Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2017 11:48 - Тайното оръжие на троянците
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 6452 Коментари: 10 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


До нас са достигнали сведения за начина, по който Архимед подпалва римската флотилия, атакувала родната му Сиракуза. Това било сторено чрез изобретените от Архимед вдлъбнати огледала, които от разстояние подпалили вражеските кораби. Но сведенията за тази морска битка приличат повече на легенда, отколкото на исторически факт. Разсъжденията върху прелюбопитния въпрос, как все пак се е появило описанието на тази научно издържана технология, биха били неразрешими, ако не беше александрийската „Илиада”, в която зад красиви образи и причудливи поетически хрумвания стриктно е изложена характеристиката и практическата употреба на страшното оръжие.

За първи път то е използвано в VIII песен при подновяването на военните действия след погребението на мъртвите. Характерът на троянското оръжие в тази песен е подсказан  от два стиха, които не са разгърнати и изглеждат като поетическа волност или недомислие: „Щеше беда да настане, опасни дела да се случат и като агнета в Троя да бъдат запрени троянци,” (VIII, 130–131). Как може боят да се обърне така, че изпадналите в ужас ахейци изведнъж да погнат троянци? Ами да, в случай че могъщото оръжие престане да действа и това бъде усетено от ахейците, предишният им ужас би се трансформирал в необуздана ярост. За да се случи този обрат, е достатъчно на небето да се появят няколко облака. Именно в тази връзка вечерта, след като Зевс се смилява и не закрива Слънцето, Хектор нарежда навсякъде да се палят огньове: „и много дърва от гората|| струпайте, за да запалим всенощни, високи огньове.”(VIII, 507–508) С голямо напрежение на въображението можем да си представим как именно тези огромни огньове ще възпират ахейците да се качат през нощта на корабите си. Нима заревото на огньовете ще помогне на троянците да щурмуват през нощта най-напред крепостната стена, а след това качващите се по корабите ахейци? Та разстоянието между двата лагера е доста голямо, както се вижда от нощното разузнаване в песен X, а и въпреки огромните огньове Долон, Диомед и Одисей се движат в непрогледен мрак, който цари дори в троянския стан – там, където спят новопристигналите тракийци.

Още по-безсмислено (нима ахейците ще се уплашат от огньoвете в Троя?), с оглед на евентуална нощна атака, изглежда разпореждането на Хектор: „Нашите млади жени да запалят големи огньове –|| всяка във своята къща.” (VIII, 519–520). Противоречащите на всякаква логика досадни недомислия изчезват, ако свържем големите огньове с условията за действие на тайното оръжие. На следващия съдбовен ден по небето не трябва да има облаци, чието появяване възпрепятстват достигащите до небето пламъци и пушеци. И това е било не само известен факт от практическия опит, а и въпрос, интересуващ философите, които искали да разберат защо огънят се движи нагоре. Преглеждайки мненията им, Аристотел достига до извода: „Както в процеса на сгъстяване [огънят] би се събрал от по-голям обем в по-малък, така и в процеса на разреждане [той би се разширил] от по-малък обем в по-голям.”[8] Че огньовете не са запалени по нечия прищявка, издава и плененият Долон: „Колкото виждаш огньове, запалени те са от нужда,” (X, 418). Точно обратното е в стана на ахейците – водени от желанието си небето да бъде отрупано с облаци, те не палят никакви огньове, а будните първенци и стражи сноват като сенки.

Сражението през най-дългия боен ден започва много рано („Вик неугасващ ехтеше, преди да изгрее зората.” – XI, 50), защото това отговаря на стремежите и на двете враждуващи страни: ахейците искат да постигнат победа, преди Слънцето да заблести силно, а троянците си поставят за цел до това време да са превзели крепостния вал, за да могат да се приближат до корабите и да ги подпалят по обяд. В началото боят се води с конвенционални оръжия. Но в песен XI се съдържат особености и в тази насока. В сянката на подробно описания щит на Агамемнон остава фактът, че троянци са въоръжени с конструктивно нов модел щитове. За щита на Хектор лаконично се съобщава: „Хектор сред първите носеше щита си вещо закръглен.” (XI, 61) Казаното в оригинала за щита (πάντοσ̉ ε̉ίση „отвсякъде равен/еднакъв” – XI, 61) никак не е малко. Отвсякъде равен означава, че щитът е идеален кръг. В тази фигура има нещо свещено и мистично дори само затова, че кръг не може да се построи, камо ли пък от мед, без да се познава тайнственото число π. Освен че са кръгли, за новите троянски щитове е казано, че са и изпъкнали – в оригинала ο̉μφαλοέσσης - „изпъкнал” (XI, 424 и 457). Ако бъде обърнат, изпъкналият в средата щит във формата на пъп се превръща във вдлъбнат, а като се вземе предвид, че щитовете, отвън и отвътре над опънатите по средата кожи, са обковани с нарочно излъскана до блясък мед както се посочва на няколко места и разбира се за щита на Хектор:

