Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2017 17:05 - Кое име е по-старо>ахеи, елини или граикои?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4485 Коментари: 17 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Автор : Дилян Иванов

Има много неяснота по въпроса, тъй като за повечето хора тези названия са много близки или синоними,които са се използвали в различен период от време за нашите южни съседи. Истината и обаче е малко по-различна. За доказателство ползваме именно сведенията от старогръцката митология и източници.

Според мен последователността на възникване на наименованията във времето е следната:

1.Ахеи(пеласгови) 2. Граикои 3.Елини  4.Ахеи или Ахейци(девкалионови)

image

Това е така, защото има Ахей, (който според митологията е епоним на ахейците) е син на Ксут, който е син на Елин (епоним на елините). Това твърдят Аполодор, Страбон и Пазваний.  Тоест названието елини (жители управлявани от Елин) възниква едно-две поколения преди това на ахейците, а преди елините (или Елин) са били граикоите или греките. Това можем да прочетем от известния пароски мрамор:

От времето когато Елин, сина на  Девкалион, се възцарил във Фтия и наричащите се преди "граикоѝ" получили името елини и [били учредени] състезанията Пана ...са изминали 1257 години (1521/20), а това станало когато Амфиктион бил цар в Атина.

image

Пароски мрамор (Marmor Parium) — под това название е известен един надпис върху мрамор, който е един от най-важните източници за хронологията на древна Гърция.  По своята същност надписа е хронологична таблица, в която са отбелязани по години политически, културни и религиозни събития от историята на древна Гърция и отчасти на Сицилия и Птоломеевия Египет. Периода обхванат от надписа е от времето  на митичния атински цар Кекроп (1581/80г. пр.н.е.) до управлението на архонта Диоген (264/263г. пр.н.е.).

Така в първата част на известния пароски мрамор надпис, се съобщава, че когато Елин започнал да царува в Фтия(Фтиотида), граикои-те започнали да се наричат елини. Тоест названието граикои (от което вероятно възниква по-късното греки или гърци) предхожда това на елините. Важното тук е, че става дума за предгръцки племена с митичен произход (от титана Прометей). Този надпис датира събитието на смяната на названията около 1521-20г. пр.н.е., няколко години(според същия надпис) преди Данай да пристигне в Аргос.

Названието гърци е било използвано преди това от Хезоид (фр. 3,5 по изданието на Р. Маркелбах - М. Уест) и Аристотел (Метрология, І, 14), но е въведено в широка употреба от римляните. Самите гърци се самоназовавали „елини”. Счита се, че първоначално „елини” се наричало племето обитаващо Фтия, един от четирите основни района на Тесалия ("Илиада", II, 683-684; IX, 478-479; "Одисея", XI, 496; Страбон, IX, 431, 32).

 

Оказва се, че «греки» е екзоним (името, с което ги наричат останалите), а «елини» ендоним или самоназвание. Знаем, че по време на Източната Римска и Византийската империя самоназванието «елини» е изместено от «ромеи». «Елини» се възвръща и налага отново като самоназвание, едва по време на националноосвободителните войни на гърците с Османската империя в началото на 19 век.

Но да се върнем отново 1500 години преди Христа. Самото название „граикои“ навярно не е било много по-ранно от елините, защото според една стара немска енциклопедия Елин имал брат Грекос, от който е вероятно да произходжат граикоите. Важно е да уточни, се в тези времена е било често срещано смяната на името на населението в чест на негов успешен владетел. Това важи за повечето ни известни древни племена като пеласгите (в чест на Пеласг), трояните (Трой), данайците (Данай), дарданите (Дардан), ахейците (Ахей),едоните (Едон), тевкрите (Тевкър), пеоните (Пеон), мигдоните (Мигдон), одрисите (Одрюс),лидите (Лид) и др. Честата смяна на имената дори в рамките на едно-две поколения може да се обяснис това, че населението в голямата си част е било с общ произход и говорело общ език с някои диалектни различия.

Относно произхода на названието граикои според други автори това е името на едно древно племе живяло в областта Епир около светилището на Додона. При експанзията си на Балканите римляните първите им контакти с местното население били именно тези граикои и това название с времето се прехвърлило на другите сродни нему племена, дори и след като названието граикои отдавна изчезва от Епир. Римската експанзия обаче е много векове след времената на Елин и Ахей и за това вероятно става дума за по-късно племенно название. За произхода наа древното население на Додона разбираме от Хезиод: "Дойде той в Додона и при дъба, седалище на пеласгите."

