Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2017 00:43 - Бил ли е Паламед главнокомандващ ахейците през Троянската война?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1820 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 26.10.2017 00:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор: Дилян Иванов www.bghistory.info

Паламед в древногръцката митология герой от остров Евбея или Арголида син на Навплий и Климена или Пилира или Хесиона. Изобретил буквите (или  11 от тях като допълнение към петте букви, изобретени от мойрите, според Плиний и Плутарх добавил 4 букви към другите 16. Измислил играта на зарове. Според други изобретил играта шашки, на която играли двамата Еанти и Протесилай. Изобретил числата и измерването на времето по години, месеци и дни, мерките за тегло и дължина.

image

Паламед бил ученик на кентавърът Хирон и бил смятан за най-умният сред хората. Като водач на ахейците той доказва многократно своите способности. Той ръководи успешни походи, спасява ахейците от гладна смърт и давал нови надежди на войниците. Познавайки силата на тревите той излекувал много от ранените. Също тълкувал успешно различни природни явления като слънчевото затъмнение и измислил таблата като игра за убиване на скуката. Според Софокъл Паламед е измислил гръцката табла.

Участник в Троянската война – един от първите, които откликнали на призива да се накаже Троя. Именно Паламед разобличава Одисей, който не желае да отиде на война. Агамемнон изпраща Паламед в Итака да го призове да у1аства в похода, т.к. е дал клетва да пази брака на Менелай и Елена.  Когато воините дошли за него, Одисей се направил на луд, като застанал сред полето, запрегнал вол и магаре с ралото и тръгнал да засява полето със сол. Паламед обаче положил пред плуга на Одисей новородения му син Телемах и Одисей се издал отклонявайки ралото и така бил принуден да тръгне за Троя. За това пък намразил Паламед. Според Птолемей, Хефестион и Дарет той става главнокомандващ на ахейските войски (Коментар на Д. О. Торшилов в кн. Гигин. Мифы. СПб, 2000. С.130)

image

Паламед не отстъпвал по мъжество и благородство на приятеля си Ахил, с който постоянно делил военните несгоди. Големият му ум предизвикал завистта на известния с триковете си Одисей. Тази завист се добавила към омразата изпитвана от последния при разкриването му в Итака. Според други, Паламед един път се върнал с голяма плячка от поход в съседен на Троя район, като в същото време се присмял на Одисей, който от своя страна се върнал с празни ръце.

image

Смъртта на Паламед

Според по-разпространената версия за смъртта на Паламед, Одисей подхвърлил тайно торба злато в шатрата на Паламед и написал фалшиво писмо от цар Приам, в който обещава много злато на този, който предаде лагерът на ахейците. Писмото Одисей дал тайно на един от пленените фриги и му заповядал да го отнесе на цар Приам. Но тъкмо когато фригиецът с еканил да избяга,  го нападнали слугите на Одисей, убили го, а писмото занесли на господаря си. Одисей  отишъл при Агамемнон и обвинил Паламед в измяна. Припомнил съветите на Паламед ахейците да приключат войната и да се върнат по родните си места. Извикали Паламед в шатрата на Агамемнон, но той отрекъл всички обвинения. Тогава по предложение на Одисей вождовете на ахейците отишли в шатрата на Паламед и претърсвайки я намерили скритото злато. Това била сериозна улика. Агамемно свикал съд – Одисей така убедително доказал "престъплението" на Паламед, че вождовете на ахейците не искали и да чуят оправданията на "изменника". Всички веднага забравили славните му подвизи и големи заслуги и го осъдили на смърт за предателство. Оковали го във вериги  и го довели до брега на морето за да изпълнят присъдата – убиване с камъни. Невинният Паламед не се опитал да моли за живота си и стоически посрещнал смъртта. Неговите последни думи били: „ Радвай се Истино, ти умря преди мен!“

Героят бил убит с камъни от Одисей и Диомед. Така ахейците сами погубили благородния и най-способния от тях герой. Тялото му въпреки забраната  на Агамемнон било погребано от Аякс Теламонид(и от Ахил), който не повярвал в измяната на Паламед на остров Лесбос. Тази измама възбудила от своя страна гнева на богинята Немесис, която решила да накаже виновните особено Одисей.

