Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2015 23:55 - Траките и звездното небе
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 1164 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.10.2015 00:05



Почти всеки ден в българската преса се появяват заглавия, които посочват уникалните открития направени от българските археолози през тази година. 

 “Част от "звездна карта" върху глина от прототраките" 

 "Част от "звездна карта" от периода на прототраките е открил археологът Венцислав Гергов от Плевен, съобщава в новия си брой седмичникът "BG Север". Според Гергов находката, изобразяваща къс от звездното небе, е уникална за България. Новият оригинален археологически експонат представлява глинена плочка с размери 15 на 13 сантиметра и вероятно е част от доста по-голяма "звездна карта". Откритието е направено в местността "Стражица" край село Лепица, уточнява Гергов пред изданието. 


Находката потвърдила миналогодишна хипотеза на доц. Алексей Стоев, че прототраките, които се проявявали и като астрономи, имали древна обсерватория по тези места, твърди Гергов. Според него хълмът, на който са правени разкопките, бил много подходящ за наблюдение на звездите. Предстои глиненото парче да бъде проучено и да стане ясно кое съзвездие изобразява и по кое време на годината, пояснява неговият откривател пред вестника.”
 

 

Друго заглавие твърди:

 

 “Тракийските светилища са били обсерватории”

 

 

 “Тракийските светилища, разположени в Долината на тракийските царе, са били древни обсерватории, съобщи д-р Алексей Стоев, ръководител на екип от астрономи, който един месец работи заедно с археологическата експедиция ТЕМП. Според него това е сензацията на археоложко лято 2005. Той припомни, че за първи път тази хипотеза е изказана от професор Александър Фол преди десетина години. Но едва през това лято изследванията на астрономите, които се включиха в работата на експедиция ТЕМП с ръководител д-р Георги Китов, потвърдили мнението на световноизвестния траколог. Картотекирани са 10 могили в Казанлъшката долина. Архитектурата на всяко светилище в долината е различна. Тя пази спомена за владетеля, който го е създал. Първо светилището е било храм, а после става гробница на владетеля, припомни Алексей Стоев. Но общото между всичките тракийски светилища е удивителната точност, с която са ориентирани към Слънцето - върховния бог на траките. Във всяко подмогилно съоръжение са открити знаци, които показват кога са лятното и зимното слънцестоене, както и есенното и пролетното равноденствие, обясни д-р Стоев. Тракийските владетели, които са били най-близко до Бога Слънце, са наблюдавали небето от светилищата и през деня, и през нощта. Те са гадаели по тях преди 25 века. Небето е давало на жреца-владетел възможност да синхронизира своите примитивни календар и часовник с движенията на небесните светила. Календарът предопределял в решаваща степен организацията на тогавашното общество, посочи астрономът. Според древногръцки хронисти тракийските владетели са познавали 500 звезди и са знаели имената им, каза д-р Стоев и допълни, че днес един професионален астроном не може да назове повече от 50-60, а общият им брой на небето е 6500. Траките са преподавали астрономия и на гръцките царе по онова време, за което също свидетелстват античните хронисти, отбеляза д-р Стоев.”

 Източник www.actualno.com

 

Тези открития разкриват една истина, която съвременните учени се опитват да скрият (или не успяват да разберат нейното значение) – културата на всички  древни цивилизации е била ориентирана спрямо звездното небе. Всеки владетел, всеки жрец е следял събитията, които се случват на Небето, защото космичният закон, формулиран от Хермес Трисмегист гласи “Както е горе, така е и долу и както е долу, така е и горе”, т.е нищо не се случва на Земята, без за това да има знак на Небето. Тази истина е била добре позната на инките, маите, шумерите, египтяните, а както разбираме от последните археологически открития  - и на траките, обитавали нашите земи. Всяка култура, която поставя за свой приоритет развитието на Духа на човека има за приоритет изследването на връзката на човека с Космоса, със звездите, със Слънцето.  

 

В астрологията е добре известно, че златото е метал, който според закона за съответствията се свързва със Слънцето. Именно този метал е бил използван от траките в техните религиозни церемонии и ритуали за връзка с енергиите, които произтичат от Слънцето. За тях златото не е било синоним на богатство, средство за размяна или за натрупване. Всеки жрец, всеки владетел е бил погребван заедно със златните предмети, които е използвал по време на религиозните церемонии, защото тази предмети вече са били попили неговата енергия, неговите вибрации и не е могло да бъдат използвани от друг. За новият жрец или владетел изкусните тракийски майстори са създавали нови предмети с ритуално предназначение.

 

 В материал под заглавие “Тракия по-златоносна от Микена и Троя, признаха гърците” публикуван от www.News.dir.bg от 25.08.2005 г.  откриваме следните любопитни факти:

 

 

 “Древна Тракия в днешна България се оказа по-златоносна дори от Микена и Троя и хвърли ръкавицата на предизвикателството към прочутото съкровище на Приам.  Това съобщава атинският вестник “Та неа” под заглавие “България – история, написана със злато" като разказва за откритото наскоро тракийско съкровище край село Дъбене, Карловско. Статията съобщава за 15 000  златни накити от 2300 г.пр.н.е., които бяха намерени в българското село, предаде БНР. Изключителната находка пише нова страница в ранната история на Югоизточните Балкани. Разкопките, които все още продължават, разкриват, че златните огърлици в гробовете на най-малко трима тракийски владетели, живели преди 4300 години, са със 180 години по-стари от съкровището на Приам в Троя. Находката е свидетелство, че древната история на България е написана със злато, тъй като оттам е започнала обработката на ценния метал преди 6700 години.”

