Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2016 19:41 - По следите на изчезналата Троя - дардани, витини, кари, тевкри
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 5283 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 01.04.2016 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗА ДА СЕ РАЗБЕРАТ И ТЪЛКУВАТ ПРАВИЛНО Т.НАР. АРХЕОЛОГИЧЕСКИ АРТЕФАКТИ НА ЕДНА ДРЕВНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е НЕОБХОДИМО СЪПОСТАВКАТА И АНАЛИЗЪТ ИМ ДА БЪДЕ И ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА ИЗВЕСТНИТЕ ЛИТЕРАТУРНИ И ИСТОРИЧЕСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ И РЪКОПИСИ.
ОБАЧЕ ПРИ ТЕХНИЯТ АНАЛИЗ ТРЯБВА ДА СЕ ИМА В ПРЕДВИД ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА АВТОРА , КОЯТО НАЙ – ЧЕСТО Е СУБЕКТИВНА - ВСИЧКИ ЛЕТОПИСНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ СА ПОРЪЧКОВИ ЗА ВРЕМЕТО СИ И ИЗЦЯЛО СА СЪОБРАЗЕНИ С ЖЕЛАНИЯТА НА ПОРЪЧВАЩИЯТ ГОСПОДАР.
КАТО СЪСЕДИ ПО ТЕРИТОРИЯ, МЕЖДУ КОИТО МИРЪТ НЕПРЕКЪСНАТО СЕ Е РЕДУВАЛ С ОПУСТОШИТЕЛНИ ВОЙНИ , ПРИ ПРЕСЪЗДАВАНЕТО НА СЪБИТИЯТА ПОБЕДАТА ЗА ЕДНАТА СТРАНА Е БЕЗСЛАВНА ЗАГУБА ЗА ДРУГАТА .
И ОЩЕ - В ИСТОРИОГРАФИЯТА МИТОЛОГИЯ И АРХЕОЛОГИЯ ВЪРВЯТ ЗАЕДНО РЪКА В РЪКА

 


ПЪРВИ ПИСМЕННИ СВЕДЕНИЯ ЗА ТРАКИТЕ НИЕ ЧЕРПИМ ОТ ПРОИЗВЕДЕНИЯТА НА ДРЕВНОГРЪЦКИЯТ ПОЕТ ОМИР – ИЛИАДА , НАПИСАНА
VIII В. ПР.Н.Е., ОТРАЗЯВАЩА КРАЯ НА 10ТРОЯНСКА ВОЙНА

Дардан, Дардания и дарданите

 

Кои са дарданите?Дардани ли са троянците?

 

Дарданите са тракийско племе споменато за пръв път в египетски летописи от XIV век преди Христа. Заедно със своите роднини мизите (наречени по-късно българи) дарданите помагат на хетския цар Муватали II да победи не кой да е, а Рамзес Велики. 
През
I век Страбон споделя за дарданите, че макар да живеят в землянки те са весел и жизнен народ обичащ песните и танците. Старият автор добавя за тези хора, че притежават много музикални инструменти. Дарданите или дарданците са племе от илирийско-тракийски произход (по-скоро илирийски, тъй като с траките ги свързва обстоятелството, че част от тях се поселват около Дарданелите и взимат участие в Троянската война), свързвано с античните историко-географски области Мизия и Дакия.

 

Дарданите са населявали в по-голямата си част областта на и около днешно Косово. Завладени са от римляните към края на 1 век пр.н.е.. До края на 3 век след Христа областта, наречена Дардания, е част от римската провинция Мизия (след това Горна Мизия). По това време градовете Ниш, Скопие и Липлян спадат към Дардания. В края на 3 век Дардания е обособена в отделна римска провинция, а Ниш е придаден към Дакия.

 

Дарданите са войнствен народ от добре обучени войници. Съседните им народи страдат от техните нападения. Между 200 г. пр.н.е. и 197 г. пр.н. е. те нападат северна Македония на Филип III, а през 97 г. пр.н.е. в земите им започва римска колонизация. През 84 г. пр.н.е. срещу тях воюва известният римски пълководец и държавник Сула.

