Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2017 23:58 - Царете епоними на траките - цар Мигдон
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3894 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 14.12.2017 00:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
www.bghistory.info Автор Дилян Иванов
Територията на Балканският полуостров е населявана от много и различни тракийски имена. Изследвайки старогръцката митология и античните автори стигнах до заключението,че повечето от имената на тези племена са възникнали в рамките на 200-300 години в периода между 17-15 век преди нашето летоброене. И не само това - много от царете епоними на тези племена са имали пряка или далечна роднинска връзка по между си. Типичен пример за това е семейството на тракийския цар-жрец Орфей, което ще разгледам в следващите няколко статии. Според древните автори Орфей е син на тракийския цар на едоните Еагър и нимфата Калиопа и брат на Лин(Apollod. l. c. §. 2. ). Други посочват като баща богът Аполон, но това би трябвало да се смята за алегория. Според Хезиод Калиопа е била най-мъдрата измежду музите и се омъжила за цар Еагър близо до Пимплея, свещената планина Олимп. Калиопа била също любовница на бог Арес и му родила няколко синове: Мигдон, Едон, Бистон, Одомант (епоними на племената мигдони, едони, бистони,одоманти). От речния бог Стримон, Калиопа ражда цар Резос ( Id. ib. §. 4), от речният бог Ахелой - известните сирени (Serv. ad Virgil. Aen. V. v. 864.), от Еагър още богът на брака Химен (Asclepiades ap. Gyrald l. c. ). Следователно според древните автори Орфей, Лин и Химен са били братя, и полубратя по майчина линия на Мигдон, Едон, Бистон, Одомант, Резос. В случая ще разгледам сведенията на старите автори за митологичния цар Мигдон. Интересното е, че с това име в историческите сведения са известни  цели три владетеля:
Мигдон, цар и епоним на мигдоните, брат на Едонм Бистон и Одомант, полубрат на Орфей. Живял по времето на троянския цар Приам и Херакъл (т.к. Орфей е участник в похода на Аргонавтите с Язон и Херакъл поколение преди Троянската война). Мигдон(старогръцки: Μύγδων гръцки; gen.: Μύγδονος) цар във Фригия, син на Акмон, който с Анаксимена има син Корбус (Serv. ad Virgil. Aen. II. v. 340. ) и една част от страната нарича Мигдония.( . Pausan. Phoc. c. 27. p. 661.).Заедно с него Идейските дактили се преселили в Европа(Диодор Сицилийски. Историческа библиотека V 64, 4, по Эфору).Според Пазваний гробницата му се намирала в град Стектория, Фригия, и в негова чест (част от) фригите се наричали мигдони. Той изглежда е брат на Хекуба и син на Димас, на когото Приам помага във войната му срещу амазонките. (Hom. Il. Γ. 186.). Набезите на амазонките по Средиземноморието се датират около 1250г. пр.н.е.тоест 20-30 години преди Троянската война. Омир Илиада Песен трета: Някога ходих във Фригия, твърде богата със грозде, там аз видях многобройни фригийци с коне вихрогонни, по-рано славен народ на Отрей и Мигдон богоравен. Сбрани стануваха те край брега на реката Сангарий. Бях им съюзник доверен и заедно с тях се сражавах, щом се явиха сами амазонките мъжеподобни. Мигдон Gr. Μύγδων, ονος,– цар на бебриките, живял по времето на Херакъл и Аргонавтите. Народностното название бебрики се представя най-вече от Аполоний Родоски (295–215 г.пр.Хр.), който в своята Аргонавтика, като разказва за аргонавтите, които плавайки по южния бряг на Мраморно море (от запад на изток), с пристигането си на южния/югозападния бряг на Битинския полуостров, научават най-напред за високомерния цар на бебриките, Амикос, син на нимфата битинката Мелия и Посейдон... Царят слиза до кораба и... им казва, че те, като странници от морето, трябва да знаят установеното правило, а именно, че чужденци, които идват при бебриките, заминават след като се преборят с ръце с него... Следват боеве..., в следствие на които царят на бебриките е убит... (Apoll. Rhod. Arg. 2, 1-135). И трите лица са царе, съответно на фриги, бебрики , мигдони и са живели приблизително по едно и също време,едно-две поколения преди Троянската война. Възможно ли е това или става дума за един и същи владетел? Поради недостатъчността на сведенията не можем да дадем сигурен отговор, но са налице множество прилики и общи неща .Нека да ги изброим:
  • 1. Бриги(фриги), мигдони и бебрики са тракийски племена говорещи сроден език и живеещи на близки, съседни и дори едни и същи територии в периода около Троянската война.
  • 2. Бригите са били съседи с мигдоните на Балканите (около река Вардар-Аксиус), същото важи и за македоните според техните предания.3. В един момент бригите се преселват в Мала Азия и променят името си на фриги, които пък живеят в съседство с бебриките, дори завоюват отделни територии от тях. Мраморно море или Пропонтида, според старите карти е носело името Маре Бебрикум или морето на бебриките.
  •  
  • image
  •  
  •  
  • 4. Бебриките от своя страна населяват двете страни на Тракийския Боспорус (Босфора), като са контролирали много векове достъпа по море до Черно море. Точно на европейския бряг в близост до Босфора е засвидетелстван град с името...Фригия!
  •  
  • image
  • 5. Според някои автори първото име на областта Витиня е било...Мигдония, а един от главните градове на европейската част Перинт е носел същото име. 6. част от фригите-бриги се нарекли..мигдони в чест на своя владетел Мигдон. 7. Мигдони също като бригите се преселват (дали водени от Мигдон?) от европейска Мигдония в Мала Азия. Един от пътищата е минавал именно през Витиня и земята на бебриките. Другият пък възможен път през Хелеспонта (Дарданелите), където се е намирала областта малка Фригия или Хелеспонтийска Фригия. Това се оказва другото име на областта Троада, където се намирал град Троя.
  •  
  • image
  • 8. Един от царете на фригите Мигдон пък се преселва в Европа (отново в Мигдония?) заедно с Идайските дактили, но едва ли е бил без хората си.
  • Дактилите според преданията откриват желязото в планината Олимп (Мала Азия) и на остров Крит (планината Ида). Дали пък не са отишли в Европа да търсят други залежи на желязо в тракийските планини? Ученик на тези дактили се оказва Орфей, полубрат на европейския Мигдон. Гробницата обаче на този Мигдон се намирала отново във Фригия, град Стекторион (защо ли се е върнал?)
  • 9. едно от прозвището на фригийската богиня Кибела е...Мигдония!
  • 10. Бащата на фригийския Мигдон се казвал Димас.Според някои Димас обаче е бил известен като Кисей. А Кисей бил тракийски цар, който Страбон свързва с град град Кисус (днес село Хортач) в.......балканска Мигдония! Този Кисей бил женен за лелята на цар Приам, а цар Приам помага на Мигдон (евентуалния син на Димас-Кисей) срещу амазонките.
Тук ще си позволя едно уточнение: Читателят трябва да е наясно, че когато говорим за Фригия в Мала Азия преди Троянската война тоест времето което разглеждаме и в което са живели нашите царе Мигдони, не може да става дума за Фригия на цар Гордий и сина му Мидас през 8-9 век преди Христа. Това е така, защото на мястото на тази Фригия е било заето от държавата на хитите, както се вижда на картата: imageапогея на Хетската държава imageХетската държава през 13 век пр.н.е.(преди Троянската война 1218-1210)image Хетската държава около 1220 г. пр.н.е (непосредствено преди Троянската война) Така напълно логично е древните автори по Фригия и фригийски царе също да са разбирали или Хелеспонтийска (малка) Фригия image или балканската Бригия-Фригия или просто грешно да са свързвали с по-късната Фригия на Гордий. image   Ако е това е била балканската Фригия - сведенията за фригийските царе, за фригийския Мигдон и фригийска Мигдония придобиват съвсем друг смисъл.  



