Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2017 22:48 - Последните години на княз Борис I
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 8157 Коментари: 10 Гласове:
37

Последна промяна: 10.12.2017 08:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Княз Борис I е български владетел от 852 до 889 г.  Ако се приеме, от кан Крум( 801-814 г.) родът Дуло се завръща на българския престол, то Борис I е от рода Дуло. Има основания да се твърди, че  Крум е от рода Дуло и по майчина линия застава на престола. Ако се съди по делата на Крум, Омуртаг (http://barin.blog.bg/history/2015/04/08/delata-na-han-omurtag.1352813) и следващите владетели би следвало да се предположи, че родът Дуло се е завърнал по блестящ начин. Разбира се това не са доказателства. За принадлежността на владетелите след Крум към рода Дуло( http://barin.blog.bg/history/2015/03/17/rodyt-dulo.1346755) съдим от косвени факти, че кан Крум( 801-814 г.) е приет единодушно и одобрен за български владетел, насочва се първо към земите на днешна Македония, решително декйства по отношение на съседските разногласия и определяна на границите. При Аспарух и Тервел виждаме подобен подход( http://barin.blog.bg/history/2015/10/18/kan-tervel-spasiteliat-na-evropa.1400523); липсват сведения за големи гонения на християните. Знаем, че Кубрат, Аспарух и Тервел са били християни от няколко източника. При първите четири канове, които са от рода Дуло България няма загубена война. Вярно, че последните двама( Кормесий и Севар) не воюват, но затова можед да се съди, че войската ни е била на ниво. Ако не беше така  съседните държави и преди всичко Източната Римска империя( Византия) нямаше да си трае (http://barin.blog.bg/history/2016/04/28/pobedite-na-kan-asparuh.1448086) . При първи удобен случай щеше да се опита да си възвърне териториите и да изхвърли отвъд Дунав"варварите".
                   Княз Борис I ( 852-889 г.) е син на Пресиян(836-852 г.) Приема се, че до покръстването през 862 г. носи титлата хан, а след важното събитие приема титлата княз. Мисля, че това схващане е погрешно и той, както и предишните владетели трябва да се титулуват с владетелската титла "княз", а не с тюркското хан, кан, канас сюбиги, кан ювиги и т.н.


