАЛИ
цитирай
16. didanov - аз не виждам никаква коректност
18.01.2019 17:20
в това да ощетяваш свой "съюзник" по всякакви възможни начини.
Човек или коректен или не, няма средно положение.
Според мен и руснаци и германци се възползват от нашата наивност, разединение на фили и фоби, алчност, борба за власт и несбъднат идеал по най-добрия възможен начин. В този смисъл целта ми е не да се оплаквам какви сме били жертви - напротив - на нас българите трябва най-накрая да ни стане ясно, че България няма приятели, България и българите трябва да имат само интереси, а те в повечето случаи са да лавираме умело между Изтока и Запада. Един път ще сме със Запада, друг път с Изтока, но винаги, когато техните интереси съвпадат с нашите. Просто и ясно!
цитирай
17. didanov - Германия първа предаде България като съюзник
18.01.2019 17:44
1. още в началото я обвърза така силно икономически,че България стана неспособна да води самостоятелна външна търговия
2. Германия излъга България, че влизането ни в пакта ще бъде само заради транзитното преминаване на германските войски за Гърция - впоследствие германските войски и издръжката им стана непосилна за страната
3.Германия ни върна Южна Добруджа, но забрави да върне северна Добруджа, също населена предимно с българи - защо - за да пази рафинериите в Плоещ
4. Германия не ни беше обещала Македония - едва след като сърбите се отказаха от пакта Македония ни беше дадена за разлика от Южна Добруджа за администриране - тоест българската държава се задължава да поддържа реда в Македония, да издържа и подпомага намиращите се там или преминаващи немски войски, без има правото да разполага с природните богатства на страната. Македонските евреи нямаха статут на български граждани и бяха депортирани
4. Германия ни даде Тракия пак само за администриране
5. Германия имаше пръст в убийството на цар Борис, защото се нуждаеше от марионетно правителство, а не от равноправен съюзник
6. Германският посланик в България (41-44г.)Бекерле признава, че след смъртта на царя Хитлер му заповядал да организира или марионетно българско правителство или военен преврат за пронемска диктатура (начело с Ал. Цанков)
7. Германия първа наруши съюзните отношения пленявайки на 3.09.1944г. с измама няколко български дивизии от българския окупационен корпус в Югославия.
8. Германия "предаде без бой" своя съюзник България в ръцете на СССР
Така че кой кого предава е спорен въпрос
цитирай
18. germantiger - 1
18.01.2019 18:05
първо вие не сте навини, а хитреци и измамници

това е засвидетелствано за всички балкански народи, а и така се е оцелявало в турската империя и до момента българите са гешефтари и измамници по цял свят като често са замесени във всякакво източване на кредитни карти например

разбира се, наред с тия страни в балканския манталитет (който е факт) битуват и много други съвестни българи работещи примерно и за пример по целия свят

...

1. напротив - българия се обвързва с германия по естествен път след като именно германия е най-силната на континента, маса бг студенти учат и ползват германския опит и униветситети, например много бг архитекти са германски възпитаници градили българия - за семтка на това българия не дава нищо на германия в подобна светлина или насока, но да се върна на обвързването - българия няма как да продава на изток земеделската си продукция поради житницата в украйна на изток и дори когато има глад поради съветската власт, поляци, румънци и унгарци сами се изхранват и като пазар не са така огромни като германския, британците владеят света и няма как да ядат за бг сметка итн итн - иначе казано обвързването е двояк процес и само един наивник или манипулатор може да го вмени като германска вина

2 издръжката на германците никога не е била непосилна за българия, дори червените не твърдяха това и тук не иде реч за твърдения а за факти, по време на войната в цяла европа има проблеми с продоволствието, а българия като невоюваща има най-малки проблеми и това е защото вместо нея воюва германия впрочем, нямам представа какви са били клаузите като покана за пакт - давай и ги цитирай с източници, защото иначе твърденията ти стават голосвлони като при случая цончо родев например

