Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2016 01:00 - Село Гела и родопския «Канос» – царят на песните
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 2741 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 12.05.2016 01:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Началото на пролетта село Гела в Родопите ще посреща вече гостите си с табела, на която пише “ Добре дошли в родното място на Орфей!” на български и на английски език. Миналата година селото се прочу със скандала, развихрил се след отказа на британското посолство да издаде визи на фолклорния ансамбъл за участие в британски фестивал. Тогава юначната кметица на селото загърби търговския интерес на селото да посреща туристи и даде отпор на английска група. След като обясни поведението си, хората я разбраха и и съчувстваха. Случката гръмна в медиите, британското посолство ревизира решението си, автентичният ансамбъл, в който участват почти всички жители на селото отиде до Албиона, спечели награда и се върна. Сега, казват, в речника на бабите са влезли в обръщение думите “ Сори” и “ОК”, хем по- лесно ще общуват с английските туристи.

     Славата на село Гела не е от вчера, то е разположено в подножието на връх Шилеста Чука (Орфей) и връх Голям Перелик на 7 км. южно от Широка Лъка. Гела е едно от най- древните селища в Родопите, там са открити останки от палеолита, а край параклиса при разкопки се показаха древни тракийски могили. В близост до връх Турлата е открита скална рисунка, изобразяваща мъж, подгонен от диви животни. В района са разкрити находки, датиращи отпреди 3300 години, археолозите са открили доказателства за живот от 13 в.пр.н.е. . От стари времена през селото е минавал калдъръмен път- Ломът, свързвал някога Филипопол с Беломорието.

За наследството на Гела пише в едноименна си книга смолянският писател и краевед Никола Гигов: “ В още по-далечно време, в местността Вартоля, са ставали интересни игри - първо наши, после римски - гладиаторски, после - турски, пехливанлък...", цитира той спомените на местния даскал Иван Калайджиев. " Интересна, макар и не докрай доказана връзка са прокарали изследователите между Гела и няколко селища в други държави. Тънки нишки свързват повечето от тези места с траките. Гъсто населен е бил този край преди хилядолетия, живели са тук бесите - "племе от никой непоробвано", както пише Херодот. Землището на Гела е осеяно с останки от древни акрополи, манастири, църкви. При разкопки през 1905 година са открити основите на църква, оцветена отвътре в синьо, което документира прехода от езичеството към християнство. Смята се, че това е остатък от култа на траките към слънцето.


     В поляните около селото единствено в света може да се види Орфеевото цвете. То е много рядко растение, остатък от Ледниковия период. Носи различни имена – китара, шап, стираха, родопски силивряк, Хаберлея Родопензис, Орфеево цвете. То е единственото в света, което изпада в анабиоза – мнима смърт. Откъснато с корените, държано в хербарий 2 години и след това пак засаждано в естествената му среда то отново се разлиства и разцъфтява. Легендата разказва, че след смъртта на Орфей от всяка капка от кръвта му пониквало Орфеево цвете.

     Красотата на това родопско кътче е неописуема – от селото се вижда толкова далече, че при хубаво време проблясва и Бяло море. Красивите Родопи сякаш точно тук са събрали шепите си , за да люлеят толкова векове вече живота на хората. В Гела животът е вечен, както и красотата. Къде другаде може да се роди певецът на красотата, ако не тук?

 