              Княз Борис I е канонизиран за светец като цар Борис I. Титлата "цар" приема едва Симеон и то преди да почине през 927 г. му я признават, а Петър I, Който го наследява я носи, както и следващите владетели, включително и от Третото Българско царство, без Александър Батемберг. Народът е признателен към княз Борис I за заслугите му като управник и го приема за цар, а православната църква го обявява за светец по този начин. Освен Борис I има още двама души от рода Дуло, които са канонизирани за светци: Тривелий Теоктист е кан Тервел, а другият е Боян Енравота, брат на Маламир( 831-836 г.)  ( http://barin.blog.bg/history/2015/03/15/sv-enravota-boian-kniaz-bylgarski.1346209)  Княз Борис I се оттегля от ,престола през 889 г. в п;олза на нсвоя трети син- цар Симеон Велики. При него България изживява своя златен век, а аз мисля, че златния век започва още от времето на княз Борис, когато спира войните и сключва дълогодишен мирен договор с Византия, а продължава малко след смъртта на цар Симеон I. (http://barin.blog.bg/history/2015/10/05/zlatniia-vek-na-bylgariia.1397057).  
             Величието на владетелите не се измерва само със спечелените битки и завоюваните нови земи. Териториалните придобивки са хубаво нещо, но те трябва да се усвоят, разработват, отстояват и доказват във времето. Не винаги ако дадена държава владее дълго време територията ѝ принадлежи по право. Можем спокойно да причислим към успешните владетели Крум, Омуртаг, Пресиян, Борис, Симеон Велики, Петър. Те са родственици, с изключениое на Пресиян по права линия и наследяват трона един след друг, като издигат едновремешната слава на България и рода Дуло. 
               Княз Борис I губи четири войни: срещу Великоморавия, Немското кралство, Сърбия и Византия( http://barin.blog.bg/history/2016/05/07/bylgariia-na-boinoto-pole-sreshtu-zapada.1449987) , но покръстването на българите от 862 г. и въвеждането и разпространението на кирилицата след 855 г. накланят сериозно към положителна насока везните за преценката на княза. Освен споменатите събития, имаме дълъг мирен период с Византия и съседните държави, който способства за укрепване на България и затвърждаването ѝ. (http://barin.blog.bg/regionalni/2015/05/14/kirilicata.1361530).  
                  Княз Борис I (852-889 г.) след като сдава престола на сина си се оттегля в манастир. Интерес предизвика у мен в кой манастир. Известни са четири манастира от времето на клняз Борис: Голямата базилика вс Плиска( по времето на управление на Борис- столица); Патлейна; манастира до с. Равна, Провадийско и царския манастир св. Богородица във Варна, близо до Вятърната мелница.  Четирите манастира твърдят, че княз Борис I е прекарал последните си години в тях.
                Княз Борис I е роден някъде около 830 г. Срещал съм написано, че отначало е управлявал с регент, но си мислих, че няма как да стане. Между него и Пресиян в такъв случай ще има петнадесетина години, а му е син. Пресиян се качва на престола през 836 г. и няма навършени двадесет и една години, колкото е пълнолетието. Управлява кавхана Исбул, който е регент и при Маламир. Пресиян е роден след 815 г., а Борис в такъв случай като негов първи син трябва да е роден най-рано 833 г.. Затова   си мисля, че е имало регент. Княз Борис I почива на 2 май 907 г. Затова на втори май се чества деня на цар Борис и носещите неговото и подобни произходни имена имат имен ден. В такъв ход на разглеждане изглежда не е доживял легендарната възраст над сто години. През своето 36-годишно управление изглежда е постигнал всичко и сам се оттегля в манастир, за да доживее старините си. От историята знаем, че на два пъти излиза от манастира да помогне на България. Първият път е през 893 г., когато сваля от престола сина си Владимир Расате( 889-893 г.) и поставя за княз гласения за глава на българската православна църква Симеон I( 892-927 г.). Вторият път е. когато бъл;гарската войска на цар Симеон е насочена и заета с война с Византия, а маджарите ни нападат в гръб. Изглежда маджарите са провокирани от активната политика и щедрите имперски обещания, за да ни нападнат. През 894 г. княз Борис I излиза и ръководи отбраната на новата столица Велики Преслав. Преместването на нстолицата си го обяснявам с няколко причини: Плиска е разрушена през 811 г. от Никифор I Генник, който по-късно си получава засслуженото; Велики Преслав е разположен малко по-централно; желаникето да се отбележи ново начало, съгласно амбициите на цар Симеон. 
                След 894 г. оставя нещата в ръжцете на нцаря и повече не се меси. Името му постепенно потъва и следите му изчезват. В църквите са запазени негови надписи, пръстени, печати. Във Варна църквата св. Богородица се нарича царска, защото са поткрити в нея, близо до аязмото печати на царете Борис, Симеон и Петър. Те тримата са управлявали страната ни повече от век.

           
Княз Борис следпокръстването приема името Михаил от кръстника си- императора на Византийската империя. Сваля от трона Владимир Расате, заповядва да го ослепят и да го хвърлят в затвора. Свиква народен църковен събор. Провъзгласява третия си син Симеон (893-927) за новия български владетел, ”като го заплашва пред всички, че ще претърпи същото наказание, ако в нещо отстъпи от истинското християнство”. Съборът решава столицата да се премести от Плиска във Велики Преслав и обявява българския език за официален в държавата и църквата. Княз Борис І Извършил делото на своя живот, Борис, все още силен, се оттегля в манастир. Неговото управление дава културно отражение върху развитието на всички славяни и цяла Източна Европа. Той умира през 907 г.
                 
