Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2015 00:26 - Ахейците не са гърци.
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 5299 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 28.11.2015 00:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КОИ НЕ СА ГЪРЦИ ?


image
С бели полета са маркирани териториите, заети от "елините", включително след миграцията им от Олимп до Пелопонес и "трансформацията" им до дорийци ( Херодот, „История”,„/Х.,1, 65/ - 1)




(През 1981 година излезе една изключително интересна книга "По следите на първите гърци" -
Auf der Spur der ersten Griechen-Woher kamen die Mykener? Neue archдologische Erkenntnisse ьber die Herkunft der Griechen”. Авторите - проф. Ян Бест и Сибила фон Реден представиха нови карти, някои от които доста необичайни и разтърсващи стереотипите. На една от тях (горе) се вижда, че през второто хилядолетие преди Христа Епир, Македония, Тесалия, Евбея, Етолия, Аргос, а също големи части от Ахея и Аркадия са принадлежали на траките .

Това означава, че по време на пристигането на първите гърци с флота на Данай в Пелопонес, над 80% -90% от територията на Гърция е била населена с хора, наричани в Античността траки. )


І. Ахейците не са гърци.

Те са предгръцки народ. Ахейците са тези които обсадили Троя начело с Ахил и живеели в областта Аргос . Припомняме следния стих на византийския писател Йоан Малала (491 – 578г.), автор на 18-томната „Всемирна история”:
image

„Ахил замина заедно с Атридите,
като водел своя собствена войска
от три хиляди души, наричани тогава
мирмидонци, а сега българи.


Тези сведения са много оспорвани, но са исторически факт. Това сведение е отразено и старобългарския превод на "Илиадата" направен по времето на цар Симеон Велики в Преславската книжовна школа.

И още стихове – на Йоан Цецас, ХІ век:

…с тях бе Ахил,многославният син на Пелей и Тетида,
чийто известен родител беше Хирон философа.
Бе предводител на хуните, българите-мирмидонци.

Те бяха две по хиляда, а също така и петстотин.
…Евфрем, синът на Тризен, марокейците водеше смело.
А Пирехмис беше вожд на пеонци, на българи сиреч,
той бе поел от към Аксиос, сиреч известната Вардар.


Хромий и Еном стояха начело на всичките мизи…”

(Йоан Цецас. Откъси.В:ГИБИ т.Х,Изд-во на БАН,София,
1980,с. 105.)

В античността мирмидони (мизи), пеласги (аргосци) и илири (пеонци) са били считани за три клона на една и съща общност. И така, според старогръцките автори, ахейците са пеласги по произход.

"Прочие, ахейците били фтиоти по род, но живеели в Лакедемон; а когато Хераклидите се наложили, ахейците били спечелени от Тисамен, сина на Орест, както казах преди, нападнали йонийците и след като се оказали по-силни от тях, прогонили ги и завладели земята; и запазили разделението на страната същото, каквото го заварили. И били толкова могъщи, че макар Хераклидите, от които се отделили, да държали останалата част от Пелопонес, удържали срещу всички и нарекли земята си Ахея.” (Страбон, „География”, Книга
VІІІ, Глава 07.01).

Херодот също твърди, че ахейците не са гърци и, че ахейците са местно население, а дорийците-данайци са нашественици...( История,
VIII-73 ).

Ако сме реалисти микенската цивилизация също се развива ІІ хилядолетие преди Христа, като възхода й е от края на Х
V до края на ХІІІ век пр. Хр. , а за първи път с екзонима елини е споменато едно малко племе от Омир, което обитава южната част на Тесалия едва 8 в.пр. Хр. Защо съвременните „историци” разтягат локума на едно мнимо преселение назад във времето с пет, дори с цели седем века? Защо и Критската цивилизация, възникнала много векове преди това изфабрикувано в канцелариите „древногръцко” недоносче, е най-нагло и без никакво основание наричана „древногръцка”? Какви гърци са тогава ахейците и то първи? Не бива да спомагаме за разпространението на огромна лъжа, на тази грандиозна измама, откъсваща един народ от корените му и представяща го за нещо абсолютно несъществуващо – „древните гърци”.