 

Къде обаче са ахейците?

image

Според старогръцката митология Ахей е син на Ксут и внук на Елин цар на Фтия. Той служи за епоним на ахейците. Според тесалийските митове (Фтия е една от областите на Тесалия) има един Ахей, който е син на Посейдон и нимфата Лариса. Лариса обаче е дъщерята на Пеласг (епоним на пеласгите), следователно този тесалийски Ахей има пеласгийски произход.

За да не се обърква читателя в сложната система на митологичното родословни дърво е нужно малко отклонение: династията на Прометей (Девкалион, Атлас, Елин, Ксут, Ахей) идва на Балканите в началото на 16 век преди новата ера. Нека цитираме отново пароския надпис:

От времето когато Девкалион станал цар в Ликорея намираща се край Парнас, а в Атина бил цар Кекроп, са изминали 1310 години (1574/73).“

Завареното население или поне управленската му каста от своя страна води началото си от Инах, т.н. Инахиди представители на който са Пеласг, Аргос, Йо (прабаба на Данай). Според изчисленията на авторите Инахидите се засвидетелствани поне от 2000 г. Пр.н.е.

Има една книга "По следите на първите гърци" - “Auf der Spur der ersten Griechen-Woher kamen die Mykener? Neue archдologische Erkenntnisse ьber die Herkunft der Griechen”. Авторите - проф. Ян Бест и Сибила фон Реден представиха нови карти, някои от които доста необичайни и разтърсващи стереотипите. На една от тях се вижда, че през второто хилядолетие преди Христа Епир, Македония, Тесалия, Евбея, Етолия, Аргос, а също големи части от Ахея и Аркадия са принадлежали на пеласгите .

image

Така  в нашия случай тесалийския Ахей(внук на Пеласг) е по-ранен от Ахей сина на Ксут. Но според Хеланик името Ахей е още по-ранно, защото Ахей и Пеласг са били братя. Дионисий Халикарнаски добавя повече яснота в тази история: „Пеласгите разделили Тесалия на три части по имената на своите вождове - Фтия на Фтий, Ахая на Ахей, Пеласгиотида на Пеласг.“

Така, че можем да кажем, че последователността на възникването на названията е следната – ахейци(пеласги),граикои, елини, ахейци(елини), данайци, съответно в чест на Граикос (брат на Елин?), Елин (син на Девкалион), Ахей (внук на Елин), Данай (правнук на Йо, която е от династията на Инахидите,както и Пеласг).

Какво пише елинския историк Павзаний за синовете на Хелен: „...след смъртта на Хелен другите му синове прогонват Ксут от Тесалия, обвинявайки го, че е заграбил за себе си бащиното им наследство. Той избягал в Атина и бил удостоен да се ожени за дъщерята на Ерехтей, която му родила синовете Ахей и Йон.” (Книга VІІ. Глава 01.02).И още: „След като синовете на Ахей придобили мощ в Аргос и Лакедемон, се наложило местните хора да се наричат ахейци. Това било тяхното общо име, докато аргосците отделно се наричали данайци...” (Книга VІІ, Глава 01. 07).

Това сведение на Павзаний е особено важно, защото показва че названието „ахеи“ преди Троянската война е било общо име за населението на полуостров Пелопонес. Не случайно ахеите са най-често споменавани от Омир в неговата „Илиада“, а данайците (в частност аргосците) най-рядко. Да не забравяме, че преди Данай, аргосците са се наричали пеласги, а самият Аргос, основал града е пеласг от поколението на Инахидите. Така имената (тоест имената на владетелите) се сменят, а народите остават.





Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Най- старо е името
22.12.2017 17:11
македонци!
цитирай
2. germantiger - 1
22.12.2017 17:58
Първо браво за труда и следваната от теб тема Античност и то древност НЕ широко известна на неизкушения български читател.

Браво и за това, че се въздържаш от кртайни или категорични оценки що иде реч до Античност, защото както знаем много от изворите са противоречиви понякога, недостатъчни, субективни, а някои запазени откъслечно, отдеелно винаги писани от условно да я наречем гръцка и римска гледна точка.

