Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2016 17:15 - АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 10330 Коментари: 14 Гласове:
9

Последна промяна: 04.09.2017 12:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Атланти ли са титаните?

 

www.bghistory.info

 

Според мен почти зад всеки бог се крие някаква историческа личност, която впоследствие бива обожествена. Изхождайки от тази позиция можем смело да твърдим, че ако боговете олимпийци са били хора, то титаните  може би са били човекоподобни но не от нашата раса, а от една по-ранна и по-развита цивилизация. Според преданията и легендите предишната раса населяваща Земята е тази на атлантите. Много е изписано и казано за Атлантида, има всякакви теореми и теории, къде се е намирала как е потънала, защо, но като че ли никой не се е опитал да свърже произхода на титаните с този на атлантите.

Титаните в древногръцката митология са първото поколение богове, деца на Уран и Гея. Те са шестима братя: Океан, Хиперион, Япет, Кой, Кронос, Крий и шест сестри титаниди - Мнемозина, Рея, Тея, Тетида, Феба и Темида. Браковете помежду им раждат второто поколение титани - Прометей, Хелиос, музите, Лето и други. По-късно са победени в борбата с по-младото поколение богове (Зевс и други. олимпийски богове) и затворени в Тартар. Най-младият от тях - Кронос, по идея на своята майка, скопява баща си, за да прекрати неговата безкрайна плодовитост. Кронос се страхува да не бъде победен от децата си и затова ги изяжда, но на Рея ѝ дожалява и затова вместо новородения Зевс му дава повит камък. Зевс лишава от власт баща си и става водач на новото поколение богове - олимпийците. Борбата на титаните и олимпийците отразява борбата на догръцките богове с новите божества, чийто култ пренасят идващите от север гръцки племена. След загубата божествеността си от титаните продължават само Темида, Океан и Тетида.

 

 

 

Атланти в архитектурата:

Атланти на площад „Давиа Баргелини“, Болоня
image

 

 

                                                                               

 

 


Атланти в стил Ар нуво, Познан
image

 

 

Какви прилики можем да открием между титани и атланти:

 

 

1.     И титани и атланти са известни с големите си размери,и невероятна физическа сила, надвишаващи поне два пъти човешките. Има много археологически находки на хора великани, както и древни автори разкават истории за тях.

 

 

2.     Атлантите предшестват по време на съществуване хората, а титаните са догръцки чужди богове

 

 

3.     Свръхестествените способности на титани и атланти.

4.     Свързващо звено между титани и атланти е титанът от второ поколение Атлас или Атлант, брат на Прометей, на който е кръстен Атлантическия океан. В своите "Диалози" гръцкият философ Платон споменава за митичния континент Атлантида, населен с най-развитата цивилизация от времето преди Всемирния потоп. Карта от 1678г. Показва, че митичната Атлантида се е намирала именно в Атлантическия океан.image

 

 

5.     Според изследователя Христо Смоленов самото име „титани“ (ти-та-ан) означава „онези, които живеят на небето“.Според древните текстове другият титан, Атлас, наричан и Атлант, крепял на плещите си небесата„На шумерски Ат-ла-ан-ти“ означава „Пазител на небесните двери, върху когото тежат всички небеса“, разтълкува името Смоленов.Най-древните митове за потопа и погълнатата от него цивилизация, която Платон нарича Атлантида, идват от шумерски текстове.

 

 

6.     ЧАСТ от битките на титаните, наричани и атланти, са се разигравали на територията на днешна България. Древният автор Дион Касий твърди, че според римляните в земите на гетите (бел.ред. – за такива се смятат днешните северни български земи) имало една огромна пещера, в която се скрили титаните след поражението им. Античният географ Страбон също оставя описание, че битката се е разиграла в непосредствена близост до днешна Южна България. „… благодарение на наводнението се откриват дори и сега кости, каквито са присъщи на човешкото тяло, но по-големи от тях. Необикновената им големина явно показва, че те са принадлежали на чудовищни бойци,“ пише древният автор Гай Юлий Солин. Той живял през III век от новата ера и се смята от историците за надежден източник на информация.

 

 

Съществувала ли е Атлантида и атлантите (титани?)според древните автори?

