Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2015 00:48 - С тракийското племе асти ни свързва бирата АстикA
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1407 Коментари: 0 Гласове:
2



С тракийското племе асти ни свързва бирата АстикA

Тракийското племе с това име обитавало територия между Черно море и Тунджа, категорични са антични и съвременни автори.

Тази статия бе публикувана в местния печат в края на 1999 г. Възпроизвеждам я отново по искане на редакцията на „Новинар юг“. Поводът е изключително интересното откритие на Даниела Агре при с. Княжево, Тополовградско. Според нея то представлява жилище на представител на тракийската, вероятно астейска, аристокрация. Тази теза е напълно защитима и изобщо не се конфронтира с изказаното по-горе становище. Княжево и землището му се намират в близост до Странджа и упоменавания в изворите Кабиле. Съвременните административни граници нямат никакво отношение към древната история. И, ако сега по навик означаваме с термина Хасковско територията на съвременната областна единица, то по отношение на древността това е несъстоятелно.

imageИрко Петров, археолог в РИМ - Хасково

Един от не докрай решените проблеми пред историческата наука, занимаваща се с проучването на тракийската древност, е този за местонахождението и обхвата на племенните територии на траките. Писмените сведения са оскъдни, а много често – и противоречиви. Ако за малка част от племената, споменавани по-често от древните автори, въпросът е относително изяснен, то за повечето от останалите той е дискусионен.

Кои тракийски племена са населявали района на Хасково? Вече няколко десетилетия битува тезата, че тук е живяло тракийското племе асти, а Хасковският регион се е намирал в областта Астика. Това становище е препотвърдено в публикуваната през 1995-а „История на град Хасково от древността до 1912 г.”  Коректността изисква да цитираме точно становището на авторите. На страница 24 те пишат следното: „… Действително от находките знаем, че тук е живяло тракийското племе асти….” Малко по-назад, на същата страница: „… От „История на войните” на ранновизантийския историк Прокопий Кесарийски (VІ в.) научаваме, че в късноримската епоха този район вече е известен под името Астика, от името на тракийското племе асти….” На страница 35 „… компактността на тези селищни останки показва, че земите на Хасковското хълмисто поле били гъсто заселени с траки от племето асти….”


Тук сме длъжни да поясним, че, поне на този етап, археологическата наука не е в състояние да идентифицира племенната принадлежност на откритите при разкопки артефакти – керамика, накити, оръжие и др.  Поне засега те могат да се определят само като тракийски. Изключение в това отношение представляват епиграфските паметници (надписите), ако носят конкретна информация, но за съжаление такива досега в региона не са намирани, което се подчертава и от авторите на „История на град Хасково”.


При това положение не ни остава нищо друго, освен да се обърнем към древните автори, чиито съчинения са оцелели през вековете. А за астите те са писали, и то сравнително много. Едно от най-старите сведения, датиращи от І в пр. Хр., намираме у Псевдоскимнос. Ето какво пише той: „… след това се простира на седемстотин стадии един бряг с име Салмидес, твърде блатист, мъчнодостъпен и без никакво пристанище, място, много опасно за корабите. Следва нос Тиниада с добро пристанище, който е крайната точка на тракийската Астика, с него граничи град Аполония…” Салмидес или Салмидесос се е наричал днешния град Мидия в Турция, нос Тиниада е днешния Инеада, а Аполония е съвременният Созопол.


Още по-конкретен е Страбон (63 г. пр. Хр. – 19 г. сл. Хр.), описвайки черноморското крайбрежие между Салмидесос и Аполония: „… Тия, които попаднат на този бряг, биват ограбвани от астите, тракийско племе, което живее там…” Същият автор на друго място: „… Над Византион (сега Истанбул, б.а.), живее племето асти, в чиято област е градът Кабиле (до Ямбол), в него Филип, синът на Аминта, заселил най-престъпни хора…” (Кабиле е завзет от Филип ІІ през 342 г., б.а.). И още „… столица на астите е Бизия.“ (днес Виза в Турция, б.а.)


За племенната територия на астите пише и Плиний Стари (24-79 г.): „… В областта Астика имало един град Антиум, а сега Аполония…”.