Добре е, че комбинираш в постингите си текст с изображения - това също.
Хрумна ми, че Пелопонес се родее с пеласги като фонетика, но няма да продължа, защото може да напиша някоя глупост, а името на пелопонес да си има асен и доказан произход.
цитирай
3. germantiger - 2
22.12.2017 18:09
С невероятна и удобна лекота т.нар. автохтонисати в блога, години наред твърдяха, че пеласгите са едва ли не траки, а това е доказано или не?

След това същите в блога с потресаваща увереност, няма да напиша наглост към историята, пишеха, че българи и траки са едно, в смисъл като произход, генезис от едното към другото, а това вероятно въобще не е така?!

Въпроса е във въпросите, които следват след постинга ти.

Но... !

Науката знае предложеното от теб, защото ти си го научил именно от същата тази наука и историците, следователно написаното в постинга е известно на специалистите, въпроса е защо те правят изводи, които не се покриват с тези на някои блогъри в блога например?
цитирай
4. didanov - Мак-едоните или "големите (планински) едони"
23.12.2017 00:09
apostapostoloff написа:
македонци!

са също старо племе, живяло в съседство с бриги, пеони, пелагони.
Македон епоним на македоните също има древен произход, близък на елини и граикои. според Теогонията - втори син на Зевс и Тия. Тия е обаче една от дъщерите на Девкалион, син на Прометей. Тя е сестра на Елин, значи Македон е бил племенник на Елин, но и първи братовчед с Дор (на дорийците), Ксут (баща на Ахей) и Еол(еолийците).
Според другата версия Македон е син на Еол, митичен владетел на Еолия, което не изменя много нещата (остава в рода на Девкалион), като тук става дума вероятно за две лица с името Македон (син на Тия и син на Еол). Така че дорийци, елини, еолийци, македони възникват като епоними горе-долу по едно и също време и имат един общ прародител.
цитирай
5. didanov - благодаря за оценката
23.12.2017 00:16
germantiger написа:
Първо браво за труда и следваната от теб тема Античност и то древност НЕ широко известна на неизкушения български читател.

Браво и за това, че се въздържаш от кртайни или категорични оценки що иде реч до Античност, защото както знаем много от изворите са противоречиви понякога, недостатъчни, субективни, а някои запазени откъслечно, отдеелно винаги писани от условно да я наречем гръцка и римска гледна точка.

Добре е, че комбинираш в постингите си текст с изображения - това също.
Хрумна ми, че Пелопонес се родее с пеласги като фонетика, но няма да продължа, защото може да напиша някоя глупост, а името на пелопонес да си има асен и доказан произход.

това за въздържането от крайности дължа отчасти и на теб, защото си ме "солил доста яко", но и защото съм такъв по характер и не робувам на някаква фикс идея. Именно противоречивото тълкуване на изворите води до една каша от която и до ден днешен не могат да излязат историците.
Колкото до Пелопенес, името идва от фригиеца Пелопс или пелопс+нисос (острова на Пелопс). Иначе по старото име е било Пеласгия.
цитирай
6. didanov - според хронистите Пеласг...е автохон
23.12.2017 00:35
germantiger написа:
С невероятна и удобна лекота т.нар. автохтонисати в блога, години наред твърдяха, че пеласгите са едва ли не траки, а това е доказано или не?

След това същите в блога с потресаваща увереност, няма да напиша наглост към историята, пишеха, че българи и траки са едно, в смисъл като произход, генезис от едното към другото, а това вероятно въобще не е така?!

Въпроса е във въпросите, които следват след постинга ти.

Но... !

Науката знае предложеното от теб, защото ти си го научил именно от същата тази наука и историците, следователно написаното в постинга е известно на специалистите, въпроса е защо те правят изводи, които не се покриват с тези на някои блогъри в блога например?