 

тъй и троянци в редици, един подир други строени,

 

цели от мед заблестели вървяха след свойте водачи

 

с Хектор начело, подобен на мъжегубителя Арес,

 

здраво придържащ пред себе си щита, всестранно закръглен,

с медна дебела обковка над гъсто поставени кожи. (XIII, 800–804)

Без поставена между двата слоя мед кожа щитовете ще приличат повече на капаци за съдове, а и меката материя позволява още по-добре да се оформи вътрешната огледална повърхност от меден пласт (в оригинала πολύς δ̉ ε̉πελήλατο χαλκός „с медна обковка под сухите кожи” – XVII, 493). И в двата случая обаче става ясно, че щитовете са специална изработка, изискваща много знания и майсторство. И така изпъкналият в средата кръгъл щит, след като бъде обърнат, се превръща във  вдлъбнато огледало, което е така пресметнато, че да фокусира слънчевите лъчи в една точка.

В Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ провеждат експеримент, целящ да провери дали чрез огледала може да се запали кораб от разстояние, както, според историческите сведения, Архимед и сиракузците унищожили римския флот. Специално изработеното вдлъбнато огледало не успява да подпали макета на кораб. Тогава няколко десетки студенти със своите огледала, но едва след като се подреждат в полудъга и фокусират лъчите в една точка, подпалват кораба!

Този експеримент подсказва твърде много за структурата на троянската войска. Когато Слънцето се издига, троянската войска се престроява – една обичайна военна маневра, която обаче в случая има стратегическо значение и поради това е предварително отработена. Както е по план – „застанаха в бойни редици,|| в пет се дружини строиха, след свойте водачи поеха.” (XII, 87–88). Има достатъчно основания да заключим, че най-малките структури на тези дружини са от по петдесет бойци, които в нощта преди сражението заедно изчакват решителния ден: „Хиляди буйни огньове горяха, край всеки седяха|| по петдесет от троянци, огрени от яркия пламък.” (VIII, 562–563). Част от предварителната подготовка е воините да излъскат до блясък са не само щитовете, а и останалите си оръжия – „шлемове светли” (в оригинала κορύθων άπο λαμπομενάωνот светещите шлемове – XIII, 341); „новоизлъскани брони” (XIII, 342); „ярко искрящата ризница” (XI, 374). Троянците лъскат колесниците си, дори и техните юзди („присвит в колесницата, лъсната гладко” – XVI, 402; „блестящия φαεινόν ремък на щита” – XII, 401). Ефектът от движението на блесналата в буквален смисъл троянска армия под лъчите на Слънцето е зашеметяващ и заслепяващ, което е упоменато десетки пъти: „oчите на всички слепеше (άμερδεν)|| медният блясък от шлемове светли и щитове ярки, || също от новоизлъскани брони,”   (XIII, 340–342) С наближаването на зенита на Слънцето започва поголовно палене на ахейци, чиито писъци достигат небето. Стратегът Нестор е ужасен за своите воини: „вредом без ред ги избиват, викът им достига небето. ” (XIV, 60) А иначе сдържащият чувствата си Поет възкликва: „Наистина би бил коравосърдечен,|| който при гледката скръб не би сетил, а би се зарадвал.” (XIII, 343–344). Описанието на първото в историята използване на средство за масово унищожение е така мъчително, че дори Зевс, който знае какво ще последва с нахлуването на троянците, „обърна очи лъчезарни в обратна посока,” (XIII, 3).

Би било повърхностно да се твърди, че в „Илиада” е следвано до най-дребни детайли откриването от гениалния сиракузец на запалителната способност на светлината и способите за нейното концентриране. Като всяко откритие с изключително опасно военно приложение, то е било държано в дълбока тайна, по-недостъпна дори от строго спазваната древногръцка традиция (наследена, разбира се, от египтяните) на различните школи – философски, математически и други: да не правят публично достояние своите резултати. Само Архимед, като изобретател на светлинното оръжие, е можел да претвори в „Илиада” всичките му тайни, начина на действие, пораженията, които нанася, силните и слабите му страни. Подробностите са така точни, че можем да кажем: в творбата са съхранени технико-тактическите данни за това оръжие, предадени с блестящ поетичен език. Но въпреки тази категоричност и еднозначност тайната остава защитена в подтекста на „Илиада” от любопитните погледи на маниакални войнолюбци, каквито изобилстват във всяка епоха.