ОРФЕЙ РОДОПЕЕЦА – КАНОС


Защо все по-често в Орфеевия свят се намесва село Гела.Това смолянско село е в подножието на най-високите родопски върхове: Перелик (2191 м) и Карлък (2188 м). Чрез смолянското село Гела, което има древност от 3300 години, се разкриха и други съименни села и градове, свързани помежду си. Най-древно е родопското село Гела, следва гр. Гелион – Гърция, унищожен при земетресение, след това гр. Гела – Сицилия, и Гелатският манастир– Колхида, Грузия. По един или друг начин тези едноименни селища са свързани с паметта на Орфей и с Похода на агронавтите до Колхида (
XIII в.пр.н.е.).
През 1890 г. немският професор Фуртванглер, при разкопки,открива в гр. Гела – Сицилия, ваза с изображение на Орфей.
Вазата сега се намира в гр. Берлин, Германия. На нея Орфей е изобразен с лира в ръце, седнал на скала, по време, когато свири,а четирима траки са заслушани в него. Вазата се нарича „Траки,заслушани в Орфей“.
Репродукция от това изображение държа от десетилетия в дома си. И винаги съм смятал, че в това изображение има неразкрита загадка.
Отначало много професори (български и чуждестранни)датираха времето на Орфей в различни векове. Това водеше до много спорове – историческа личност ли е Орфей? Всеки от професорите държеше на своето, но никой не допусна, че има ПЕТИМА ПОЕТИ С ИМЕТО ОРФЕЙ.

Години се лутах докато ги разгранича: Орфей Родопееца (XIII в. пр. н. е.)Орфей Епименид от остров Крит, Орфей от Кротон, Орфей от Камарина, Орфей от Атина (VI в. пр. н. е.). Като ги разграничаваме, можем да определим историческото им време – на всеки поотделно.
Думата „Родопееца“ не е измислена от мене. Търсех я като разграничителен белег. Тя е изписана от ръцете на великите римски поети Вергилий и Овидий. Те пишат:“родопска вис“, „заридаха родопски вершини“ (за Орфей), „Орфей Родопееца“ и други.
Питагор и Питагорейската школа възкресяват паметта на Орфей в Сицилия. Те го извеждат от забрава – векове преди тях.Орфей е убит, храмовете разрушени, книгите изгорени. Но през
VI в.пр.н.е. запалват и Питагорейската школа и от 40 ученици на Питагор в умишлено запаления пожар изгарят почти всички питагорейци. Оцеляват само двама-трима. Те и техните потомци създават творби, в които кодират изпепелените тайни.Изображението на Орфей от Гела – Сицилия, вълнува много.

Проучвал съм го десетилетия – детайл по детайл. И все не можех да открия закодираната тайна. Реших да опитам да разкрия сакралната тайна чрез зумиране (увеличаване на детайлите). Правех го и с лупа, и с ксерокс, и с
компютърни изображения. Увеличението достигна до 4 пъти.Отначало над главата на Орфей се показаха чертици. При по-голямо увеличение те заприличаха на птици или звезди. А при четирикратното увеличение ПОНИКНАХА БУКВИ. ТОВА БЕ СМАЙВАЩО. ПРЕД ОЧИТЕ МИ ПОНИКНА ДУМАТА „КАНОС„. Повторена бе два пъти – над главата на Орфей и над Орфеевата лира. ТОВА Е ОТКРИТИЕ.
Вазописецът от гр. Гела – Сицилия, е кодирал тайната преди 2500 години и – ето – сякаш от небитието се появи на видимия свят.
Сега трябваше да отгатна какво означава думата „КАНОС“.Езикът на траките е изчезнал в
VI век след Христа. Вазописецът от V век пр.н.е. е умалил думата, надявайки се след векове или хилядолетия някой да отгатне кода.

Орфей означава „Магнитна светлина“. „Родопееца“ определя планината, в която е роден Поетът – Родопа. А какво означава „КАНОС“?
На санскритски „Кантха“ означава гърло – пеещо гърло. „Канда“ означава сборник с ведически песнопения.
На старогръцки „канон, каноник, канонарх“ означава музикално правило, учител по храмова музика (каноник), диригент в
съвременен смисъл (канонарх).
На латински „Канос“ има следните съответствия: „канто“ – пея,„кантата, кантинела, канцонета“ – музикални жанрове, „кантостоия“ – улични музиканти, „кантомания“ – лудост към пеене.
На изчезналия език на траките „Кан“ означава „бог, цар, жрец“.Така е и на прабългарски – кан, хан, цар. Орфей е бил реален цар на траките, Върховен жрец и траките са го боготворили. Същевременно Орфей е бог, цар и жрец на песента.
В думата „Канос“е втъкана недостижимата му гениалност.Птицата „Каня“ в Родопите е много рядка птица. Тя е авгурска птица – издава една нота – „ла“ в горна октава. Участва в ясновидствата на древните ясновидци – траки (авгури). Това е птица – прорицателка на идващи големи събития.
Обобщено думата „Канос“ означава цар на песните. Само в една дума – като ядро на атом – питагорейците са изразили цялото си преклонение пред Орфей Родопееца. И са добавили „Канос“.Велико признание.
....