3 германия не е длъжна да помни нищо българско, както и българия нищо германско, а про по българия не е върнала една буца германска пръст дори нейде, в южна и северна добруджа живеят и много , повтарям много румънци - какво са преброяанията тогава офииални за българи и румънци- дай сурс
цитирай
19. germantiger - 2
18.01.2019 18:15
3 в северна добруджа няма рафинерии или добив на нефт, той е около плоещи или както му казвате плоещ и е чисто румънски, близо до него е региона зибенбюрген където впрочем живеят германци от векове, вкл. и сега, а още по на север в трансилвания отвъд карпатите и унгарци - дори и това да бяха бг земи, а те не са, то германия с право би пазила нефта, който е необходим на нея, а на съюзник като българия явно не може да се разчита - това се вижда и в хода на войната, когато българите не изпращат войник на изток

4 лично аз не съм трогнат от съдбата на македонските евреи, защото те обикновено са били през вековете с циганите турски авангард или прослойка представена от етнос богатеещ за сметка на другите - действително българия няма вина за депортацията и тя е дело германско - нямам преддстава какво е общеавала или предлагала германия и дали македония е предвидена, съмнявам се в твоите думи, но дори да си прав аз не виждам проблем - германците губят своя кръв, забавят кампанията си срещу ссср, побеждават сърбия ио с нищо не са длъжни да дават нещо на българите въпреки че историеската справедливост предполага тези земи да бъдат български и те са дадени за администриране

доколкото знам в македония влизат бг войски, строят се читалища, УЧИЛИЩА, иначе казнао започва бг пропаганда и както биха казлаи враговете на българите - промиване на мозъци в полза на българското - този процес за мен е естествен защото там живее основно бг население, но отново казвам - германия не е длъжна никому, както и българия не е длъжна никому - това че македония попада в бг сфера е плюс и за двете страни, тук дори германия дава повече и прави в полза на българия една огромна първа крачка - вероятно е щяло да има втора кракча след победа във войната

4 същото е положението с тракия, да добавя - германия дава на българите и няколко острова в егейско море които те не отказват, а напротив охотно вземат за свои, макар че леон спомена че българите не ламтели за чуждо
цитирай
20. germantiger - 3
18.01.2019 18:27
5 никой никъде не е доказал, че германия има пръст в убийство на цар борис - първо царя може да е починал от естествена смърт или здраволсловен проблем - това е явно второто - но интерес имат също руснаци и англичани, така-че обвиненията и още повече поднесени така като твърдение от теб показва едно ниово нехарактерно за теб, а най-вече грещящо срещу истината

когато някой някъде докаже кой е убил царя ако той е убит - тогва ние ще разберем кой го е ликвкдирал - русанци ли, германци ли, англичани ли или причината е друга

6 това е напълно нормално и естествено ако е истина - разбира се, че германия ще иска правителство близко до нея, но тя явно не получава такова - ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ ПОКАЗВАТ ЧЕ ТОВА НЕ СЕ СЛУЧВА и или някой фалшифицира бекерле или дори да е така, то не се реализира

дори това да беше реализирано - напълно нормално е една сила да се стреми да диктува на съюзниците си или дори да се намесва при тях - не е коректно, вероломно е, но е практика от древността до днес за жалост - да повторя - това с бг не става - виж след 9-и руснаците веднага започнаха с въвеждането на марионетки и постепенно успяха в рамките на по-малко от година

7 българия първа показва че взема предателски курс към германия - буквално "гонейки" германците от българия, българия първа желае германския съюзник да напусне и това е ясен знак който първи трови отношенията и поготвя почвата за бъдещеото предателкство което и историята потвърждава и става факт

пленяване на няколко дивизии е какво... празни приказки - къде и колко дивизии - няколко ще рече според от 2 до 10 ли... колко и къде - почти навсякъде българите са с числено превъзходство към германците, пленяване на няколко дивизии е изключително трудно особено когато германеца се изтегля и няма за цел да провокира създавайки си още врагове - когато дивизии се пленят то къде са лагерите за военнопленници, какво се случва с тези според теб дивизии