1.     Атлантида в писанията на Херодот
През 460 г. в една от книгите си Херодот пише за атлантите, които живеели в Северна Африка. Историкът споменава за солено езеро, до което се издигала планината Атлас, чиито върхове били обвити и през лятото, и през зимата с мъгла; местните хора били наречени атланти по името на планината, за която те казвали, че опира в небето. За атлантите Херодот пише, че не ядат нищо живо и не сънуват.

2.     Атлантида според Теопомп
Гръцкият философ Теопомп живял в 4 в. пр.н.е. описал разговора на фригийския цар Мидас с полубога Силен, в който Силен разказва на Мидас, че Европа, Азия и Африка са острови, заобиколени от всичките страни с океан. Някои атлантолози не вярват на писанията на Теопомп и ги смятат за фантастика.

Марцел

Представител на Неоплатонизма. В коментарите към „Тимей“ Марцел (I век пр.н.е.) пише, че във „външния свят“ имало седем острова, посветени на Персефона. След което той им дава подробно описание, подобно на описанието на Платон. Което навежда на мисълта, че и Марцел говори за Атлантида, макар да не споменава името на острова нито веднъж.


3.     Елиан
Във 2 век от н.е. писателят Елиан пише в книгата си "Historia naturalis" за това как се обличали управниците на Атлантида, за да подчертаят произхода си от Посейдон.
Крантор
Около 260 г. пр.н.е. в Египет пристигнал някой си Крантор, който видял в храма на богинята Нейт в Саиса колона с йероглифи, които разказвали историята на Атлантида. Според някои историци може би става дума за Крантор от Сола – гръцки философ от края на 4 в. пр.н.е., който също бил коментатор на трудовете на Платон.

4.     Диодор Сицилийски
Диодор Сицилийски – римски историк от 1 век пр.н.е., в една от книгите си пише за амазонките и нападението им срещу атлантите. Той пише също за атланти, които живеели около планината Атлас в Северна Африка.

5.     Плиний Старши
Плиний Старши смята атлантите за жители на Северна Африка и твърди, че имали „чудни черти”. Той пише, че те не познавали обичаите на хората, не използвали имена, проклинали изгрева и залеза на слънцето, не сънували.

Атлантида и Аристотел Стагирит

И накрая, какво мисли за Атлантида ученикът на Платон, великият философ Аристотел? Той казва, че Платон използва описанието на Атлантида като предтекст, за да представи своите политически възгледи по проблема за идеалната държава.

Аристотел добавя, че „човекът, който е измислил Атлантида, е този, който е изпратил континента на морското дъно.“ Това е доста сериозно твърдение, но все пак кой е познавал Платон по-добре от неговия ученик? Позицията на Аристотел е трябвало да сложи край на всички спорове, но това не е толкова лесно, колкото изглежда.

Това се дължи на факта, че поддръжници на съществуването на Атлантида изтъкват някои доста разумни аргументи в подкрепа на становището им:

1. Аристотел е бил много по-млад от Платон.

2. Той е бил негов ученик, но е имал доста по-различни от неговите политически възгледи. И затова е имал полза да обори именно твърдението му за Атлантида.

Платон е роден в Атина, Гърция, докато Аристотел е роден в Стагира, тогава принадлежащ към Македония. Разногласията им са започнали още от това.

Легенди за потопа

Те се срещат в почти всички религии и цивилизации, с изключение на народите, населявали Египет, Австралия и Северна Евразия. Общото между всички тези митове е, че боговете (или Бог) изпратили природни бедствия да унищожат земята като по този начин накажат хората за греховете им.

Бедствията са различни в различните религии – потоп, потопил цялата земя под вода, адски огън, пропадане на небето, напукване на земята и т.н. И всички хора загинали с изключение на двама, които боговете (Бог) предупредили за бедствието, тъй като са водили примерен живот.

Легенди за пристигането на атлантите на Изток (Новия свят)

Според някои предания на народите, живели в Северна и Южна Америка, атлантите са се преселили на Изток след катаклизмите, сполетели земята. И са се установили на остров, останал непокътнат от бедствията. Към днешна дата те все още го обитават, но предпочитат да останат скрити от очите на обикновените простосмъртни.