 


Извод - първоначалното землище на дарданите е на Балканите, тези около Дарданелите в Мала Азия са по-късни преселници.

Съществува древногръцка легенда за основателя на държавата Дардания (градът Дардания намиращ се в Мала Азия, Мизия, Троада) – Дардан и за участието им като троянски съюзници в Троянската война. - ако тази легенда е истинна, то дарданите се преселват непосредствено преди Троянската война в Мала Азия.

Според генеалогията, изложена в  Илиада и приета с добавки в по-късни източници , Дардан се явява баща на Ил, основателя на Троя и дядо наТрос  Оказва се обаче, че Трос също има син на име Ил (навярно на дядо си) и още Ганимед и Асарак. Легендата разправя, че Ил отстъпва трона на Дардания на брат си Асарак след като построил новата крепостна стена на Илиум. Асарак е баща на Капис и дядо на Анхиз и прадядо на Еней, от своя страна Ил е баща на Лаомедонт, дядо на Приам и прадядо на Хектор. Тоест Приам и Анхиз, Хектор и Еней са братовчеди.

 

Може да се заключи, че вероятния основател на Троя в Мала Азия е втория Ил, правнук на Дардан, т.к. градът носи името Илион в чест на дядо му или Троя в чест на баща му. Освен това в Илиада се казва, че в покрайнините на града се намира могилата на Ил (най-вероятно поредния основател на града). Все пак археологическите разкопки показват, че тази Троя е съществувала поне 1000 години преди Дардан, най-вероятно Ил само да е обновил и основал отново древния град, построявайки нови крепостни стени и премествайки своя род (Трос-Ил-Лаомедонт-Приам) именно в него за сметка на Асарак и Дардания.

Няма сведения, къде в цялата тази работа остават мизите, все пак Троада се намира в Област Мизия.

 

 

Кога се е появил митичния Дардан?

По време на Троянската война Приам вече е на преклонна възраст така, че местното население приема името дардани 5-6 поколения (Дардан-Ил-Трой-Ил-Лаомедонт-Приам) преди Троянската война, която е около 1218-19г. пр. н.е. Ако приемем, че едно управление продължава максимум 20-30г., то тогава Дардан би трябвало да се появил някъде 120-180 години по-рано около 1400-1340г. преди н.е. Това съвпада с едни първите сведения за дарданите, които според египетските източници се появяват заедно с мизите именно около 15 век пр.н.е. като хетски съюзници. Среща се мнение, че преселението на мизи и дардани в посока Мала Азия започва ок 2000г. пр. н.е.

Следователно част от дарданите се преселват и завладяват нови земи заедно с мизите, което обяснява защо Дардания и Илион на Шлиман се намират в област Мизия. Мизи и дардани са били сродни или съюзни племена, живеещи в съседство както на Балканите, така и в Мала Азия. Как са се казвали обаче дарданите на Балканите преди Дардан да вземе властта? Навярно е имало и друг Дардан, някой неизвестен прапрадядо на нашия, който е дал името на народа си. ИНтересното в случая е, че в землището на балканската Дардания попада и град Тро-ян, също като Тро-с или Тро-й. На територията на Троян археолозите са намерили артефакти, които показват, че местността е била заселена 2-3000 г. пр.н.е., както и че се е водила активна търговия с траките по черноморското крайбрежие.  Освен това дълго време след падането на Троя, преди римското нахлуване, областта Дардания на  Балканите продължава да съществува,дори има такава римска провинция, което води до мисълта, че основната част от дарданите остават по своите изконни земи. Също както мизите, както твърди Страбон в своята география.

Ако все пак дарданите са имали друго прозвище, то те вероятно са били тевкри, също тракийско племе. Някои автори споменават, че именно мизи и тевкри изтласкват тракийските племена битини-витини или стримони живеещи по средното и долното течение на Струма в посока Мала Азия. Не случайно тогава малоазийската Мизия граничи освен с Фригия и Витиня, на витините.

