Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2016 16:07 - Защо Сталин разделил Полша?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 2807 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 22.06.2016 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Вършим работа, която в случай на успех ще преобърне целия свят и ще освободи цялата работническа класа.
    Й. Сталин

    На 22 юни 1941 година Германия внезапно и вероломно нападнала Съветския съюз. Това е исторически факт. Но това е много странен факт. Преди Втората световна война Германия нямала общи граници със Съветския съюз и поради това не можела да го нападне, още по-малко — внезапно.
    Германия и Съветският съюз били разделени от една непрекъсната бариера от неутрални държави. За да можела да се състои съветско-германската война, било необходимо да се създадат съответни условия: да се премахне бариерата от неутрални държави и да се установят общи съветско-германски граници.
    Всеки, когото го интересува датата 22 юни 1941 година, преди да започне да кълне Хитлер и да го обвинява във вероломство, е длъжен да даде поне на себе си честен отговор на два въпроса:
    — Кой Премахна разделителната бариера от неутрални държави между Германия и Съветския съюз?
    — Защо?

    Бариерата между Германия и СССР била двойна и само на едно място — единична. Полша е единствената страна, която имала едновременно граници и със Съветския съюз, и с Германия. Полша е най-късият, най-прекият, най-удобният път между СССР и Германия. Полша е най-тънката част от разделителната стена. Ясно е, че потенциалният агресор, който искал да се състои съветско-германска война, е трябвало да се опита да издълбае коридор именно тук.
    Наопаки, страната, която не искала съветско-германска война, би трябвало с цялата мощ на въоръжените си сили, с цялата си държавническа мъдрост, с цялата сила на своя международен авторитет да не допусне противника си на полска територия, в краен случай — да започне войната срещу него още и Полша, без да му позволява да наближи нейните граници.
    Представете си, че в съседната стая живее човекоядец, който гръмогласно е декларирал намерението си да ви излапа.
    След като се е убедил, че вие съвсем ясно сте схванали човекоядските му намерения, той започва да кърти разделителната стена. Каква ще е вашата реакция? Представете си, че човекоядецът, къртейки стената, се е натъкнал на някаква трудност и ви моли да му помогнете в неговата трудна работа. Без вашата помощ той просто не може да направи отвор в стената, следователно не ще може да ви излапа. Как ще реагирате на такива предложения?
    Хитлер декларирал намеренията си съвсем открито. Сталин публично го наричал човекоядец. Но Хитлер не можел да нападне Сталин, тъй като нямало общи граници.
    Хитлер направил на Сталин предложение да пробият с общи усилия отвора в разделителната стена. Сталин с възторг приел това предложение и с огромен ентусиазъм се заловил да кърти полската стена, прокопавайки коридор към Хитлер. Подбудите на Хитлер са разбираеми. А с какво да си обясним действията на Сталин?
    Комунистическите историци са измислили обяснения на действията на Съветския съюз.
    Обяснение първо: като сме смазали и удавили в кръв Полша ние сме изместили границите си на запад, тоест укрепили сме своята безопасност. Странно обяснение. Съветските граници наистина били изместени с 200–300 километра, но в същото време Германия се изместила с 300–400 километра на изток. От това сигурността на Съветския съюз не се повишила, а, напротив, понижила се. Но ето че възникнал и съвсем нов фактор: общата съветско-германска граница. И като последица от това — възможността за избухване на война, включително и на внезапна.
    Обяснение второ: като сме ударили с брадва Полша в гърба в момента на нейната отчаяна борба срещу фашистите, ние сме се опитали да отсрочим момента на започването на съветско-германската война… Това е обяснение от типа: подпалваме къщата на комшията си, за да сме сигурни, че преди нашата къща ще изгори друга.
    Обяснение трето: Франция и Великобритания не са искали да сключат с нас договор, затова… Каква дивотия! Защо да са длъжни Франция и Великобритания да защитават Съветския съюз, след като Съветският съюз е провъзгласил за своя цел събарянето на демокрацията в цял свят, включително и във Франция и Великобритания? На Запада най-малкото му било все едно ще тръгне ли Хитлер на Изток, или няма да тръгне. Виж, на страните от Източна Европа хич не им било все едно. Ако Хитлер се насочи на Изток, те ще са първите му жертви: Затова страните от Източна Европа били естествени съюзници на Съветския съюз. Тъкмо с тях е трябвало да се търси съюз против Хитлер. Но Сталин не търсел такъв съюз, а в случаите, когато съществували договори, Съветският съюз не изпълнявал съюзническите си задължения. Сталин би могъл да остане неутрален, но вместо да постъпи така, удрял с брадвата в гърба онези, които воювали срещу фашизма.
    Комунистическите историци са измислили сума подобни обяснения на действията на Сталин. Но всяко от тях е порочно в основата си по две линии:
    — измислено е със задна дата;
    — напълно игнорира позицията на съветските ръководители, макар че тази позиция е изложена по-ясно и по-разбираемо, отколкото позицията на Хитлер в съчиненията и речите му.



