Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2016 12:44 - Исландска сага за Троя
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1627 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 17.03.2016 23:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Омировата „Илиада” представя троянците като родствени на траките, а днес огромната част от учените приемат това като неоспорим факт, говорейки за трако-троянски етнокултурен кръг.

Оказва се обаче, че според някои исландски саги, скандинавските народи – или така наречените викинги (нормани, варяги, рус и т.н.) – също претендират за родство с троянци и траки. За какво става дума?

Иде реч за т. нар. Прозаична Еда, известна още и като Млада Еда и Снора-Еда по името на автора/съставителя й – ирландския скалд (поет),  прозаик, историограф и политик Снори Стурлусон. Тя се появява около 1220 – 1225 г. и се състои от четири книги: Пролог, Гюлфагининг (Gylfaginning; Видението на Гюлви), Скалдскапармал (Skбldskaparmбl; Език на поезията) и Хататал (Hбttatal; Списък със стихосложения), които са базирани на цитати от по-древни поеми със сюжети от германо-скандинавската митология. Именно в първата част на Прозаичната Еда – Пролога, – се разказва за произхода на скандинавските народи, който пролог ще предам тук отчасти, засягайки само местата в него, в които се говори за произхода и разселването на така известните викинги.

И тъй:

„ ...Целият свят се разделя на три части. Частта, която лежи на юг, простирайки се на запад и към Средиземното море, се нарича Африка. В африканския юг е горещо и всичко е изгорено от слънцето. Другата част лежи на запад и се простира на север и към океана, тя се нарича Европа или Енея. В северната й част е толкова студено, че там не расте трева и там нико не живее. От север на изток и до самия юг се простира частта, наричана Азия. В тази част на света всичко е красиво и великолепно, там изобилстват земните плодове, златото и скъпоценните камъни. Там се намира и центърът на земята. И затова, щото самата земя там е във всичко по-прекрасна и добра, хората, които я населяват, също се отличават с качествата си: мъдрост и сила, красота и всевъзможни знания.

Близо до центъра на земята бил построен град, придобил велика слава. Тогава се наричал Троя. Този град бил много по-голям от всички други и построен с цялата изкусност и великолепие, които тогава били известни. Имало там дванайсет кралства и имало един върховен владетел. Всяко от тези кралства си имало васали с обширни земи. В града имало дванайсет крале. Тези крале превъзхождали по човешки качества всички хора, раждали се някога по земята.

Един от конунгите (крале) в Троя наричали Мунон или Меннон. Той бил женен за дъщерята на върховния конунг Приам, която наричали Троан. Те имали син на име Трор, ние го наричаме Тор. Той се възпитавал в Тракия при херцог на име Лорикус. Когато минали десет зими[от живота му – б. а.], той започнал да носи оръжието на баща си. Откроявал се сред другите хора с красотата си като слонова кост, врязана в дъб. Косите му били по-красиви от злато. Дванайсет зими след рождението си, той вече бил в пълната си сила. През това време повдигал от земята десет мечи кожи наведнъж и убил той херцога Лорикус, своя възпитател, и жена му Лора или Глора, и завладял царството им Тракия. Ние наричаме неговото царство Трудхайм. След това той много странствал, обиколил половината свят и сам победил всички берсерки, всички великани, най-големия дракон и много зверове. В северната част на кралството си срещнал прорицателка на име Сибила – а ние я наричаме Сив – и се оженил за нея. Никой не знае откъде е родом Сив. Тя била най-прекрасна сред жените, косите й били подобни на злато. Синът им се наричал Лориди, той приличал на баща си. Той имал син Ейнриди, а той – Вингетор, а Вингетор – Вингенер, а Вингенер – Моди, а Моди – Маги, а Маги – Сескев, а Сескев – Бедвиг, а Бедвиг – Атри (ние го наричаме Анана), а Атри – Итерман, а Итерман – Херемод, а Херемод – Скялдун (ние го наричаме Скьолд), а Скялдун – Бяв (ние го наричаме Бяр), а Бяр – Ят, а Ят – Гудолв, а Гудолв – Фин, а Фин – Фрядлав (ние го наричаме Фридлейв), а той пък имал син Воден, а ние го наричаме Один. Той се славил с мъдростта си и всички съвършенства. Жеена му наричали Фригида, а ние я наричаме Фриг.

Один и жена му  били надарени с пророческа дарба и им се открило пророчество и то му разкрило, че ще превъзнесат името му на север и ще го почитат повече от имената на всички конунги. Затова той решил да тръгне на север. Взел със себе си много хора, млади и стари, мъже и жени и много скъпи вещи. И през която и страна да минавал пътят им, навсякъде ги прославяли и ги приемали по-скоро за богове, отколкото за хора. ...”

По-нататък в пролога се разказва, че Один подчинява Саксланд (Страната на саксите) и оставя трима от синовете си за пазители на различните й части – Източната, Вестфалия и Франкланд (Страната на франките). След това продължава похода си и подчинява и Рейдготланд – страната на готите (макар, че не става ясно точно кои готи) и също оставя един от синовете си за владетел. Накрая Один и хората му, продължавайки на север, стигат до страната, наричана днес Швеция, където тамошният владетел Гюлви доброволно предоставя властта на богоподобния Один, а самият Один и хората му са наречени Аси, тъй като идват от Азия. Один харесва тези земи и се установява там, построява град („ ...който днес се нарича Сигтун...”) в който има дванайсет управници по троянски образец и налага закони като тези, които са били в Троя.


още интересни материали четете на: vselenabg.blogspot.co.at/

http://buditeli.info




Гласувай:
2



1. elcho - Деляне, няма как , ще трябва и през това да преминем.
14.03.2016 21:11
Аз имам адекватна информация за Скандинавия !
Те се смятат за силно-изолирана нация и всячески се набутват в каквото им попадне.Дори се набутаха в Европейският Съюз / без Норвегия / само и само да са модерни и да ги забележат.
Плащат на професионални художници да рисуват със спрей по мостовете и сградите, само и само да не кажат западняците, че са смотаняци.
Те почти нямат новини по телевизията, защото там не се случва почти нищо и това ги измъчва.
90% от тях чакат новините за да изпратят sms-с 10 евро / около- 100 крони/, на бедните хорица от някоя Африканска държава.
Толкова са се изчистили , че не знаят когато се женят или заживяват семейно , дали са братовчеди или брат и сестра. И се раждат особени деца.
Когато някой започне да буйства и да чупи и да наранява някой,те не викат Полиция, а линейка, защото смятат, че човекът се е изнервил или е имал лош ден и трябва да го успокоят.
В Швеция има един остров на който живеят белите рицари и те се обиждат ако ги наречеш Шведи.
Толкова са комплексирани, че са на първо или на второ място по самоубиства.

Абе кво да ги правиш, както викат старите хора те са от друго тесто.
Остави ги.
Там е красиво и.....скучно !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908774
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?