и оттам се тръгва всичко. Но прадядото на този Пеласг и той е дошъл отнякъде в случая когато идват предците на древните гърци, са заварили пеласгите.
Има една хипотеза, че самото име пеласги е преиначено пелагри, а пелагрите е старо име на белагрите и балакрите или българите. Аз съм малко резервиран към тази хипотеза, защото за мен нашето име е по-скоро свързано с Арите, Болг-Арите или Благ-арите или "хората служещи на Благия Бог". Според Стефан Византийски старото име на Тракия е било Ария, а на благия Бог са служили не само бого-милите, а и мизите и то векове преди тях. Има много връзки между българи и траки и те не бива да се отричат, пренебрегват, но и автохонистите не трябва да отричат всякаква връзка на историята ни с Азия.
Траки и пеласги са общи названия на основното население на Балканите в продължение на хиляди години, които са имали много различни племена и имена, но са свързани тясно едни с други предимно с език, митология, култура и обичаи.
цитирай
7. germantiger - ...
23.12.2017 01:45
Сега се сетих, че ти за пелопс имаше постинг и ми направи впечатление, но кой да помни...

Иначе аз съм ЗА крайностите и да НЕ се бяга от тях, но когато са ясни, доказани и факт. Днес много се бяга от крайностите, а истината търпи и понякога е крайност, но за жалост в историята с която се занимават автохтонистите, както и ти поради древността за жалост винаги ще има едно но. Много по-лесно е във времена близки до нас за които има бол документи.

Съжалявам, че съм те "солил" за крайности аз съм представител и радетел на крайностите, значи да ме прощаваш :)
цитирай
8. germantiger - +
23.12.2017 01:50
Приемам написаното от теб за пеласгите, освен това и аз съм попрочел и попадал на това за пелагрите/белагрите, както и на друго за нолг-ариите итн.

Аз също като теб имам съмнение във всичко това, но за жалост съмнения винаги ще има за добро или лошо, по-скоро за лошо, защото маса народи никога няма да разберат какви са били и откъде всъщност идват/нямам предвид българите впрочем, а много по-тегави неща в произход за много други.

За стефан византийски и ария-тракия от теб сега разбирам, а действително и връзка с азия има и вероятно с т.нар. ирано-арии, но обикновено автохтонисти "воюват" с ирано-арии и обратно.
цитирай
9. iliyanv - Пеласги или беласци
23.12.2017 09:45
MПЕЛЛЕС или Беласица. Питам кога евентуално възмургавите африкански наследници на Данай са придобили характерното фъфлене и невъзможност да произнесат звука "Б"?
цитирай
10. didanov - е аз пък не съм радетел на крайностите,, но това не пречи да намираме общ език
23.12.2017 23:02
germantiger написа:
Сега се сетих, че ти за пелопс имаше постинг и ми направи впечатление, но кой да помни...

Иначе аз съм ЗА крайностите и да НЕ се бяга от тях, но когато са ясни, доказани и факт. Днес много се бяга от крайностите, а истината търпи и понякога е крайност, но за жалост в историята с която се занимават автохтонистите, както и ти поради древността за жалост винаги ще има едно но. Много по-лесно е във времена близки до нас за които има бол документи.

Съжалявам, че съм те "солил" за крайности аз съм представител и радетел на крайностите, значи да ме прощаваш :)

а колкото до "солта" тя е била даже по-скъпа от злато навремето :)
цитирай
11. didanov - Кога са придобили характерното фъфлене?
23.12.2017 23:07
iliyanv написа:
Μπέλλες или Беласица. Питам кога евентуално възмургавите африкански наследници на Данай са придобили характерното фъфлене и невъзможност да произнесат звука "Б"?

след третата ракия може би.............:)
интересен въпрос между другото, който си струва да се разработи..как ли един днешен грък ще изрече :"баба Бона бърза да бере бубонки"...
ако можеш да датираш първото "фъфлене" ще са съм ти благодарен.
цитирай
12. didanov - Μπ&#9...
23.12.2017 23:10
didanov написа:
iliyanv написа:
Μπέλλες или Беласица. Питам кога евентуално възмургавите африкански наследници на Данай са придобили характерното фъфлене и невъзможност да произнесат звука "Б"?

след третата ракия може би.............:)
интересен въпрос между другото, който си струва да се разработи..как ли един днешен грък ще изрече :"баба Бона бърза да бере бубонки"...
ако можеш да датираш първото "фъфлене" ще са съм ти благодарен.

