Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2016 23:42 - Царският генерал - Фатален конфликт между мене и Рихтхофен
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3869 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 24.02.2016 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Фатален конфликт между мене и Рихтхофен

В края на месец май 1941 при мене пристигна началникът на техническата служба в VIII въздушен германски корпус при Рихтхофен и ми заяви, че ние трябва да отстъпим нашите само­летни работилници в Карлово, Божурище, Пловдив и Враждеб­на, за да извършат ремонт и да комплектуват набързо своите 60-70 от наличните повредени самолети. След два дни трябва да започнат пренасянето им, тъй като на въздушните им вой­ски предстои да заминат бързо на съветската граница. Ремон­тът ще се извършва от техния и нашия технически персонал. Казах му, че това не може да стане. Той се ядоса и си замина. Счетох въпроса за ликвидиран. Аз трябваше да замина за Ло­веч по работа в самолетната фабрика. В мое отсъствие генерал Рихтхофен се явява при началник-щаба ми полковник Узунски и настоява да бъде изпълнено искането им. Рихтхофен беше един от любимците на Хитлер, герой от Испанската война, къ­дето командваше немските въздушни сили „Кондора”. По-къс­но той взема участие и във войната с Франция, удостоен беше с много награди. Рихтхофен се нахвърля с груби думи върху Узун­ски, като заявил, че аз, Бойдев, съм бил в Москва и съм бил просъветски настроен. И тъй като самолетите им ще трябва да се подготвят, за да бъдат използвани срещу Съветския съюз, затова и не съм дал разрешение за ремонта. Заплашвал, че ще нареди да се спре доставката на нови самолети от Германия за нас. Завършил с думите: „Вие чакате да получите наготово Тра­кия и Македония, а ние проливаме кръвта си!” Полковник Узун­ски му отговорил с достойнство: „Ние сме пролели повече кръв за вас и сме дали своята дан за Македония още в Първата световна война. Но сега ние сме неутрална страна и вашето искане засяга независимостта ни. Ще докладвам на началника си, т.е. на мене, но знам положително и мога да ви уверя, че и той няма да ви даде нито работилниците, нито работници. Нау­чат ли вашите врагове за това, ще ни бомбардират и ние ще пострадаме. Знам едно - мнението на моя командир е същото.”

Аз действително очаквах, че началникът на техническата служба на Рихтхофен може да повтори искането си и в мое отсъствие и затова бях предупредил Узунски точно какво да му каже.

Веднага след разправията с Рихтхофен полковник Узунски ми съобщи по телефона в Ловеч за случилото се и аз се отпра­вих за София. След един ден при мене дойде Рихтхофен и с твърд глас настоя да сменя моя началник-щаб полковник Узун­ски. Възразих му, че не мога да се лиша от най-добрия си помощник, че ако е направил нещо, аз съм човекът, който ще преценя какво да сторя. И ако трябва той да напусне въздухоп­лаването, ще го напусна и аз. Отсечено му заявих, че той не бива да настоява за това. Тогава Рихтхофен отговори:

- Той заяви решително, че отказва да даде работилниците. Вие трябва да имате предвид, че ние сме ви дали машините за работилниците, а сега, когато са ни нужни, не можем да се ползваме от тях...

Казах:

- Господин генерал, турските войски стоят на границата ни и щом вие си отидете, всичко ще легне на нашия гръб. Аз не мога да поема тежката отговорност при тази обстановка - да оставя неремонтирани нашите самолети. И вие да сте на мое място ще постъпите така. В тези работилници ние строим и нови самолети. Освен това съгласно условията за преминаване­то ви през България, които лично аз съм подписал, не същест­вуват такива клаузи за ползване на наши услуги. Напротив, вие нямате право и да кацате на наши летища, тази забрана вие вече нарушихте. От друга страна, ние имахме обещанието на фюрера България да не участва във войната и да остане запазе­на страна и силна държава на Балканите, за да поддържа бал­канското равновесие.

