Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2016 01:03 - Братята Стойкови: борци за народна свобода
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

imageГрад Твърдица е сгушен в пазвите на Твърдишка Стара планина. Тук в първа­та половина на 19 век се заселва Стойко Петров Терзията, кой­то поставя началото на рода Стойкови в Твърдица. Скоро му се раждат трима сина и три дъщери. Добър занаят имал той – ши­вачество – и златни ръце. Разчул се като майстор из района и замогнал. Като все­ки българин по онова време искал децата му да станат просветени хора и затова, след като завършили училището в Твърдица, изпратил синовете си Симеон и Стефан Стойкови да учат във Велико Търново. Там те попаднали на квартира при родителите на бъдещия рево­люционер и след Освобождението строител на модерна България Стефан Стамболов. Баща им решава след обучението в Търново да ги изпрати да продължат да учат в Русия и те, като много български младежи по онова вре­ме, попадат в Одеса.

В този период там учи и непокорният Христо Ботев. Техен съселянин заради участието си в антиправителствени смутове по онова време бил заловен и осъден на смърт. Стефан Стой­ков с помощта на негови руски съмишленици му помага да избяга от полицията, взема па­спорта на Христо Ботев, който все още не бил под подозрение, дава го на съселянина си, за да могат да пътуват свободно на руска терито­рия, и двамата се завръщат в България.

imageСлед по-малко от година Христо Ботев на­пуска Одеса, връща се в България и отива първо в Твърдица в дома на Симеон и Стефан Стойкови да си вземе паспорта. Тъй като фай­тон имало само веднъж в седмицата от Бур­гас за Калофер, Ботев останал да го изчака в Твърдица два дни в дома на местния даскал, тъй като къщата на братята била под наблюде­ние от турските власти. Тези два дни били дни на революционни песни и стихове, ехтели сред Балкана след първите стъпки на Ботев отно­во на родна земя, докато си замине за родния Калофер, откъдето само след месец започва бурния му революционен път.

Стефан Стойков, който след завръщането си от Русия станал даскал и се отличавал с начетеността и любознателността си, бил из­пратен на разноски на църквата и българска­та общественост в Твърдица да учи в Париж, където попада във водовъртежа на революци­онните събития там около Парижката комуна /1871г./. След разгрома и е в затвора на полу­остров Бретан във Франция в една килия със световноизвестния енциклопедист и географ Елизе Реклю, за освобождаването на когото се надигат цяла Европа и Америка. След око­ло половин година Елизе Реклю е освободен, а покрай него освободили и по­даника на Османската империя Стефан Стойков. Той едва успя­ва да стигне до Букурещ, където Васил Левски му дава пари да се прибере в родното си село, и само след няколко месеца ос­новава в дома му революционен комитет. С брат си Симеон, също завърнал се от Русия, участват в Старозагорското и Априлското въстание, заловени и малтрети­рани по-късно от турските вла­сти.

След обявяването на Руско – турската война през 1877 г. два­мата братя организират голяма група доброволци от района и Симеон Стойков отива да ги за­пише в българското опълчение. Руското командване в Плоещ обаче решава, че двамата бра­тя и хората им ще бъдат по- полезни в тила на врага. Така се образува бойна дружина, подпо­магаща военните действия на предния отряд на руските войски в района на Централна Стара планина. Симеон Стойков, с во­енна подготовка още като юнкер в Русия, става командир на дружината и е произведен в чин капитан от руската армия. След освобождава­нето на района е назначен за негов комендант, а домът на двамата братя става комендант­ство до Съединението през 1885 година.

След Освобождението двамата братя се включват активно в политическия живот на България. Симеон Стойков е избран за наро­ден представител. Като такъв той защитава интересите на обикновените селяни, които из­немогват от тежките данъци, както и историче­ската истина за действително допринеслите за Освобождението на България борци като Лев­ски, Ботев и други видни поборници, светли имена днес в българската история, в противо­вес на някои автори на мемоари по онова вре­ме, често заобикалящи я, съобразявайки се с политическите позиции на бивши участници в национално – освободителното движение. Сте­фан Стойков умира рано, а Симеон Стойков се установява през 1906г. в Поморие, където доживява до дълбоки старини, продължавай­ки да бъде обществено активен. Не случайно в центъра на града днес има негова паметна плоча, а една от улиците носи неговото име.

imageПочти век и половина са изминали от вре­мето, когато двамата братя-борци за народна свобода са действали и в България, и в Русия, и във Франция. Спомените за тях се намират в книги, някои от които са изчезнали през десети­летията. Не са проучени и документите за тях, намиращи се в днешна Украйна и във Франция. Няма вече запазени и техни вещи. За двамата братя напомня само паметната плоча на техния дом, в който са идвали Лев­ски, Ботев, Георги Обретенов, Сте­фан Стамболов, Райна княгиня и други видни дейци на българското национално - освободително дви­жение. Изследването на дейността им ще допринесе за доизясняване­то и на голяма част от българската история, тъй като те са свързани с едни от най-големите имена в нея преди Освобождението на Бълга­рия и след възстановяването на българската държава. Похвални са опитите на община Твърдица да се събере онова, което е останало като спомени от техни роднини и наследници чрез периодични науч­но-практически конференции.

http://www.kvantov-prehod.org




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2917785
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5873
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?