Кръговратът Кхан

 КХАН — Творческата мощ — КХА се установява — Н.
При разместване на сричките в КХАН се получава думата АНКХ.
КХАНА — Творческата мощ — КХА е установена — НА.
КХАНА — Висшата владетелска титла на древните българи, известна от средновековните източници като КАНАСУБИГИ. Хората имащи власт и знания да изграждат държавата, като справедливо административно устройство на обществения живот на българите. Затова за нашите владетели в стари текстове се казва „… от Небето поставен…“
КХАН, КХАНА, като владетелска титла в по-късно време се променя и в някои народи е Кан, а у други Хан.
На английски думата се пише
Khan, с четири букви.
КХАНАР — Творческата мощ — КХА е установена — НА и се осъществява — Р.
КХАНАР — За българите: Царедворец, изпълнител на царските заповеди, човек от висшата изпълнителната власт, примерно министър.
КХАНАР ТЕКИН, Канартекин — Българска, средновековна титла, която учените днес превеждат като „пръв престолонаследник“. Титлата се състои от две части: КХАНАР и текин. КХАН, КХАНА, е върховната владетелска титла на древните българи, а с наставката ар, лицето, наречено КХАНАР, Канар, се приобщава към висшата българска владетелска титла и власт. Тек, е съвременната българска дума тек — едно, единствен, пръв, с наставка ин. Ако наставката ар, приобщава човека към определена професия, наставката ин, приобщава човека към тесен, затворен кръг от хора, най-често с роднински връзки. Бащин край, маминно детенце, лелин и др. В случая, текин е в страдателен залог и означава, че лицето е приобщено към първия човек в държавата, Царя и царската власт.
                         КХАНАРА — За българите: Царство. Ареала на кханската власт.
Това е първообразът на съвременната българска дума канара.
КХАНДА — Творческата мощ — КХА е установена — Н и разполвена — ДА.
КХАНДА, Канда, Канд — За българите: Царевград, престолнина, столица.
Примери:
Амаракханда, Маракханда (Мараканда) — старото име на град Самарканд в Узбекистан.
Кхаракханда (Караганда) — град в Казахстан.
Кхандакхар (Кандахар) — град в Афганистан.
Кхандагири в Индия.
                                                                КХАНДХА — За българите: Тази дума трябва да се разчете на две части КХАН и ДХА.
Звукосъчетанието ДХА означава диханието, разполвяване и разширение от ядрото към междузвездния вакуум.
В случая КХАНДХА
означава царска дума, заповед, повеля.-

 КАНАС

 Титлата КАNАС е доста древна. Тя е по-новият вариант на тракийската благородническа титла AKENAS, която е документирана на надпис W-07 (S.Lubotsky). В тракийската дума AKENAS коренът е кен, а както може да се очаква значението е начало, началник. AKENAS е сродна на тракийската kenthо, която отговаря на стблг. чендо- чедо, дете, заченато.                                                  Древното хетско h е звучало по-скоро като к. Хетските думи hastijaš, hapae, отгоговарят на българските кости, капя. Това означава, че handawat, hant, hanzašša, са звучали като кандауат, кант, канзаша. Eгиптяните са наричали хетската държава Kheta, а Омир локализира народа Κητεοι точно там, където са живели хетите.В хетският език и близкородственият му лувийски срещаме handawat- цар, владетел, hantili- първи, начален, hantezzia- предна част, hant- чело, предна част, hanzašša- чедо, потомък. В ликийският език пък намираме xntawa- властвам, xntawati- владетел, цар.             