аз знам германци и българи се "разминават" има отделни стълкновения, другаде уважение
цитирай
21. germantiger - финално
18.01.2019 18:34
7 блокират се постове, населени места и то не цялостно, обезоръжават се някои части и подразделения, има много случаи на взаимно уважение и дори съжаление какъв ход са взели събитията и политиките, има и фантазии за пленяване или за пробив на българи воювали срещу 4 сс полицейска дивизия - защо това са митове или прсото точно казнао мерзки лъжи - защото в тия месеци 4 сс дивизия въобще вече не е на балканите

оставям настрана лъжите за германските загуби срещу българите по чевено време, след като в ново време архивите и източниците показват мче в отечествената война на българия в нейната първа и втора фаза приблизително за 1 германец са падали от 3 до 5 българи - особено в първата фаза - ако питаш аз мога да ти посоча къде съм писал това, върху какви основания или книги и източници, нещо комично - един от тия източници беше още по руско червено време, ама на руски, не на български и то фундаментален труд, който руснаците не са подменили та да съгласят с българските лъжи на лъжеисторици тогава

8 германия не е предала без бой българия и тук вече се изкушавам да те нарека жалък в това ти твурдение - отлично знаеш, че българия не желае да воюва срещу руиснаци никога, второ българия "поканва" германците да се махат от българия - е как очакваш да се бият като твоята воля е против това - ти не искаш да воюваш с руснаци, не им обявяваш война

българия тогава след като ссср обявява война, дори тогава българия е жалла и страхливо безчестна или пък хитра и непроляла своя кръв