А за пеласгите едва ли има нужда да се дават примери, че не са гърци, но все пак:



ІІ. Пеласгите не са гърци.

В гръцките легенди историята на племената и народите се предава с олицетворение в легендарни герои със символични племенни имена:

Ахей и Пеласг са братя - Хеланик. -
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D1%8...

Дионисий Халикарнаски: Пеласгите разделили Тесалия на три части по имената на своите вождове - Фтия на Фтий, Ахая на Ахей, Пеласгиотида на Пеласг... -
http://webcache.googleusercontent.com/search?q...

Героят (героите) с име Пеласг:

Хезиод - Пеласг е "автохтон", роден в Аркадия. Според преданията на аркадийците той е "първия човек, който живеел по тези земи, станал цар, измислил хитона" и т.н... -
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%B...

Херодот -
VIII-44 - По-рано пеласгите владеят това, което по-късно се нарича Елада. - http://www.vehi.net/istoriya/grecia/gerodot/08...

Страбон, География – кн. 7 – 7 глава: "А пеласги са се наричали най-ранният от всички народи, които са владеели Елада. И поетът се изразява така:

„Зевсе додонски, царю пеласгийски…”

И Хезиод: "Дойде той в Додона и при дъба, седалище на пеласгите."

Херодот добавя, също, че пеласгите можели да добиват реколта от преди безплодни земи, което предизвиквало завистта на гърците, а също и че атинският акропол е бил построен от пеласгийски архитекти.

 Пеласгите се споменават за първи път в „Илиада“, където са представени като съюзници на Троя, изброени между тракийски племена, т.е. считани са за близки с траките. Херодот и Тукидид разказват, че през 5 век пр.н.е. все още има пеласгийско говорещи анклави сред елинското население. Херодот споделя мнението си, че елините са заели от пеласгите повечето от боговете си, и дава пример за почитането на итифалическия Хермес  в култа на Самотракийските Кабири.

Външният вид на пеласгите

Виждаме го по керамични съдове с картини - с типични елементи, характерни за по-новото време. Било тракийски войн, пастир или друг някакъв персонаж – всичките те изглеждат като днешните. Същият ямурлук (зейра), който до преди 50-тина години е носил българския селянин. Същите навуща, носени доскоро от българите. Сходните накити, високият калпак и т.н.

image



Тракийски воин, облечен със зейра и с щит тип пелта, червено-фигурна керамика

Зейра е връхна дреха (наметало), част от облеклото на древните траки и на тракийските пеласги. Носи се върху раменете над хитона и се спуска до стъпалата. Прилича твърде много на днешния ямурлук (кабаница, кебѐ), носен от селяните и особено от овчарите по българските земи.

От запазени изображения върху античната вазопис в Южна Италия от края на
VI в.пр.н.е., при изобразяване на Орфей, свирещ на арфа сред тракийски войни личи, че още по негово време, т.е. преди Троянската война траките са били облечени със зейри.

Зейрата се споменава и от Ксенофонт и Херодот в разказите им за облеклото на траките, като Херодот изрично говори за „шарени“ зейри, а по-късният лексикограф Хезихий посочва, че траките имат „шарени, пъстри дрехи“, т. е. бродирани или тъкани в различни цветове.

Тракийското божество Телесфор е изобразявано обикновено като юноша с плащ (зейра) с качулка

И пак цитат от Херодот от неговата „История”.

„/Х.,1, 65/ - 1

Тези две нации, Ионийската и Дорийската в действителност са били най-известните преди, едната бидейки пеласгийска, другата елинска. Първата никога не е напуснала и излязла от своята територия, а втората сменила често местоположението си. Елините в действителност са живяли първо във Фтиотида ( при царуването на Девкалион, а при това на Дорис, син на Елен, , в подножието на върховете Оса и Олимп. Изгонени от там от Кадмейците-траки, те се установяват в подножието на Пинд. От там преминават в Дриопида, после в Пелопонес, където са наречени Дорийци.”