Присъствието на Архимед в „Илиада” е ярко и мащабно, което от своя страна налага то да бъде забулено в непроницаема секретност. Откритото споменаване на използваните от троянците щитове-огледала като изобретение на Архимед рязко би снижило достоинствата на „Илиада” и би я превърнало само в любопитна илюстрация на материално-техническата култура на древността. Склонността на предходните щ киклически поеми да изобразяват живота като идеализиран музеен експонат е една от преодолените слабости в Александрийския ръкопис. Но всичко това са маловажни подробности пред основния аргумент за строгата конспиративност около големите творци от епохата на елинизма.

Георги ВЕЛЕВ

Изненадите на канонизираната "Илиада" https://geopolitica.eu





Гласувай:
9



1. rustam - Струва ми се,
23.03.2017 17:40
една чисто поетична хипербола на Омир в Осма песен е превърната в абсрудна теза на постинга. Дори само да предположим, че "хилядите" буйни огньове са примерно най-малкото възможно число- 2000, то, за да седят около всеки от тях по 50 човека, биха били нужни около 4 милиона кубика дърва. Направо, дето се казва, навлизаме в космически мащаби.

Освен това, стара бойна тактика, използвана и от гърците, е да се палят повече огньове вечер, за да се измами врага за за броя войниците. Ясно свидетелство за последното е заповедта на Хектор жените също да палят огън в къщите.

Трето: от текста, дори и с голяма клизма, не е видна никаква пряка връзка между сферичните огледала на Архимед и тактиката на троянците.

Вярно е, че е правен експеримент да се покаже възможността да се подпали кораб по споменатия метод, но това може да се случи само, ако корабът стои абсолютно неподвижно. Това, разбира се, може да се случи само ако е управляван от кръгли идиоти, каквито римляните едва ли са били.
цитирай
2. didanov - струва ми се че си се объркал
23.03.2017 21:27
4 млн кубика на 2000 огъня прави по 2000 кубика на огън! Баща ми изкарва цялата зима с 10 кубика, струва ми се че сметките ти са нереални. Освен това огньовите в къщите едва ли се виждат от от ахейците - тяхното предназначение е по-скоро друго. Не съм специалист по физика, но е хубаво да се отговори на следните въпроси - могат ли няколко стотици или хиляди огньове да отделят толкова СО2 че да се спре образуването на облаци непосредствено на тяхната територия. Може би въздействието е сходно на горските пожари. Освен това имаме новите вдлъбнати медни щитове, както и подходяща военна формация, доказана от американските студенти експеримент. Освен това друго обективно обстоятелство са и корабите на ахейците, които са неподвижни и изтеглени на брега - нещо обичайно за тогавашните представи и възможности на корабоплаването.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
23.03.2017 21:38
Има логика!
Всъщност на прицел са платната, а не дървените конструкции на кораба Но това да изгорят платната на военен кораб е ужасно поражение
А номерът с огньовете е използвал и Аспарух срещу Константин
Създал е впечятление, поради многобройността им, че е пристигнала помощта, за която се говорело, че идва!
Иначе мощните огньове, от чисто физическа гледна точка не прогонват облаците, а ги привличат
То и от чисто физическа гледна точка си е така На всяко действие има равно противодействие На огъня е водата
Защо огънят привлича облаците защото в дима му има необходимото за дъжда Микрочастици, явяващи се кондензационни ядра- за капките дъжд!
Но това не омаловажава написаното
Архимед, впрочем името е съмнително-свръхум, което намеква за легендарна , а не толкова за конкретна личност! Или името е променено?
Със сигурност троянците хиляда години преди него са знаели нещо за този феномен
Безспорно той идва от Египет Всичко приписвано на гърците идва от Египет Но те имат заслуга, съхранили са тези знания!

Хубава вечер, Диляне!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Впрочем, видях коментара ти сега, ...
23.03.2017 21:45
Впрочем, видях коментара ти сега, Диляне!
Според мен, този нощен огън е толкова мощен, че ще превърне нощта в ден Той не е толкова, за да изгони облаците,а, за да могат да продължат без прекъсване работата си от деня Това е и психо оръжие, огледалните щитове действат и като прожектори
Прожектор за древен човек, това е нещо ужасно!
Това е мое мнение, разбира се, не твърдя, че непременно съм прав!
цитирай
5. rustam - На ахейците корабите...ОК
23.03.2017 22:59
ама я си представи пред стените на Сиракуза римляните. Техните въобще не са били на брега, а в морето. И как само чакат стотина гърци да ги "фокусират" час-два, докато се запалят...платната. А после като се запалят платната, вместо да ги изгасят за минута-две, те сигурно е трябвало да доразпалят огъня по цялата палуба.
Както и да е.

