Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2017 23:24 - Поколението на Прометей-елини,дорийци,еолийци, македони,ахейци,йонийци
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4308 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 31.08.2017 16:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Поколението на титанът Прометей www.bghistory.info


image
и всичко това преди още Данай и дъщерите му (смятани за предци на днешните гърци)  да пристигнат с корабите си на полуостров Пелопенес!
Можем да направим няколко извода:
Македон (епоним на македонците), Магн(езийците), Дор(орийци), Еол(ийци) и Ксут са братя. Ахей(ците) и Йон(ийците) са синове на Ксут и племенници на братята му.
Всичките братя са синове на Елин цар на областта Фтия, който преименувал племето "граикоѝ", на елини. Грек пък е негов чичо, а баща му Девкалион не само преживява един цял потоп, но е син на титанът Прометей, който дал огъня на човека....а титаните (вероятно последните оцелели атланти) са населявали все още земите на Балканите през 17 век пр.н.е.
Но за да стане още по заплетен въпросът за поколението на Прометей  :
Названието „Елини“ датира от времето на Омир. В Илиада „елини“ е име на племе, населяващо Фтия; наричани са още мирмидонци) и са водени от Ахил. А за мирмидонците Йоан Малала казвапристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, 3000 души“.

  image    



Исторически справка в подкрепа на горепосоченото-
Извадка от първата загубена част на т.н. пароски мраморен надпис:
Аз съставих [летопис] на изминалите времена [въз основа] на всички документи  и общи пресмятания, като започнах от първия цар на Атина Кекроп1 до тази [година, когато] архонт в Парос е бил ...иант, а в Атина – Диогнет (264/63)От времето когато в Атина се възцарил Кекроп и тази област, дотогава наричана Актика по името на местния жител Актей, започнала да се нарича Кекропия, изминали 1318 години (1582/81). 2. От времето когато Девкалион2 станал цар в Ликорея намираща се край Парнас, а в Атина бил цар Кекроп, са изминали 1310 години (1574/73). 3. От времето когато в Атина станал спор между Арес и Посейдон заради Алиротий3, сина на Посейдон и това място било наречено Аресов хълм4 са изминали 1268 години (1532/31), а тогава Кр(анай)5 бил цар на Атина. 4. От тогава, когато по времето на Девкалион станал потоп и Девкалион избягал от пороя от Ликорея в Атина при Кранай, [където] основал светилище на Зевс Олимпийски и му принесъл благодарствени жертви за спасението, са изминали 1265 години (1529/28), а тогава Кранай бил цар в Атина. 5. От времето, когато Амфиктион6, сина на Девкалион, станал цар в Термопили7, събрал тези, които живеели около светилището, нарекъл [ги] амфиктиони и принесъл жертви [там], където и до сега амфиктионите принасят жертви са изминали 1258 години (1522/21), а тогава Амфиктион бил цар в Атина. 6. От времето когато Елин, сина на  Девкалион, се възцарил във Фтия и наричащите се преди "граикоѝ"8 получили името елини и [били учредени] състезанията Пана ...9 са изминали 1257 години (1521/20), а това станало когато Амфиктион бил цар в Атина. 7. От времето когато Кадм, сина на Агенор, пристигнал в Тива ... и построил Кадмея изминали 1255 години (1519/18), а това станало когато Амфиктион бил цар в Атина.
8. От времето когато станал цар в ...нике изминали 1252 години (1516/15), а се случило когато Амфиктион бил цар в Атина.
9 От времето когато първият петдесетвеслов кораб съоръжен от Данай пръв доплавал от Египет в Елада и бил наречен пентиконтор, а дъщерята на Данай ...и ... (Х)елика, и Архедика, като се отделили от другите, основали светилището на  Атина Линдия и направили жертвоприношение в ... Линд10 на Родос изминали 1247 години (1511/10), а се случило когато в Атина бил цар Ерихтон.




Гласувай:
10



1. barin - Здравей, didanov. Оттук се виждат ...
03.04.2017 07:19
Здравей, didanov. Оттук се виждат имената на някои народи и се изяснява произхода им. Гърците го използват, за да си узаконят произхода. Те и без това изкарват всичко, което има нещо общо с техните земи за гръцко. Всичко това е много далече във времето и добре, че си намерил материали и със схема да го покажеш. Поздрави!
цитирай
2. didanov - здравей барин
03.04.2017 13:51
и данайците имат балкански корени, но те са по друга линия - тази на Аргос и Пеласг и пеласгите, но както казваш те си присвояват всичко за сметка на траките, а послед и за наша сметка. Това родословие показва единния произход на голяма част от балканските народи. поздрави
цитирай
3. get - Сидеров, знаете ли какъв смисъл се крие в името на титана ...
04.04.2017 07:54
didanov написа:
и данайците имат балкански корени, но те са по друга линия - тази на Аргос и Пеласг и пеласгите, но както казваш те си присвояват всичко за сметка на траките, а послед и за наша сметка. Това родословие показва единния произход на голяма част от балканските народи. поздрави


... Прометей и неговите двама братя Менетей и Епиметей?
Коя прото-индо-европейска КОРЕНОВА участва в образуването на имената, тоест какво значение е тя .. Как е звучала на старо-български ... а на старо-гръцки а на съвременен (димотики) гръцки ... а на съвременен български?!