Легенди за космически катастрофи

Според друга легенда за Атлантида, от небето паднал камък с небесен произход, след което започнал пожар (потоп или някакво друго бедствие – различните източници твърдят различни неща). После всичко свършило така внезапно, както и започнало, и хората се появили по света. Според атлантолозите именно в тези легенди се коренят доказателствата за съществуването на Атлантида.

Като те доказват доста разпространеното мнение, че хората произлизат от древните атланти.

Много изследователи на изчезналата цивилизация са убедени, че древните митове всъщност крият разковничето към загадката, наречена Атлантида.

 

7.     Сходство на културите от двете страни на Атлантика

Атлантолозите забелязват, че в Египет и Мексико строят пирамиди, изработват каменни саркофази, мумифицират починалите, използват аналогични йероглифи; и в Египет, и в Мексико има обособена каста жреци, култ към Слънцето, подобна система за изчисление на времето и добре развита астрономия.
Някои атлантолози твърдят, че ацтеките, инките, маите и египтяните били ученици на атлантите, които долетели или доплували при тях след катастрофата (Озирис в Египет, Кецалкоатъл в Америка).

8.     Изследвания в областта на палеоастронавтиката, космическата археология и световния генетичен фонд, както и разшифроването на текстове от древни ръкописи обобщиха през последните години невероятни версии за хората на Атлантида. Според книгата на индийските свами и стари ръкописи на религията пимпо цивилизацията на Атлантида е загинала преди повече от 350 000 години, но част от атлантите са оцелели на остров Платон до десетото хилядолетие пр.н.е.Атлантите са имали развито трето око - орган за настройка на честотата на психическата енергия, владеели са хипноза от разстояние, противодействали са на силите на гравитацията, като са премествали огромни тежести. По данни от новооткрити древни ръкописи възрастта на някои от египетските пирамиди е много по-стара от 4000 години, както се смяташе досега; възможно е за строежа им да са помогнали атлантите.

Учени смятат, че следи от последните атланти могат да се открият в Тибет. Близо десет години специалисти от Руския център за очна и пластична хирургия работиха по уникална програма за представянето на облика на далечните прародители на човека. "Чрез компютърно-математически анализи достигнахме до констатацията, че човешкият поглед има 22 геометрични параметъра, променящи се под въздействието на радост или страх, тревога или болест! - казва директорът на центъра Ернст Мулдашев. - Екип от наши медици, биолози и физици изследва снимки на представители на всички раси по света и изчисли данните за средностатистическите очи. Оказа се, че те съответстват на очите на хората от тибетската раса. По степента на математическото приближение към параметрите на средностатистическите очи изследвахме пътя, по който хората са се разселили от Тибет по цялото земно кълбо, и нашите данни съвпаднаха с историческите факти. След компютърни съпоставки с необичайните очи, изобразени в тибетските храмове, успяхме да възпроизведем външния вид на хората с тези очи. Те имат голям череп, клапан вместо нос, трето око. Стигнахме до извода, че това вероятно е обликът на легендарните атланти!"

За да проверят хипотезата, че от стените на тибетските храмове гледат каменните очи на праотците на нашата цивилизация, учени организираха трансхималайски експедиции в Индия, Тибет и Непал. Открити бяха древни религиозни и исторически източници, в които се твърди, че преди хилядолетия хората са били във връзка с космически разум. В момента на раждането си всяко бебе е получавало чрез информационно-енергиен коагулат определено количество знания, които след това е обогатявало и допълвало с нови. Специалисти в областта на физиката на елементарните частици разшифроваха тези фантастични текстове с обяснението, че психическата енергия е свързана с т.нар. торсионни полета (полета на усукване на пространствено-времевия континиум), способни да съхранят във високочестотните си трептения безкрайна по обем информация.

атланти в България, Тибет и Египет?