Освен това, част от населението на северозападна Мала Азия се е наричало теврки, за което говори и името на владетеля на Мизия Тевкър, който приема Дардан с хората му и го жени за дъщеря си. На Тевкър обаче някои приписват криткси, а не местен произход, което  ако е истинно, би трябвало да се замислим дали древна Троада не е била под критско-микенско влияние. След смъртта на Тевкър, Дардан поема властта и нарича подчинените си дардани. Тоест Тевкрия се е преименувала на Дардания, която обаче е подобласт на Мизия.

Кой е Тевкър?
Тевкър (гръцки Tευκρος) в древногръцката митология е :

- Син на речния бог Скамандър и нимфата Идея. Счита се за първия цар на Троя(отново първи цар!). Земята, която после се нарича Дардания (а след това и Троя), се наричала Тевкрия на негово име. Дъщеря му Батия се омъжва за Дардан и след смъртта на Тевкър, царството започва да се казва Дардания. По-късно троянците наричат себе си тевкри.

Кои са тевкрите?

Тевкрите според древногръцката митология са народност населявала древна Троя.Вероятно са част от т.нар. «морски народи» в надписите на фараона на Древен Египет - Рамзес III. [1] Според други данни названието им е секер или зекер или още и чакара. [2]След разрушаването на Троя се преселват в Кипър (където после били подчинени и асимилирани от елините) и в Палестина (където се "разтворили" сред филистимляните).

Тевкър»    Син на Теламон и дъщерята на троянския цар Лаомедонт Хесиона. Брат на Аякс Теламонид. Най-добрият стрелец с лък от ахейците в Троянската война. При състезанието, по повод погребението на Ахил и битката за доспехите на Ахил, Тевкър потвърждава репутацията си на добър стрелец, но не успява да спаси брат си от самоубийство. Тевкър е един от войните, които влизат с дървения кон в Троя. След края на войната, той се връща в родината си (о-в Саламин), но баща му го обвинява, че не е спасил брат си и не е отмъстил за смъртта му и го изгонва. Тевкър отива на остров Кипър, където основава град Саламин. Тъй като Хесиона е дъщеря на Лаомедонт, който пък е дядо на Хектор и баща на Приам, а от друга страна Тевкър е син на Теламон и Хесиона, то Лаомедонт е дядо и на Тевкър и на Хектор, който се бият на две различни страни в Троянската война.

 

 

Къде се намира Дардания?

Дардания в Мала Азия

ДАРДАНИЯ - област на север от Троада, наречена по името на Дардан. Често името се използва и като синоним на Троя и Троада (Вергилий, “Енеида” II, 281, 325; III, 52, 156; VI, 65; Овидий, “Героини” XVI, 333).Дардания в древногръцката митология е името на области на Фригия, намиращи се в основата на планината Ида в Мала Азия и владени от тракиеца Дардан.

 

Дардания на Балканите

ДАРДАНИ - многолюдно илирийско племе, населявало Горна Мизия (днешна Сърбия). В Европа Д. е очертана най-добре от Птолемей [III, 9, 4]. Той съобщава четирите дардански града Найсос, Арибантий, Улпиан и Скупи, които очертават границите на областта.

Какво ни казва Страбон – книга 7 - Пеония е на изток от тези племена и на запад от Тракийските планини, но е разположена на север от македоните; и по пътя, който минава през града Гортинион471 и Стоби472, предлага преход до теснините473, през които тече Аксий474, поради което преходът от Пеония до Македония е труден – също както Пеней тече през Темпе и я защитава откъм Елада. А на юг Пеония граничи със земите на автариатите, на дарданите и на ардиеите; и се простира до Стрюмон.

Може да се направи извода, че първият град Илион основан от Ил, синът на Дардан не се е намирал в Мала Азия, а на Балканите между Истъра и Босфора, най-вероятно между Дунава и Хемуса. (град Троян съвпада като територия в югоизточната част на  областта Дардания)

Някои автори премат, че хетската експанзия в Югозападна Мала Азия през XIV и първата половина на XIII век пр. Хр.(преди троянската война) довежда до (обратно)изселване на местно население към Балканите, включително на част от мизите. След разпада на Хетската държава малоазийските мизи получават отново възможност за самостоятелно развитие.Херодот пише, че преди Троянската война мизите и тевкрите преминали през Босфора в Европа, покорили всички траки и достигнали до Йонийско море и река Пеней в Гърция (История, 7.20). В „Илиада“ мизите са споменати като съюзници на троянците. Понататък ще разгледаме въпроса за кои мизи става въпрос – за балканските или малоазийските.


