Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2018 22:45 - Царе-епоними на траките - финикиецът Финей
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 7223 Коментари: 8 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Автор Дилян Иванов Кой е тракийския цар Финей?
Финей , син на Агенор е посочен от античните автори като цар на тракийския Салмидесос на западното черноморско крайбрежие в близост до тракийския Боспор (Босфора). Като баща на Финей се посочва единствено Агенор, цар на град Сидон във Финикия. Един задълбочен анализ показва обаче, че в митологията вероятно се говори основно за две лица царе на в Тракия под името Финей, чиито дела с времето са преплетени едно с други в резултат на наслагване на различни исторически периоди.

 

Кой е Агенор? . Ἀγήνωρ [caption id="attachment_1667" align="aligncenter" width="400"]image античния град Сидон[/caption]

източник

Според Аполодор Агенор е бил финикийски цар на град Сидон, който взел от Европа за жена Телефаса. От нея Агенор имал трима сина – Кадъм, Феникс и Килик, както и една дъщеря Европа. Агенор е син на Посейдон и египтенката Либия. Той е брат близнак на Бел (бащата на Египт и Данай). По този начин Кадъм, Феникс, Килик и Европа се явяват първи братовчеди на Данай и Египт. Според Диктис от Крит Агенор е имал още една дъщеря Тайгета, от която произлизат първите лакедемонски царе (Dictys Cret. lib. I. c. 9.). Според други автори Агенор е прародител на картагенската царица Дидо и с това и на картагенците (Verg. Aen. 1, 338:). [caption id="attachment_1668" align="aligncenter" width="700"]image Карта на Финикия[/caption] Европа бива отвлечена от Зевс превърнат в бик със златно руно (по-реалистичната версия е от критски пирати).  Покрусен от мъка Агенор заповядва на синовете си да намерят сестра си или да не се връщат изобщо в родината си. Никой от братята не успял да намери сестра си, и всеки се заселил по пътя си ставайки цар – Феникс във Финикия, Кизик в Кизикия (югозападна Мала Азия). Кадъм преминал през Тракия но се установил едва в Беотия, където основал град наречен на него – Кадмия, а по-късно известен като 100-вратната Тива.

 

Това са общоизвестните сведения. Но къде е Финей? Трябваше да преровя доста стари митологични енциклопедии (от 18-19 век предимно) за да се окаже, че Агенор е имал повече от трима сина един от които е именно Финей. Споре днякои Финей е бил внук или син на Агенор, но при всички случаи е от династията на Агеноридите и роднина на Кадъм, Кизик, Тасос, Европа и Данай. Финей бива изпратен от баща си да търси отвлечената си сестра Европа. Неуспял той се установил в Тракия и станал цар на тракийсия Салмидесос на югозпаданото черноморско крайбрежие в днешна  европейска Турция. Като зестра той се жени за дъщерята на бог Борей Клеопатра. Има податки, че брат му Кадъм преди да стигне до Беотия преминава през Тракия и е доста вероятно братята да се търсили заедно сестра си. Под названието Агенориди античните автори са наричали не само Кадъм,но и Финей и картагенците дори. От първата си жена – Клеопатра, Финел имал два сина  - Плексип и Пандион. След смъртта й, или след прогонването й, той си взема втора жена – и не коя да е, а Идая, дъщеря на заселилия се в Троада, цар Дардан. Идая се оказала лоша мащеха и обвинила доведените си синове в грях (преследване?) и накарала Финей да ги ослепи. Според други версии самата Идая ослепила доведените си синове с едно вретено. [caption id="attachment_1666" align="aligncenter" width="375"]image Финей и Бореадите[/caption] За наказание боговете изпратили на Финей харпиите да го накажат като постоянно вземали от храната му и го обрекли на постоянен глад. Финей притежавал дарбата да пророкува от бог Аполон и се съгласил да покаже обратния път на аргонавтите, ако го освободят от харпиите. Бореадите Зет и Калас го освободили и тогава Финей им показал пътя, по който да се върнат от Колхида.