Клавдий Птоломей (ІІ в.), отбелязва: „… Покрай морския бряг от Перинт (Ергели), чак до Аполония се простира Астейската стратегия…”


Следва да добавим, че в античността наричали Странджа Астикус монс, в превод Астейска планина.
В последните векове преди Христа Тракия била разделена на области, наречени стратегии. Вероятно тогава е била създадена и стратегия Астика, която обхващала обширна територия между Перинт и Аполония.  След основаването на Дебелт (при Бургас), по времето на император Веспасиан (69-79 г.), била създадена по-малка по обхват стратегия Астика на юг от Странджа. Както виждаме, всички антични автори единодушно твърдят, че астите са обитавали територия по крайбрежието на Черно море, достигаща на запад до района на Кабиле. Впрочем, към това мнение се придържат и повечето от съвременните автори, занимаващи се с проблемите на тракийската древност – В. Томашек, Д. Дечев, Хр. Данов, Г. Михайлов, Ал. Фол.


Не ни остава нищо друго, освен да приемем, че тезата за заселването на Хасковското хълмисто поле (някои географи използват термина Хасковска хълмиста земя) от астите е недоказуема. Що се отнася до стратегия Астика -  тя е обхващала и територии на други тракийски племена. Източната ѝ граница достигала до Черно море. Със сигурност може да се твърди, че на запад в обхвата ѝ се включвали Кабиле и Перинт.


Читателят вероятно е забелязал, че дотук не коментирахме сведението на Прокопий, върху което се базират авторите на историята на Хасково, когато твърдят, че Хасковският регион е влизал в пределите на областта Астика. Греши ли Прокопий? Нека видим какво пише той:


„… Тази войска настигнала варварите около Адрианопол (Одрин), който е разположен всред Тракия и отстои от Византион на пет дни път. … Славяните се укрепили на стан в планината, която се издига там, а ромеите – не много далеч от тях в равнината. … Принудени от това, стратезите тогава влезли в сражение с неприятелите и станала ожесточена битка. Но ромеите претърпели пълно поражение. … Варварите взели също и знамето на  Константиан и с пълно пренебрежение спрямо ромейската войска тръгнали напред. Те свободно ограбвали така наречената област Астика, която от старо време не била опустошавана и поради това намерили там голяма плячка. По този начин те ограбили обширна земя и стигнали до Дългата стена, която стои от Византион на малко повече от един ден път…” В откъса се описват моменти от славянското нашествие през 550 година. Текстът е доста обемист и затова тук пропускаме някои пасажи, описващи бунта на византийската войска, самата битка и други, които нямат отношение към темата.


Нека проследим логиката на изложените от Прокопий събития. Двете армии се срещат близо до Адрианопол (Одрин). След разгрома на византийците славяните тръгнали напред и, ограбвайки областта Астика, достигнали до Дългата стена. Това крепостно съоръжение, завършено през 512 г., е разположено на 70 км от Цариград – от Деркос на Черно море до Силиврия на Мраморно море. Следователно, посоката на славянското настъпление е на югоизток и на юг от Странджа – там, където, според горепосочените антични автори, се е простирала стратегия Астика. Прокопий не греши! Той никъде не пише, че областта се намира между Адрианопол и Филипопол. Това е твърдение на Е. Оберхумер, отбелязано под линия в ГИБИ (Гръцки извори за българската история) т. ІІ, 1958, стр.136.


По подобен начин стоят нещата и със сведението на Теофилакт Симоката. В своята „История” той описва войната между славяни и византийци от 584 г. В нашествието си славяните отново достигат до Дългата стена. Тогава византийският пълководец Коментиол извежда войска и ги разбива при реката Ергиния (сега Еркене, на юг от Одрин в Турция) и втори път при крепостта Ансин, близо до Адрианопол.


„… Неприятелят се оттеглил бавно, после бил обърнат в бягство и прогонен от самата Астика.” От думите на Симоката става ясно, че западната граница на областта Астика минава близо до Адрианопол.
Нека поясним, Хасковското хълмисто поле (земя) обхваща район, разположен между Източните Родопи и река Марица. От изложеното по-горе става ясно, че липсват каквито и да е било писмени данни за заселването му от племето асти. Същото важи и за областа Астика.
http://www.haskovo-bulgaria.com/bg/page_267_110.html
 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907589
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?