Според поемата „Киприя“ , Диомед и Одисей го удавили, когато отивали на риболов(Стасин. Киприи, фр.19 Ивлин-Уайт = Павсаний. Описание Эллады X 31, 2)

В Енеида това обаче е само една история на гърка Синон. Синон бил заловен от троянците след като ахейците заблуждавайки троянци напуснали Троя. Синон се представил като братовчед на Паламед, който също бил преследван от Одисей след смъртта на първия. Така Синон спечелил доверието на троянците и ги убедил да вкарат в града легендарния Троянски кон.

image Синон влиза като пленник в Троя[/caption]

Отмъщението на бащата

Разбрал за смъртта на сина си, бащата на Паламед Навплий се отправил лично към ахейския стан.Той поискал от вождовете на ахейците сметка за несправедливата смърт на сина си, но неговите претенции били отхвърлени. За това той решил да отмъсти по най-жесток начин на всички. Навплий с помощта на другия си син, започнал да разпространява слухове, че повечето вождове на ахейците, както и царете са си взели други жени и имат намерението да изгонят или низвергнат настоящите си жени ,оставени в Елада. Това довело отчасти до много изневери на царските жени както до много убийства на самите царе след завръщането им. Други ахейци Навплий обявил за загинали и по този начин жените им се омъжили повторно. Когато ахейците се връщали в Гърция след разрушението на Троя, достигайки бреговете на остров Евбея Навплий поставил лъжливи светлини най най-опасните места на брега и голяма част от ахейския флот загинал. Тези, които успели да се спасят на брега паднали под мечовете на евбейците.

Защо Омир не споменава Паламед?

Интересното е , че Омир не споменава Паламед в своята Илиада, което косвено потвърждава факта, че самата Илиада отразява последните няколко месеца от войната – когато навярно Паламед не е  сред живите и Агамемнонн е едноличния водач на ахейците. Образът на Агамемнон като властен и тираничен характер също допълва представата за разразилата вътрешна борба за надмощие завършила с нечисти методи. Много вероятно е самият Агамемнон да стои зад заговора на Одисей.

Ако се доверим на версията на Дарет Фригийски като очевидец на войната до историята на Паламед изглежда иначе –според Дарет още през първата година на войната Паламед се стреми към едноличната власт. През третата и четвъртата година на войната има примирие, а едва на шестата година Паламед успява да вземе едноличната власт. Логично е да предположим, че тя до тогава е била в ръцете на Агамемнон и Менелай. На осмата година Паламед убива Сарпедон и Деифоб, но бива заловен от троянците. Дарет не споменава какво е станало после с него – само казва, че Агамемнон отново взема властта (от осмата година до край на войната).

Ако все пак Агамемнон или Одисей нямат пръст в смъртта на Паламед, остава необяснимо твърдението, защо бащата на Паламед ще иска да си отмъщава и то по такъв жесток начин на всички завръщащи се в домовете си ахейци?

Която и версия да е истинската можем да кажем със сигурност, че Паламед е бил в голяма част на войната действителния водач на ахейците и че част от славата си ахейците дължат именно на него.

Друго интересно е, че Паламед и Аггамемнон са роднини. Майките им са сестри, дъщери на критския цар Катрей, който пък е син на известния Минос. Според Аполодор, един оракул предсказал на Катрей, че ще загине от ръката на децата си, за това той дал двете си дъщери - Аеропа и Клистена на евбейския цар Навплий да им намери дом в чужда държава. Навплий дал Аеропа на сина на Атрей - Плистен, която родила Агамемнон и Менелай, а от своя страна запазил за себе си Клистена, която родила Паламед.

ползвани източници:

http://www.vollmer-mythologie.de

https://it.wikipedia.org

Хенрих Щол "Хроники на цар Одисей"

 

 




Гласувай:
10



1. barin - Здравей, didanov. Мисля, че Омир е ...
29.10.2017 06:13
Здравей, didanov. Мисля, че Омир е пропуснал да напиши за убийството на Паламед, за да не очерни един от основните герои в Троянската война, за който пише отделно- Одисей. Все пак ако Паламед е направил измяна той е роднина на Агамемнон. Образът на Одисей е изчистен, дори героичните му постъпки са преувеличени. Очевидецът Дарет Фригийски сигурно е прав, а само ако има лично отношение към някои герои може да е спестил нещо. Илияда и Одисея са късни произведения. Аз не вярва те да са първите писани, защото са големи и завършени, а винаги се започва от малкото. Сигурно има, но не са се запазили кратки стихчета и разкази преди Омир. Възможно е елините да са затрили нещо, за да може да изпъкни Омир.
Поздрави!
цитирай
2. didanov - Здравей Иване
30.10.2017 18:44
Съгласен съм, че като че ли Одисей се избягва да бъде очернен. Омир или Мелисиген е от рода на Орфей и следователно с тракийски произход,но не знаем в каква степен и какво в произведенията му са коригирани през Античността. Омир едва ли не е познавал Паламед и историята му, която е прекрасен драматичен сюжет за разказване. Поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908876
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?