по точка 8 предизвика моята усмивка и в точка 8 разбрах всъщност че всичко написано от теб е с цел контра мен в някои точки и контра германия но не и в полза на истината - особено точка 8 буди съалителна усмивка
цитирай
22. didanov - не си запознат с материята на икономическите отношения
18.01.2019 22:28
на България с Германия тогава така че по-добре не се мъчи. Ще кажа само перифразирано "след немския капитал винаги идва немския ботуш". Виж при руснаците май е обратното :)
че ти и един източник не си цитирал в твоите "романи", а искаш от мен.Няма проблем ще ги потърся, но съм сигурен че и тях ще подложиш под съмнение, защото авторът или бил руснак, или евреин или защо си мълчал за еди какво си, познаваме се все пак:)
Южна Добруджа е била моркова за магарето (българите) да повярват, че Германия сериозно желае сбъдването на българския идеал. Разбира се немски военни и народ може да е симпатизирал на българския народ но ще цитирам генерал Лудендорф за ПСВ в списание „Бизен унд Веер”: „Ако интересите на 70 милиона германци искат да се пожертват 6 милиона българи, то трябва да стане…” за ВСВ не е много по различно.
цитирай
23. didanov - все пак в някои мои постинги съм разглеждал
18.01.2019 22:30
темите - спомените на г-л Бойдев, за смъртта на Борис и др.
цитирай
24. didanov - В Македония се намира в септември ...
18.01.2019 23:39
В Македония се намира в септември 1944 Пета българска армия командвана от генерал Владимир Кецкаров заменил генерал Александър Попдимитров на този пост на 12 септември получава заповед за идтегляне към старите предели на България .Тя се състои от 14-та, 15-та, 17-та и 29-та пехотна дивизии и 1-ва конна бригада в Македония и Южна Сърбия.Още на 6 септември 1944 г. германски военни поделения атакуват, нападат и обезоръжават 14-та и 29-та пехотна дивизия а войниците са пленени и отведени във военнопленнически лагер намиращ се в Скопския затвор. На 10 септември 1944 г. германски военни части от изтеглящата се от Гърция група армии „Е“ заемат позиции около гр. Битоля и предявяват ултиматум за капитулация на командирите на Петдесет и четвърти пехотен битолски полк и Петдесет и пети пехотен охридски полк изтеглил се от Охрид преди това. Те самите са отишли на преговори с германците. Командирът на 55-ти пехотен полк полковник Никола Дренски отказва да се предаде и се застрелва в слепоочието, а командирът на 54-ти пехотен полк полк.Александър Цанев е пленен. Части на 54-ти пехотен полк и Четиредесет и пети пехотен полк завързват боеве с германците и успяват да разбеят обръча около тях и се разбягват в околните гори. В Битоля на 15 септември 1944 г. германците създават военнопленнически лагер. В началото на октомври 1944 г. германските военни части предприемат извозване с влакови композиции на част от военнопленници от българската армия в посока към Германия, а друга част са прехвърлени в скопския затвор където се намират и 30 италиански военнопленници пленени през 1943 г. След започналото през октомври 1944 г. настъпление на 1-ва и 4-та български армии в Страцинско-Кумановска операция и Брегалнишко-Струмишка операция германците разбират че скоро ще трябва да се изтеглят. При оттеглянето си те подкарват със себе си част от военнопленниците българи. На 13 октомври 1944 г. моторна колона на германците командвана от оберлейтенант Август Фогел, откарва 25 български военнопленници от Петдесет и пети пехотен охридски полк с колоната от камиони и зенитно артилерийски оръдия в посока Драч в Албания град също все още контролиран от хитлеристките войски. По време на пътуването колоната с пленниците спира в Охрид където българското население организира спасението на българските военнопленници, а когато германския комендант капитан втори ранг Баумгартен и оберлейтенант Фогел разбират за бягството заплашват да двигнат във въздуха града ако до 3 часа не им върнат военнопленниците. Населението отказва да ги върне а германския комендант поисква от всеки гражданин половин килограм злато за откупуване на военнопленниците и града от разрушение а общо трябва да се съберат 10 килограма злато което с много усилия е направено. По късно тези български военнопленници са спасени от югославски партизани, с които отиват чак до Сърбия откъдето през февруари 1945 г. се връщат в България и всички след кратък отпуск са изпратени на фронтав състава на Първа българска армия в Унгария и Австрия. В края на октомври до средата на ноември с настъплението на българската армия в Македония са освободени от военнопленническия лагер в Битоля и от скопския затвор над 5000 български военнопленници, а друга част от тях са овободени от германски военнопленнически лагери намиращи се в Унгария след настъплението на Първа българска армия през март 1945 г. Има и трета част военно пленници, които дочакват края на войната в лагери в Австрия и Германия и чак тогава са освободени от българските, съветките и англо-американските войски след капитулацията на нацистка Германия.
цитирай
25. didanov - прадядо ми е бил от пленените бъл...
18.01.2019 23:40
прадядо ми е бил от пленените български войници попаднали в конц. лагер Матхаузен Австрия
цитирай
26. didanov - е не само ти можеш да провокираш
18.01.2019 23:44
точка 8 е наистина интересна, жалко че няма много информация и подробности за това.
цитирай
27. germantiger - 1
19.01.2019 20:37
понеже за разлика от теб съм чел лудендорф на автентичния му език - тойй действително е почти българофоб - защо не знам, но ми направи впечатление, че много критично и брутално пише за българите, без да предлага особена конкретика в това направление, много семпло се аргументира

разбира се, че интересите на германия ако се нуждаят от жертването на съюзни каквито и да е ще бъдат жертвани

същото е с българските интереси които без проблем биха пожертвали небългари, това се случва още в лоното на българското като тукашно при крум например

германците и българите и всуички в този на ред на мисли политици и военни биха жертвали ЧУЖДИ НО И СВОИ ЗА ЦЕЛИТЕ СИ И това е правено много пъти в историята от кой ли не, поне аз се сещам от римляни до днес за всички с примери конкретни

така че в това няма нищо българомразко и изключително, защото българите са същите и биха направили същото - не са го заявили - няма и как от позицията на това, че не са велика сила, а и българите не се отличават с честност

...

дядо ти в лагера маунтхаузен - това ми звучи като опашата лъжа с която да впечатлиш, но разбира се, всичко е възможно, дори по възможно от художествените измислици на един цончо родев например

разкажи ако желаеш за дядо ти - колко германци е утрепал или някак страхливо се е оказал в плен, защо така?

...