Рихтхофсн не остана доволен от моите обяснения, понеже ние сме се ползвали от облагите на войната, а бездействаме и дори в случая не желаем да дадем и най-малкото съдействие. Той уведомява веднага своя братовчед - пълномощния мини­стър в София Рихтхофен, и въздушното министерство в Бер­лин. Но той не казал, че съм му предложил да ремонтира ма­шините си в Румъния. И без това румънците ще участват заед­но с тях във войната срещу Съветския съюз, срещу който е съсредоточена румънската армия. Допуснах, че за случая е уве­домен и министър-председатслят Богдан Филов. Така и излезе. Само след два дни ние с Узунски бяхме извикани от царя в двореца. Там заварихме и Богдан Филов, който, както вече споменах преди, гледаше с недоверие на мен. Щом се явихме, Филов се обърна към царя с думите:

- Поискайте му обяснение за инцидента!

Царят знаеше, че отношенията ми с Рихтхофен са били добри и че случаят не е породен от лична неприязън, а по силата на обстоятелствата. Затова напълно спокойно се обърна към нас да му изложим всичко. Той ни изслуша и каза:

- Това е незаконно вмешателство в нашите вътрешни ра­боти. Генерал Рихтхофен не трябваше да го допуска и да стига дотам. Генерал Бойдев е постъпил правилно в границите на своята отговорност. Аз не желая да се намесвам. Намирам мо­тивите му за основателни.

Филов попита:

- А как ще се оправим с германския министър?

Царят освободи мен и Узунски. Какво са разговаряли след нас, не знам, но след два месеца ние с Узунски трябваше да освободим постовете си. След като създадохме българската въз­духоплавателна армия, ние трябваше да напуснем редовете й.

image




Гласувай:
4



1. germantiger - ...
25.02.2016 07:30
Айде почна се... гадните германци са си гадни германци, но казано както трябва, така нежно поднесено, чудно защо тези другари като Бойдев нийога нямат конфликти с руснаци или ако ги имат са някак свойски.

ГЛУПОСТИТЕ В "МЕМОАРИТЕ":

НИКОЙ ГЕРМАНЕЦ МАЙ МЕСЕЦ НА 1941 Г. НЯМА ДА ЗАЯВИ , ЧЕ САМОЛЕТИТЕ ЩЕ ТРЯБВАТ ЗА ВОЙНА С РУСНАЦИТЕ, просто защото самите германци вкл. маса висши чинове с изкл. на тези в ОКВ НЕ са знаели за войната срещу СССР поради камуфлиране на цялата кампания. Десетки автори германски до най-висок чин споменават това в десетки свои мемоари, но явно Рихтохофен си е отворил устата точно пред Бойдев - см4шна работа.

Та нали Бойдев явно с право или без право е предполаган, като руска агентура, точно пред него Рихтхофен ще коментира открито това, жалка работа, не просто смешна. Оставям настрана какъв човек е Рихтхофен и колко си е отварял устата.

Отделно историята опровергава Бойдев - ТУРЦИТЕ НИКОГА НЕ УДРЯТ БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАИРТЕ ЦЯЛАТА ВОЙНА КИБИЧАТ ДОВОЛНО, А В НЕЙНИЯ КЙРАЙ СЕ ВКЛЮЧВАТ ИМЕННО СРЩЕУ ГЕРМАНИЯ, ЯВНО БЕЗ ДА ИМАТ КОНФЛИКТИ С ДРУГАРИТЕ РУСНАЦИ, ПОНЕ БОЙДЕВ НЯМА ТАКИВА В МЕМОАРИТЕ СИ (потчи) съм убеден.
цитирай
2. germantiger - ...
25.02.2016 10:54
Обективно "погледнато" под всеки постинг за Бойдев вероятно може да се напише без грубата ми лексика следното:

Полезни за историографията и историците мемоари, интересен източник и свидетелства, но писани от русофил и ще рече внимателно и със съмнение трябва да подхождаме към тях - към грешките в тях, манипулацията (волна или неволна от автора им) и разбира се, да ги ценим и включим в изследвания!
цитирай
3. didanov - Аиде почна се пак..
25.02.2016 14:33
то за германците да се говори или само хубаво или нищо! Хайде моля ти се - човека си е безпристрастен, какво русофилство пак те гони, ставаш вече банален честно с тези ти пристрастрия и конспирации.
Видно е - Рихтхофен е бесен, за отказа да се дадат летищата и работилниците, а гневът е лош съветник, защо да не се е изпуснал пред Бойдев?Да приемем, че не е казал такова нещо и само да е намекнал за това , то не е трудно за човек като Бойдев да се досети, защо толкова напират толкова бъзро германските самолети към съветската граница - освен това няма инфо Рихтхофен да споменава дати, време, място на нападение срещу съветите, тоест никаква конкретика, само подозрения и слухове, което е нормално по време на война. Бойдев сам предлага да с еизплзват румънските летища и работилници - бил е наясно, че румънците ще бъдат използвани в една война срещу съветите.
Бойдев не е могъл да знае дали ще нападнат турците или не, Рихтхофен сам казва, че такава възможност не е изключена -факт е че от разузнаването са установени услено струпване на турски войски по границата - достатъчна причина за безпокойство, и подсигуряване още повече, когато армията не е напълно готова за война. МОга да кажа, че в случая е постъпил правилно, което сам царя признава:"Това е незаконно вмешателство в нашите вътрешни ра­боти. Генерал Рихтхофен не трябваше да го допуска и да стига дотам. Генерал Бойдев е постъпил правилно в границите на своята отговорност. Аз не желая да се намесвам. Намирам мо­тивите му за основателни."
цитирай
4. germantiger - ...
25.02.2016 16:01
КАК ТИ ЗВУЧИ ТОЗИ ЦИТАТ ОТ ТЕКСТА НА БОЙДЕВ ТУК В ПСОТИНГА ТИ:

Рихтхофен се нахвърля с груби думи върху Узун­ски, като заявил, че аз, Бойдев, съм бил в Москва и съм бил просъветски настроен. И тъй като самолетите им ще трябва да се подготвят, за да бъдат използвани срещу Съветския съюз, затова и не съм дал разрешение за ремонта.

ВКАРА МУ ДУМИ В УСТАТА

АБСОЛЮТНА ЛЪЖА, но ти защото си не си чел един вагон книги и документи ако не го напиша дори няма да ти мине през главата нали, дори няма да заподозреш че е лъжа?!

Но ти разбира се, не може да рпочетеш стотици книги и мемоари, ти не може да видиш гехайм документите, щото за това трябват години, познание, опит, а ти ги нямаш за ралзика от мен, щото аз съм прочел, видял и за това съм в потрес от такава глупост и лъжа на Бойдев.

Ти дори не можеш да съзнаеш какво е написал Бойдев, след като във всички книги в които се коментира началото на войната на изток от редник до генерал извън ОКВ планиращите НИКОЙ НЕ Е ЗНАЕЛ И НЕ СИ Е ПОЗВОЛЯВАЛ НИКОГА ДА ГОВОРИ за война със СССР, втпреки, че този или онзи е имал подозрение.

Други са мислили за война с англия при положение, че руснаците ще ги пуснат през тяхна територия за към Кавказ - да това черно на бяло се е мислило от бол германци и на 21 ю'ни през ноща, но ти не го знаеш и отде да го знаеш...

Обективен е според теб Бойдев, ашколсун диданов... майната й на славянскатра хитрост за която пише, майната й на топлотата, нали и Дънов е славянин и ги е плещил такива, ти дай нататък бойдевското в мемоарите, дай за съветската армия, за 1944 дай за комунизма или се е спрял, докъде го е докарал обективно и безпристрастно Бойдев.

А германците са тъпи, те не са гадни - тъпи са щото той е безпристрастен а те го мислят за агентура на руснаците, той е чист, а те са тъпанари нали?! Той иска разрешение от казаците дали да се види с Вюлиш, той иска, българина големия юнак иска от чуждо правителство и хора разрешение, ашколсун обективния и как го е омотал как го представя... ооо ох чист е
цитирай
5. germantiger - ...
25.02.2016 16:05
Я ДА ТЕ ПИТАМ ДЪНОВИСТЕ, СЛАВЯНИНО МИЛ