    3

    След като прокопал коридора в разделителната стена, Хитлер сметнал, че това е достатъчно, и се заел със своите западноевропейски, африкански, средиземноморски и атлантически проблеми.
    Какво е трябвало да направи Сталин, след като е имал пред себе си отвор с ширина 570 километра и известно време на разположение? Правилно. Трябвало е спешно да заякчи отбраната именно на този участък. Покрай старите граници съществувала мощна линия от укрепени райони. Тя спешно трябвало да бъде подсилена и усъвършенствана. А освен това да се създаде втора отбранителна линия, трета… пета. Трябвало спешно да се минират пътищата, мостовете, нивите, да се копаят противотанкови ровове, да се прикриват те с противотанкова артилерия… Малко по-късно, през 1943 година на Курската дъга Червената армия се готвела за отблъскване на настъпление на противника. За късо време на огромен фронт съветските войски създали шест непрекъснати отбранителни линии с дължина стотици километри всяка и с обща дълбочина 250–300 километра. Всеки километър бил пренаситен с окопи, траншеи, ходове за съобщение, блиндажи и огневи позиции. Средната плътност на минирането била докарана до 7000 противотанкови и противопехотни мини на километър от фронта на отбраната, а противотанковите плътности докарани до чудовищно равнище: 41 оръдия на всеки километър, като не се броят полевата и зенитната артилерия и вкопаните в земята танкове. Така насред голо поле за много късо време била създадена наистина непреодолима отбрана.
    През 1939 година условията за отбрана били значително по-добри: гори, реки, блата. Малко пътища и много време. Съветските войски можели да създадат на новата съветско-германска граница мощен рубеж, тъй като отворът не бил широк.
    Именно в този момент обаче Съветският съюз прекратил производството на противотанкови и зенитни оръдия. Вместо да направят местността непроходима, спешно започнали да я правят по-достъпна. Строели пътища и мостове, железопътната мрежа се разширявала, подсилвала и усъвършенствала. Съществувалите преди това укрепления се разрушавали и се запълвали с пръст.
    Един от участниците в онези събития, полковникът от ГРУ* И. Г. Старинов, доста откровено описва това така: „Глупаво положение се създаваше. Когато бяхме в досег със слабите армии на относително малки държави, през границите ни наистина пиле не можеше да прехвръкне. А когато наш съсед стана фашистка Германия, инженерните отбранителни съоръжения по старата граница се оказаха изоставени и частично дори демонтирани“ _(„Мины ждут своего часа“, с. 176)_. „Инженерното управление на Червената армия бе пуснало заявка за 120 000 железопътни мини със закъснител. Това количество би било напълно достатъчно, за да се парализира в случай на нахлуване на германската армия цялото железопътно съобщение в тила й, от което тя изцяло зависеше. Но вместо поръчаното количество бяха получени… 120 мини“ _(пак там, с. 186)_. А мината е най-простото, най-евтиното и много ефикасно оръжие.
    [* ГРУ — Главно разузнавателно управление, военното разузнаване на СССР. — Б.пр.]
    Производството на мини в Съветския съюз било огромно, но след като бил пробит отворът в стената, производството им намаляло…
    С какво се занимавал Сталин освен с разрушаване на собствената си отбрана? Занимавал се с разрушаване на бариерата от неутрални държави. На Хитлер единият отвор в стената? му бил достатъчен. На Сталин — не. Хитлер (с помощта на Сталин) унищожил държавната власт само в една от държавите от разделителната бариера. Сталин (без чужда помощ) направил това в три държави (Естония, Латвия и Литва), опитал се да го направи и в четвърта страна (Финландия) и активно се готвел да го направи в пета (Румъния), след като вече бил откъснал от нея огромно парче територия. Хитлер се стремял да направи само един отвор в стената, Сталин — да срине цялата стена.
    И Сталин си постигнал целта. Само десет месеца след подписването на пакта „за ненападение“ с усилията на Сталин разделителната бариера била напълно съкрушена от Ледовития океан до Черно море. Между Сталин и Хитлер вече не останали неутрални държави и по този начин били създадени условията за нападение.
    Всички западни съседи на Сталин през това кратко време станали негови жертви. Освен страните, които имали граница със Съветския съюз, Сталин поробил и Литва, която дотогава изобщо нямала граници със Съветския съюз. Появата на съветски войски в Литва означавала, че те вече са стигнали до същинските граници на Германия. Преди това съветско-германската граница минавала през покорените полски територии. Сега съветските войски стигнали до границите на Източна Прусия. След всичко това смешно е да се твърди, че човекоядецът Хитлер пробивал коридори на изток, а глупавият Сталин му помагал. Не, Сталин също пробивал коридори на запад без чужда помощ.
    На въпроса: „Защо Сталин се е съгласил да помага на Хитлер да пробие сравнително тесния коридор през Полша?“ комунистическите историци са се опитвали да измислят отговори, макар и неуспешно. Но въпроса защо все пак Сталин сринал цялата бариера, те предпочитат да не повдигат. Нека и ние не си блъскаме главите. Да дадем думата на Сталин. Той самият е отговорил на този въпрос кратко и ясно: „Историята казва, че когато една държава иска да воюва с друга държава, дори не съседна, тя започва да търси граници, през които би могла да се добере до границите на държавата, която иска да нападне“ _(„Правда“ 5 март 1936 година)_.
    Въпрос: „Канела ли се е Червената армия да спре на достигнатите рубежи?“
    Отговора дава маршалът на Съветския съюз С. К. Тимошенко: „В Литва, Латвия и Естония е унищожена омразната за трудещите се власт на помешчиците и капиталистите. Съветският съюз значително се разрасна и измести границите си на запад. На капиталистическия свят му се наложи да се посвие и да отстъпи. Но на нас, бойците от Червената армия, не ни подобава да се главозамайваме и да се задоволяваме с постигнатото!“ _(Заповед на народния комисар на отбраната №400 от 7 ноември 1940 година)_.
    Това не е реч, нито съобщение на ТАСС. Това е заповед по Червената армия. Но западно от съветските граници са само Германия или нейни съюзнички. Да се отместват границите още по на запад? За сметка на Германия? Но нали с нея е подписан пакт?…