Кои са витините?

витини или битини (bithyni): (край река Стримон, през 8 век пр.н.е. се изселили в Мала Азия и образували областта Витиния (Bithynia)

Според Херодот, племето витини по-рано нарича себе си стримони и живее край р. Стримон, откъдето е изтласкано заедно с племето тини от мизите и тевкрите, и при преселението си към Мала Азия и Анатолия получава името витини, давайки това име и на областта, в която се заселва. Според Ариан епоним на витините е Битинос, осиновен син на Борей; според друга версия Битинос е син на Одрис.

Херодот оставя и описание на облеклото и въоръжението на витините: облечени са с хитони, над които са наметнати зейри; носят шапки от лисича кожа, краката им са омотани с еленова кожа. Въоръжени са с къси копия за хвърляне, прашки, къси мечове и щитове пелта.

За вярванията на витините е известно, че особено популярен сред тях е култът към богинята Бендида  — имат в календара си месец, наречен Бендидейос, през който се организират пищни празненства в чест на богинята; изобразявана е и върху монетите на витинските владетели (Никомед I и др.). На особена почит сред тях е и слънцето: те провеждат съдебните си дела под открито небе, „под погледа“ на Слънцето, което трябва да бъде арбитър при споровете.

Някои изследователи предполагат родствена връзка на витините с медите, също населяващи областта край р. Стримон, тъй като едно от по-малките племена, преселило се от там в Мала Азия носи името медовитини.

но имаме и област Витиня в днешно време - Витиня (или Чурешки проход) е планински проход (седловина) в най-източната част на планината Мургаш (част от Западна Стара планина), в общини Елин Пелин, Горна Малина и Ботевград, Софийска област.Проходът свързва Северна с Южна България, респективно Ботевградската на север със Софийската котловина на юг. Трасето започва югоизточно от "опашката" на язовир Бебреш, на 539 м н.в., изкачва се на юг по северния склон на планината като следи най-горното течение на река Бебреш и след 11,6 км достига седловината. След това завива на запад и югозапад и в продължение на 14,2 км се спуска по долината на река Елешница и завършва на 690 м н.в. в село Потоп.Седловината е използвана като път още във времето, когато по българските земи са живели траките и римляните.  Това  може би е косвен знак, че витините и на Балканите са обитавали област съседна на дардани, мизи.(освен горното и средното поречие на Стримон-струма). Като добавим топонима Вит-оша планина, хидронимите Вит, Бели Черни Вит, селата Витиня, Витошко, Витановци в една и съща географска област, от имената Вито,Витка, Витан, Витомир става ясно, че и до ден днешен се пази спомена за витините. Може би и града Битоля да носи спомен за битините-витини т.к през средновековието е известен на гърците като Βουτέλιον, Вутелион или Βιτώλια, Витолия, а през античността е бил най-северния град в Македония.

 

               

Кои са карите?

Кapите са тракийско племе населявало днешна Добруджа (тоест съседи на мизи и гети, вероятно и на траки). Главното им пристанище на Черно море е Карон лимен при Фара на Шабла.

Според Ариан, ”земята около Карийското пристанище се нарича Кария”, описвайки обширната и сравнително ниска крайбрежна тераса разположена западно от Нос Шабла, голяма част от която е заета с останките на обширно антично селище и неговите некрополи. Това изяснява, че Кария (Caria) е древното име на тракийското крайбрежно селище, а Карон лимен (пристанище на Карите) е названието на неговоият порт. Под вода срещу Шабленската тузла са фиксирани залято селище от бронзовата епоха, античен некропол, древни останки от лодки, направени само с дървени сглобки и няколко потънали късно средновековни кораби.