- БЕШЕ ЛИ ТУК 45 ГОДИНИ ЧЕРВЕНО И РУСКО

- ФАЛШИФИЦИРАХТЕ ЛИ ВСВ И УЧЕБНИЦИ

- КОИ МЕМОАРИ ЧЕТЕМ - ИМА ЛИ ГИ ПРОГЕРМАСНКИТЕ

- ДАВАЙ ПРОГЕРМАНСКИТЕ БГМЕМОАРИ, ПУБЛИКУВАЙ ГИ

- СЕГА НЕ ГАВРИТЕ ЛИ ИСТОРИЯТА ЗА ВСВ, НЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ЛИ

- АЛЬОША ЧИЙ ПАМЕТНИК Е, НА ДЪНОВ ЛИ

Да те питам на мен ли се привижда нещо или ти си в будна кома?!

Ти "мойто момче" още 10 живота да живеш няма да имаш моите познания, опит и знания за ВСВ и за война и дори елементарни грешки като на Бойдев не усещаш.... ооо ох, голяма сте работа сте "вий"... голяма

и държава ще направите да да, и аермията ще направите един ден ама кой ли и пътища ще имате един ден, кадърни сте "вий", еманация на знание и кадърност... уникални с това, че не могат и не знаят и още по-уникални със самомнението си, че откриват истини, че значат, че знаят и че вървят напред, авгиеви обори сте вие, нищо хак да ви е
цитирай
6. germantiger - ...
25.02.2016 16:07
МОга да кажа, че в случая е постъпил правилно, което сам царя признава:"Това е незаконно вмешателство в нашите вътрешни ра­боти. Генерал Рихтхофен не
ОТ ТЕБ
трябваше да го допуска и да стига дотам. Генерал Бойдев е постъпил правилно в границите на своята отговорност. Аз не желая да се намесвам. Намирам мо­тивите му за основателни."

ОТ МЕН
КЪТДЕ Е БОЙДЕВ И БОИЙДЕВЗИ НБА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. КОГАТО СССР ОБЯВЯВА ВОЙНА, ПОВТАРЯМ КОГАТО РУСИЯ ОБЯВЯВА ВОЙНА НА БЪЛГАРИЯ

КЪДЕ Е БОЙДЕВ , КАКВО ПИШЕ ЗА ТОВА ВРЕМЕ - ще почакам да гои публикуваш, обективния, безпристрастния

чакам
цитирай
7. didanov - за "тайната" подготовка на Хитлер за война със Съветска Русия
25.02.2016 17:42
"Фактите говорят за себе си: над 90 предупреждения за атака срещу Съветския съюз бяха сведени до знанието на Сталин между юли, 1940 и 22 юни 1941 г. Всички те бяха професионално подредени, преценени и интерпретирани, за да му бъдат представени като на върховен главнокомандващ. Нито едно от тези предупреждения не беше одобрено. Последствията от това бездействие бяха загуба на 4 милиона войници, 2 милиона от които военнопленници, 14 000 самолета, 20 000 оръдия и 17 000 танка в боевете между юни и декември 1941 г., позволили на немската армия да стигне до предградията на Москва. " - това са го писали западни историци, дотук с тайните на немците.Military Intelligence Blunders 1999

пък и не е нужно винаги да заявяваш нещо за да стигнеш до истината- в случая може наистина да не са издавали тайната,напротив ако бяха заявявали на всеослушание пред целият свят, че ще нададнат съюза тогава бих се усъмнил.


На 18 юни 1941 година немският посланик в Москва Шуленберг поканил на обяд съветския посланик в Берлин Деканозов и му казал:

- Господин посланик, може би това не се е случвало в историята на дипломацията, защото аз имам намерение да ви съобщя държавна тайна № 1: предайте на господин Сталин, че Хитлер е взел решение на 22 юни да започне война срещу СССР.

Берия (шеф на съветските тайни служби) се разпоредил да отзоват Деканозов и да го арестуват за разпространение на вражески слухове.

На 22 юни 1941 година в 4 часа и 45 минути сутринта по заповед на Хитлер 5 милиона и половина германски войници, въоръжени с автомати, картечници, минохвъргачки, оръдия, танкове и самолети, нахлули в пределите на Съветския съюз.