посочи своите източници - аз чета русанци, евреи, всякакви, допри мога да ти отлиа доста руски автори на ниво например днес вкл. такива проруски и почти прокремълски

моите романи както ги наричаш са разсъждения, а ако ме попиташ за някакъв факт - давай питай смело за да ти кажа откъде съм го прочел, освен това аз съм далеч от таланта на родев в романистиката, скромен съм, повярвай ми

та повтарям - ти споменаваш конкретика, аз правя разсъждения върху нея, та източниците се искат от теб, източник на моите размисли е "черепната ми кутия", а ако те гложди някакво инфо споделено от мен - питай - не е срамно, досега защо не си питал

не се притеснявай въобще, кураж
цитирай
28. germantiger - 2
19.01.2019 20:46
БЛАГОДАРЯ ЗА КОНКРЕТИКАТА

тя е мед на душата ми!

изключително се радвам и съм горд, че е имало германци постъпили правилно с българите в случая - ЩЕ СИ АРХИВИРАМ С УДОВОЛСТВИЕ ТОВА ИНФО

постъпено е правилно със съюзник, който те гони, явно показва, че ще те предаде, а впоследствие започва военни действия срещу теб

тук гледам в голямото инфо си написал 6 септември, а преди ден беше написал 3 септември?

нали знаеш какво става на 5 и 6 септември - България ясно поклазва, че дори когато ссср обявява впойна, тя - българия ще бъде със свалени гащи и няма да се противопостави на червените

германците са много практични хора и естествено разбират, че не могат да разчитат на съюзниците си, следователно където могат е добре да ги блокират, обезоръжат или дори пленят

ако ти беше военен щеше да знаеш, че това е абсолютно оправдано - ако познаваш военни попитайки ги как се постъпва ако на пътя на ЖИЗНЕНОВАЖНИТЕ ТИ КОМУНИКАЦИИ действат, позиционират, или се намират бази и региони или локаии които НЕ СА ПОД ТВОЙ КОНТРОЛ, а с ненадеждни бивши съюзници, които са те прогонили от собствената им държава, не приемат да водят бой с твоя враг дори когато им обяви война и които предполагаш, че ще преминат като твои врагове/което и става - питай товй познат военнен как се постъпва, ама случайно да не споменеш за българи и германци, "ама моля ти се"

даже като питаш завърти ситуацията и кажи - така и така едни българи всеки момент виждат, че едни афганци ще ги предадат или минат на страната на брадатите в афганистан и нашия контингент там

ТИ СЕРИОЗНО ЛИ НЕ МОЖЕШ ДА РАЗСЪЖДАВАШ ВЪРХУ ТАКИВА СИТУАЦИИ ?????????????????????????????????????????????????
цитирай
29. germantiger - 3
19.01.2019 20:50
по въпроса за златото и заплахата населено място да бъде частично разрушено, защото цялото "да бъде в дигнато във въздуха е невъзможно" без да го контролираш цялостно залагайки система от експлозиви и то на няколко етапа

та за тази заплаха и златото - не е коректно, не изглежда ок като постъпка, но лично аз бих постъпил много по-брутално, тъй като не иде реч за мен и свободни разсъждения - тази постъпка граничи с военно престъпление - това в този случай да

..........

и така

разоръжаването и пленяването на бг части е ок от военна гледна точка, правило се е векове нареед и ще се прави ако те застрашават

жертването на свои и чужди за определена цел което само споменава лудендорф е ок - това се е правило векове наред и ще се прави

златото и заплахата за разрушение и кръв на мирни жители е военно престъпление
цитирай
30. germantiger - точката
19.01.2019 21:57
и така как стоят нещата

- за цар Борис все още няма виновен, ако въобще има такъв и е убийство - тук ничия вина не може да препишем - ни германска, ни руска, ни англо-американска - абсолютно

- за това, че добруджа или македония са дадени, недадени, примамки за да влезеш в някакъв пакт - ТИ СИ РЕШАВАШ БЪЛГАРИНО, твоето правителство - НИМА ОЧАКВАШ НЯКОЙ ДА ТИ ДАВА ПРЕДЛАГА ЗА КАКВО - защото те обича, шпалир да ти прави, да ти предлага някоя област и земя и то накрая с обичам те като посвещение или обяснение в любов - всеки има интерес, включително бъкгария - НЕ ЗАБРАВЯЙ - ПОВТАРЯМ - ВКЛ. БЪЛГАРИЯ СИ ГЛЕДА ХИТРО И НАГЛО ИНТЕРЕСА КАТО ВСИЧКИ ДРУГИ и именно поради бг интерес не праща войник на изток, именно поради тарикатски интерес не скъсва отношения със ссср цяла война, именно заради това не влиза в действителна война с него, когато ссср обявява