 Според кмета на града край него е открито най-старото технологично обработено злато в света, предхождащо с петстотин години крупните находки от Варненския халколитен некропол.Праисторически селища условно наречени Шабла I и Шабла II, синхронни с дуранкулашкото, са открити и проучени в 1974 г. от проф. Хенриета Тодорова в местността “Новите лозя “ – източно от сегашния град между местностите Шабленска тузла и Шабленско езеро.Техните обитатели са поддържали връзки с населението, живеещо на юг, по брега на Черно море (траките!)

Голяма част от Карите към 11 век пр.Хр. (след Троянската война!) се изселва при мизите, фригите (бригите) и витините в Мала Азия. Приобщили останките от сродното им най-старо местно население което според Херодот има минойски произход те образуват там свое царство - Кария. Омир, описвайки сблъсъка при Троя на съюзнeните траки с нашествениците - ахейци, данайци, мирмидонци и други  племена, в Илиада споменава карийския град Милет като съюзник на троянците, заедно с тракийските племена на едоните, водени от легендарния си цар Резос, на Травсите, водени от Пейрой и Акамант и т.н.

Убедително е предположението за лексикалната общност между тракийските и карийските названия, тъй като ономастичните съответствия между Тракия и Кария не са рядкост.

http://www.thracians.net/index.php?option=com_content&task=view&id=658&Itemid=103

В своята Естествена история Плиний Стари споменава, че Милет бил основал 90 колонии. Ето някои от известните:


 

 ,

В Илиада имаме кари, витини,мизи и дардани,траки, които са съседи или близки съюзници на троянци. Масово преселение на витини и кари обаче има едва след Троянската война (витини ок 8 век, а кари около 11 век. Пр.н.е.) Логично е да предположим, че по време на войната споменатите от Омир кари  и витини са обитавали именно нашите български земи, а не тези в Мала Азия – когато Омир ок. 8 век пр.н.е твори обаче вече има области Витиня и Кария в Мала Азия, и оттам е възможно  да стане объркването.

 Ако кари и витини по време на Троянската война са населявали Балканите тоест са били  съседни на тракийци, то според мен истинката Троя и нейните троянци би трябвало да се намират именно на Балканския полуостров и по-конкретно някъде по западното черноморско крайбрежие. Тези и много други различни факти в подкрепа на тази хипотеза ще представя в следващ постинг и по-точно - кои са мизите и кои мизи е имал Омир предвид в своята Илиада.

 

 

 Ползвани източници:
http://www.sciencegraph.net
http://romulus-bg.net
https://chitanka.info
http://www.thracians.net
https://bg.wikipedia.org
https://antichniavtori.wordpress.com
http://sparotok.blogspot.co.at

 




