Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2019 00:51 - Стоян Величков - българският Алфред Нобел
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3133 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
www.bghistory.info

През 1866г. няколко бутилки нитроглицерин се чупят и съдържанието им попива в пореста пръст. Шведът Алфред Нобел констатира, че се е получила взривна смес и я патентова. Нарича я динамит, което на гръцки означава сила. Докато Нобел се оказва случаен откривател, то българския военен офицер Стоян Величков в началото на 20 век (1906г.) работи денонощно, докато намери най-точните пропорции експлозив, оказал се с по-добри качества от динамита.Величков го нарича „Цвѣтъ“  или «цвят» в памет на своята починала дъщеря Цветанка.

Стоян Величков Величков е български военен, офицер, един от пионерите по минно-подривно дело в българската войска,автор на съчинения на военна и друга тематика, конструктор. През 1912 година Величков използва експлозива си «Цвят» при производството на ръчните гранати,конструирани от него и наречени на негово име - ръчни бомби „Капитан Величков“,представени от три типа (първата българска авиационна бомба). Комисия през1906г. Установява, че половин килограм от този експлозив късал железопътна релса. Тогава новото разрушително чудо е гледано под лупа от армейските специалисти. Пиротехниците сравняват взрива на Стоян с динамита и още два експлозива. След гърмежите се вижда, че «Цвят» е направил дупка с най-големи размери и най-правилна форма. Освен това новият взрив е стабилен и безопасен.Той е термо- и влагоустойчив. Удар, търкане и дори огън не могат да го възпламенят протоколира комисията

Стоян Величков е и автор на една авангардна мортира,която е баба на катюшата. Далеч преди да се прослави съветското оръжие,българинът създава устройство за изхвърляне на девет бомби. Стоян ги пълни с «Цвят». Но както обикновено Величков не остава настрана от хорската злоба – един от тях е Наум Тюфекчиев, един от палачите на Стефан Стамболов, който се занимава като главен доставчик на мелинит за българската войска. Правещ се на приятел на Величков, Тюфекчиев злослови по негов адрес, пуска мълвата, че Величков е маниак, дори луд,  заради което му лепват и прякора Нобел. Началниците във войската също се подават на козните, През юли1907г. Величков в пратен в запаса с 155лв. Пенсия. В навечерието на Балканската война обаче командването се сеща за натирения български Нобел. През септември1912г. На Стоян е поръчано да направи 10000 бомби. «На другия ден с един камшик в ръка отидох на ул. «Нишка» и почнах да възлагам на всеки тенекеджия да приготви по 500 парчета тенекиени бомбови кутийки, които да бъдат приготвени додадения чертеж за 2-3 дена най-много», пише оръжейника в спомените си. Същата задача получават и патриотични тенекеджии по улиците на «Ломска» и «Клементина» .Отделно изчислява по-тежки взривове за разрушаване на мостове. Прави и 2000 заряда за своите многострелни мортири. Всичко е напълнено с експлозива «Цвят»,без него не се знае какъв би бил изхода на войната.

imageизточник https://www.teenproblem.net/a/172-biografii/21622-na-13-avgust-1912-g-simeon-petrov-pyrviyat-bylgarski-aviator-poletyal-nad-bylgariya/ad-bylgariya/

На 16 октомври 1912г. Радул Миков и Продан Таракчиев хвърлят от аероплан ръчни гранати над гара Караагач. Взривовете обаче са слаби и командването нарежда на Величков да приготви 20-30специални заряда. През декември Стоян заминава за Мустафа паша (Свиленград) да покаже на авиаторите как да действат. Първо са направени опити с две вносни бомби. «Резултати съвсем слаби – никакви!». След това е хвърлен един «Величко».«Бомбата се пусна лесно, падна правилно и даде грамаден взрив, като се получи трап повече от 1,5 м дълбок и 3 м в диаметър» радва се конструкторът. Българските летци са във възторг и протриват ръце. Стоян им казва да не ги хабят, за да ги използват над Одрин. Така и става през март 1913г. Междувременно Величков трупа пари – две фирми харесват «Цвят» за строежа на жп линията Стара Загора – село Борущица.След смъртта на Тюфекчиев през 1916г, бизнесът на Величков се разраства - «Цвят»променя инфраструктурата на страната, като прокарва пътища и дупчи тунели. Почти всички кариери също работят с «Цвят». Величков  става благодетел също като Нобел, но след 9-ти септември изпада в немилост.  Няма точни данни кога е починал този забележителен български откривател но едно е сигурно: ако се беше родил някъде на Запад, щеше да бъде известен по целия свят.

 




Гласувай:
9



1. germantiger - ...
08.01.2019 02:02
СЛЕД ХУБАВОТО КАКВОТО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОСТИНГА В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ...