9.     На първата снимка е показано стилизирано изображение на тибетски храм, на втората статуии на различни богове, третата е една находка от бронзовата епоха намерена в устието на Ропотамо,а последната е окото на египетския бог Хор.
image
image
imageimage

 

 

Ако заменим думата титани с атланти в гръцката митология тя придобива един съвсем различен смисъл – за приемственост между различните цивилизации и конкретно между атлантите и хората. Директната връзка между последните атланти и първите хора  обяснява защо по целия свят от всички древни човешки цивилизации атланти и титани са били  приемани като свръхестествени създания и биват обожествявани. А техните деца или наследници (по знания и способности) заемат за постоянно гръцкия Олимп.
Траките по нашите земи определно са били в контакт с една  по-висша цивилизация, което обяснява техните задълбочени познания по математика, астрономия, астрология, техниките в строителството и технологиите на рударството и пр.

Изводът е , че човешката цивилизация не се развива само прогресивно (непрекъснато подобряване на техноологиите и усъвършенстването на културата), но и регресивно (с трайна загуба на висши свръхтехнологии и познания, които надвишават дори днешните такива.)

 

 

 https://bg.wikipedia.org
http://www.fliorir.com
http://www.morskivestnik.com
http://pero.bg




Гласувай:
10



1. barin - Поздравления, Диданов. И аз съм ...
22.08.2016 06:28
Поздравления, Диданов. И аз съм забелязвал като чета много прилики между атланти и титани. Боговете ги възприемам като по-издигнати, които хората преди са ги възприемали като богове. Не може преди да е имало много богове, а сега само един, като някои дори и в него не вярват. Нали боговете са безсмъртни. В книгите на Ернст Мулдашев има много информация за Тибет. Поздравления за събрания материал и написаното!
цитирай
2. milady - здравей, диданов ,страхоотно сглобен постинг! ето и линк/ https://youtu.be/eDxWt5E6IkI
22.08.2016 10:17
аз пък търся инфо за онези 300млн./ бога/арийци „останали “ в Индия
след завръщането и похода на Хуните обратно към Балканите и нашите земи..
Моля за твоето лично мнение по този Въпрос ! и, благодаря
иначе,има вече сведения ,че ние сме наследници на
атлантите /и лемурийците, според мен..
Сигурно си чел „От къде сме произлезли“ Ернст Мулдашев
който е лекар хирург офталмолог/ има поредица книги
преведени и на бг език..Препоръчвам ти ги!
Хубав ден от мен ,и дерзай,друже !

ето отново линка

Публикуван на 16.08.2013 г.
Тайната ауролитна цивилизация на Варна. Нови открития в историята на
Варна по-стара от пирамидите в Египет, представени от Христо Смоленов.