тогава българино на какво отгоре виниш другия за неговия интерес - ще виниш себе си също ако виниш другия и себе сви също ще наричаш лъжеш и предател ако наричаш някой друг че те бил ограбвал

- също така ти показах защо се разоръжават и пленяват или блокират части и ето го доказателството - самата история, реалността след това

ако германеца не бе разоръжил и пленил българите оттам, то тогава месе по-късно българите като обявяват война на германия какво става питам те, какво тогава щеше да се получи - ако германеца не бе разоръжил никой то тия бг части там щяха да бъдат в тила на германеца, щяха да започнат повечето то тях релана война срещу германците които щяха да са под два огъня с пробит тил - ТАКА ЛИ Е, ТАКА Е !

е сега какъв ти е проблема или ти искаш някой да е чистичък, херувим пред теб тарикатино, значи никой чужд българите да не ги пипва, да не ги бара исторически, все шпалир, все с любов да дава нещо, ако може с лафове за историческа мисия и съдба, вероятно и че дължи нещо на дънов или световната цивилизация, така ли

ами тогава ти що не дадеш нещо на германеца, щото като цивилизация дължиш нещо на Бах примерно
цитирай
31. didanov - ха за какво ми е да лъжа за прадядо ми
19.01.2019 23:43
ти да не лъжеш за твоя случайно?аз приех разказаното от теб за чиста монета, трябва ли да се съмнявам?
не знам как попада прадядо точно в плен, изобщо той е разказвал почти нищо на моите родители, за което наистина съжалявам. Било е някъде в Сърбия мисля, германците го пленяват заедно с няколко други другари. Подкарват ги на север към Белград. Руските и български части обаче настъпвали доста бързо, а броя на пленените е бил голям. Тогава германците започнали да ги товарят на транспортни шлепове след което ги потапяли в Дунава за да се издавят!!!Прадядо ми имал късмет защото бил определен за последния шлеп, който не успели обаче да потопят - а ги подкарали на север към Австрия, там е бил изпратен в Матхаузен. Какво е ставало там не е разказвал, но мога да си представя. Накрая биват освободени от американските войски. Цял живот носил татуирания си затворнически номер на ръката.
цитирай
32. didanov - инфото за 6 септември
19.01.2019 23:53
с отнася за дивизиите в Македония, на 3-ти пленяват с измама ген-щаба на бг войските в Сърбия, а после обезоръжават и останалите. За тези събития има много оскъдна информация, обикновено спомени на войници.
Не знам за какво може да се гордее човек да нападне в гръб и измама своя все още съюзник, да го убие, да го затвори с лагер или да го прати в такъв. Има случай в Македония когато преди да се изтеглят германците избиват с картечници пленените български войници. Това може да са били правилата на войната, но къде остана прословутата германска чест? Изчезна с първия изстрел, все пак трябва да се оцелява. НО аз не разбирам от война - книгите на Ремарк не са достатъчни нали :)
цитирай
33. didanov - да повторим обаче още веднъж
20.01.2019 00:19
говориш, че всека страна си гледа интереса и би трябвало да е така. Но като става дума за съюзници - те би трябвало да се водят от общи интереси. И в тях би трябвало да има някаква равнопоставеност или взаимно уважение, за да се постигне общата цел. Също и коректни отношения. За съжаление от германска страна още дори в началото не е имало равнопоставеност и коректни отношения спрямо българската страна. С правото на силата и страха трудно ще накараш някой да ти остане съюзник, още повече когато започнеш да го лъжеш, извиваш ръце, ограбваш и накрая нападаш и убиваш. Такъв съюз не може да бъде траен, особено по време на война.
цитирай
34. germantiger - +
20.01.2019 01:17
аз не лъжа