може би този процес е започнал през тъмните векове:
Гръцките тъмни векове (на английски: Greek Dark Age or Ages ок. 1200 пр.н.е.–800 пр.н.е.) e период в историята на днешна Гърция и Анатолия, обхващащ периода между 12 и 8 век пр.н.е., който започва след залеза на микенската цивилизация и предполагаемото дорийско преселение и завършва с периода на Архаична Гърция (началото на разцвета на гръцките полиси).
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
23.12.2017 23:16
Връзките с Азия според мен са ясни!
Голямото преселение след потопа- в Черно море
И следващото, регулирано вече- при похода на Александър
В желанието си за създаване на еднородна империя, той самият се жени за Роксана, заедно с 10 хирляди войници Много хора от Балканите се преселват в Азия, като участници в управлението и ччиновници
Този процес се засилва при разделянето на империята на три части след смъртта му Согдиана става най- големият град в известния свят тогава, в резултат на преселението И после, след разпада на Кушанската империя, тези хора започват поход обратно Като Българи! Създават държави по пътя си!

Лека нощ!
цитирай
14. didanov - не случайно и името на езерото Ари-ана
24.12.2017 00:07
germantiger написа:
Приемам написаното от теб за пеласгите, освен това и аз съм попрочел и попадал на това за пелагрите/белагрите, както и на друго за нолг-ариите итн.

Аз също като теб имам съмнение във всичко това, но за жалост съмнения винаги ще има за добро или лошо, по-скоро за лошо, защото маса народи никога няма да разберат какви са били и откъде всъщност идват/нямам предвид българите впрочем, а много по-тегави неща в произход за много други.

За стефан византийски и ария-тракия от теб сега разбирам, а действително и връзка с азия има и вероятно с т.нар. ирано-арии, но обикновено автохтонисти "воюват" с ирано-арии и обратно.

Ария и нейните жители араните, е от времето, което се разказва за Вавилоновата кула - когато всички (от бялата раса ) са говорели един общ пра-език.

цитирай
15. didanov - преселения е имало вероятно и преди и след потопа Леоне
24.12.2017 00:14
leonleonovpom2 написа:
Връзките с Азия според мен са ясни!
Голямото преселение след потопа- в Черно море
И следващото, регулирано вече- при похода на Александър
В желанието си за създаване на еднородна империя, той самият се жени за Роксана, заедно с 10 хирляди войници Много хора от Балканите се преселват в Азия, като участници в управлението и ччиновници
Този процес се засилва при разделянето на империята на три части след смъртта му Согдиана става най- големият град в известния свят тогава, в резултат на преселението И после, след разпада на Кушанската империя, тези хора започват поход обратно Като Българи! Създават държави по пътя си!

Лека нощ!


седемте лъча на розетата от Плиска показва седемте основни лъча на преселения във всички посоки преди потопа. След потопа в края на бронзовата епоха имаме похода или походите на Дионис в Индия, който също е добре документиран. Войската му е била трако-пеласгийска.
За македонските войници на Александър - те се женят насила и след смъртта му повечето оставят жените си връщайки се обратно в Македония (при македонските си жени). Лека нощ.
цитирай
16. barin - Здравей, Диданов. Срещал съм също, ...
25.12.2017 06:29
Здравей, Диданов. Срещал съм също, че седемте лъча на розетата да ги свързват с числото 7-седмицата, стихиите, видимите светила. Какво мислиш по въпроса?. В приказките и митовете числото 7, както и 9 присъстват редовно. При нас славянските племена, които заварил кан Аспарух също са седем.
Поздрави и Весели празници!
цитирай
17. didanov - здравей барин
25.12.2017 16:28
да - видимите светила (планети), може би е най-първото тълкуване на (преселенските)лъчи - т.к. всички тогава са говорели един общ праезик и я нямало някакви съществени разлики всеки лъч на разселване взима името на една планета. Общо лъчите били седем - по два на изток, юг и запад и един на север. Не трябва да се забравя, че тези арии, които остават по нашите земи (в центъра) са Слънцето. Тези преселения са станали около 15 000 преди Христа тоест по времето, когато е имало още атланти или титани, които да могат да предадат своите знания и умения.
(спомни си за разказа на Солон с египетския жрец в Саис).
Весели празници и на теб!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907669
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?