https://sites.google/site/blackse.
цитирай
3. didanov - здравей барин
22.08.2016 16:03
Благодаря за подкрепата! Многобожието като че ли е свързано именно с многобройните примери на свръххора в дрвеността - атланти или титани, които с времето биват забравени..последните свръххора са по-малко - Христос, Мохамед, Буда, Мормон с това и еднобожието на различните религии, всяка от която си има обаче свещена книга. Останалите хора със свръхспособности просто се наричат светци, светии или пророци.поздрави
цитирай
4. didanov - здравей милейди
22.08.2016 16:26
темата, която засягаш е много трудоемка и свързана с голямо количество информация, която трябва да се систематизира и обработи.
Чел съм повечето книги на Мулдашев, има много истинни в тях, но аз лично не споделям мнението му, че въз основа на структурата на очите, нашата човешка пета раса да е тръгнала от Тибет. Според мен нашата раса е създадена именно на контитента Атлантида с помощта на генни инженери от Сириус и Орион. Създадени са 4 двойки Адам и Ева от всяка раса, които биват контролирани (както всеки генен продукт) и са се размножавали и живели заедно с атлантите поне 5000 години на Атлантида - когато се установило със сигурност че тези гени са стабилни на всякакви условия се е започнало разселване из континентите, като представителите на бялата раса наречени арани или арии се установяват за пръв път постоянно имено в Североизточна България около сладководното езеро Черно море. Оттам след няколко века започват отново разселвания на изток, запад, север и юг, като всеки клон се е наричал на една планета от СЛънчевата система (т.к. е нямало все още големи различия в езика и традициите). Именно тези разселвания са закодирани в розетата от Плиска, като тези арани останали по нашите земи са Слънцето-център. За да разбереш похода на хуните обратно на Балканите би трябвало да се разбере как са отишли в Азия и защо. За историята на азиатските траки (или булгари) дава информация Джагфар Тарихи, както и доста от тангристките книги. Свържи походите на Дионисий в Азия и българските царства в Афганистан и северна Индия.. Не е имало само едно велико преселение - били са много повече, но всички имат цикличен характер - кръговрат, който е пряко свързан с последователното възникване на духовните школи на различните цивилизации.
цитирай
5. didanov - Варна не е по-ранна от Египет
22.08.2016 16:42
защото Варна е Египет! Така са се наричали нашите земи преди много хиляди години. От тук при разселванията си араните вземат и имената на планини, градове, държави където и да се преселят. За това има Египет и свещенна планина Сакар, за това има Мадар, Шумен, Варну и Тенгри в Афганистан, за това има Кардамити в Индия,Балкх и Болгар, Британия и прочие.
Пирамидите в Египет според мен са доста по-стари поне на 15/20 000 години, това се знае от доста хора но умело се крие. Построени са с помощта на последните атланти и имат много по-различна функция от гробове на фараони. Всяка пирамида, дори най-обикновена дървена самоделка има специална енергийна функция, която подкрепена с определени кристали може да прави чудеса. Такива функции имат и много тракийски пирамиди,(както сам споменава СМоленов) които уж са празни, но функционално действащи на нива, непознати все още на обикновените хора...така че дерзай и ти:)
цитирай
6. shtaparov - През последните 2-3 месеца допи...
22.08.2016 17:26
През последните 2-3 месеца дописвам един материал за Атлантида,започнат преди 1-2 години и се появи твоята статия- интересна е,поздравления!
цитирай
7. milady - Благодаря ти ,диданов.Отговорите са повече от задоволителни..
22.08.2016 17:49
по въпроса за Теорията на Е.Мулдашев за произхода на
Хомо Сапиенс, и по-късно Хомо Сапиенс Сапиенс ,аз приемам
най вече неговата практична страна/ за алопланта ,знаеш /
А,по въпроса за генното инженерство съм абсолютно солидарна с теб
по този въпрос ,аз четох/ и чета/ друга литература,
а също и признати автори/ преводачи/ в Мрежата .
За твоите многобройни читатели,
бих препоръчала ,ако ми позволиш, всички книги на Зикария Сичин
които нещо се изчерпаха на бг. пазар !?
а, също така и по-новата трактовка на Д-р Крис Харди амер.антрополог.
„ ДНК на Боговете “
Благодаря още веднъж за вниманието!
Удоволствието е мое!
цитирай
8. didanov - здравей приятелю
22.08.2016 19:20
shtaparov написа:
През последните 2-3 месеца дописвам един материал за Атлантида,започнат преди 1-2 години и се появи твоята статия- интересна е,поздравления!

удоволствието е мое..всъщност би могло да се проучи в детайли за отделните титани и тракийски богове..ивот и здаве и това ще стане. чакам с нетърпение твоята статия. поздрави
цитирай
9. didanov - не съм запознат подробно с книгите на Сичин милейди
22.08.2016 23:04
ако имаш време разкажи накратко за какво става дума..мен ме интересува по принцип основно българите и траките : произходът на българите, е далеч в зората на вашата цивилизация, още от първите бели клонинги, заселени до град на атланти. След като получават знанията и уменията, които са им необходими, за да могат да се развиват самостоятелно, те предприемат пътуване през океана и се заселват по днешните ви земи. От тук започват своето разселване през вековете, като ядрото на народа остава винаги по тези земи, а много от племената са отпътували в различни посоки, като някои от тях са се върнали отново, след като са изпълнили възложените им мисии. Основната мисия на българите е била да съхрани гена на атлантите, който е вграден в тяхната генна матрица, преди да предприемат отделянето си от тях и да пристигат тук. При разселването си те смесват атлантския ген с гените на вече развилите се други народи. В по-късен период, когато расата на атлантите е пред изчезване, българите и траките поемат мисията да обновят гена на народите. Тогава предприемат пътуване на изток - към генофонда на човечеството. Там, те получават двата чисти гена - на атлантите и на лемурийците, както и задачата да върнат този на атлантите в българските земи и да възстановят своя геном, а генът на лемурийците е трябвало
да предадат на славянските племена и в по-късен период, когато двата гена са, вече, добре усвоени, генът на лемурийците да се слее с този на атлантите. Това е станало при асимилирането на някои от славянските племена от траките и от завърналите се българи.

