Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2016 23:51 - старобългарска хроника - “Елено царице, люби ме да те любя”
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1019 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.05.2016 23:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Според старобългарската хрониката, приписвана на Константин Манасий, по време на гостуването му по покана на Менелай синът на троянския цар Приам Парис (Александър Фариж) за да прелъсти Елена, и ползвайки се с факта, че цар Менелай (Менел) е бил неграмотен (за разлика от Елена и Парис), е написал с вино върху бяла кърпа любовно предложение на съпругата на Менелай: “Елено царице, люби ме да те любя”. Парис (Фариж) е бил троянец, а троянците (фригите) са били тракийско племе. По такъв начин, според автора на хрониката нашите предци, наричани от антиковедите „траки“, са имали писменост още от времето преди Троянската война.

image

Фрагмент от старобългарската хроника, приписвана на Константин Манасий: Тогда написоваше Александъръ Фарижь чръвеня виномъ на бяломъ убрусе: и тако говореше: “Елено царице, люби ме да те любя“. И Елена царица умеяше книгу, а Менелае не познаваше ни слова“.

В превод на съвременен български: „Тогава написа Александър Фариж с червено вино върху бяла кърпа и тъй говореше: „Елено царице, люби ме, да те любя“. И Елена царица умееше да чете, а Менелай не познаваше нито една буква.“

Факт е, че сред античните автори е имало представители на „тракийски“ племена. Достатъчно е да се споменат поетите Орфей, Олен, Лин, Тамир, Мусей и др.;  Дионисий Тракът се е казвал авторът на първата граматика (II век преди Христа), и др. 
 „Траки“ са били Омир и Хесиод - преки потомци на Орфей. „Трак“, потомък на тракийския цар Орол, е бил и големият античен историк Тукидид. Траки са били поетът Мелет, философът (ученик на Сократ, основоположник на киническата философска школа) Антистен, баснописецът Езоп, ср.
image

В свободен и съкратен превод на български: Еланик, Дамаст и Ферекид извеждат неговия (на Омир) род от Орфей. Бащата на Омир се е казвал Майон, а на Хесиод (бащата - НТ) се е казвал Дион, те произхождат от Апелид, Меланоп, Епифрад, Харифъм, Филотерпей, Идмонид, Евклей, Дорион, Орфей.

По такъв начин, според Хеланик, Дамаст и Ферекид излиза, че Хесиод и Омир са братовчеди, синове на двама братя, чийто баща се е казвал Апелид, който пък е потомък на Орфей в осмо поколение.

И след като първата книга на гръцки език (вж. цитата по-горе) се появява три века по-късно от Омир и Хезиод, то е съвсем логичен въпросът: на какъв език ще са писали тези преки потомци на "трака" Орфей? Как е станало така, че ние днес четем произведенията на траките Орфей, Омир и Хезиод на старогръцки, къде са оригиналите на произведенията им?

Тук му е мястото да се отбележи следното. Според автора на статията, текстовете, които днес ни се представят за оригинални творби на Хесиод, Омир и др. антични писатели, не са дори и  преводи на творби на древни автори траки със същите имена (много често предадени в изопачен вид или в нескопосан превод на гръцки и латински езици), а са късни (от периода на Ренесанса, че и по-късно) преработки и компилации на оригинални творби, написани на древнобългарски език. Оригиналните произведения след като са преведени на старогръцки и латински, са унищожени (а може би надеждно скрити в хранилищата на Ватикана?), а това, което се издава от името на древните тракийски автори, в действителност е дело на некадърни гръцкоезични и латиноезични писачи, чиято цел е била единствено да учудят света с полета на извратената си фантазия, и да спечелят някоя и друга пара от издаването на скалъпените от тях фалшификати - като безочливо експлоатират невежеството и суетността  на читателите си.

http://www.kvantov-prehod.org
Византийският летописец Константин Манасий е роден през първата половина на XII в. и умира през 1187 г., като митрополит на гр. Навпакт в Коринтския залив. Той е автор на различни прозаични и поетични съчинения. Едно от тях е „Световна история", известна днес, в пет преписа (три с българска редакция и два от по-късен период - сръбска1). Голям интерес, за нас представлява, намиращият се във Ватиканската Апостолическа библиотека препис, известен като Cod. Vat. Slavo II.

Ръкописът е писан на пергамент. Писмото е уставно, писано от една ръка. Съдържа 206 листас размер 295х210 мм., разделени в 26 тетради. Оригинална подвързия няма. През XVI в. или XVII в. ръкописът получава пагинация, с арабски цифри. При свалянето на оригиналната корица, вероятно са били отделени два листа и затова днес, липсват първите 63 стиха.
През края на XIV в. ръкописът е пренесен от Търново в Хърватско или Далмация, от където са и приписките на латински език.
http://dobrotoliubie.blogspot.co.at





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2918589
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5873
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?