Когато го събудили, другарят Сталин не повярвал, че другарят Хитлер може да го измами:

- Това е провокация! - извикал той. - Хитлер сигурно не знае. Позвънете в Берлин...

Като разбрал истината, заповядал „да отблъснат врага и да го унищожат на негова територия!".
цитирай
8. didanov - Къде е генерал Бойдев след 9.09.1944?
25.02.2016 17:54
...Април, 1944 година. Един български военачалник отказва да преследва югославски партизани-антифашисти. Неговият отговор е кратък и пределно ясен: „Аз съм се учил за генерал, а не за полицай!” Обвиняват го още, че като командир на Петата ни армия в Скопие не е съдействал да бъдат прибрани и изпратени в Германия местните евреи. Това е генерал Васил Бойдев. В началото на май той предпочита да подаде оставка. Тъй идва краят на неговата близо 40-годишна военна кариера.
След 9.ІХ.1944 г. ген.-лейтенант Васил Бойдев е изселен от София в Троян. През 1969 г. той ме помоли да му окажа съдействие при записването на спомените си. Бидейки тогава главен редактор на в. „Троянски глас”, аз му осигурих машинописка, на която той продиктува 505 страници, които озаглави „От юнкер до генерал”.
В уводните си бележки авторът благодари на генерал-полковник Иван Кинов, загдето го е подтикнал да сподели преживяното през дългия си военен път. „То не е много - пише скромно Васил Бойдев, - но понеже доста често е свързано със съдбата на моето отечество, сметнах, че колкото и да представлява малък интерес за широките кръгове, може би ще послужи в из­вестна степен да се изяснят някои отделни исторически съби­тия...”
Ген. Бойдев почина на 23 април 1984 г. в Троян на 91-годишна възраст. Дълго време неговото име беше белязано с печата на мълчанието. В излязлата през 1988 г. „История на българската военна авиация” той се споменава бегло. Само веднъж. И не се посочва каквато и да е негова заслуга за създаването на родната ни аеропланна индустрия, на технически и изпълнител­ски кадри, организация. Не е пропуснато обаче да се подчертае, че Върховното командване е възпитавало личния състав в дух на „отявлен антикомунизъм”, че главнокомандващият е про­възгласил предаността към царя за най-висша добродетел. В своите спомени ген. Бойдев разкрива и един остър конфликт между него и царя, правейки му една много вярна характери­стика.Но за непредубедения читател няма съмнение - юнкерът, изминал пътя до генералския пагон, е виден български военачалник и голям българин-патриот.
цитирай
9. didanov - Да съгласен, има много лайна за разчистване....
25.02.2016 18:53
germantiger написа:
Я ДА ТЕ ПИТАМ ДЪНОВИСТЕ, СЛАВЯНИНО МИЛ

- БЕШЕ ЛИ ТУК 45 ГОДИНИ ЧЕРВЕНО И РУСКО

- ФАЛШИФИЦИРАХТЕ ЛИ ВСВ И УЧЕБНИЦИ

- КОИ МЕМОАРИ ЧЕТЕМ - ИМА ЛИ ГИ ПРОГЕРМАСНКИТЕ

- ДАВАЙ ПРОГЕРМАНСКИТЕ БГМЕМОАРИ, ПУБЛИКУВАЙ ГИ

- СЕГА НЕ ГАВРИТЕ ЛИ ИСТОРИЯТА ЗА ВСВ, НЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ЛИ

- АЛЬОША ЧИЙ ПАМЕТНИК Е, НА ДЪНОВ ЛИ

Да те питам на мен ли се привижда нещо или ти си в будна кома?!

Ти "мойто момче" още 10 живота да живеш няма да имаш моите познания, опит и знания за ВСВ и за война и дори елементарни грешки като на Бойдев не усещаш.... ооо ох, голяма сте работа сте "вий"... голяма

и държава ще направите да да, и аермията ще направите един ден ама кой ли и пътища ще имате един ден, кадърни сте "вий", еманация на знание и кадърност... уникални с това, че не могат и не знаят и още по-уникални със самомнението си, че откриват истини, че значат, че знаят и че вървят напред, авгиеви обори сте вие, нищо хак да ви е

аз не искам да повтаряме старите грешки! Затова си позволявам да цитирам МИхайловски:
Авгиевите обори искат огъна не лопатки
За да направим хората добродетелни, не тряба да доказваме с научни доводи потребата от добродетел, но тряба да им дадем нова душа.