българите лъжете често - факт

за дядо ми е нормално това което му се е случило и е направил

за твоя дядо това което ми казваш е абсолютно уникално или рядко за българин в оная война

теглиш ли ги нещата или не можеш да съзнаеш това

- тглиш ли капитан на война в редова моторизирана дивизия бил се в русия

- теглиш ли за българин в концлагер маунтхаузен - ега ти униката

вече като пообясни какво що излиза че не е концлагерист итн и вс епак - сериозно в маунтахузен ли?
цитирай
35. germantiger - 2
20.01.2019 01:30
ремарк е боклук и то германофоб - ремарк и марлене дитрих заслужават храчка на гробовете им

германска или някава друга чест?! лично аз не вярвам и не държа на подобни "неща"

чувал съм най-вече за английска чест, няколко века и за френска

имало е един тъпи френски рицари поради "чест" са сваляни от холандците с първите "алебарди" които са комбинирали кука - брадва и копие

с копието се посрещал френския тъпак който с чест яздил срещу холандските пешаци, с куката сваляли кавалериста, а с брадвичката от другата страна на острието му отдавали убиствена чест и така се появило онова което после има бол версии - копие, от едната сртана с "брадвичка" и понякога с кука като клюн от другата, но варианти на оръжието бол, с бол дръжки и да не влизам в детайли

...

за германска чест рядко съм чувал, през вековете най-вече френски и английски рицари и джентълмени са нейни носители, англичаните могат да си го позволят на море и във въздух, германците във въздух също понякога

честта на война е глупост за мен

...

измама наричаш ти - военната хитрост я наричат векове наред умните и разумните

всички са страдали от тия хитрости - германци също са ставали нейна жертва

повече обаче военна хитрост германци са прилагали чутовно през всв

...

романизираш и минаваш сериозното с думите за удар в гръб - това е много поетизирано и картионно образно представено - не така за война

добре ще е да не пишеш така за война, защото това е често българското "митологизирано" писане и маниер, той не приближава до истината а натоварва с чувства едни обективности - чувсвата на война може да са гняв, омраза - те са ок и са продуктивни

ПИШЕШ ЗА МНОГО БГ ПЛЕННИЦИ - НИКОЪДЕ НЕ СЪМ СРЕЩАЛ МНОГО, разбира се, за един много е едно, малко друго, наистина много бг пленници германците няма къде да заловят в хода на войната
цитирай
36. germantiger - 3
20.01.2019 01:35
равнопоставеност в живота и особено ВЪВ ВОЙНАТА - няма

ако причетеш какво пишат за съюзите клаузевиц и молтке-старши ще разбереш истинската същност на съюзите, те просто са невъзможни като общи интереси

съюзите са нетрайни и още в тях е заложено семето на разпада и противоречието - германците много страдат от кофти съюзници през всв

ако отвороим тема кой е по-некоректен съюзник, убеден съм това ще са повече българите, не германците, според теб разбира се ще е обратното

...

винаги заслужено съм те отличавал за твоя блог и търпение към дискусия

за това ти симпатизирам като блогър идея нямаш колко много
цитирай
37. germantiger - финално
20.01.2019 01:40
най-големия ми комплиемнт към теб е, че към теб често решавам да пиша спокойно и честно и предълго тематично

с другите пиша кратко, цинично или веднъж дваж дълго и толкоз

щом с теб съм готов да си дам време писане и да вляза в сериозен разговор - това е оценка от мен з атеб

това с шлеповете и картечниците ме съмнява, но е напълно възможно - на източния фронт и понякога на други бих го приел, но срещу българи ме учудва и съмнява - приемам твоите думи макар да не виждам къде си ги чел или чул и ако това е истина - разбира се, че това е военно престъпление и то свърх всяка мяра, просто срещу българи ме учудва

дфа е срещу сърби, руснаци мога да си го обясня, срещу поляци дори без да си го обяснявам, но срещу българи е разочарование за мен, какво е подтикнало така да се постъпи за жалост няма как да разберем, но българските войски не заслужават това като знам инфото и участието им във войната с което съм запознат, а то далеч не е малко което би учудило доста хора в блога впрочем
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908052
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?