 Виждайки логичната етимология на КАNАС – от кань- начало, няма причина да вярваме, че това не е древният вариант на КНЯЗ. Още по-древната форма на нашата благородническа титла срещаме във фригийската дума AKENAS - водач, началник... Това разбира се не се харесва на определена група хора. Те не желаят да видят в българите наследници на най-древният цивилизован народ на Европа, макар това да е истината.

Името на властвалия в нашите земи Канит е интересно, подобно e на фригийското Канути(еваис). Последното от своя страна е сродно на минойското Канути . Всички те показват връзка с древната тракийска титла акенас , която е по-стария вариант на старобългарската канас, канес-княз.

Значението на Канит, Канути(еваис) и Канути е първи, водещ, стоящ начело, като обяснението идва от ст.блг. кони, кани* – начало. По същия начин са образувани и имета на великите хетски царе Хантили и Кантузили, те биват изведени от хетската дума хантезия (кантезия)– начало, първи, първа част.

Ето какво показват фактите – хети, траки и пелазги (минойци) са познавали лични имена, чийто семантика е същата като на старобългарската титла канас, канес –княз. Царувалия в нашата Добруджа Канит е живял преди около 2200 години, фригийското име Канути(еваис) е документирано преди 2750 години, а Канути преди около 3600 години. В Добруджа, в приблизително същия период, в който е живял Канит -
III-ти-II-ри век преди Христа, са властвали и други благородници с особени имена. Като пример могат да се посочат царете Адраспос и Хараспос. И двата антропонима съдържат частицата аспос, която всъщност е древна тракийска дума за кон. Срещаме я в епитет на Тракийския конник - Ут-аспиос*.   

 http://www.factor-news.net/index_.php?cm=2&id=4657 

http://poveche.com/

http://xcombg.net/index.php?topic=395.15

 sparotok.blogspot.com/2013/06/blog-post_23.html                   

   Кръговратът КХАН Борис Балкх Видовден                    




Гласувай:
7



1. krumbelosvet - Благдаря
17.05.2016 19:47
Много интересно, но трудно за непрофесионалисти. Сигурно затова няма мнения. Желая на автора още много находки и открития. България се нуждае от това на живот и смърт. Ох, от все повече неща се нуждае. Да помага Бог.
цитирай
2. syrmaepon - кан означава кръв, тоест благор...
01.06.2016 10:48
кан означава кръв, тоест благороден

Ето и други значения

небольшой, маленький ', о формировании его сравнительный и превосходной степени см. ниже ; cf. %{kaNa} ; согласно с Gmn. из %{kan} , ', сиять, быть ярким или веселым ', первоначальное значение ' молодой, юный ').

kANa
mf (A) n. (этимол. сомнит. ; g. kaDArAdi) | одноглазый, monoculous (akSNA kANaH , слепой на один глаз Comm. к Pan. 2-1 , 30 и 3 , 20) RV. x , 155 , 1 AV. xii , 4 , 3 TS. ii , 5 , 1 , 7 Mn. MBh. | пронзенный, проткнутый, проколотый, пробуравленный, просверленный, продырявленный (как каури, продырявленная или разрушенная насекомыми) Comm. к Pan. 2-3 , 20 Hit. Pancat. Bhartr. iii , 5 | ' имеющий только одну петлю или кольцо ' и 'одноглазый' Pancat.

kaNa
m. (Nir. vi , 30 ; cвязанный с kanA , kaniSTha , kanIyas , kanyA , во всех, в которых подразумеваются малость BRD.) | зерно, зерно пшеницы, отдельное семя AV. x , 9 , 26 , xi , 3 , 5 KatySr. Mn. &c. | крупинка, песчинка, мельчайшая частица (пыли) Ragh. i , 85 Vikr. | хлопья (снега) Amar. | капля (воды) Sak. 60 a Megh. BhP. &c. | искра (пламени) Pancat. | вспышка или грань драгоценного камня | какая-л. мельчайшая частица, атом Prab. Santis. (A) f. | мельчайшая частица, атом, капля | длинный перец Susr. | семя тмина L. | разновидность мухи (= kumbhIra-makSikA) L. (I) f. = kaNikA L. (am) n. | зерно, отдельное семя Kathas. (cf. kaniSTha.)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908816
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?