 

Именно златото обаче е станало една от главните причини за гибелта на цивилизацията на траките. Елините, които са били на много по-ниско ниво на културно и духовно развитие, но с по-развита материална култура и бит, по-рано са започнали да използват златото като средство за размяна. Научавайки за несметните богатства на траките, за златните им мини, те нахлуват по техните земи, завладяват някои от мините, (повечето мини обаче са били затрупани, за да не привличат повече агресорите), и разрушават тракийските селища. Тракийската култура започва да залязва. Тя е окончателно  унищожена от римляните

 

 

"Римската власт стъпва трайно на Балканите през II в. пр. Хр. След битката при Пидна през 168 г. пр. Хр. Македония се превръща първа в римска провинция. Век и половина след това, в 15 г. пр. Хр., е завладяна Мизия и превърната също в провинция. Най-после след упорити борби с тракийските племена на юг от Хемус и многократни походи на римските войски през 46 г. е образувана още една римска провинция - Тракия. Тракийското население през този период било малочислено. Според античните извори Рим постигнал победата си на Балканите чрез безмилостно избиване на траките. Останалите траки продължават да живеят свободно по обезлюдените полета, а значителен дял от тях се изтеглили в планинските райони."

източник www.members.tripod.com

 

 

Интересно е да видим какво пишат за траките съвременните "римляни" - италианците:

"Траките - воини, но и хора на изкуството" е озаглавен репортажът в три страници на популярното седмично италианско списание за култура и шоубизнес "Оджи". Подробности за публикацията, посветена на археологически открития в България, съобщава Виолина Христова от Българската редакция на Би Би Си.

 

 

Авторът на материала Руджеро Леонарди разказва за откритата наскоро в тракийска гробница корона от златни листа и коментира, че този елемент на женственост е своеобразен урок на историята, от който се вижда, че дори на вечно воюващите сатани, каквито са били траките, е бил разрешен стремежът към красота посредством произведения на изкуството.

 

 

Вярно е, че не всичко, което блести, е злато, но от известно време насам по тези земи, където е България, в която средният доход е три пъти по-нисък от европейския, злато тече в изобилие, пише списанието. Като пример то дава и откритата златна маска, тежаща повече от 600 г, в сравнение с която бледнее прочутата маска на Агамемнон, тежаща 60 г.

 

Според изданието траките са били известни като разбойници, но така също и като хора с култура, смесица от оригиналност и фантазия, която по-късно се е превърнала в културата на Тракия. Сега, след дълги години на история, разказана от победителите, траките най-после взимат дума и чрез украшенията, чрез които са изразявали себе си, пише в заключение италианският седмичник "Оджи".

източник: www.netinfo.bg

 

Обаче наред със златото, елините (отчасти и римляните) взимат и нещо друго – учението на Орфей. Орфей е бил един от Великите посветени на древността, можем да го наречем и Духовен учител на траките. Той е използвал изкуството като метод за развитието на човешката душа и като средство за връзка с космическите сили.  Учението на Орфей става основата, върху която се развива впоследствие добре познатата ни древногръцката култура.

 

 

 “Находките от археологическите разкопки край Татул потвърждават хипотезата, че светилището е на Орфей. Това посочи проф. Николай Овчаров на проведената в Смолян кръгла маса на тема "Магията на Орфей, фолклорът и младите хора". Със сигурност може да се каже, че това наистина е хероон, т.е. светилище на обожествен след смъртта си тракийски цар, голям и почитан в Родопите без съмнение, посочи проф. Овчаров. Той изказа предположение, че светилището край Татул действително може би е посветено на легендарния Орфей. Става дума за един много рядък обичай, описан от античните извори, в които тракийският цар се погребва не под могилен насип, а на върха на планината в пещера или колона, на място, от което и след смъртта си остава посредник между боговете и хората, обяснява археологът досегашната хипотеза. Според него този ритуал е описан за тракийските царе Орфей и Резус. Друг е въпросът, че дори не е известно дали Орфей е истинска реална личност, има хипотеза, че той може би е един сборен образ, коментира проф.Овчаров.”

 

Наред с удивлението от откритията на българските археолози, буди истинско недоумение нелепото тълкуване на фактите:

 

–  заявява се, че Орфей може да не е реална личност, а сборен(!?) образ...

 

–  Предмети с ритуално предназначение се наричат “украшения”, сякаш тракийските царе са били твърде суетни и са ходили окичени от глава до пети със злато...

 

 

-  Италианските журналисти, научавайки за сензационните открития, наричат траките: "вечно воюващи сатани,(!) на които им е бил разрешен (от кого?) стремежа към красота" и "разбойници, но и хора с култура" !!!

 

–   Твърди се, че жреците синхронизирали примитивния (!) си календар и часовник с движенията на небесните светила. И то при условие, че древногръцките хронистите споменават, че тракийските жреци са познавали поименно 500 звезди. Твърде сложен “часовник” ще да са имали траките, щом в него са участвали 500 звезди!!!  

 

А истината е толкова очевадна – тракийската, както и всички други древни цивилизации са били изградени върху знанието за взаимовръзките между Небето и Земята, човека и Природата. Това знание, въпреки всички гонения, присмех и хули е преминало през вековете и е достигнало до нас. То носи името Астрология – наука за словото на звездите!

 

 

 

Кирил Стойчев

 

 още интересни материали четете на: vselenabg.blogspot.co.at/




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2927463
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5875
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?