През вековната си история българи са населявали много райони в Европа, Азия и Африка, където са оставили трайни следи и до днес. С изграждането на различните си държави и градове те са се смесвали с местните народи и са им предавали част от своя ген. Така се е осъществило усъвършенстването на цивилизацията ви по тези части на Земята. По подобен начин са се развили еволюционните процеси и в Америка, Африка и Австралия.
цитирай
10. demograph - Радвам се на събраното, особено на коментарите ви
23.08.2016 00:53
Аз имам едно прозаично разбиране за Титаните, Гигантите и прочие в "гръцката" митология. Там където имаме описания на срещи на гръцки "герои" с великани всъщност се отразяват реалните срещи на гърците - етиопски пигмеи, с траките - двуметрови планинци. Физическото и културно превъзходство на предците ни е било толкова зашеметяващо, че гърците не са могли да опишат разликата по друг начин освен като обожествят траките/богоравните пеласги, Резос..Ахил, Еней../ или ги митологизират като свръхчовеци - титани, великани...които джуджетата гърци, разбира се, "победили". Унижението им при срещите с трако-българите е било толкова болезнено, че приписването на тракийски постижения и благодетели на себе си, и унищожаването на доказателствата за това унижение, се е превърнало в хилядолетна мания. А любопитните митологични разкази за великаните мятащи скали по корабите или керваните,са си били истински случки по нашите земи и морета. Не патологичното желание на гърците от древността да се доближат до "боговете" траки, се дължи и тяхната целенасочена политика за сродяване с българите за да подобрят расовите и менталните си качества. В описанието на траките като безброен народ, но разделен и противопоставящ се един другиму е ключът към загадката за еволюционното превъзходство на трако-българската раса над останалите. Омир и останалите добре описват това превъзходство - с преклонение и възхита. Траките са първите интроспективни човеци, които са издърпали бялата раса до днешните висоти. Те са били и са още семената, които са посяли цивилизацията по целия свят. Това е мисията им. В същност, те са носили в себе си усещането за божественост/богари/, не защото са били пагани, а защото наистина са били боговете - индивидуалисти изучаващи и познаващи себе си. Останалото е било екстроспективен мравуняк. Както е и сега. Атлантите са бялата раса, пръкнала се от траките- богари.
цитирай
11. didanov - здравей демограф
23.08.2016 11:40
ясно е, че гръцката митология е заимствана от тракийската такава, защотото гръцките богове са предимно тракийски такива. Ако е така обаче, то следва да се замислим какви са тракийските богове - хора, атланти, титани или всичко заедно? Има данни, че Атина Палада,Хермес, Хефест, Афродита или Аполон са живяли около 2-3000 г. пр.н.е. в Тракия като високо посветени тракийци, владеещи част от познанията на древните атланти. Тук обожествяването не е напринципа само физичеки ръст или висококултурност а свръхспособности като владеене на материализацията, телепортация, придвижване с високотехнологични средства, използване на лазери, кристални сфери, алхимични познания (жива-мъртва вода) - все неща, които са отдвана забравени или закодирани в тайните книг за алхимията, черната и бялата магия например. Знания, които се предават само духовно посветените хора, с цел да не се злоупотребява с тях. Когато един такъв високо посветен човек няма на кого да предаде знанията си, той бива погребван със своите книги инструменти прочие, като това знание бива постепенно забравено, оставяйки само спомена за необяснимото, свръхестественото и божественото. Например златните маски на тракийските царе - първоначалното им функция е при полагането имна лицето да се изричат определени мантри и маската действа като контакт (подобно на днешните 3Д технологии) с други светове и същества,или с информационната банка на Акаша. В последствие, когато това знание бива забравено, маските предавани от поколение на поколение биват използвани като царски символ на сила и могъщество. Същото е и с жезъла на Мойсей или Кивота, златното руно на аронавтите, лирата на Орфей и т.н. Така историята бива изместена, украсявана, фалшифицирана от митологията именно поради невъзможността да се обяснят причините и начина на дехствието на тези дрвени уреди. Спомни си как индианците при срещата си с бели въоръжени с пушки, ги представят като богове стрелящи със светкавици, подобно става и с дошлите пти нас гърци. поздрави.
цитирай
12. didanov - 10. „Разказват и следното. След ...
24.08.2016 21:35
10. „Разказват и следното. След като войната срещу Илион продължила дълго за елините, гадателите им съобщили, че няма да завладеят града, преди да им бъдат донесени лъкът на Херакъл и костите на Пелопс. Казват, че им изпратили в лагера Филоктет и че от Писа от костите на Пелопс им била донесена раменна кост. Но когато си тръгнали за дома, край Евбея буря унищожила кораба, на който се намирала костта на Пелопс.
11. Много години след разрушаването на Илион рибарят Дамармен от Еретрия хвърлил мрежата в морето и измъкнал костта, и след като се удивил на големината й, скрил я в пясъците. Накрая той дошъл и в Делфи, за да попита на кой мъж е тази кост...” (Павзаний, Книга V, Глава 13.04 – 05).
12. Значи, за да победят във войната срещу троянците, е било необходимо да пренесат в Анатолия костите на Пелопс, фригийския цар, прогонен от Ила, владетеля на Троя. Явно гадателите са провокирали неутралния в тази война Зевс да подкрепи потомците на своя внук в отмъщението им спрямо Троя. Самият цар на боговете не се намесвал във войната, тъй като тя се водела между два народа, произхождащи от двама братя – Лакедемон и Дардан, синове на Зевс.
13. От горния цитат впечатление правят думите, че костта на Пелопс била огромна в сравнение с костите на обикновените хора. И в Митологията, и в Библията, се говори за „синовете Божии”, които притежавали огромна сила и телосложение. На тях се приписват т.нар. „циклопски градежи”, изградени с многотонни каменни блокове, наредени с абсолютна точност един до друг.
цитирай
13. indiram - Здравей, Диданов!
26.08.2016 23:13
...
мислех си днес за атлантите....
Измислих, че са талантите... (смана на първите 2 букви)
Сетих се и за приказката за талантите (където талант е нещо като паричка)