image

В случая можем да определим, че става дума за двама царе на тракийския Салмидесос с името Финей – първият син или внук на Агенор (около 1500 г.пр.н.е), а втория съвременник на аргонавтите (едно-две поколения преди Троянската война или около 1300 г.пр.н.е.). Финей син на Агенор - можем приблизително да датираме кога е живял благодарение на известния пароски мраморен надпис, който е един от най-важните гръцки сведения за датировка. Според него Кадъм (брат или вуйчо на първия Финей), син на Агенор пристигнал в Беотия около 1519-1518г. и основава Кадмия-Тива. Преди това той минал през Тракия, където вероятно е оставил и Финей като цар на Салмидесос. Друго важно сведение е за критския цар Минос царувал около 1460г. пр. Хр. Минос е син на сестрата на Кадъм - Европа и с това или племенник или първи братовчед на Финей. Трето важно сведение е посоченото в постинга ми за цар Дардан сведение, че Дардан е не само съвременник на Кадъм, но и брат на жена му Хармония. А дъщерята на именно този Дардан станала съпруга на другия брат - Финей. Това ни кара логично да предположим, че или Финей е бил доста по-млад брат от Кадъм и съответно Дардан (за да се ожени за дъщеря му), или е негов племенник. Разбира се трябва да вземем предвид, че в династичните  бракове, какъвто навярно е бил този, възрастта на мъжа и разликата в годините не играела особено роля. Така тракийския цар Финей се оказва родина на митичния цар на дардани и трояни, както и роднина на почитания от траките Дионис, т.к. Кадъм е бил негов дядо.

 

Колкото до "втория" Финей знаем, че е съвременник на аргонавтите, най-вероятно едно поколение преди тях или живял около 1300г. пр.н.е (тоест около 2 века по-късно от първия Финей). Дали той е бил наследник на първият Финей е трудно да се каже, поради липса на сведения.

 

Митологията познава още един Финей – син на египетския цар Бел (значи евентуален братовчед или чичо на Агеноровия Финей), на който брат му Кефей обещал дъщеря си Андромеда, но Персей му я взел превръщайки го с главата на Медуза в камък. Нас ни интересува първият или по-ранен Финей, сина на Агенор, зет на Дардан и мъж на дъщерята на Борей. Защо ли? Защото той е свързан с няколко от родоначалниците на тракийски племена. Според Хезиод (8=7 в. пр. Хр.), Ферекид (5в.пр.Хр.) и Аполоний Родоски ("Аргонавтика"фр. 53) Финей имал двама сина: Тинос и Мариандинос (Schol. ad Apoll. Rhod. Arg. 2. 181).Имената на синовете на Финей – Тинос и Мариандинос са всъщност епонимите на етносите тини и мариандини.

image

Ариан (95 – 175 г.) съобщава: ... Херодот казва, че някои траки преминали в Азия и се нарекли битини... някога битините заели земята от Боспора до Ребас, а планинската земя отвъд нея до Черно море и река Калет била завладяна от тините. Затова тини и битини са съседи, наречени така по имената на някакви славни братя Тинос и Битинос, осиновени деца на Финей... ... според други Тинос и Битинос, по името на които страната се нарекла Тиния и Битиния, били синове на Одрюс... (Arr. Bith. fr. 20). Така, според Ариан се оказва, че битините и тините са съседни братски етноси, които се свързват или с тракийския прорицател и цар-жрец Финей – от европейската страна на Боспора, или с името Одрюс като епоним на траките одриси в Европа. Така се оказва, че в представите на елините от VІІІ - VІІ в.пр.Хр., Финей с неговите синове, е местна тракийска династия, в която той е несъмнен жрец-прорицател. Седалището на Финей се намира между тините и мариандините. Това означава, че то е между европейските тини и анатолийските мариандини. Очевидно, то не е къде да е, а е по средата между тях - при устието на Понта и входа на Боспора, именно от където показва на Фрикс пътя към и през Черно море. Но това не е всичко:  Хеланик, също през V в.пр.Хр., споменава Финей, в един фрагмент, който се отнася към Агенориди и Тивански легенди (FGrH, 1, Hellanic. fr. 95).  Във фрагмент 95, схолия към Аргонавтиката на Аполоний Родоски (Schol. in Apollon. Rhod. Arg. ІІ, 178) се съобщава, че Финей не е бил в отвъдна Битиния, а в тази Тракия, която е в Европа... и по-нататък... някои казвали, че той бил цар в Пафлагония, която е в Азия .... Очевидно е, че в представите на схолиаста, предаващ информация известна му от Хеланик, се потвърждава, че Финей е в Европейска Тракия, но споменът за връзката му с анатолийските траки поставя коментар за него самия не в тракийската област Битиния, а в Пафлагония в Азия, където обаче, Финей е цар. Ариан, говорел също и за Пафлагон, истинският син на Финей, по името на когото се нарекла страната Пафлагония....