Гласувай:
6


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Обстановката е сложна! Англия и ...
23.06.2016 12:00
Обстановката е сложна!
Англия и Франция по същото време се мъчат с всичко да угодят на Хитлер!
Дават рейнската област, Австрия, Чехия
Е, как при тази обстановка Сталин да води война с Германия?
Каква е гаранцията, че Франция и Англия няма да се съюзят с Германия
Това, че границата е изтеглена с триста километра, че са присъединени прибалтийските държави дава предимство на СССР после
Защото от старите граници ако е тръгнела германската армия, щяла е да има малкото, което не и е достигнало за победата!
Отговорът се крие в друг въпрос
Защо Англия и Франция обявяват война на Германия, а не на СССР?
Сталин изчаква Едва когато германците навлизат в земите определени за СССР, той напомня на Хитлер за споразумението И едва тогава навлиза в Полша Германците освобождават заетите територии
А Франция и Англия прекрасно знаят, че съюзът е временен-между СССР и Германия Но обявят ли война на СССР -ще го бетонират!
Това е най- блестящият им дипломатически ход в тази война-веобявяване на война на СССР
цитирай
2. didanov - здравей Леоне
23.06.2016 16:10
целта на Сталин е повече от ясна и той и Ленин, Троцки не са я скривали - да се насъскат германци против французи, англичани и след като се омаломощят - да се “освободят“ от съветската армия - не случайно са се подготвяли тайно хора, които да поемат временни правителства във всички европейски държави.
план А е бил СССР да се съюзят с Гермния, не случайно Сталин посъветва българите влязат във Пакта с намека, че Съветите планират да се присъединят по-късно.
Изтеглянето на границата и формиране на обща граница по всички фронтове с германците или съюзниците им би било далновидно ако се беше направило нещо за укрепване на и защита на тези граници, изграждане на защитни валове и прочие - но става тъкмо обратното - произвежда се магистралния танк БТ, спира се производството на противотанкови мини, изстребителите не тренират въздушен бой и много други факти, които говорят за истинските намерения на Сталин. Защотото един добре укрепен фронт би бил спирачка за блицкрига на германците. Вместо това в първите седмици германците навлизат безпрепятствено стотици километри в съветска територия. през 41г. година Франция е на колене, АНглия се защитава отчаяно от греманските нападения, не може да става дума за обединяване с Хитлер...напротив Чърчил и американците постоянно призовават Сталин да отвори втори фронт, изпращат му постоянно конвои с провизии и оръжия..
друг факти подкрепящи тезата, е че военните съветски летища, складове и заводи са концентрирани непосредствено и в близост до западните съветски граници....при нахлуването си германските войски намират цяла влакова композиция с 1 000 000 топографски карти на цяла Западна Европа! а карти на западна Русия са били всичко на всичко...три!