Струва ми се, че учените, които казаха че Българите са в основата... изразиха ...

с недомлъвки го казаха...
знаят, че ще се докажем
застраховаха се
и так дали, че по руски диалект, звучи по-... мир!

Къде се каза, че Александър умрял на 33 години... И, Иисус е умрал на 33 - Христова възраст е влезнало като термин/понятие...

Поздрави!
цитирай
14. didanov - В една от старинните книги, озаг...
05.09.2016 01:27
В една от старинните книги, озаглавена „История и античност“, която сега се съхранява в библиотеката на Оксфордския университет, има отчет за находката на гигантски скелет, направена в средата на ХХ век в Къмбърленд. „Гигантът е зарит в земята на дълбочина четири ярда и се намира в пълно военно снаряжение. Мечът и бойният му топор са поставени до него. Дължината на скелета е 4,5 ярда (4 метра), а зъбите на „големия човек“ се измерват на 6,5 дюйма (17 сантиметра).“

През 1877 г., недалече от Еурека в Невада работници промивали злато в пустинен хълмист район. Един от тях случайно забелязал нещо да стърчи над ръба на скалата. Хората се качили на скалата и с учудване открили човешки кости на стъпало и коляно . Костта била вбита в кварцитната скала и те я освободили с кирки.
Костта била счупена над коляното и представлявала коленна става и изцяло съхранена кост до стъпалото. Няколко лекари огледали костта и стигнали до извода, че кракът безспорно е принадлежал на човек. Най-интригуващият аспект от находката представлявал нейният размер – 97 сантиметра от коляното до стъпалото. Притежателят на този крак приживе трябва да е имал ръст 3,60 м. По-загадъчна се оказала възрастта на кварцита, в който били намерени останките – 185 милиона години, ерата на динозаврите. Един от музеите изпратил изследователи на мястото на находката в надеждата да открият и останалите части от скелета. Но за съжаление нищо повече не било открито.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908165
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?