imageизточник

От посочените по-горе сведения можем да заключим, че личността на тракийския цар Финей е доста важна за тракийската история, т.к. с нея са свързани (възникването) имената на няколко важни и известни тракийски племена: тини, пафлагони, мариадни и витини.    Ползвани източници:

http://www.zeno.org

www.thracians.net

www.wikipedia.org

 

 



Гласувай:
12



1. born - Виждам поредния нов стойностен постинг,.
06.03.2018 11:48
За съжаление в момента не разполагам с време, за да го възприема в цялостта си, затова оставям удоволствието за довечера.
Хубав ден и почитания !
цитирай
2. syrmaepon - Да, информацията е интересна. И...
06.03.2018 16:18
Да, информацията е интересна. Името на сина на Финей - Тинос обаче се разчита различно

"Дети Орийф и Крамбис (либо Плексипп и Пандион) от Клеопатры, Фин и Мариандин от второй жены Идеи[5]."Любкер Ф. Реальный словарь классических древностей. М., 2001. В 3 т. Т. 3. С. 78

В този случай името на племето трябва да се чете "фини". Което според мен е доста любопитно. Изглежда в Scholia on Apollonius Rhodius, Argonautica 2. 140 името е Thynus. Вероятно въпрос на произношение. Подобно на това име носи като епитет Дионис
Фионей (Тионей). Имя Диониса
ТІОНЕЙ (гр. Thyoneus — несамовитий) — один з епітетів Діоніса.
цитирай
3. didanov - благодаря ти борн
07.03.2018 22:25
born написа:
За съжаление в момента не разполагам с време, за да го възприема в цялостта си, затова оставям удоволствието за довечера.
Хубав ден и почитания !

няма нищо по-хубаво от добрата дума! Поздрави
цитирай
4. didanov - здравей сирма
07.03.2018 22:39
най-вероятно е начин на произношение..нали знаеш че на руски Тракия се пише Фракия...според К.Порожанов Плексип и Пандион са гръцкия вариант на Тинос и Мариандинос, но аз лично се съмнявам...
Тионей като прякор може би има връзка с тините, все пак Дионис е внук на Кадъм - първият Финей му се пада или дядо или чичо по майчина линия линия. Поздрави
цитирай
5. syrmaepon - Да, най-вероятно има връзка с фи...
10.03.2018 15:08
Да, най-вероятно има връзка с финикийски миграции, за това и аз си мислех. Кадъм се счита за син на финикийски цар.

Phoenicia (UK: /fɪˈnɪʃə/ or US: /fəˈniːʃə/;[2] from the Ancient Greek: Φοινίκη, Phoiníkē meaning "purple country")

цитирай
6. get - - То гръцкото писане-произношение ... е досущ, като руското на чуждите имена - Пример ?
11.03.2018 19:16
syrmaepon написа:
Да, информацията е интересна. Името на сина на Финей - Тинос обаче се разчита различно

"Дети Орийф и Крамбис (либо Плексипп и Пандион) от Клеопатры, Фин и Мариандин от второй жены Идеи[5]."Любкер Ф. Реальный словарь классических древностей. М., 2001. В 3 т. Т. 3. С. 78

В този случай името на племето трябва да се чете "фини". Което според мен е доста любопитно. Изглежда в Scholia on Apollonius Rhodius, Argonautica 2. 140 името е Thynus. Вероятно въпрос на произношение. Подобно на това име носи като епитет Дионис
Фионей (Тионей). Имя Диониса
ТІОНЕЙ (гр. Thyoneus — несамовитий) — один з епітетів Діоніса.


