Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2015 12:32 - Какво означава измекяр и обида ли е?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1167 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 06.11.2015 00:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Често чуваме думата измекяр като обидна, макар че не знаем какво означава. И аз я употребявам. Имам бегъл спомен от училище, че я бяхме срещали в някакво литературно произведение и май не беше обидна. Кога се превърна в ругатня и защо? Какво е значението и?

Нека направим уточнението, че решиш ли да обиждаш някого, няма дума, която да е неподходяща. Дори можеш да го наричаш „император неден" или „красавица такава", или дори да използваш неутрални, но звучни думи-люляк, молекула и така нататък.

Ако тези думи обаче са с турски произход, работата става още по-завързана, защото изглежда сякаш и нашите прародители са обиждали по този начин и в думата има някакво заключено значение. Така е например с тюфлек, което означава сламен матрак. Защо тюфлек ще е обидно, а ако кажеш на някого дюшек или матрак, не е пък чак толкова неприятно? Но под тюфлек днес се разбира отпуснат, разплут човек. И като че ли дължим ренесанса на тази дума на Христо Стоичков, за когото всички сме тюфлеци. Уверявам ви обаче, че нашите прабаби и прадядовци не са влагали този смисъл в тюфлек, но пък добре са знаели какво е катил. Днес под катил разбираме някакъв упорит и тъп човек. Но катил всъщност значи престъпник, убиец. А миндил-в смисъл на грозна жена? Това е салфетка на арабски. Джамбазин? Ето ви интересен термин. Автоджамбази-крадци на коли. Значи джамбазинът е крадец? Всъщност джамбаз идва от арабски и значи акробат, цирков артист. Едва по-късно става и синоним на умел търговец на добитък. Но крадец? Това е нелепо. Авторът на термина автоджамбази е пълен илитерат и акробат.

Но да спрем до тук. Примерите за некоректна употреба на турцизми са много. Да си дойдем на конкретния случай. Какво е измекяр ? Нещо обидно трябва да е, нещо гадно, долно, нечистоплътно. Странно, но според Каравелов не е. Срещали сте го в литературата. Става дума за „Българи от старо време", където Хаджи Генчо и дядо Либен черпят измекярите с вино в къщата си и това е добро дело. Как така черпят змекярите? През 1867 година това не е ли била лоша дума? През 1869 година в три картини из българския живот и повестта „Мамино детенце", отново на Каравелов , която със сигурност сте учили в училище, Николчо сви парите на баща си, а обвиниха измекярина и измекярките. И горките измекяри били бити и мъчени. Каравелов много им симпатизира, а измекяр изобщо не означава нещо лошо, освен в очите на Николчо.

Но думата се е съхранила в главите ни повече от всичко останало. Всъщност измекяр означава наемен работник, беден човек, който отива на работа при богат. По този начин изкарва парите си, служител. В известен смисъл и ние с вас, понеже сме служители на заплата, сме измекяри. Обаче от неправилна употреба, думата толкова се остъргала и променила, че днес е пълна с допълнителни и привнесени негативни нюанси. Измекярите са неприятни хора, лъжци, гадняри, а всъщност са най-обикновени работници. Но ние постепенно станахме като Николчо от повестта-обвиняваме тях, само защото думата звучи долно. За сметка на това пък чорбаджия, думата, която през Възраждането е имала негативен привкус, днес е чиста и добра. Някои биха казали- измекярска работа. Но всъщност е абдалска.
http://dariknews.bg
още интересни материали четете на: vselenabg.blogspot.co.at/




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2917523
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5873
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?