Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2015 19:02 - Американският президент Удроу Уилсън открадва идеята на Никола Димков за създаване на ООН
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 917 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.10.2015 23:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Американският президент Удроу Уилсън открадва идеята на Никола Димков за съдаване на ООН

image

През 1916г. Българинът Никола Димков от село Горно броди, близо до Сер, град в Северна Гърция, разработва основните принципи на Обществото на народите, предшественик на ООН (Организация на обединените нации). Устройството, функциите, правилникът за действие на ОН Димков описва в книгата си «Звезда на сговора», с подзаглавие  «Постоянен световен съвет» издадена 1916г. В годините на Първата световна война неговия проект звучи като утопия. След  Хагската  конференция през 1915 г. най-добрите умове на световния дипломатически елит правят над 150 предложения за «компромисен мир», «кръгла маса», «всеобщо разоръжаване» до правителствата на най-големите държави.

 

Димков не прави изключение – веднага след издаването на книгата си (публикувана със собствени средства, на английйски, немски, френски и български език), той я разпраща до правителствата на Англия, Франция, Русия, САЩ, както и на Турция и Гърция, а един екземпляр е специално подготвен за тогавашния американски президент Уилсън.

 

Уилсън заимства  почти дословно идеята на българина, лансира я сред световния политически елит през 1918г. И само след година се създава ОН със седалище Женева. Уилсън не намира нито дума благодарнист към Никола Димков. Но тогава големите държави се сещат за инженер Димков, който  2 години преди Уилсън дава тази идея на света и уставът на ОН – точно копие на проекта на Димков, е приет на 28 юни 1919г. И е ратифициран на 10 януари 1920г.  

 

Източник - Български загадки,Григор Николов

 

Гордейте се българи, пардон македонци, пардон гърци? За съжаление съвременното ООН съвсем е збравило своята задача и се е превърнало в маша за влияние на старите Велики Сили.


Биография

Димков е роден в 1859 година в голямото българско село в СерскоГорно Броди, тогава в Османската империя (днес Ано Вронду, Гърция) като трето дете в семейството на видния горнобродчанин Димко Халембаков. Сестра му Екатерина е народна лечителка, майка на видния български лечител Петър Димков. Учи в началното училище в родното си село и в Пловдивската гимназия, която завършва с отличие. В 1880 година е изпратен от директора на Пловдивската гимназия да учи инжерство във Висшия технически институт в Шалон сюр Марн, близо до Париж. Още като студент има редица патенти, някои от които внедрени.

В 1883 година завършва института за три години, вместно стандартните пет. В 1909 година е назначен за мирски съветник при Българската екзархия, но си подава оставката.[1]

Установява се в Свободна България и работи в българското министерство на пътищата и съобщенията. Участва в проекта за свързване на железопътната линия Виена - Цариград между Вакарел и Белово, където предлага изобретение за предпазване на работниците по влаковите композиции. Установява в Цариград и придобива известност с проект за автоматично скачване на параходна композиция. Става мирски съветник на екзарх Йосиф I и участва активно в живота на българската колония в града. С финансовата помощ на състудента си от Париж Стоян Данев открива фабрика за производство на подкови. Жени се за скопянката Екатерина Трайкова.

В разгара на Първата световна война Димков издава книгата „Звезда на съгласието“, в която разработва идеята за създаване на световна постоянна организация, която да се занимава със световната безопасност и научното и културно сътрудничество между нациите. Проектът е отпечан на френски, немски, турски и гръцки език и чрез посолствата в Цариград Димков го изпраща на много държавни и правителствени ръководители, включително и на американския президент Удроу Уилсън, който по-късно излиза със своите известни Четиринадесет точки.

Димков умира в Цариград в 1937 година при автомобилна катастрофа.

 още интересни материали четете на: vselenabg.blogspot.co.at/

 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2351310
Постинги: 1136
Коментари: 3354
Гласове: 5813
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?