Гласувай:
5



1. didanov - интересна митология свързана с темата
01.04.2016 20:06
Ганимед (гръцки Γανυμήδης) в древногръцката митология е прекрасен младеж, син на троянския цар Трос и нимфата Калироя. Бил брат на Ил и Асарак . Според Еврипид е син на Лаомедонт. Заради своята необикновена красота, докато пасял стадата на баща си по склоновете на Ида, той бил похитен от Зевс (под образа на орел или чрез изпратен от него орел) и отведен на Олимп, където поел задълженията на виночерпец на боговете, който дотогава принадлежали на Хеба, и станал любим на Зевс. За утешение на баща му, Зевс му подарил колесница с безсмъртни коне (или златна лоза, изработена от Хефест). Ганимед бил поставен на небето във вид на съзвездието Водолей.
Отвличането на Ганимед е често срещан сюжет в изобразителното изкуство. На тази тема има произведения на Леохар, Кореджо, Рембранд, Торвалдсен и др.).
Името "Ганимед" има и преносна употреба, като с него се назовава красиво момче, обикновено на юношеска възраст, което разпалва хомосексуална страст у мъжете. Ганимед е най-големият спътник в Слънчевата система, с радиус по-голям от този на Меркурий (но със значително по-малка маса) и от Плутон. Открит е на 11 януари 1609 г. от Галилео Галилей и носи името на най-красивия между смъртните — син на троянския цар Трос и нимфата Калироя от древногръцката митология. Името е предложено от Симон Мариус скоро след откриването му, но то не навлиза в широка употреба до началото на 20 век. Преди това Ганимед е наричан Юпитер 3 или третият спътник на Юпитер.
Капис в римската и гръцка митология е името на:
- бащата на Анхис и дядо на Еней (според Аполодор Ill 12, 2). Един от дарданските герои. Капис се счита за епоним и основател на град Капуа в Кампаня (или град Капий в Аркадия -Страбон XIII 1, 58). Според друг мит обаче Капуа била наречена в чест на втория Капис, потомък на Еней, получил името в памет на първия Капис (Вергилий, Енеида, I, 183, II, 35).
- Седмият легендарен цар на Алба Лонга (виж Царе на Алба Лонга). Баща на Капет и син на Атис в римската митология. (Вергилий, Енеида VI, 768; Ливий, I, 3)
Анхис (гр. Ανχίσης) в древногръцката митология е син на Капис и първата му братовчедка Темиста. Баща му - Капис е син на Асарак и наядата Йеромнема, дъщеря на речния бог Симоис, а майка му - Темиста е дъщеря на троянския цар Ил, син на Трос. Анхис е баща на героя Еней от Афродита. Според Аполодор е баща и на Лир. Според различните версии е или беден овчар или принц. Анхис пасял стадата си в гората Ида. Веднъж докато бил там му се явила Афродита, под образа на смъртна девойка. На раздяла му казала, че ще му роди син - Еней и след пет години ще дойде да му го даде завинаги, но му забранила да казва на когото и да е за тайната им връзка . По време на Троянската война, Анхис бил изнесен от горящия град на гръб от своя син Еней, понеже не можел да се движи сам. Според една от версиите Анхис бил осакатен, защото докато бил пиян веднъж се похвалил на своите приятели за връзката си с Афродита. Зевс чул и го поразил с мълния. Анхис починал по пътя за Италия, според едни източници в Аркадия, в планината Анхисия, където показвали неговата могила, наравно с древния храм на Афродита , а според други - в южна Италия или Сицилия. Еней по-късно посетил Хадес, за да види отново своя баща в Елисейските полета.
цитирай
2. shambala - .
01.04.2016 21:27
На мен дарданите ми изглеждат големи симпатяги - денем воюват и всяват страх, вечер маат плескавици, пеят и танцуват
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздравления, Диляне!
01.04.2016 21:49
Чудесен материал, обясняващ откъде идват и имената на Дарданелите и на гр. Троян!
Защото няма логика до носи градът името на император Траян и да се казва Троян Приналичие на Августа Траяна, Траянополис, Траянови врата и така нататък...
Огромен труд си положил!
да , илирийците са интересни
Не съм разучил още един стар българо - илирийски речник, но съм изумен от съвпаденията на много думи
Няма мърдане Здраво свързани сме с местното население Да, Аспарух идва отвъд Дунава, но предвожда хора, далечни потомци на местното население, преселило се на изток преди векове Затова идват и тук!

Хубава вечер!
цитирай
4. didanov - здравей шамбала, значи си падаш
01.04.2016 23:16
shambala написа:
На мен дарданите ми изглеждат големи симпатяги - денем воюват и всяват страх, вечер маат плескавици, пеят и танцуват

по мъже тип александър велики, който май само егото му е било до олимп (а и възможностите почти)...тогава са били диви времена, нямало е време за блогбгто..лека вечер и да сънуваш днес танци с плескавици.
цитирай
5. didanov - здравей приятелю
01.04.2016 23:24
благодаря ти за отзива! Да името Трос, Трой да е старото на сегашното Троян, Траян, едно е сигурно че Тр се свързва почти винаги с траките.
Не си ли се замислял защо се казват илирийци - мисля си че именно от Ил. Илиос, Ильо. А и областта Дардания в по-късно време се нарича Илирик, според един летопис Илирик е един от първите български князе около 900 г.пр.н.е. завладял (отново?) тези земи. Или-рик, Или-риг или рих - Цар или княз Ильо или Илия! Но за него планувам отделна статия, живот и здраве да успея. поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2924507
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5874
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?