Успех в ттърсенетона отговора!
цитирай
4. didanov - здравей гет
06.04.2017 17:03
Проми-Теос/Деос определено има общо с думата Бог както и с всевиждащ и вседаващ. поздрави
цитирай
5. get - - Първо извини ме, за сбърканото обръщение "сидеров" - виновен за което е "тъпият" таблет?
07.04.2017 00:19
didanov написа:
Проми-Теос/Деос определено има общо с думата Бог както и с всевиждащ и вседаващ. поздрави


- Започвам МАЛКО ОТДАЛЕЧ С ОБЯСНЕНИЯТА относно ЕТИМОЛОГИЯ В ИМЕТО "Прометей"

- Първо да ти цитирам източника в който се загатва смисъла в имената на Прометей и неговите братя?

Хезиод – Теогония (Създадена около VIII-VII век.)

"… Япет Климена пък взе за жена — стройнонога
Океанида — и с нея във обща постеля той легна.
Тя му роди пък Атлас, със безстрашно сърце, а след него
даде живот на Менетий* прославен, на хитрия, с остър
ум Прометей**, на безумния Епиметей***, чрез когото
злото докара, което мори хлебоядните хора,
тъй като първи прие у дома си жената, която
Зевс бе изваял. Менетий надменният беше пък пратен
в Ереб от зоркия Зевс, що димяща светкавица хвърли —
тъй наглостта му наказа и още нахалната дързост.
..."

Второ - само упоменавам, че в старо-българският, който славистите са обявили за "церковно-славянский" език:))) имаме думата: *мънети_ отговарящо на: помня, мисля, спомням ... и още няколко сходни значения?

Трето: В съвременния български от същата коренова имаме производни:
- помня;
- упоменавам;
- памет;
- мисля;
- упоменавам;
- проумявам ... и ред още?

Тези производни на *мънети_ в съвременният български отговарят на съвременни подобни в ?
а) mind (англ.)
б) meinung (герм.) ... Казват същите идвали от from Pr.-Indo-European *mеntis, на която била производна ...
в) латинската - mеns ... но инак, казват, че името Прометей**, както и на братята му: Менетий* и Епиметей***, били на "гърци" по произход ... Как смяташ ИМЕНАТА НА ТРИМАТА БРАТЯ - отговарят ли на гръцката(от античност) дума за ум и разум?!

П.П.
Мога да изкарам поне още две десетици примера за такива "съответствия" между имена и липсваща гръцка дума-епитет СПОРЕД КОЯТО БИЛ ИДВАЛ СМИСЪЛА В ИМЕТО ... И знаеш ли къде можем да срещнем - думичките?

- Поздрав ... и бъди подозрителен - тоест провери истинността на това, което ти намеквам - Защото не е само Прометей?
цитирай
6. syrmaepon - Руснаците например намесват в г...
12.04.2017 10:21
Руснаците например намесват в генеалогията и хиперборейците, като ги определят за жители на крайния север. Поне за Ахил и неговите мирмидонци се знае, че са дошли от север.

"Один из поздних античных историков и писателей Павсаний (II в. н.э.) в своем знаменитом труде "Описание Эллады" (X, 5, 4-10) приводит следующие удивительные подробности появления одного из главных святилищ Древней Греции - храма Аполлона в Дельфах. Сначала здесь появились гиперборейцы, в их числе был и будущий первый дельфийский жрец, у него, по "странному совпадению", было славяно-русское имя Олен[ь].
Кстати, имя родоначальника всех древнегреческих племен и единого народа - Эллина также представляет собой грецизированную форму общеиндоевропейского слова "олень" и близкого ему по смыслу и происхождению слова "лань".
Олен[ь] - гипербореец и его спутники были направлены в Дельфы Аполлоном."

Всеки тълкува изворите и претендира за своя дял от славата.

"Титанида Мать Лето родила своего солнценосного сына Апполона и дочь Артемиду на острове Астерия, что означает "звезда".

Имя Лето и вся история рождения ее детей - лишнее подтверждение и гиперборейских корней древнегреческой мифологии, и ее тесных связей с воззрениями других народов, ведущих происхождение от гиперборейцев.

Во-первых, Лето - дочь титанов Коя и Фебы, а место обитания титанов - Север (Диодор Сицилийский прямо указывает, что родина Лето - это Гиперборея)."
цитирай
7. didanov - интересна аналогия гет
13.04.2017 13:50
но Деос/Теос ми се струва, че е перифразирана от гърците дума за Бог, санскритско Дева. Деос е и едно от наименованието на тракийския Херос. поздрави
цитирай
8. didanov - здравей сирма
13.04.2017 13:55
"Всеки тълкува изворите и претендира за своя дял от славата." - няма нищо лошо в това, стига да не се прекалява - попаднах например на рускоезичен исторически сайт, където цялата заслуга се пада на древните "славяни" хиледолетия преди новата ера.
В случая е важно да се отбележи - Непосредтвеното поколение на Прометей и самият той са предгръцки такива, дори самото название грък и елин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2906285
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?