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. didanov - за цялостното разглеждане на картите
14.12.2017 00:09
моля тук http://www.bghistory/%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%86%d0%b0%d1%80-%d0%bc%d0%b8%d0%b3%d0%b4%d0%be%d0%bd/
т.к. блогбгто спи както винаги.
цитирай
2. germantiger - ...
14.12.2017 07:53
Не съм познавач в тази конкретика, но браво за последователността и труда.

Това направление да го нарека така в блог.бг е почти само твое, понякога и други се включват, но ти в това си забележим.
цитирай
3. didanov - благодаря за оценката германец
14.12.2017 12:04
и ти определено си забележим в твоето направление :)
цитирай
4. germantiger - ...
15.12.2017 10:32
Жалко за другите е, че не те коментират и не отличават това, което правиш

Барин също прави хубаво и сериозно, впрочем.
цитирай
5. germantiger - какъв германец съм аз - никакъв, както и никакъв българин не съм
15.12.2017 11:30
блг за обръщението от теб към мен, но никакъв не съм

ще преведа няколко думи на Гай Зайер или Ги Сайер полугерманец/полуфрануцизин, есесовец от всв:

Ако имате не едно, а две отечества, то и проблемите са два пъти повече, при положение, че живота е само един.
цитирай
6. didanov - жалко е наистина, защото в спора се ражда истината
15.12.2017 16:55
germantiger написа:
Жалко за другите е, че не те коментират и не отличават това, което правиш

Барин също прави хубаво и сериозно, впрочем.

цитирай
7. didanov - много точно казано
15.12.2017 16:58
"Ако имате не едно, а две отечества, то и проблемите са два пъти повече, при положение, че живота е само един."
но проблемите са за това - да се решават и това е възможно в рамките на един живот.
цитирай
8. shtaparov - Много интересна статия- струва си ...
19.12.2017 19:09
Много интересна статия- струва си да се замислим върху фактите,поднесени в нея.
цитирай
9. didanov - благодаря щапар
20.12.2017 16:19
shtaparov написа:
Много интересна статия- струва си да се замислим върху фактите,поднесени в нея.

знам колко е трудно да те учуди човек с твоите енциклопедични знания :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907992
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?