Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2016 18:38 - Правилно ли употребяваме думата идиот?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1671 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 26.01.2016 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Правилно ли употребяваме думата идиот? Думата идиот използваме, когато искаме да определим някого като не особено умен, дори да го обидим. Тя обаче съответства на определено медицинско състояние. Правилно ли я употребяваме и не е ли некоректна? Какво точно означава? Същото се отнася и за думата кретен.


Да, това са думи, които обозначават хора със забавено умствено развитие, но всъщност се използват непрекъснато в ежедневието. В тях обаче има доста любопитни нюанси. И сега ще ги разкрием. Идиот означава умствено изостанал едва от 1900 година. Доктор Хенри Годарт, известен американски психолог от началото на XX век, предлага квалификация на степените на интелектуално развитие. Именно той вкарва думата идиот за хората, останали в умстевно отношение на нивото на 3 годишните или с IQ под 30. Така идиот става синоним на човек със забавено умствeно развитие. Но това, както разбрахте, се случва сравнително късно.

Думата обаче е съществувала доста преди това. Вие веднага ще се сетите за „Идиот" на Достоевски, където алюзията е със странен персонаж, не e адаптиран към средата, но в никакъв случай умствeно изостанал. И Достоевски съвсем не търси тази асоциация. Княз Мишкин не е наречен така обидно или подиграватeлно. Всъщност идиот идва от гръцки и означава граждани, индивиди, непрофесионалисти в определена област. Коренът е идиос - собствен, частен. Латинският взаймства тази дума, идиотът е буквално обикновен човек. Едва в късния латински се добавя значението на необразован, прост човек. А в края на XV век идиотите са по-скоро неконформистите, хората, които не желаят да се движат по установените правила или не могат да се движат по тях. По смисъла на атинската демокрация идиотът е обратното на активният гражданин, на политика. Това е човекът, който няма отношение към социалните дела и затова преценката му в това отношение е лоша. Идиоти са били хората, които не са политици или военни, тоест обикновените. Ето как преди да стане психологически термин, идиот е означавало само човек, който не е на мястото си в определена среда, не се вписва в нея и не може да се адаптира. Това е смисълът и на „Идиот" на Достевския. Така че дори не е обидно, че всички ние сме идиоти по смисъла на античната дума.Точно такива сме си.

Що се отнася до думата кретен, тя е малко по-особена. Още от XVIII век с термина кретенизъм се описват хора с умствени увреждания. Става въпрос обаче за определени региони в Алпите, където е имало цели села с умствено изостанали хора. Дължало се е се на липсата на йод в почвата и оттам в храната. Йододецфицитът води до умствени увреждания и още ранните медици са открили тази връзка между въпросните планински селища и почвата, макар че понякога са го отдавали на лошата вода или въздух. Така започва да се говори за алпийски кретенизъм като медицинско понятие. Но кретен идва от разговорен френски- кретиен означава буквално християнин. Макар и умствено изостанали тези хора все пак са били християни, божи създания.

Така че кретен днес значи умствено изостанал, но самата дума произхожда от християнин. Като прибавите и това, че идиот пък значи обикновен гражданин, преценете доколко употребяваме правилно думите идиот и кретен и необходимо ли е да се обиждате, когато ги чуете по ваш адрес.

http://dariknews.bg
Гласувай:
3
01. apostapostoloff - Думата "идиот" е чуждица,
27.01.2016 05:45
българската дума е "всезнайко". Най- много всезнайковци има в България. Средностатистическият българин разбира от всичко, но най- вече от политика, медицина, футбол и компютри. Има дори идиоти, които твърдят, че българин е изобретил компютъра.

Даааа, майката на българския идиот е постоянно бременна.
цитирай
2. didanov - а откъде тогава този отрицателен естествен прираст?
28.01.2016 00:11
от идиотизъм или от всезнание?
Вярно компа си го изобретил ти навярно, но ти не си и българин така че имаш право
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2322614
Постинги: 1136
Коментари: 3354
Гласове: 5789
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?