Да видим сега къде е била тази Фтиотида - тя граничи с Беотия на юг, Евритания на запад и Лариса на север.Обаче, според Павзаний, Описание на Елада – кн. 9

Видно е от казаното дотук, че пеласги и йонийци, не са от една етническа група с елините, които първоначално са се наричали данайци, а после асимилирайки част от аргоските и беотийските племена се заселили във областта Фтиотида. После същите тези елини, според Херодот, при Дорис, син на Елен, преименувани на дорийци се заселили в областта Дорида, Средна Гърция, или страната наречена Хистиотида, в подножието на върховете Оса и Олимп, откъдето били изгонени от траките-кадмейци, както пише Херодот, и са съвсем различна нация, според същия този Херодот, от йонийците и пеласгите....

Това се потвърждава и от един от най-изтъкнатите писатели и историци на древността – Павзаний. Живял е през ІІ век сл. Хр. в Лидия, област в Анатолия. Автор е на десеттомният труд „Описание на Елада”. Какво пише Павзаний за синовете на Хелен: „...след смъртта на Хелен другите му синове прогонват Ксут от Тесалия, обвинявайки го, че е заграбил за себе си бащиното им наследство. Той избягал в Атина и бил удостоен да се ожени за дъщерята на Ерехтей, която му родила синовете Ахей и Йон.” (Книга
VІІ. Глава 01.02).И още: „След като синовете на Ахей придобили мощ в Аргос и Лакедемон, се наложило местните хора да се наричат ахейци. Това било тяхното общо име, докато аргосците отделно се наричали данайци...” (Книга VІІ, Глава 01. 07).

http://alexandradelova.blogspot.co.at/







Гласувай:
8



1. aboychev - ТОВА Е ОТДАВНА ИЗВЕСТЕН ФАКТ
28.11.2015 09:33
СИСТЕМНО ПОДМИНАВАН ОТ
ГРЪКОМАНСКАТА ПАНСЛАВИСТКА "НАУКА"
РЪКОВОДЕНА ОТ МОСКВА
И ЕДНА ОТ НЯКОЛКОТО
ПРИЧИНИ
СИСТЕМНО ДА БЪДЕ ПОДМИНАВАНО, ПРЕМЪЛЧАВАНО
И ОПЛЮВАНО
НАУЧНОТО НАСЛЕДСТВО ОСТАВЕНО ОТ Г.С.РАКОВСКИ
А ТОЙ САМИЯТ
ДА БЪДЕ ПРЕДСТАВЯН КАТО ОБИКВОВЕН
ХАЙДУШКО-РЕВОЛУЦИОНЕРСКИ ИДЕОЛОГ
цитирай
2. cecobob - Много си прав
29.11.2015 15:00
През целия ми живот е попадала у мен литература, която доказва, че гърците са крадци и на история и на богове. Пишеш много интересно и умело доказваш тезите си. Браво! Дано повече хора те четат. Време е да пренаредим историята, за да се гордеем, че сме българи.
цитирай
3. didanov - всичко ново е старо забравено
29.11.2015 23:32
което е вече написано, аз само го преоткривам за себе си , а и надявам се и за друг българи. благодаря cecobob!
цитирай
4. didanov - до абойчев
29.11.2015 23:34
Раковски наситина е имал пипе, за разлика от много книжни учени историци, но и днешните не се различават много от комунистическите такива според мен, просто служат на други, но не и на България.
цитирай
5. elcho - Нямам коментар....!!!
30.11.2015 12:41
Гордея се с теб !!!
цитирай
6. didanov - Благодаря
30.11.2015 21:02
Благодаря
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908981
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?