Сега за кубиците. 50 човека около огъня, с минимум метър жизнено пространство, това прави окръжност с обиколка 50м. Оставям на теб да сметнеш радиуса. После и квадратурата на кръга.
За да бъде кладата наистина такава величествена, както я описва поетът, слагам поне 1 метър височина дървения куп върху на огъня. Умножи това по 2000 и ще видиш какво се получава...

Тая люта зима баща ти едва ли е я изкарал само с 10 кубика. Ако е основно на дърва, най-малко 15 е изгорил.

Ама то това не е печката на баща ти, а огромна клада, около която кесят...50 яки троянци!!!! И тека стигаме до гвоздея на програмата. Най-малко 2000 огъня с по 50 троянци, това прави...100 000 троянци! Как ти се вижда? Ми тя цялата Троя едва ли е имала 50 000 с жените, децата, старците и робите.
цитирай
6. didanov - Здравей приятелю
23.03.2017 23:25
"Иначе мощните огньове, от чисто физическа гледна точка не прогонват облаците, а ги привличат" ако това, което казваш е вярно, според мен според мен тогава теорията за спирането на облаците отпада, а остава военната хитрина на сплашването. Тя от своя срана също куца, защото войната се води години и двата противника се познават отлично, освен ако това не е свързано с идването на подкрепления за троянци, както е с водените от Мемнон "етиопци" - възниква въпросът защо тогава троянци сами да се изват пред ахейците, ако бяха получили подкрепление? Доколкото зная ахейските кораби са имали само едно-две платна и основно гребци с гребла, но съм уверен, че древните траки са разполагали с непознати все още за нас технологии. Лека вечер Леоне
цитирай
7. didanov - Имаш право -Прожектор за древен човек, това е нещо ужасно!
23.03.2017 23:26
leonleonovpom2 написа:
Впрочем, видях коментара ти сега, Диляне!
Според мен, този нощен огън е толкова мощен, че ще превърне нощта в ден Той не е толкова, за да изгони облаците,а, за да могат да продължат без прекъсване работата си от деня Това е и психо оръжие, огледалните щитове действат и като прожектори
Прожектор за древен човек, това е нещо ужасно!
Това е мое мнение, разбира се, не твърдя, че непременно съм прав!

цитирай
8. didanov - здравей рустаме
23.03.2017 23:42
получава се...едно нищо, защото можем само да гадаем колко много и големи са били огньовите и не си струва да се дълбае според мен. Въпросът е може ли огъня да прогони облаците, според Леон напротив - привчлича ги. АКо ги привлича, знае ли ли са троянците за това - ако са знаели тогава отпада цялата история с огледалата, защотото няма смисъл. Ако не са знаели, тогава защо са ги запалили? За сплашване преди решителната битка за корабите или какво?
Друг въпрос - ахейците не палят огньове - ако са предполагали какво ги очаква на другия ден, тогава биха предприели мерки са обезопасяването на корабите, но най-вероятно не са знаели. И така..
Баща ми изкара тази зима и с по-малко дърва, но си беше зор. А колкото до броя на троянците, да не забравяме и многобройните им съюзници - мизи,пеони,траки,дардани,фриги,кари,амазонки, халиби - накратко цяла Тракия, Мизия и Македония до Лариса на юг и почти цяла Мала Азия. Само синовете на Приам са 50! с жените и децата закръгля 200-300 минимум.
цитирай
9. krumbelosvet - Вярно или не
24.03.2017 08:57
Технологията ВИНАГИ е била най-важен фактор във войните, за днес да не говорим. Примарно, изгаряш с електромагнитен импулс управлението на една АЕЦ, после заслепяваш с такива импулси радарите на ПВО, приземяваш немско самолетче на Червения Площад, и почваш преговори "Или ке ми дадеш, или ке те е.ам". Това май се викаше ултиматум.
цитирай
10. didanov - ако е било военна технология
24.03.2017 13:57
krumbelosvet написа:
Технологията ВИНАГИ е била най-важен фактор във войните, за днес да не говорим. Примарно, изгаряш с електромагнитен импулс управлението на една АЕЦ, после заслепяваш с такива импулси радарите на ПВО, приземяваш немско самолетче на Червения Площад, и почваш преговори "Или ке ми дадеш, или ке те е.ам". Това май се викаше ултиматум.

то явно е била забравена още по времето на Омир (9-8 век), или е била достъпна само до определени посветени хора. Спомням си изображенията на електрически лампи и самолети по египетските гробници и храмове, за които и до сега класическата египтология мълчи умишлено.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908124
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?