цитирай
3. barin - Здравей, didanov,
24.06.2016 06:23
Мисля, че и двамата агресори си пробивали коридори и се дебнели взаимно. Неутрална държава между тях само пречи. Англия и Франция са в ситуация, в която по договор трябва да обявят война на Германия. Не са го направили при анаксирането на Чехословакия и Судетската област, правят го при Полша. Военните действия от тяхна страна са отначало формални. По тайно споразумение светът е предвиден да бъде разделен от Сталин и Хитлер. Поздравления за хубавия материал!
цитирай
4. bojil - Нещата са повече от ясни- вместо да ...
24.06.2016 13:05
Нещата са повече от ясни- вместо да защити навреме хората си от човекоядеца,Сталин му дава чук за да разбие стената и да се добере по-лесно до тях. Съветник Исти твърди,че това е заговор на световните кукловоди срещу Европейските народи,но най-вече срещу народите на Русия и Германия- милиони от тях е трябвало да бъдат избити в тази война а избитите (или не??) 6 млн. (милиона??) евреи са бледа сянка на фона на жертвите,дадени от тези два народа. Те и днес не могат да се възстановят от онези загуби,а израелците са по-силни от всякога и Хитлер е един от виновниците за това. Той заговорничел тайно със Сталин срещу споменатите два народа- те двамата ги сложили взаимно и умишлено на топа на устата,за да стане накрая "Двама се карат- трети печели"!
цитирай
5. didanov - здравей барин
24.06.2016 13:45
Англия и Франция не реагират адекватно още при избухването на испанската гражданска война с явната подкрепа на Мусолини и негласната на Хитлер на страната на Франко. ОН, Англичани и французи призовават за неутралитет,при тази явна война срещу демокрацията, та испанските републиканци се принуждават да търсят военна помощ от СССР..което никога не биха направили в друг период...След като виждат безпомощната реакция на АНглия и Франция Мусолини и Хитлер разбира се продължават с агресията срещу другите съседни държави - примерът с жертването на Чехословакия показва на германците, че никаква международна коалиция може да спре тяхната агресия , което и довежда до ВСВ. Друг въпрос е, че още по времето на Ленин в СССР се говори само за световна революция и създаване на единна световна комунистическа държава. На Сталин и компания е било ясно, че комунизмът не може да съществува дълго време паралелно с капитализма, а единствено като еиднствена алтернатива на световен ред или строй. поздрави
цитирай
6. didanov - ИМа човек, има проблем, няма човек няма проблем
24.06.2016 13:52
това е простата истина и методика на Сталин божиле.
Сталин сам подпомага идването на Хитлер на власт, като изрично забранява на германската комунистическа партия да коалира на изборите със социалистите. Той праивлно е преценил , че само човек като Хитлер може да разпали европейска и световна война...от друга страна Хитлер също е бил изгоден за американските еврейски интереси,т.к. плановете им да подчинят Русия чрез еврейските оръдия на Ленин и компания се провалят именно благодарение на грузинския диктатор и той излиза извън контрол...подобен паралел може на се направи с Муамар Кадафи, Садам Хюсеин (който впрочем според някои е незаконен син именно на СТалин) и много други. поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907771
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?