- В Илиадата е упоменато името на Феникс. Той син на Аминтор, приятел на Пелей.
Участвал в Калидонския лов.
Според Омир е проклет от баща си да остане безплоден, след като съблазнява Клития, наложницата му.
Според други разкази е ослепен от баща си, след като е лъжливо обвинен от наложницата на баща си, че я е съблазнил. За да се спаси, Феникс бяга от баща си при Пелей.
Кентавърът Хирон му връща зрението, Пелей го прави цар на долопите.
С долопите участва в похода към Троя. Според Хигин водил към Троя 50 кораба.
В Илиада Феникс е един от водачите на мирмидонците под предводителството на Ахил.

След пространната историко и т. н. справка - отново се връщам към името - като само ще упомена, че англичаните НАСТОЯВАТ ЧЕ ...?
- Гръцките имена с латинско изписване "Рн" са идвали да предадат взривно-фрикативно(то) специфично за левантийско(пфОЕНИКИЙСКО) и гръцко призношение на звук подобен на нашия български "Б" = ПФ (гр-семитско)?

- Ако изходим от изписаното по въпроса - тогава ... ?
Феникс (бг. изписване) в гръцко е чрез "Фита=Ф" отговарящо на нещо подобно на ПФ-и ... близко и даващо Б/В(в българско произношение) - вследствие на което КАК ДА РАЗЧЕТЕМ - името на "гръцкия" герой с изписване "Phoinix" - като "БОЙ–ник"(с) или "ВОЙ–Ник"(с)?

- Питам се реката до която бил погребан Б/ВОИНИКс - с име "Феникс" - как да е четем - като ПЕНИкс или ФЕНИкс?
цитирай
7. didanov - гет нали има старобългарко име Воин
12.03.2018 16:44
тогава всичко е ясно - навярно тракийския вариант е бил Воиникос.
цитирай
8. get - тогава всичко е ясно - навярно тр...
12.03.2018 21:25
didanov написа:
тогава всичко е ясно - навярно тракийския вариант е бил Воиникос.


- Е да де! - но я ми посочи СТАРО-БЪЛГАРИ някъде да са упоменати в казионната и ортодоксална история на/за Балкани - и то забележи ОЩЕ ОТ ВРЕМЕ НА ТРОЯНСКА ВОЙНА - това последното ПОНЕ ОТ 12-ти ВЕК пр. Христа?

- Между впрочем в речниците на/за античен гръцки СА ПОСОЧЕНИ И ДВЕТЕ ФОРМИ-значения(смисъл) на думата им БИА ... едното е със смисъл ЖИВОТ - второто дословно българското БИЯ//БОЙ?
- Но това АНТИЧНО значение в гръчкия език - го няма вече документирано в така категоризирания среден и класически "стар" гръцки?

- В заключение ВЪПРОС - как ДА СИ ПРЕВЕЖДАМЕ НАЗВАНИЕТО НА ОБЛАСТ В антична "Гърция" - която е с изписване Б(и/е)отия ... в съвременно изписване ВИоТИя?

- Като БЛИЗКО СМИСЛОВО ДО старо-българското ... а) БИТИ=БЪДА или КАТО ОМОНИМА му ... б) БИТИ=БОЙ/битка?

- Отделно, вече съм съм ти давал пример със "старо-гръцкото" ЗОИЛ, което ни превеждат ЗЛОБЕН ... а на български(СЪВРЕМЕНЕН) си е ЗЪЛ-ЗЛЪЧЕН?
- Инак в класически и средновековен гръцки думата им за ЗЪЛ - ЗЛОБЕН = КАКИА ... а сега отговорете ми, ти и Сирма - отде е дошла думата ЗОИЛ=ЗЛОБЕН в стар гръцки?

Александър С. Пушкин има дори посветен епиграма на ЗОИЛус - Ето я?

Надеясь на мое презренье,
Седой ЗОИЛ меня ругал,
И, потеряв уже терпенье,
Я эпиграммой отвечал.
Укушенный желаньем славы,
Теперь, надеясь на ответ,
Журнальный шут, холоп лукавый,
Ругать бы также стал. — О нет!
Пусть он, как бес перед обедней,
Себе покоя не дает:
Лакей, сиди себе в передней,
А будет с барином расчет.

А. С. Пушкин. Собрание сочинений в 10 томах. М.: ГИХЛ, 1959—1962. Том 2.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908182
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?