Гласувах ЗА и ще посоча няколкото глупости меко ги наричам, зщаото истинското им наименование е лъжа и пропаганда

- нобел не е случаен откривател както пише в текста, той е излседовател с мега история пред себе си, а гренади в гадния ви запад са се правили 2 века преди да бъде роден величков, вкл. и взривни вещества, а вкитай и няколко века порано

- катюшите не са мортира БОГА МИ !!!!!!!!! преди катюшите има бол западни творения в тази област, те катюшите впрочем са дело на един с гермнаско име съветски умник, какво общо има с катюшките величков, как катюшите са мортири и тук много внимавай какво ще напишеш ти или някой бг специалист - оаквам какво ще бъде надраскано за навесната стрелба - ти само го напиши това, чакам да прочета как катюшите са мортири или са посочени в текста защото българския идиот от който си преписал дотам знае и там му стига познанието, без да е наясно че преди катюшите има бол западни изпреварили катюшенка

- взривни вещества са се откривали, отквириват се и ще се откриват, по-точно казнао ще се изработват и стздават - направеното от Величков е малко винтче в цялата военна машина на откриватели, а тия хиляди откриватели да спомена, че не са българи, но всякакви други - величков е един от тях, от хилядите и далеч не най-бележития

- финала на текста казва ако се беше родил някъде на Запад, щеше да бъде известен по целия свят. - "що бе" - като се роди на изток някой руснак или българин ще проглуши света с родения на изток и дори ще измили лъжи и митове за него пъти повече отколкото митове и лъжи ще измили някой западняк - нима родените на изток руснаци некадърници в две световни войни не бяха надути пред света като способни, а всъщност са били невежи боклуци - те где бяха родени в центъра ли или на запад, не на изток бяха родени
цитирай
2. barin - Здраве, Диданов. Първо честита ...
08.01.2019 07:19
Здраве, Диданов. Първо честита Нова година. За Стоян Величков ми се вижда малко подаваната от историците информация. Той е забравен от народа и не си спомням да съм срещал на името му да кръстят поне улица. Добре, че припомни за него, защото доколкото съм чел той не открива случайно пропорциите, а работи усърдно. Дори аз като писах за бележитите българи темата видях, чесъм го пропуснал.
Поздрави!
цитирай
3. didanov - хубаво е да се спомене и българския принос
08.01.2019 13:26
за което беше и постинга - вярно, малко патетично написано, но все пак вярно. Наистина малко случайно Нобел открива динамита, но реално той също не е преставал да прави опити и да се занимава с експлозиви.
Припомням - "Пиротехниците сравняват взрива на Стоян с динамита и още два експлозива. След гърмежите се вижда, че «Цвят» е направил дупка с най-големи размери и най-правилна форма. Освен това новият взрив е стабилен и безопасен.Той е термо- и влагоустойчив. Удар, търкане и дори огън не могат да го възпламенят."
Следва въпроса - кой помни и кой познава Стоян Величков?
цитирай
4. germantiger - ...
08.01.2019 14:14
С последния ти коментар съм НАПЪЛНО И АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН

Явно някой помни Стоян Величков, но за това да нес е помни са виновни българи, не някой нейде в рейкявик или илинойс

Нобел е първи и за това има своето фундаментално място - за сравнение - фалангата на Александър е нищо пред свъременния танк, но тя се помни защото е фундаментална.

Следващите винаги надминават предходните, нима трябва да кажем, че револвера не струва зщаото след него е създаден пистолета - разликите между тях са забележими - стрелял съм и съм учил двете, но едното не принизява и не надминава другото в смисъла внушен в постинга, едва ли не, че Величков е повече от Нобел - не, не е, но Величков явно е направил нещо забележително (АКО СЕ ВЯРВА НА ТЕКСТА И АКО ТОЙ Е ИСТИНЕН, зщаото българите и руснаците любят митовете повече от всеки друг).

И така приемаме, постижението на Величков, то е явно забележително и изключително за времето си, за това да не е широко известен първа и основна вина имат българите - какви са обясненията можем да предполагаме, но със сигурност да се съжалява за неотдаденото на постижението на Стоян Величков - това е безспорно.

Величков както казах преди ден е един от хилядите и многото, вкл. и тези днес които развиват явно инженерно, минно дело и най-вече създавайки бойни отровни или взривни вещества, нитробарути итн - в световен мащаб това е наука, индустрия и надпревара - Веливков е изваден от всички в този процес, а най-мнгоо сред тях са били представители на водещи страни - забележи - аз не мога да ти посча на прима виста известен германец и ще рече ГЕРМАНЦИТЕ СЛЕДВАЙКИ ЛОГИКАТА НА ПОСТИНГА СЪЩО СА ЗАБРАВЕНИ, а същите тия германци са създавали такива взръвни вещества, такива експлозиви и такава тактика в успешното им позлване, че в двете световни войн и нямат равни, но са НЕИЗВЕСТНИ освен явно в средите на развиващите тези вещества, "смеси" и "комбинации".

Можеш ли да ми кажеш на прима виста създателя на гренадите и гренадирите преди векове - не, и аз не мога от раз, трябва да отвооря книгите за да посоча няколко такива, но тези тогава са повече от Величков като пробив и вероятно по-малко от Нобел все пак.

Ето така стоят нещата като истина и заслуга и тази истина непринизява Величков, но го поставя където му е мястото - един от многото след удара на Нобел, забележителен Величков и рядко постижение за българин, но пък дотам, както хиляди други от всякакви националности.
цитирай
5. didanov - обикновено сами сме си виновни
08.01.2019 17:57
че не оценяваме, подпомагаме и защитаваме нашите изобретатели. Такъв е бил и случая с първата българска картечница например. За разлика от Величков, Нобел работи с нитроглицерина предимно с мирни цели - диамантена индустрия, строежа на пътища и тунели, една негова по-късна разработка вече се използва активно от военните. Но всяко откритие взема своите жертви - например при един от опитите се взривява къщата на Нобел - загива 20 год. му брат и още 4 работника. След откритието на динамита, той се оценява като ефективно оръжие от анархистите-терористи. Според някои само през 1896 само от атентати с динамит в Европа са загинали повече от 1000 души. Историята на Нобел е доста интересна и бих я разказал някой път в постинг.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907915
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?