Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2018 15:25 - „Голям трактор“ или първият немски танк
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3330 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 18.12.2018 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

www.bghistory.info

„Голям  трактор“ е кодовото название на първият немски прототип за танк по време на Ваймарската република. Заедно с по-лекия вариант „лек трактор“ те били първите създадени прототипи на германски танк след Първата Световна война.

След ПСВ според Версайския договор на Германия било забранено на има бронетехника. За да заобиколят тази забрана и контрола на международната комисия за наблюдение, германски фирми за оръжия създал свои филиали в чужбина.  Така например германската Gutehoffnungshьtte купила щведският машинопроизводител Landsverk AB, който в последствие се превърнал в най-важния производител на шведски танкове.

Още през 1926г. фирмите на Рейнметал, Дамлер-Бенц и Круп получили поръчка за първи пробен танк с тегло до 20 тона. И трите предприятия създали през 1928 и 1929г. по два танкови прототипа от лек метал, които по получили кодовото име „Голям трактор / GroЯtraktor“. Забележителното е, че тестовите на танковете прототипи се провеждало недалеч от град Казан в Съветския съюз, т.н. танково училище „Кама“резултат от договора от Раполо между германската и Червената армия. След края на немско-руското сътрудничество германските танкове са върнати в Германия, където до 1937 са били използвани за учебни цели, а след това като паметници-символи на танковите войски. Многобройните тестове в танковото училище „Кама“ позволили на германските инженери да съберат ценен опит в танкостроенето.

Технически данни

 Големият трактор бил замислен като тежка пробивна машина. С неговите гъсенични вериги той приличал много на първите английски танкове по време на ПСВ. Върху големия корпус се намирала напълно въртяща се танкова кула с късо 75мм оръдие KwK L/24 . Прототипът на Даймлер-Бенц предвиждал оръдие с калибър 150 мм.Тежестта на прототипите била различна като най-лекият вариант е бил 16 тона „Рейнметал“,а най-тежкия на „Даймлер-Бенц“ с 19 тона. Мощността на 6-цилиндровия двигател била от порядъка 250-260 конски сили. Дебелината на бронята била между 6 и 14мм. Максималната скорост – около 40 км/ч. Като допълнително въоръжение били предвидени между 2 – 4 картечници, разположени в отделна по-малка кула, върху корпуса и заедно с оръдието на голямата кула. Танкът преодолявал преграда с височина от 1 метър и ров с дълбочина от 80 см, при максимален наклон от 30 градуса.Екипажът се състоял от 6 души.

Тайните изпитания на танковите прототипи под Казан не довели до желания резултат поради липсата на въоръжение на две от машините и използването на небронирана стомана. Неудовлетворителни се оказали и изпитанията на ходовата част: тестовете с машините на Даймлер-Бенц и Круп били спрени поради постоянни повреди в трансмисията и ходовата част. Като при това прототипите на Даймлер-Бенц не успели да изминат едва 66 км тестове. Най-добри показатели дали танковете на Райнметал, които изминали в тежки условия повече от 1200 км. При това при всички машини падали постоянно веригите (всички със задна предавка)поради което се наложило разработката на вериги с различна конструкция. В резултат на тези изпитания германските специалисти стигнали до извода, че е по-добре задвижващите колела да се сложат отпред, което и направили впоследствие с всички модели германски танкове през Втората световна война. Положителното от всичко това, че танковете развивали скорост до 44 км/ч на равен път, а въоръжението им отговаряло на всички нужди за времето си.
 




Гласувай:
5



1. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
18.12.2018 19:56
Смисълът на трактор е влача, мъкна ... Да , тракторът влаче съоръженията ,които орат!-плуговете .Танкът?
Да ,,той може да завлече защитни съоръжения и да ги унищожи!
Направи ми впечатление ,че в Германия казват на локомотива трактор? Да , той се движи сам, но и влачи вагоните след себе си
Така ,че имат право, да го наричат трактор!

Хубава вечер!
цитирай
2. didanov - здрасти Леоне
19.12.2018 01:08
всъщност Голям трактор е било само кодово име, за да се замаскира пред комисиите на победителките, че германците нарушават Версайския договор. Първоначалното име е било Armeewagen или военна кола.
Интересното е че именно Съветския съюз нарушава Версайския договор като дава възможност на германците да тестват танковете си на тяхна територия. Освен това именно братушките са обучавали много немски пилоти преди ВСВ. Странно нали?
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
20.12.2018 00:31
Да, странно е и не съвсем едновременно
Защото политиката е една мръсна игра, в която целта е да надхитриш противната страна По правилата, без правила и по мръсен начин!
Руснаците са ползвали в замяна немски технологии, но са ги подобрили и са ги надминали
Например с дизеловите двигатели на танковете Нафтата замръзва при по-ниска температура през зимата и руските танкове, за разлика от немските с бензинови двигатели са били действащи през зимата Променили ъгъла на бронята на купола, така ,че при директно попадение снарядът се приплъзвал по нея И направили големи, тежки танкове, каквито германците първоначално нямали Имало договорка да покажат какво са постигнали Германците показали наличните танкове Но руснаците поискали да видят и тежките Германците повдигнали рамене и били искрени, като казали ,че всичко са показали, други типова нямат!

Лека нощ!
цитирай
4. didanov - Здравей Леоне
20.12.2018 10:46
Според мен целта на Сталин преди войната е да противопостави Германия на Англия и Франция и по този начин да избегне една единна европейска коалиция срещу комунизма. За това добрите отношения с Германия са били задължителни, не случайно и България е подтикната да влезе в Тристранния пакт с думите,че и СССР ще се включат по-късно. Пактът Рибентроп-Молотов също е инициирана като съветското разузнаване разбира,че Хитлер е пратил човек да се договаря с англичаните за мир с цел коалиция срещу Съветите. Малко до нахлуването на германските войски, националсоциалистите били според съветската пропаганда пролетарски другар.
Колкото до танковете зная че в началото на войната Германия започва с около 3500 леки и средни танкове, докато само по това време руснаците са произвели 12000 тежки танкове КВ. Поздрави
цитирай
5. didanov - Руската страна все още твърди
20.12.2018 10:48
Че Сталин не бил готов за война, което разбира се не е вярно-бил е готов за нападателна, но не и за отбранителна война.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2909414
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?