Манастира Патлейна до Велики Преслав.
                   Манастирът Патлейна се намира близо до Велики Преслав. До старините е съвсем малко разстоянието- около 3 км. След оттеглянето си в манастир и окончателното прекратяване да се меси в държавните дела Велики Преслав е вече столица на България. Мястото е идеално на бившия владетел да прекара старините си. Сега наблизо работи комплекс"Омуртагов мост" Като ходих тази година в старата столица и манастира се заслушах в беседата, приготвена за една друга туристическа група и екскурзовода каза, че няма категорични доказателства, но се приема, че княз Борис е доживял последните си години тук. Няма и на другиоте манастири сведение и нещо написано.               
            Голямата Базилика е най-големият храм на православието у нас през Първото Българско царство. Плиска е още столижца на България и мисля, че е възможно отначало княз Борис I да се е оттеглил тук и да е приел монашески сан. При това положение той лесно може да следи какво става в двореца и да се намеси при необходимост, както е сторил при опита на Владимир Расате да върне езичеството. Същото важи и при намесата при опасността столицата да бъде превзета. Разстоявянието между Плиска и Велики Преслав не е никак голямо, но да не забравяме, че през IX в. не са развити комуникациите, инфраструктурата. Като съм ходил в Плиска от музея твърдят, че тук е бил княз Борис I. Склонен съм да повярвам, но само отначалото за няколко години. Логично е с напредване на годините да се е установил по-близо до столицата, а отначало също да е предпочел да бъде
близко до мястото на  управление.
. Голямата Базилика изглежда внушителна по размери
                   Голямата Базилкика   е най-големият манастир и си заслужава да се реставрира. Намира се на 700-800 м. от старините в Плиска.
                 Манастирът в с. Равна, Провадийско не съм посещавал. Ходих през тази година в музея в Провадия и освен за най-старото намерено съкровище по земите ни, наред с Варненския Халколитен некропол ми обясняваха за манастира до с. Равна. Уредникът на музея беше сигурен, че именно тук е бил монах княз Борис I. Манастирът е най-незапазен в сравнение с другите и засега не е реновиран. Не вземам отношение дали може тук да е бил Борис, но по-скоро не вярвам по обяснените по-напред причини.
                  Варненския манастир "св. Богородица" се намира на малко повече от километър от пътя за с. Каменар в местност" Пчелина". От него при разкопките е намерено аязмо, непокътнато. Водата си течер. С дарения и помощ от общината и други институции е направен голям кръст над манастира, поставени са указателни кафяви табели на подстъпите към него- от кв."Възраждане" и от пътя над Вятърната мелница( 500 м. вляво). Заради намерените печати от митрополията и църквата"САв. Архангел Михаил" твърдят убедително, че тук е починал княз Борис след като е бил монах.
                 Като се абстрахиорам, че съм от Варна ми е трудно да повярвам и в това. Нали трябва да се греда безпристрастно на основание фактите и размислите. Разсъжденията сочат първоначално да е бил в Плиска- Голямата Базилика, а после- близо до новата столица- Велики Преслав. т.е. в манастира "Патлейна". По такъв начин си обяснявам въпроса Къде е прекарал последните си години княз Борис I? Който не иска да задълбава темата ще отговори кратко и неутрално:" В манастир"
                Размислите ми се породиха, когато през тази година по различни поводи посетих три от четиритее възможни манастири. Дали е възможно да има пети? Евентуално някъде край Охрид, защото от една екскурзия преди повече от двадесет години си спомням, че Климент и Наум имат манастири от тяхно време и има легенда за това:

              "Легендата гласи, че строителите им се състезавали кой ще построи първи манастира. Опънали една тел( трудно обяснимо как на разстояние над 5 км.) и когато се стигне височината да се спре. Лястовичките накацали по телта някъде посредата. Строителите от манастира на св.Наум решили, че са изпреварени и спрели, а тези на Климент продължили и затова неговият манастир е по-висок." Може би няма истина в това, но го написах, за да спомена, че има и други манастири по нашите земи от времето на княз Борис. 
                Охрид е бил развита книжовна школа, горе долу наравно с Великопреславската. Въпреки това не ми изглежда правдоподобно в някой от двата манастира да е живял княза. Не споделям мнението на ннякои свещеници, че Борис I е живя на няколко места по време на монашеския си живот. Презю IX-X в. няма такава практика. Вярвам, че Патлейна е било последното му място на Земята. Заслугите на княз Борис I са големи и има много манастири, носещи неговото име. Негови икони се срещат в много църкви из България.

                   

image Икона на княз Борис I
             
                 

 



Гласувай:
37



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - С подробните факти, с убедителн...
31.05.2017 00:07
С подробните факти, с убедителността и интересното повествование твоите писания са по-занимателни от трудовете на учени пишман историци.
цитирай
2. barin - Много ти благодаря за похвалата, ...
31.05.2017 05:38
Много ти благодаря за похвалата, kvg55.
цитирай
3. emi1ts - Поздрави!
31.05.2017 08:21
Обширна ,много интересна информация,изследване и анализ на минали събития много от които,според мен малко известни и за това още по-ценни!Прекрасно е че е имало велики и родолюбиви личности като княз Борис I от които много има да се поучим и заради които и до днес говорим за славните времена в българската ни история!Благодаря!С пожелание за хубав ден и все така с вдъхновение!
цитирай
4. didanov - здравей барин
31.05.2017 22:21
изчерпателно както винаги... има данни, че цар Михаил и княз Борис не са едно и също лице,а става дума за два различни владетеля на българите - първият на Мизия,Поморавието и отвъддунавските земи, а втория на Македония и Солунско. какво мислиш по въпроса?поздрави
цитирай
5. barin - Здравей, Еми. Постарах се да изясня ...
01.06.2017 09:28
Здравей, Еми. Постарах се да изясня за последните години на княз Борис I, защото от всякъде си ги присвояват. Моето разсъждение почива на логичното, което може би се е случило след оттегляне на княза от престола.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, didanov. Възможно е да е ...
01.06.2017 09:33
Здравей, didanov. Възможно е да е така, въпреки че Паисий, Блазиус Клайнер и Раковски, за които съм писал не са го засвидетелствали. Възможно е като гледам поведението на българския владетел спрямо съседните страни как се променя изведнъж по пътя на разсъжденията да се предположи, че става дума за двама владетели. По времето на княз Борис I продължава процеса на обединяване на териториите, населени с българи, започнал още при кан Крум. Добра идея ми даде да проверя из материалите и справочниците.
Поздрави!
цитирай
7. get - - Не е от съществено значение ... но за да не объркваме понятията на повечето четящи, които са на ниво ...
01.06.2017 18:47