Но да се обнови колективната душа на масите е нещо, което иска гигантски трудове и вековни усилия.

Какво да се прави тогава?

Тряба да попречим на всичките замисли и домогвания на недобродетелните хора, когато със своите замисли и домогвания те искат да пакостят на ближния си.

Покойният Roosevelt думаше:

— От всичките отрови най-страшната е снизхождението към злотворците. Злодейците са хора прекалено лоши: и ние тряба да бъдем към тях прекалено строги. Само чрез строгост се изпразват затвори. Светът ще се поправи само тогаз, когато добродетелните хора се въоръжат с онази енергия и онзи борчески дух, които никога не липсват у пакостниците.

Читателят ще ни рече:

— За всичко това са потребни строги закони. А вие казахте еднъж, че обществото не се вкарва в нови пътища чрез нови закони!

Отговаряме:

Има два вида закони.

Първо, закони, чрез които променяваме основните начала на държавното устройство и на социалния ред.

Такива закони тряба да дойдат подир промяната на публичната психика. Те тряба напълно да съответствуват с тая психична промяна.

Второ, закони, които уреждат материалния ред в обществото, закони, които определят държавната йерархия и дисциплина. Такива закони няма що да чакат от манталитета на хората: те им налагат известни правила и преобразования независимо от техните добри или лоши инстинкти.

Когато се констатира в едно общество печалният тоя факт — че числото на развалените хора постоянно се умножава — залавят се за работа моралистите и законодателят. Моралистът увещава, законодателят обуздава. Моралистът напомня повелята на Бога и показва, че в нея стои всяка доброчестина. Законодателят заплашва с шибалото, което държи в ръката си; навремени той бива безмилостен: взима нажежено желязо и го поставя върху язвите на обществото.

Монтескьо дума, че базисът на демокрацията е добродетелта, но той не дума, че на недобродетелни хора тряба да дадем такива наредби, каквито даваме на добродетелни; той не дума, че законодателите тряба да чакат последствията от проповедите на моралистите или че тряба да предвиждат в законите си тези последствия.

Съвсем наопаки. Когато обществото гине в морална безредица, в кипежа на срамните страсти — когато от минута на минута него може да сполети най-грозна катастрофа — законодателят не тряба да обръща никакво внимание на това, що вършат работниците на духовното слово и на моралната мисъл. Той взима незабавно мерки — колкото е възможно по-строги мерки, драконовски мерки — за да отстрани опасността, която заплашва съдбините на държавата и на народа.

— Защо драконовски мерки — ще ни попитат някои читатели, — нима законите и наредбите са бездействени, когато са хуманни?

Ние говорим за общество току-що излязло от робство и което запада в развала; ние говорим за общество, което излиза из гнета на бича и попада под ярема на порока; ние говорим за общество, което е робувало дълги векове на иноплеменен деспот и което, след провалата на тоя деспот, почнува да гнети само себе си, самозаробва се. А тъй стана с България.

Българската развала, такава каквато я виждаме днес, е ужасяеща. В такава страна високочеловеколюбивите наредби са цял анахронизъм.

Авгиасови обори искат огън, а не лопатички.

Робът — говорим пак не само за настоящия роб, но и за оня, който макар еманципиран вече от вещественото неволничество, запазил е в душата си рабските инстинкти и влечения, робът не зачита прекалено хуманните закони; той ги нарушава и погазва колчем може да направи това безнаказано.

Той е навикнал да мисли, че законът е израз на чужда воля — на волята на силните — на волята на онези, които употребяват своята сила против неговата немощ. В закона той вижда произволно надмощие — също тъй както в държавната йерархия вижда организирано самозванство.

Тъй че върховната радост и наслада на роба е да прояви своето презрение към всяко правило, да унизи всеки ред и всеки закон, когато, разбира се, може да върши това безбедствено.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908022
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?