... любители - следва да поясня?
barin написа:

Голямата Базилика е най-големият манастир и си заслужава да се реставрира. Намира се на 700-800 м. от старините в Плиска.


- Базиликата, като АРХИТЕКТУРЕН тип ОБЩЕСТВЕНА сграда, СЪЩЕСТВУВА от преди християнството!
- Строежът на първите християнски храмове е заело АРХИТЕКТУРНАТА ФОРМА-КОНСТРУКЦИЯ "БАЗИЛИКА" ... Но вече след ЧЕТВЪРТИ ВЕК ... Базиликите са ИЗОСТАВЕНИ и се преминава към друг архитектурен ТИП конструкции - за църквите?

- Защо толкова АКЦЕНТИРАМ НА ТАЗИ ОСОБЕННОСТ ?

- Защото АКО СЛЕДВАМЕ ЛОГИКАТА която ви засегнах по-горе ... ИЗОСТАВЯНЕ СТРОЕЖЪТ НА ЦЪРКОВНИ ХРАМОВЕ - ТИП:"БАЗИЛИКА" ... Тогава ТЯ "Голямата базилика" се явява ФАКТ - който опровергава СЪЩЕСТВУВАЩАТА ДО МОМЕНТА ДАТИРОВКА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО Й ... а като цяло и ДАТИРОВКАТА - МОМЕНТА, КОГА Е ИЗГРАДЕН ГРАД ПЛИСКА!
За мен това да е станало КАКТО ИМА И ПИСМЕНИ СВЕДЕНИЯ ... по времето на имп. Константин Велики - Е твърде вероятно!

- А от последното ... всъщност много е дълго за обяснение - Но поне до края на "Първото българско царство" - по-скоро ЦАРСТВО НЯМА а имаме КОНФЕДЕРАЦИЯ с два АДМИНИСТРАТИВНО УПРАВЛЕНСКИ ЦЕНТРОВЕ ... единият на "проливите" Константинопол и Плиска(Преслав) тук на Балкани?

- Привет! ... и дано не съм досадил - защото това са хипотези ... но за които има твърде сериозни ПОДАТКИ ЗА ВЕРНОСТТА ИМ!
- Но ако ги вземем в предвид ... В резултат на това: Ще ни стане ОБЯСНИМО? Защо в България се ползва административен-"гръцки" език! ... и ред още неща, МНОГО ПОДОБНИ на съвременната ситуация с така известната ни "граница на Шенген" и ... останалите ??:))
цитирай
8. barin - Здравей, get. Написаното от мен за ...
01.06.2017 21:53
Здравей, get. Написаното от мен за Голямата Базилика е по спомен от разказаното от представителя на музея в Плиска, който ме съпровождаше при последното посещение. Може всичко да не е вярно. Благодаря за информацията, която даваш. Повечето мои читатели тук и на другите места, където си препращам темите са любители. Аз не съм историк, просто любител и писах за княз Борис само поради причината, че на четирите места ми обясняваха как царя е доживял там старините си. По пътя на разсъжденията и логиката стигнах до тези изводи, направени в края. Оценявам твоите познания по история, макар и да имаш малко публикации. На много места съм срещал да коментираш интересни теми.
Поздрави!
цитирай
9. flymore - Привет, barin!
02.06.2017 15:57
Благодаря за всички твои публикации!
kvg55 го е написал прекрасно!
:)
цитирай
10. barin - Привет, flymore. Добре завърнала ...
02.06.2017 17:50
Привет, flymore. Добре завърнала се в блога, защото няколко пъти не те намирах. Благодаря за положителните отзиви.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644727
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031